Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

sierra a dlaczego właściwie zmieniacie siodło?
Już zmieniliśmy.

Wyrośliśmy z Prestiża. Plan był aby poszerzać, ale nawet poszerzenie do maximum (36) nie byłoby satysfakcjonujące. Zwłaszcza, że od momentu kiedy stwierdziłam, że siodło jest za ciasne do momentu zakupu nowego koń cały czas pracował sumiennie i się ładnie wypełniał przy kłębie i łopatkach. Jak mierzyłam Prestiża 34 i 35 to lewitowały nad nim zamiast leżeć.

Nie miałam wyjścia, dalej korzystałam z uprzejmości T&N i jeździłam w jej siodle i szukałam czegoś swojego. Niestety w Stubbenach, Prestiżach i  - prawdopodobnie - Ottonach skończyła nam się już rozmiarówka.

W Kiefferach czuł się najlepiej, obiektywnie. Mimo, że za nimi szczerze nie przepadam. Ale taką ma budowę, to co poradzić. Nic, tylko modlić się, aby na tym zakończył już swoje szaleństwa pleckowe 😉
jak dobrać rozmiar siedziska, czy jesli siodlo ma bardzo glebokie siedzisko trzeba brać wiekszy rozmiar? Ktoś juz wczesniej pisał o filmiku ze strony prestige reklamujacym siodło D1, na ktorym kobitka jezdzi w bardzo dopasowanym siodle - czyli wychodzi na to ze czesto jezdzimy w za duzych siodłach? Czy moze rozmiar zalezy od modelu siodla ??
Modena,wenuska nowa i inne ujezdzeniowe siodła firmy prestige to przereklamowane kulbaki...
Za połowe tych pieniędzy można kupić nowe siodło innej renomowanej firmy która nie przeznacza tyle kasy na reklame tylko na jakość...Mówią ,że siodła prestige są ze skóry cielęcej a tak na prawdę mają w sobie więcej dwoiny skóropodobnej niż prawdziwej skóry bydlęcej 😲
Jako jedyna firma z renomowanych siodeł ma tylko plastik(włokno węgl.) i gąbkę na siedzisku zamiast pasów które amortyzują itd...Ale jak ktoś chce wspomóc utrzymanie 300m2 hali i trenerów którzy wciskają młodym jezdzcą wrzytsko byle by z prestiga to wydaje np 9 tys 🤔wirek:
Taaak, bo Equipy, Passiery, Schumachery itp są tańsze... Co rozumiesz przez inne renomowane firmy???
Siodło półgłębokie czy głębokie ma być w tym samym rozmiarze.
Nic Ci nie pomoze oglądanie jakiejś kobiety która robi reklame siodeł w dopasowaniu dla Ciebie siodła...
Najlepiej zapytaj trenera i pół cala w górę czy w dół nie robi różnicy...
A swoją drogą jak można dopasować siodło prestige optymalnie jesli nie robią połówek 🤣
Może ta kobieta na filmiku ma robione na wymiar swojego ty... 🙄
Wojowniczka, padło pytanie i ja się podczepię - o jakich renomowanych firmach o połowę tańszych od prestige'a mówisz?
Inne w moim rozumieniu to te które maja elastyczna terlice i są zrobione głownie ze skóry a nie ze skóropodobnej farbowanej dwoiny...
Każde inne dostepne w Polsce siodło bedzie lepsze i na pewno tańsze niz przereklamowany prestige.
Nie mam zamiaru reklamować tu innych firm ponieważ pytanie dotyczyło prestiga i wiem duzo na temt siodeł więc napisałam  🏇
A jesli chcesz kupic pożadne siodło napisz na pw to Ci pomoge!
miał ktoś do czynienia z ujeżdzeniowym equipem, ale tym najtańszym? nie można 'zmieniać w nim wszystkiego' tak jak w innym modelach equipa ale tylko łęki, zastanawiam się nad nim bo mogłabym miec nówkę za jakieś 3.5tys, nie wiem jaki nazywa się ten model ale p. Sebestan Sz, mówił, ze budową podobne do modelu rose, no i nie mogę doprosić się o foty, ale jak dostenę to wrzuce  🙂
a ja zadałam Ci pytanie odnośnie tych renomowanych firm o połowę tańszych a lepszych jakościowo więc odpowieź będzie jak najbardziej na temat

odpowiedz proszę, może być na pw, bo skoro są takie rewelacyjne renomowane firmy w rewelacyjnych cenach to dlaczego masz się nie podzielić tą informacją? ja chętnie bym się zorientowała

tak więc dalej czekam na wymienieni choć kilku marek i cen godnych polecenia modeli
będę wdzięczna
K_cianku przejrzyj listę ostatnich wiadomości tej użytkowniczki  😎
widziałam, czekam na wymienie marek tu albo na pw, bo kieffer amsterdam w wersji wszechstronnej kosztuje przeszło 6tyś, w wersji ujeżdżeniowej 7 tyś co w żadnym wypadku nie jest połową ceny prestige'a

mało tego, są modele prestige'a które można kupić taniej - ujeżdżeniowe i wszechstronne tym bardziej

modena którą tak droga użytkowniczka neguje kosztowała niecałe 6tyś, teraz można kupić za niecałe 5tyś nowiuteńką ze sklepu 😉 więc nie dość że nie o połowę taniej, to wręcz drożej
ktoś tu ma problem z matematyką 😉

edit: a hasło

A jesli chcesz kupic pożadne siodło napisz na pw to Ci pomoge!

