Czeggra, spróbuj Erreplusa, ja czułam się jakbym siedziała na patelni 😁 Nie pamiętam jaki o dokładnie był model i wersja, ale wiem że niektóre modele (w tym mono) są dostępne w wersji open seat na zamówienie.
czeggra1, olympia jest naprawdę fajnym siodłem, nie osacza siedziskiem (dla mnie to ono średnio głębokie jest), daje mnóstwo swobody i wspiera klockiem wtedy, gdy jest to potrzebne. Jeśli będziesz miała możliwość, to koniecznie spróbuj 🙂.
czeggra1, - jeździłam chyba w dokładnie takim butecie i był super 😍 Mięciutki, nie trzymał mocno, ale dawał lekkie wsparcie, a koń w nim latał... pierwszy raz widziałam taki efekt, a na codzień to skoczek 😉 Butet często ma używki ma sprzedaż.
keirashara, dzięki za opinię :kwiatek:! Jestem zdecydowana na zakup nówki uszytej pod mojego kasztana i pode mnie 🙂.
Edit. Nówki, ale niekoniecznie Butet - patrzę co oferuje rynek, rozglądam się. Butet i Voltaire są mniej więcej w podobnych przedziałach cenowych i wydaje się, że są w stanie zaoferować mi to czego szukam. Chciałabym mieć jednak większy wybór przy wydawaniu konkretnych pieniędzy i dlatego rozglądam się za czymś jeszcze.
czeggra1 Olympia- jest fajna, klocki możesz sobie w niej zrobić jakie chcesz (w cenie nowego), bardzo fajne jest też Amerigo - ja testowałam chyba model classic: nie trzymające, close contact, konie w nim bardzo dobrze chodzą... Ja bardzo dobrze wspominam teź Passiera GG- nie trzymający, ale wskazujące poprawny dosiad, zupełnie inny typ siodła niż Butet, Devou czy Equipe...
Szukałam siodła chyba jednak dość niestandardowego jak na to co obecnie oferuje rynek... Ostatecznie dogadałam się z Voltaire, że tym razem uszyją mi takie właśnie bardziej „ascetyczne” siodło. Będzie to już 4te siodło od nich (oprócz ujeżdżeniowego wykonali dla mnie też 2 skokowe i cały osprzęt do nich) więc jako stały klient łapię się na bardzo dobrą ofertę 😅. Pochwalę się nowym nabytkiem za około 4 miesiące 😉. Moją starą ujeżdżeniówkę, którą Volaire weźmie w częściowym rozliczeniu, mogę przekazać przedstawicielowi firmy tydzień po otrzymaniu nowego egzemplarza. Jest to dla mnie bardzo wygodne, bo w czasie oczekiwania na nowe siodło będę miała na czym jeździć po płaskim.
czeggra1, - pokazuj! 🙂 Szalejesz jakoś z wyglądem? Widziałam kilka ich spersonalizowanych siodeł i czasami mi język po kolana wisiał 😀 Kolorowe (w tym różówe!) lamówki, brokatowe logo, flaga polski, logo teamu... jak patrzyłam na mnogość tych bajerów i wkomponowanie ich w siodło, to robiło wrażenie nieziemskie.
keirashara, oczywiście będzie brązowe jak to moje stare - mam cały sprzęt brązowy i konia brudnego kasztana. Jemu zdecydowanie taka kolorystyka pasuje 🙂. Rozmyślałam trochę nad brokatowym logiem, ale zdecydowałam się jednak na tradycyjny look. Lubię elegancką klasykę, a te siodła wg mnie same w sobie są bardzo ładne. Marzy mi się pasujące do siodła ich ogłowie. Cena trochę powala, ale mam cichą nadzieję na jakiś rabacik 😉.
Pomocy ! Czy znacie ujeżdżeniowke dedykowana dla nie rozłożystych pleców ? Dla pleców , które są trochę spadziste . Testowaliśmy prestige top dressage, lucky dressage , bates dressage , teraz Albion slk ( który uwielbiam) . Był u nas pasowacz i powiedział , ze muszę zrezygnować z albiona - nie ten typ poduch na tego konia , że albiony są na konie z szerokimi plecami . Zostawił nam daw maga dominus ale tez to nie jest to. Mój koń jest chyba noe typowy bo lęk mamy rozmiar 35 według prestige ale plecy dalej dosyć wąskie . Już tracę nadzieje , że coś dopasuje ...
Faith , mierzyłam raz jednego passiera ale chyba jakiegoś starego typu , bardzo twardy był dla mnie ,zaś dla konia akurat ten miał za wąski łęk. W otto schumacherze nigdy nie siedziałam . Dziękuje za sugestię , będę się rozglądać , czy jakiś konkretny model masz na myśli? Czy ktoś się orientuje ile w przybliżeniu kosztuje siodło na wymiar w hb contact?
Powoli rozglądać się będę za ujeżdżeniówką, ponieważ przesiadam się ze skoków na ujeżdżenie, ale siodło musi być w kolorze brąz bądź london. Czasu trochę mam, raczej nastawiam się ze względów finansowych na wiosnę. Ostatnimi czasy użytkowałam Winteca w związku z czym przyzwyczaiłam się do tego, że siodła nie trzeba za bardzo czyścić i nie jest wymagające w utrzymaniu. Czy na rynku oprócz Winteca jest coś syntetycznego lub takiego, co pozwoli mi na łatwe wymienianie łęków? Oczywiście rozumiem, jak podnoszę poprzeczkę sama sobie z tym kolorem brązowym... byłabym wdzięczna za wszelkie info.
Poradźcie mi proszę, gdzie szukać używanych siodeł poza re-voltą i olx. Zwłaszcza tych z wyższej półki. Interesuje mnie Equipe Emporio lub coś w podobnym typie a oferty sprzedaży z mazowieckiego można na palcach jednej ręki policzyć. 🙂
Może popytaj w stajni gdzie stoisz, czy nie znają kogoś kto handluje używanymi siodłami. Czasem ktoś ma na zbyciu, czasem ktoś kogoś zna. W mazowieckiem pasuje siodła pan Paweł Kostrzewa. On generalnie zajmuje się Prestige, ale może będzie miał coś używanego.
Rozpoczynam poszukiwania swojego pierwszego siodła ujeżdżeniowego. Mam 163 cm wzrostu i jestem drobnej budowy. Co istotne to to, że i ja i koń mieliśmy sporą przerwę a mój poziom jeździeckiego zaawansowania określam na zielonego żółtodzioba hihi Ot nauka w niewymagającej rekreacji. Ale chcę się solidnie za siebie wziąć i byłoby miło znaleźć siodło, które pomoże mi się ogarnąć. Jeśli chodzi o budżet to celuję w rynek wtórny, tak do 2,5 tys. Wrzucam poglądowe zdjęcie pleców mojego konia i byłabym wdzięczna za sugestie na co zwrócić uwagę, w co celować a czego unikać.