Najwidoczniej zły numerek wzięliśmy zatem za rozstaw łęku (pierwsze dwie cyfry z nr seryjnego, bo innych oznaczeń nie było). Siodło ma wysoki łęk (tzn. wzwyż), ale ma wąski kanał na kręgosłup. Jest dużo węższe od mojego Sylwestra, który ma oznaczenie łęku "M". Może jest to jakiś starszy model bez oznaczeń?...
o! napisałem w "siodłach", ale tutaj pewnie szybciej się czegoś dowiem. Wyszukiwarka nie wyrzuca nic na temat siodeł firmy sagimex. Miał ktoś z Was okazję siedzieć?
Jak chcecie kupić siodło ujeżdzeniowe lub siodło skokowe to polecam p.Naware 785-737-775 ...Przyjedzie dopasuje siodło do konia i zawsze ma duży wybór siodeł używanych. Ma także fajne skokówki Shmitza. W niemczech za taką trzeba zapłacic od 1400 euro , a uniego kupiłam testowe siodło prawie nowe za 3000zł🙂 Można usiąść w siodła róznych znanych marek i coś pod siebie dopasować..
Gozya ale Lusia tylko poleca tego pana, ponieważ jest zadowolona z jego usług. A gdzie ma to zrobić jak nie tu? W ogłoszeniach dajemy ogłoszenia o sprzedaży/kupnie, w tym poście nic takiego nie ma.
Prestige modena NIE POLECAM! Siodło bardzo niestarannie wykonane i słabej jakości skóra🙁 Miałam je na testach wole dołożyc i kupić coś pożadnego niemieckiego np. kieffer amsterdam🙂
Czy ktoś z was zetknął się z siodłem Knights Lady Hawk ? Syntetyczna ujeżdżeniówka z wymienialnymi łękami, cena całkiem spoko. Jestem ciekawa tego siodła.
ciekawa jestem opinia na temat siodła winetc isabell werth
trochę było w wątku ale niewiele
przeczytałam, że 'nadaje się do początków ujeżdżenia'- ktoś tak pisał, a do bardziej 'zaawansowanego'? jest to siodło usadzające, czy dające swobodę jeźdźcowi? warte swojej ceny? tybinki są przeciętne czy krótkie/długie? chcę 16.5 i mam nadzieje, ze tybinki nie będą za krótkie
korsik- wczoraj miałam jazdę próbną na isabelce 🙂 Moim zdaniem jest bardzo wygodne i sympatycznir się na nim siedzi, a ten syntetyczny materiał + bryczesy z pełnym lejem dodatkowo pomagają jeźdźcowi bo się do siebie niemal przyklejają 😀 Tybinki są przeciętne, takie w sam raz na moją, nieprzesadnie długą nogę 😉 . Gniadej bardziej wintec pasował, niż grand gilbert. Jeśli chodzi o kwestię estetyczną, to nie pęka na ich widok guma od majtek, ale cała reszta naprawdę przyzwoita i godna polecenia. Fajne jest też to, że siodło reguluje się i dopasowuje na kilka sposobów- o wymiennych łękach pewnie wiesz, poza tym jeszcze można regulować coś (kompetentna busch zapomniała zapytać 😡 ) przy przystułach od popręgu - podobno dasz radę nieco zmienić równowagę siodła przód-tył
W dodatku siodło, nawet nowe, jest dużo tańsze od wspomnianego przeze mnie grand gilberta (na którym mi się siedzi w zasadzie tak samo dobrze) - a jeśli koń zmieni rozmiary, to zawsze możesz wymienić łęk, a nie szykować się na kupno nowego siodła 😉
korsik, ja w nim pomykałam z pół roku, według mnie siodło raczej trzymające, trochę pomagające przez fakturę siedziska mechata, wymuszające prawidłowy dosiad. Miękkie, wygodne i w teren i na ujeżdżalnię, tybinki według mnie średniej długości. Mi fajnie pomogło się ogarnąć z galopami i ćwiczebnym, na tyle skutecznie że we wszech teraz dalej daję radę 😉 ale, to nie jest siodło z którym chciałabym zostac nawet gdyby jednak mi pasowało na konia, znam ciekawsze- moja osobista opinia. Za to używane chodzi w dobrych cenach. Fotki- niestety ja miałam 17 cali, za małe, w 17,5 czułam się perfekcyjnie. Tu w 17 calach
korsik - gniada też z tych bardziej wrażliwych i w wintecu bardzo się rozluźniła, widać było sporą różnicę na plus w stosunku do mierzonego przed isabell GG.