sory, ale brzmi jak tania reklama handlarza siodłami - i to takiego liczącego na naiwność kupujących
Tanią reklamę to ludzie z prestige robią sobie sami na forach!
Napisałam na czym polega różnica między siodłami prestiga a innych renomowanych firm np. eurorid...
Twoje wypowiedzi brzmią jak przedstawiciela prestige w pochmurny dzień 👍
Jeśli uważasz ,że stać Cię na wyrzucanie pieniędzy w błoto to życzę powodzenia z prestige  !
Już wrzyscy wiemy ,że nie zgadzasz się z moją wypowiedzią także nie ma sensu dalej bronić swojego prestiga hehe

Modena,wenuska nowa i inne ujezdzeniowe siodła firmy prestige to przereklamowane kulbaki...
Za połowe tych pieniędzy można kupić nowe siodło innej renomowanej firmy która nie przeznacza tyle kasy na reklame tylko na jakość...Mówią ,że siodła prestige są ze skóry cielęcej a tak na prawdę mają w sobie więcej dwoiny skóropodobnej niż prawdziwej skóry bydlęcej
Jako jedyna firma z renomowanych siodeł ma tylko plastik(włokno węgl.) i gąbkę na siedzisku zamiast pasów które amortyzują itd...Ale jak ktoś chce wspomóc utrzymanie 300m2 hali i trenerów którzy wciskają młodym jezdzcą wrzytsko byle by z prestiga to wydaje np 9 tys

Za połowe tych pieniędzy można kupić nowe siodło innej renomowanej firmy która nie przeznacza tyle kasy na reklame tylko na jakość...Mówią ,że siodła prestige są ze skóry cielęcej a tak na prawdę mają w sobie więcej dwoiny skóropodobnej niż prawdziwej skóry bydlęcej 😲
Jako jedyna firma z renomowanych siodeł ma tylko plastik(włokno węgl.) i gąbkę na siedzisku zamiast pasów które amortyzują itd...Ale jak ktoś chce wspomóc utrzymanie 300m2 hali i trenerów którzy wciskają młodym jezdzcą wrzytsko byle by z prestiga to wydaje np 9 tys 🤔wirek:

Jeśli uważasz ,że stać Cię na wyrzucanie pieniędzy w błoto to życzę powodzenia z prestige  !
Już wrzyscy wiemy ,że nie zgadzasz się z moją wypowiedzią także nie ma sensu dalej bronić swojego prestiga hehe

Za połowe tych pieniędzy można kupić nowe siodło innej renomowanej firmy która nie przeznacza tyle kasy na reklame tylko na jakość...Mówią ,że siodła prestige są ze skóry cielęcej a tak na prawdę mają w sobie więcej dwoiny skóropodobnej niż prawdziwej skóry bydlęcej
Jako jedyna firma z renomowanych siodeł ma tylko plastik(włokno węgl.) i gąbkę na siedzisku zamiast pasów które amortyzują itd...Ale jak ktoś chce wspomóc utrzymanie 300m2 hali i trenerów którzy wciskają młodym jezdzcą wrzytsko byle by z prestiga to wydaje np 9 tys

kopiujesz sama siebie (z tej samej strony)? po co?
i co ci daje ze tak najezdzasz na tego prestige'a? chcesz zeby wlasciciele siodel powywalali je do kosza a reszta nawet nie myslala o ich kupnie? co cie to w ogole obchodzi, kazdy sobie kupi to co mu sie najbardziej podoba...
Ktoś tu ma chyba kompleks na punkcie Prestige'a 😵
A ja tam uwielbiam moją prestizowską (cytuję) kulbakę 😎
zabawne że e tym momencie eurriding musiałby kosztować od 2,5 tyś , czy też kieffer którego polecasz 😉 a nie kosztuje
a czy ktoś inny mogłby sie wypowiedziec nt filmiku reklamujacego siodlo D1 konkretnie chodzi mi o dopasowanie siodła do tej kobitki
znalazłam na allegro takie sodło: http://www.allegro.pl/item850496982_siodlo_ujezdzeniowe_dawmag_17_5_komplet.html
czy to faktycznie może być daw mag? na stronie producenta jedynym uj. modelem jest sylwester, a on nie ma zew. klinów!

