Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Klami, podpytaj Lenę.
Według informacji, którą dostałam bezpośrednio z firmy twierdzą, że obecnie poszerzają łęki w każdym typie siodła. Siodło możesz do nich wysłać bezpośrednio, a nie przez pośrednika. Sama wykonujesz pomiary konia wg instrukcji dostępnej na stronie.
Natomiast, na pewno w starszych siodłach takiej możliwości nie było, więc żeby się upewnić czy w danym egzemplarzu tego typu usługa jest możliwa wyślij do nich maila z numerem siodła.
Agu, dziekuje bardzo.  :kwiatek:
http://www.allegro.pl/item891814737_siodlo_bezterlicowe_startrekk_dressage.html

Jeździł ktoś w Star Treku? To bezterlicówki z górnej półki, zobaczcie na wygląd, praktycznie niczym się nie różni od terlicówek. Chciałabym takie siodło, ale cena niestety nie na moją kieszeń 🤔
ja dostałam dzisiaj na próbe prestige top dressage 16', miałałam juz takie siodło 17, w 17 nie najlepiej mi się jeździło, teraz mam kieffera ulle i moim zdaniem to świetne siodło, najlepsze jakie miałam (a miałam mało więc porównanie żadne) ale trochę zniechęca brak możliwości zmiany rozstawu łęku w pl (bo z tego co wiem nie ma takiej możliwość w pl?)
siodło, które dostałam ma rozstwa 35.5, myśłałam ze jak założe na Rudą to będzie naprawde źle, i zdziwiłam się bo jak siodło leżało na grzbiecie nie podpięte popręgiem to mogłam wsadzić 2 palce, na jazdę założyłam gluta, pad, mattesa i było całkiem dobrze, na początku po mega wygodnej ulli nie mogłam się odnaelźć w tym siodle, klocki były wyżej niz w ulce i mi przeszkadzały, siedzisko bardziej płaskie, mimo ze ulka to 17 to jeździło mi się w niej lepiej- gdyby nie te łęki..  🙄
nawet nie wiem jak wyglądam w tym siodle bo i aparat i kom padły, jutro postaram się zrobić zdjęcia, mam nadzieje ze tybinka nie jest za krótka- jeżdżąc nie odczuwałam tego 🙂
no i się tak zapytam- co jeśli koń ma szerszy grzbiet niz 36 prestige? nie zostaje nic innego jak szukać jakiegoś innego siodła?
Znacie jakiegoś producenta który oferuje siodła ujeżdżeniowe w rozmiarze 19"?

Stubben robi 19, z tym że tylko niektóre modele występują w tym rozmiarze 😉
LOVELY, jeszcze jest 37 prestige 🙂 A jak większy niż 37.... to chyba inna firma.

mam pytanie -> czy Stubben Scandica nadaje się na krótkonogich? I należy do tych bardzo-twardych czy twardych-umiarkowanie ? 😁 Wybaczcie głupie pytanie, stubbeny są generalnie twarde, zastanawiam się czysto hipotetycznie ile jest w stanie znieść mój tyłek. 😉 😁
Sankaritarina, jeździłam w Scandici powiem, że czułam się w nim fenomenalnie! Mój tyłek nie protestował 😉
Ja mam bardzo krótkie nogi, a mimo to nie było tragicznie jeśli chodzi o długość tybinki. Mogę Ci na pw wysłać jakieś zdj poglądowe. 🙂 Niestety nie wiem w jakim rozmiarze jeździłam (obstawiam, że mogła to być jakaś mała 17 ).
Graba., a poproszę zdjęcia, chętnie obejrzę🙂 W tym wątki widziałam tylko zdjęcia eee.... Rtk o ile się nie mylę, w Scandici, chętnie obejrzę jeszcze jakieś.
wiecie czy w polsce jest możliwość zmiany rozstawy łęku w kiefferach? ew. jeśli trzeba wysyłaćdo niemiec czy mogę zrobić to 'przez kogoś' czy sama muszę się tym zająć?
Z zagranicznych firm w Polsce zmieniają tylko rozstaw łęku w Prestigach. Może spróbuj się skontaktować z przedstawicielem?
a kto jest przedstawicielem?  😡
mam ulle salzgeber 17 i mimo, ze jest za duża jeździ mi się w niej bdb,  wziełam na próbe top dressge'a 16 siedzisko jest dobre ale układ poduszek wogóle mi nie odpowiada 🙁 po ulce wogóle nie mogłam się odnaleźć w tym siodle... zastanawiam się nad kupnem ulli 16 ale boję się trochę o te łęki- wydaje mi się ze będzie z tym mnustwo pierdologi zwłaszcza jeśli będę uzywała siodła na młodego rozbudowującego się konia...?
Według strony Kieffera jest paru w Polsce, możesz sobie znaleźć najbliższego tutaj: http://www.kieffer.net/cms/component/option,com_wrapper/Itemid,43/lang,en/
dzięki wielkie  :kwiatek:
Z zagranicznych firm w Polsce zmieniają tylko rozstaw łęku w Prestigach. Może spróbuj się skontaktować z przedstawicielem?

