Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

u Gillian to myślę, że jedno z drugim się nakłada i nawet jak wydłuży strzemiona i puści nogę w dół to tybinka i tak za długa będzie. Jaka powinna być długość tybinki fajnie widać na osławionym już filmiku z siodłem D1. 
xxagaxx - weź jakieś inne zdjęcie wstaw, na tym wisisz nad siodłem i trudno cokolwiek oceniać.

Popatrz jak to się może zmienić zależnie od głębokości dosiadu:

Tutaj jestem tyłkiem nad siodłem:

Tutaj jestem tyłkiem w siodle:

Na pierwszym siodło wygląda, jakby prosiło się o skrócenie trochę tybinki, na drugim imho długość tybinki dla mnie idealna
no faktycznie, mam jeszcze takie:

Jak ktoś będzie testować Daw Mag Dominus to proszę szybko zeznawać jak było :kwiatek:
A może już ktoś testował?

Dobra, przyszedł mój top dressage KK, i patrząc na niego zaczynam się modlić, żeby tybinka nie była jednak za krótka...

Wieczorna edycja:
Siodło wygląda z bliska jak wszechstronne prawie (to jest 17 z dwa rozmiary skróconą tybinką, czyli o 5 cm dokładnie), ale z daleka można dostrzec kształt uj. 😉. Do końca tybinki zostaje mi jakieś 5 cm od kolana, wygląda na to, że jest nawet dobre, ale to jutro jak będą zdjęcia to pokażę.

Samo siodło bardzo fajne, ja mam z dużym blokiem - fajnie trzyma, jak potrzeba pomaga, jak nie trzeba to potrafię mieć wrażenie, że siodła nie ma  😲 😲. Tylko muszę się przyzwyczaić, bo ostatnio jeździłam w głębszym sporo i trzymało bardziej  😡 Generalnie tylko mnie męczy trochę to, jak wygląda to siodło na koniu - mam konia ok. 172 cm i takie krótkie siodło wygląda na nim dość śmiesznie 🤣

Właśnie wróciłam z Amigo - byłam rozglądnąć się za ujeżdżeniówkami Daw-Maga
Koziołek został osiodłany 🙂

Dominus zdecydowanie nie jest siodłem dla mnie... po dwóch minutach siedzenia w nim, zaczął mnie boleć kręgosłup bo jego głęboki siedzisko wymusza preprost lędźwi - poduszki bardzo duże i miękkie - ale to sztuczne i jak dla mnie nieprawidłowe usadowienie przekreśla je jako opcję.
Wbrew temu co pisała kenna,

Daw-Mag Sylwester - sama chyba już 3x pisałam o tym siodle w tym wątku, ale powtórzę: z tych mocno trzymających, duże i długie poduszki kolanowe, tybinka bardzo długa wg mnie (mam 170cm wzrostu w 17,5" się topię , ). Wygodne i pomocne dla kogoś zaczynającego przygodę z ujeżdżeniem (ale znam osobę, która jeździ/ła w tym siodle klasę C, więc może można w nim dobrze i skutecznie usiąść, jak się po prostu umie siedzieć 😉 )

wcale nie uważam, żeby Sylwester był usadzający - wręcz przeciwnie - daje bardzo dużo swobody, jest stosunkowo płytkie w porównaniu do Dominusa i poduszki też ma mniejsze. Polecana jest wersja exclusive ze względu na inną skórę do której łatwiej się przylepić - faktycznie, łapie siedzenie 😉
Tybinki są faktycznie długie (wiem co mówię przy moim wzroście hehe) choć i tak jeśli się zdecyduję, będę zamawiała przedłużaną wersję o 5-6cm 🙂
Tyle moich dzisiejszych obserwacji 🙂
o co myślicie o mojej łydce czy jest optymalnie ulokowana ??
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnpmod.gif[/img] Pomimo ostrzeżenia użytkowniczka dalej wstawia za duże zdjęcia w związku z tym poziom ostrzeżenia wzrasta -wypowiedź  moderowana na 7 dni.
A więc mamy zdjęcia mnie w siodle. Akurat w tym momencie nie do końca porządnie siedzę, ale i tak widać, że tybinka chyba całkiem ok, nie ma szans być za krótka. Na razie były 2 jazdy, fajnie mi się jeździ, nie jest mega pomagające ale te krótsze niż standard tybinki to jednak fajna sprawa - duużo fajniej czuć konia 🙂. Siodło jutro jedzie jeszcze do poprawki pasowania do konia i mam nadzieję, że to zakończy mój problem z siodłami 🤣