powoli zastanawiam się nad uj. szukam czegoś w miarę nie drogiego, najchętniej poniżej 2 kafli. Jestem raczej nie wysoką osobą i wolałabym siodło "trzymające" ułatwiające przyjęcie prawidłowej pozycji osobie jeżdżącej dotyczchac w siodle wszechstronnym i skokówce.
Zainteresowały mnie takie modele jak sylwester właśnie i używka stubben excalibur, głównie ze względu na cenę.
czy ktoś miał styczność z tymi siodłami?
Hermia- wydaje mi sie, że to nie jest Daw-Mag. W pleszewie jest kilka firm rymarskich produkujących siodła. M.in. też "Siodlarz" z którego się wywodzi p. Wysocki- założyciel Daw-Magu. I przeglądając ofertę "Siodlarza" wydaje mi się, że wprawdzie jest to siodło pleszewski, ale nie z DawMagu
http://www.siodlarz.partnet.pl/oferta/siodla/image10.html
no właśnie coś tak mi się zdawało...

ponawiam pytanie czy ktoś jeździł w stubbenie excalibur?
reki nie dam sobie uciąć, ale wydaje mi sie że daw mag miał takie siodło.
ponawiam pytanie czy ktoś jeździł w stubbenie excalibur?

Ja.
i jak?
Hermia ja miałam takie siodło i to był na 100% Daw Mag, napewno jest na tym siodle tabliczka, możesz poprosić sprzedającego o zdjęcie.
Twardo🙂
Jednotybinkowe, maleńki klocek z przodu, dość płaskie, nic nie narzuca, ale i nie pomaga. Nie czułam się "w koniu", ale to pewnie dlatego, że musiałam używać podkładki korygującej tył, i to piankowej, a nie futra (nie moje to było siodło i koń również nie mój). Twardość nie jest nieznośna, ale na pewno to pierwsza rzecz, o jakiej pomyślałam.
krak,  dzięki za info powiedz jak ci się jeździło w tym siodle?
paa,  to troche lipa, że twardo, pozatym to o czym piszesz: że płaskie, że mały klocek raczej mi nie pomoże dobrze usiąść, jak dla osoby zaczynającej jeździć w uj. warto chyba pomyśleć o czymś usadzającym... dobrze myśle?
corna,
Bardzo nieśmiało (bo czuję olbrzymi niedostatek wiedzy w tej dziedzinie) mogę napisać jak to widzę, może to coś Ci pomoże. Ja np wolę siodła bardzo dopasowane, uwzględniając profil, głebokość siedziska:
- Jeśli siedzisko jest półgłębokie  (tu: specjalnie w  odniesieniu do bardzo głębokiego Henninga jako półgłębokie uznam Wien DL Kieffera i moje wcześniejsze siodło) to preferuje dopasowane prawie na styk, podobnie jak pod tą babeczką z filmiku (i też widywałam innych dresiarzy z bardzo dopasowanym siedziskiem).
- Jeśli siedisko jest mega głębokie to siłą rzeczy muszę mieć większy rozmiar siodła i więcej zostaje wolnego łęku przed/za mną (bo wpadam w głęboką dziurę, która nie zawsze do mnie pasuje, bo i do chudzielców nie należę) .
Przykładowo Twoje siedzisko chyba było większe niż w moim siodle, a jednak było dla mnie zdecydowanie za małe (wpadałam w dziurę ale zdecydowanie nie tak jak powinnam bo miała jakby inny kształt). Obecne moje siodło ma większe siedzisko, niż poprzednie, teoretycznie jest bardziej dopasowane do mnie, a mam wrażenie, że jest za duże (jest chyba minimalnie płytsze, a może tylko inaczej profilowane niż w Wien Dl). Przed Wien miałam mniejsze siodło (teoretycznie za małe) i bardzo dobrze mi w nim było.
Najważniejsze chyba, by zostawało miejsce na swobodne operowanie dosiadem. I by kształt siedziska zgadzał się z kształtem naszego zadka. Dobierana wielkość powinna chyba być drugorzędna, jako wypadkowa wynikającą z dobrej dla nas głębokości, profilu siedziska i ogólnej wygody podczas pracy, a nie celem samym w sobie.  

To siodło miałam dawno temu i wtedy jeździło mi się w nim dobrze. Napewno nie jest to siodło korekcyjne,  usadzające, jest płytkie. Jeśli chodzi o trzymanie nogi to może być. Jeśli jesteś z Warszawy to wiem kto ma takie siodło i myślę, że nie było by problemu  przymierzeniem.
miał ktoś do czynienia z siodłem passier lenox? jak z jakością, wygodą itd? mniej więcej w jakiej cenie można dostać dobrą używkę? warto?

szukałam opinii, ale znalazłam tylko kilka postów o tym siodle.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się