Nic nie znalazłam więc zapytam...
Może mi ktoś coś powiedzieć o siodłach ujeżdżeniowych firmy
THOROWGOOD ?
Mają z tego co patrzyłam dwa modele:
-Dressage
-High Wither Dressagew wersji T4 (syntetyczna skóra+materiał) oraz T6 (syntetyczna skóra)
Przyglądając się tym dwóm modelom, nie wiem tak naprawdę czym one się tak naprawdę różnią prócz tego, że piszą, że to pierwsze jest na wykłębione konie - ale skoro oba mają wymienne łęki to nie wiem jak się to ma...
Czy lepiej stawiać na wersję T4 czy T6 ?
Może ktoś mógłby się wypowiedzieć czy warto w takie siodło zainwestować - mam dwa maluchy skrajnie różne - jedno wykłębione drugie bardzo szerokie bez kłębu...
Nigdy nie byłam fanem syntetyków, ale rozważam zakup takiego siodła ze względu na to, że mogłabym je dobrze dopasować do obu koni...
EDIT:
...i jak mają się jakościowo i w użyciu powyższe siodła do Winteców np. Pro Contourblock (chyba nowy model, z bloczkami w zewnętrznej tybince)?

EDIT:
Wintec jednak odpadł... ponoć nie można zbyt często zmieniać łęków bo się siodło psuje, a widziałam ten model na zdjęciach po niedługim użytkowaniu i materiał się szybko przeciera... 😂
Myślałam o Barefoot ale niestety oni raczej nie przełużają tybinek, a z proporcji siodła to Lexington zdecydowanie skokówke przypomina w długości tybinek niż ujeżdżeniówkę...
Dziś się podłamałam, bo zmierzyłam wg szablonów daw-maga rozstaw łęku i nijak nie widzę, żeby coś dopasować - Blondynka ma strasznie wysoki kłąb i co by się na nią nie założyło (prócz rajdówki), to będzie ją obcierać 🙁 wg rozmiarówki daw-maga wyszła chyba M(29) w rozstawie ale co z tego jak o kłąb zachacza...
Z Daw-maga nie doproszę się żeby ktoś przyjechał na pomiar, bo przecież są szablony a myślałam o Sylwestrze 😍...
W prawdzie Throwgood ma wersje High Wither Dressage, ale kupować w ciemno siodła, gdy nie wiem, czy go nie zwrócę i czy je przyjmą trochę bez sensu 🙁 ...a ja jakoś krzywo patrze na syntetyki - może niepotrzebnie...