A jak u mnie z tą tybinką?Analizując wszystkie moje foty doszłam do wniosku,że jest za długa...ale pewności nie mam
a ja z tych, co jednak w nieco zbyt długiej tybince
chociaż na początku w zasadzie wyglądało że to siodło jest jakąs pomyłką (koń drobny folblut wys. na ok. 156 cm)
zdjęcie z pasowania bez czapraka:

[url=http://picasaweb.google.pl/114917908839007268125/UjezdzeniowkaMai#5490059047873982786]reszta fot[/url]
ale ponieważ wszystko prócz długości tybinki pasowało (balans, łęk, długość i rozstaw ławek, itd idt) to jednak postanowiłam wsiąść. i okazało się, że jest git. pod siodłem niegruby pad i zwykła płaska podkładka misiowa
Patrząc na pierwsze zdjęcie, to nie wydaje mi się, ze jest super dopasowane. Co to za siodło?

edit: czy to nie jest przypadkiem pfiff?
jeżeli tak, to wyjaśniłoby się, dlaczego to siodło mi nie pasuje na tego konia... Pfiff to asymetria i masakra dla jeźdźca.
Jeśli się pomyliłam, to przepraszam.
patrząc na pierwsze zdjęcie to ono wygląda na za wąskie i ładnie przewrócone na tył (drugie zdjęcie - tak samo, ale bardziej to razi na pierwszym).
Poncioch a zajrzyj do linku "reszta fot" - bardzo chętnie posłucham uwag  :kwiatek:
koń chodzi na razie 3x lepiej niż w poprzednich siodłach, otworzył przód
ale to może być urok nowości ofc
siodło no name 17 (może uda mi się dziś dowiedzieć co to dokładnie jest)

caroline, dzieki przyjrzę się balansowi raz jeszcze
Ja popieram to, co napisała Caroline.
Mam wrażenie, że przód jest za daleko od kłębu, za wąskie.  Widać, że nie leży w równowadze - środek ciężkości przesunięty do tyłu.

Im bardziej się przyglądam temu siodłu, tym bardziej mi się wydaje, że kiedyś w takim siedziałam. Poszukam zdjęć i wstawię.

Edit:
znalazłam zdjęcia na dysku, ale niestety nie ze mną w siodle i wolałabym nie wstawiać na forum. Ale wiem na pewno, że nie poleciłabym tego siodła. Jest bardzo płaskie, nie daje oparcia dla nogi - jakiegoś optymalnego miejsca, by ją ułożyć. Niewygodne. Na Twoim miejscu zainwestowałabym w używane siodło dobrej firmy  :kwiatek:
dziewczyny dzięki za czujność
niewykluczone że to pfiff, niewykluczone...
pewnie nasze (moje i konia) dobre wrażenia z jazdy są wywołane po prostu zmianą profilu
natomiast co do wąskości - na tym zdjęciu widać najdokładniej, wokół kłębu 3 palce, po osiodłaniu na czaprak i dociśnięciu ciężarem jeźdźca wchodzą 2
edit: literówka
Jak dla mnie jest jednak za wąsko. Właśnie zajrzałam do wątku "dopasowanie siodła" i zdecydowanie bardziej podoba mi się jak tamto siodło leży.
dzięki  :kwiatek:
mam materiał do przemyśleń
A miał ktoś styczność z ujeżdżeniówkami Ken Taura? Warte uwagi?
Nic nie znalazłam więc zapytam...

Może mi ktoś coś powiedzieć o siodłach ujeżdżeniowych firmy THOROWGOOD ?
Mają z tego co patrzyłam dwa modele:
-Dressage
-High Wither Dressage

w wersji T4 (syntetyczna skóra+materiał) oraz T6 (syntetyczna skóra)

Przyglądając się tym dwóm modelom, nie wiem tak naprawdę czym one się tak naprawdę różnią prócz tego, że piszą, że to pierwsze jest na wykłębione konie - ale skoro oba mają wymienne łęki to nie wiem jak się to ma...

Czy lepiej stawiać na wersję T4 czy T6 ?

Może ktoś mógłby się wypowiedzieć czy warto w takie siodło zainwestować - mam dwa maluchy skrajnie różne - jedno wykłębione drugie bardzo szerokie bez kłębu...
Nigdy nie byłam fanem syntetyków, ale rozważam zakup takiego siodła ze względu na to, że mogłabym je dobrze dopasować do obu koni...

EDIT:
...i jak mają się jakościowo i w użyciu powyższe siodła do Winteców np. Pro Contourblock (chyba nowy model, z bloczkami w zewnętrznej tybince)?