ale, to nie jest siodło z którym chciałabym zostac nawet gdyby jednak mi pasowało na konia, znam ciekawsze- moja osobista opinia. W sensie co możnaby w tym siodle zmienić, żeby było ciekawsze? Tak z ciekawości pytam bo ja ogólnie na siodłach nie bardzo się znam 😉
Ciekawsze czyli dające większą swobodę działania, lepiej usadzające, wygodniejsze. Dla mnie to na przykład Prestige Top Dressage, na IW zdecydowałam się z racji wymiennych łęków, które i tak okazały się za małe. Miłe, fajne siodło ale DLA MNIE nie tak fajne żebym chciała znowu je mieć.
Burza - i tutaj ponownie wracamy do pytania, czy opinie innych przy doborze ujeżdżeniówki są cokolwiek warte - bo wszystko jest opatrzone zastrzeżeniem DLA MNIE 😉 Pytałam nie po to, by bronić własnym cycem przekozackiej isabell, ale dlatego, że ja jestem siodłowym daltonistą - poza ekstremami w zasadzie we wszystkim jeździ mi się podobnie 😉
Generalnie pytać o opinie o siodłach jest nijak bo 4 osoby powiedzą, że wybitne a kolejne 3 że nawet jak im zapłacą to nie wezmą 😉 w IW czułam się przyklejona co najpierw pomagało, potem lekko irytowało. Kwestii deszczu w terenie i schnięcia siodła przez 3 DNI pomijam :/
No to zeby potwierdzic opinie o bezsensie pytania o opinie - moja IW kocham miloscia wielka i nie zamienilabym na Topa nawet za doplata. Chociaz jakbym dluzej pojezdzila w GG to moze bym sie zastanawiala Nawet wrazenia odnosnie rozmiaru mamy inne, bo ja do chudzinek nie naleze, a jezdze w 17 i uwazam, ze spokojnie moglabym miec 16,5 - ja to siodlo odbieram jako generalnie duze
Nie jest szokujaco glebokie, ale bardzo ladnie ustawia w takim "pionowym" dosiadzie. Pierwszej jazdy nie moglam wytrzymac do konca, mimo, ze do ujezdzeniowki przyzwyczajona jestem. Mnie generalnie usadzilo, wymusilo otwarcie stawow biodrowych i teraz nawet jak wsiadam na wszechstronne lepiej siedze, bez takiego zapierania sie kolankami, co jest moja specjalnoscia. Mozliwosc zmiany wysokosci klockow kolanowych - bajka, mozna sobie dopasowac jak komu potrzeba, grube, chude, wysoko, nisko. Materiał siodła faktycznie trzyma, przy pelnym leju nie moglam przesunac sie w siodle. Nieco irytujace na poczatku, ale juz sie przyzwyczailam. Cair - super, konie miekkie i luzne, "ludziowi" tez wygodnie. Polecam oryginalne puśliska, jakos sobie nie wyobrażam zwykłych przy tym siodle. Zarowno ze wzgledow estetycznych jak i praktycznych - te syntetyki sa wezsze i ciensze - narpawde wygodne. Tybinka srednia - ja mam raczej krotkie nogi i moglabym miec ciut krotsza, ale bez tragedii. Dodatkowy popreg - za cholere nie wiem po co, odprulam, bo mi przeszkadzal. Na wymienne leki napalilam sie jak lysy na grzebien, a tu okazalo sie, ze akurat te konie, ktore jezdze chodza w tym samym, podstawowym 😀 Siodla nie moczylam, wiec nie wiem ile schnei, tyle co mi popadalo na ujezdzalni przez pol godziny to wyschlo normalnie Wyglada na to, ze to mnei przypadlo bronic przekozackeij isabeli wlasnym cycem, ze zacytuje kolezanke bush 😉 korsik - Jakbys chciala kupowac nowe, to szczerze polecam e-bay - duzo taniej