I wlasnie dlatego tak sobie mysle, ze chyba jednak kupie sobie Prestiga. Z czystej wygody w serwisowaniu siodla.
[quote author=Koniczka link=topic=300.msg464539#msg464539 date=1264876300]

I wlasnie dlatego tak sobie mysle, ze chyba jednak kupie sobie Prestiga. Z czystej wygody w serwisowaniu siodla.
[/quote]

Też tak pomyślałam. Kupiłam. Szkoda, że po roku kiedy potrzebowałam serwisować to siodło, rozmiarówka mi się w Prestiżu skończyła.  😤

I siodło i tak musiałam sprzedać i kupić szersze, o.  😤
A Equipe nie zmienia rozstawów? Wydaje mi się że też zmieniają.

ach wogóle dziwna sytuacje miałam. Kupilam w Equishopie 3 lata temu Doga. Zmieniałam konia, siodło trzeba rozszerzyć. Ludzie z Equishopu nawet do mnei nie przyjadą, uznali że określą wszystko na podstawie zdjęć. A zmiana rozstawu to większy koszt niż się spodziewalam.

Potem porozmawiałm z innym panem, który sprzedaje siodła Equipa. On również moze zmieniać rozstawy łeków. Obejrzał mojego konia, dokładnie obejrzał siodło, popatrzył jak siodło sie układa podczas jazdy i zrobi to za mniejsze pieniądze, a na czas rozszerzania zostawił mi inne siodło.

Coś czuje, że za pół roku jak koń się jeszce rozrośnie sprzedam Doga i kupie Equipe...
Sierra, a jaki masz teraz rozstaw łęku?
equipa można na 1000% zmieniać a dodatkowo w tych droższych modelach (bo jest jeden tańszy model około 4tys nazywa się chyba emporio) możesz zmianiac praktycznie wszystko- nie tylko rozstaw, szerokość siedziska i inne takie,
ja właśnie mam zamiar dzwonić do p. Sebastiana czy maszyną equipowską dałoby radę poszerzyć kieffera 🙂
Zen Nie wiem 😉 Teraz mam Kieffera. Kupionego bo jako jedyny z mierzonych na Czardasza siodeł mnie zachwycił - tym jak na nim leży - także wyboru nie było, trzeba było kupić w "ciemno" to znaczy bez świadomości jaki to rozstaw.  😉

I powiem szczerze, jeszcze nie spotkałam osoby która by potrafiła "rozszyfrować" numer seryjny siodeł marki Kieffer  🤔 👿
ja tez nie spotkalam. moze na to jest jakis specjalny algorytm, ktory jest strzezona tajemnica firmy? 😀
Zen Nie wiem 😉 Teraz mam Kieffera. Kupionego bo jako jedyny z mierzonych na Czardasza siodeł mnie zachwycił - tym jak na nim leży - także wyboru nie było, trzeba było kupić w "ciemno" to znaczy bez świadomości jaki to rozstaw.  😉

I powiem szczerze, jeszcze nie spotkałam osoby która by potrafiła "rozszyfrować" numer seryjny siodeł marki Kieffer  🤔 👿

łęk to chyba ostatnie 2 cyfry numeru (01,02 itd.) chociaż nie jestem pewna, bo moje niby ma 01 a lovely 03 a oby dwa są szerokie
rozm łęku podany jest obok 7 cyfrowego numeru np 3- bez zer
to wiemy - tylko co oznaczaja numery tych lekow - to jest zagadka!
numery łęków czy ten kod? numer łęku to numer łęku ;p
nie gadaj 😉 a umiesz powiedziec jakiemu rozmiarowi prestige odpowiada np kiefferowska 6?
bosh- to są aż tak wielkie rozmiary?  😲 ja mam 3 i na moim koniu lezy dobrze, teraz mam na próbę prestige'a 35,5, i jest troche za  szerokie, czyli 3 to jakies 34, to 6 to gdyby prestige miało taką rozmiarówkę- jakies 33  😁
chyba 43
LOVELY, no i to jest wlasnie cala zagwostka... 😉
tfu- miało być 43 😉
no to nie wiedziałam, ze są az tak wielkie rozmiary 😉
prestige moim zdaniem też powinien mieć większy zakres rozmiarów- moja Ruda teraz ma na przymiarke 35,5 a mięsni nie ma aktualnie prawie wcale bo po długiej przerwie zaczynamy troszkę jeżdzić, czemu nie sprzyjają mrozy.. tyle tylko że ma plecki oblane tłuszczykiem 😉 a co dopiero konisko pracujące regularnie i ładnie rozbudowujące się ?
czy ktos moze jezdzil w tym siodle i moze podzielic sie opinia na jego temat?

firma Black Country, seria Vinici
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się