EDIT:
Wintec jednak odpadł... ponoć nie można zbyt często zmieniać łęków bo się siodło psuje, a widziałam ten model na zdjęciach po niedługim użytkowaniu i materiał się szybko przeciera...  😂
Myślałam o Barefoot ale niestety oni raczej nie przełużają tybinek, a z proporcji siodła to Lexington zdecydowanie skokówke przypomina w długości tybinek niż ujeżdżeniówkę...
Dziś się podłamałam, bo zmierzyłam wg szablonów daw-maga rozstaw łęku i nijak nie widzę, żeby coś dopasować - Blondynka ma strasznie wysoki kłąb i co by się na nią nie założyło (prócz rajdówki), to będzie ją obcierać 🙁 wg rozmiarówki daw-maga wyszła chyba M(29) w rozstawie ale co z tego jak o kłąb zachacza...
Z Daw-maga nie doproszę się żeby ktoś przyjechał na pomiar, bo przecież są szablony a myślałam o Sylwestrze  😍...
W prawdzie Throwgood ma wersje High Wither Dressage, ale kupować w ciemno siodła, gdy nie wiem, czy go nie zwrócę i czy je przyjmą trochę bez sensu 🙁 ...a ja jakoś krzywo patrze na syntetyki - może niepotrzebnie...
Czy siedziska siodeł county należą do twardych czy miękkich?
Jeździłam kiedyś w County znajomej, po Kiefferze Action miało bardzo miękkie dla mnie siedzisko, ale ja generalnie nie kocham się z Kiefferami, a raczej mój tyłek.

A mój tyłek za to dziś pokochał moje nowe siodło. Wróciło po przepchaniu poduszek i jakbym miała inne siodło. Nie wiem czy mi to zostanie - taki zachwyt - ale jeśli koń będzie tak chodził, a mi się w nim tak jeździło, to... baaaajka 🙂.
Przyznaję, że jak przyszło wcześniej to odczucia miałam hmm... średnie. Tzn nie było złe - było z serii, że się muszę przyzwyczaić 😉. Ale ponieważ nie leżało, poszło do przepchania poduszek - i dziś od konia dostałam świetne kłusy, z elastycznym grzbietem i mocną pracą łopatek. Oby tak zostało a ja obym douczyła się to wykorzystywać 🙂. Poza tym przekonałam się na własnej skórze, że nawet minimalnie nie spasowane siodło na konia może spowodować, że dla nas to siodło będzie niewygodne. O koniu nie mówię, bo to oczywista sprawa.

Acha, siodełko - Top Dressage KK
Naboo W porównaniu do Prestige'a i i Pasiera i Kieffera ma mega miękkie  siedzisko
epk, miałam to samo - niedawno poduszki w moim Doge'u lekko przepchał p. Kostrzewa - wrażenia po - zupełnie inne siodło! O wiele lepiej mi się od razu siedziało.
Ktoś się orientuje co mówią te nr na siodle Passier Grand Gilbert? nr siodła - 236627

Rozstaw łęku nie jest znany a chciałabym orientacyjnie wiedzieć, czy w ogóle jest sens prosić o przesyłkę go do mnie na próbę...
Będę wdzięczna za pomoc  🙇
Cobrinha, wchodzisz na stronę www.passier.de , kopiujesz mail do nich, piszesz krótkiego zgrabnego maila z prośbą o informacje dot. siodła o numerze, który wstawiłaś i podejrzewam, że w przeciągu 1-2 dni roboczych dostaniesz odpowiedź. Najprostsze rozwiązania czasami na prawdę działają 😉
biorąc pod uwagę, że rozmiary łęku w passierze zaczynają się od 26cm aż do 31,5cm to może to 27? (236627)

spotkał sie ktoś z passierami na innej terlicy niż drewnianej?
Cobrinha - dziś co prawda sobota
ale ja np.w zwykły powszedni dzień dostałam odp. w ciągu godziny 🙂

EDIT:
hihihi, Korsik, ja mam końcówki 05 i 24...
Tak też mam zamiar zrobić 🙂 myślałam, że coś rozkminię na podstawie zdjęć siodeł np. z ebaya, ale kompletnie nic się kupy nie trzyma... zaraz maila piszę 🙂
ms_konik, myślisz, że jak wspomnę że siodło z drugiej ręki też odpiszą?
Ja napisałam, że jestem zainteresowana kupnem i potrzebuję tych informacji 🙂
I tyle 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się