Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

margaritka ja polecam diamanta
ja mogę polecić mojego Hubertusa, oraz Isabelkę z dużymi bloczkami ;]
ja dzisiaj jezdzilam w GG- 'bardzo srednio' mi sie podobalo 😉
plusem zdecydowanie jest to, ze siodlo absolutnie nie narzucilo mi zadnej wymuszonej sylwetki, pelna swoboda ruchu. ale dosyc nijak czulam konia (a moze to dlatego, ze przywyklam do innego siodla?), mialam nieodparte wrazenie, ze nie siedze 'w koniu' tylko gdzies szybuje nad grzbietem. glupie uczucie. dla mnie bylo tez za malo miekkie.

coraz mocniej mysle nad sylwestrem daw magowskim 🏇
a miekkie maja siedziska?
margaritka jak na mój kościsty tyłek  🤣  to jest wygodne, choć jeżdże tylko ok godziny dziennie, twarde nie jest. Najlepiej przetestowac, pożycz może od kogoś.
Ja siedziałam w kilku siodłach, na stałę w tej chwili mam Bates Isabell Werth, jest bardzo wygodne i ma krótsze tybinki niż w niektórych ujeżdżeniówkach, co przy moim niezadługich :-) nóżkach ma nielada znaczenie. Kiedyś jeździłam w siodle Theo Sommer- było świetne- idealnie wyprofilowane, ale tybiny bardzo długie i trochę mi to przeszkadzało. Euroriding Diamant jest też super wygodny, natomiast w Kiefferach i Stubbenach nie czułam się już komfortowo🙁
plusem zdecydowanie jest to, ze siodlo absolutnie nie narzucilo mi zadnej wymuszonej sylwetki, pelna swoboda ruchu. ale dosyc nijak czulam konia (a moze to dlatego, ze przywyklam do innego siodla?), mialam nieodparte wrazenie, ze nie siedze 'w koniu' tylko gdzies szybuje nad grzbietem. glupie uczucie. dla mnie bylo tez za malo miekkie.

To wszystko zalezy od np. rozmiaru siodla, wieku siodla, jak i w których miejscach siodlo bylo bardziej lub mniej wysiedzone przez poprzednich jezdzców. Przemierzalam i jezdzilam w 3 roznych GG i kazdy byl inny. A to ze nie jest ortopedyczne to fakt, takie bardziej lubie.
hej😉
przeczytam caly watek i nadal nie wiem na jakie siodlo sie zdecydowac,,,, ani jakie bylo by dla mnie odpowiednie
zaczne od tego ze obecnie jezdze w siodle skokowym i właściwie tylko skoki, ale chcialbym zaczac jezdzic ujezdzenie na podstawowym poziomie😉
zastanawiam sie nad siodlem passier gg, stubben romanus i nad kieffer lech....
ktore polecacie??
dodam ze mam okolo 165cm wrostu
prosze o pomoc
pozdrawiam wszystkich
to poczytaj jeszcze wątek o dopasowaniu siodła tu- wtedy będziesz wiedziała, że siodło powinno być przede wszystkim odpowiednie dla konia, w drugiej kolejności dla Ciebie 😉

Zen - ja mam gg i powiem Ci że dopóki nie wsadziłam go na Ritka to się tym siodłem nigdy nie zachwycałam (choć siedziałam i to w tym samym egzemplarzu dokładnie). Jak szukałam siodła na Ritkowego, pewnie pamiętacie, to przerobiłam z 10 różnych i nagle objawienie - wsadziłam GG które wisiało w siodlarni na zasadzie: a co mi  tam - koń wyraźnie poczuł ulgę a ja  przez pierwszy moment czułam się  "nad koniem" i modliłam się żeby nie odpalił na hali. Uwielbiam to siodło na nim, bo daje poczucie siedzenia "na szczycie góry" jeśli wiecie o czym mówię 😉

dotarła do mnie opinia zeby BARDZO uwazac na sylwestry, bo niestety daw-mag ma niska powtarzalnosc i jedno siodlo drugiemu nierowne
jak trafisz na dobry egzemplarz, pasujacy koniowi i Tobie to siodlo bajka - ale musisz trafic

mam pytanie o rozmiary łęków w passierach - konkretnie chodzi wlasnie o gg, ktorego ktos probuje sprzedac mojej kolezance, twierdzac ze passiera 27 odpowiada "normalnemu" rozmiarowi 30-31
prawda to czy taka sciema zeby siodlo wcisnac?

margaritka - Prestige Top Dressage
ma wieksze klocki nawet od diamanta a jest przy tym tak miekkie, ze nie chcialo mi sie w nim anglezowac
ushia- to dobrze wiedziec! najgorsze  jest to, ze nie maja systemu jazd testowych/probnych etc. 🤔
daw-mag jako taki nie, ale czasami sklep sie zgadza na przymiarki
mnie to tez irytuje, bo bylam juz zdecydowana na to siodlo, a tu taki zonk  🙄
znacie jakiś handlarzy/sprzedawców siodeł? szukam 16 lub 16.5 już jakiś czas i nic nie mogę znaleźć... 🙁
na allegro jest kilka ogloszen od hadlarzy, sprobuj sie moze z nimi skontaktowac, moze cos maja w tym rozmiarze.
margaritka, sobie szukasz?
no to moja szanowna d*pa w kolejnej ujeżdżeniówce. Prestige Top Dressage rozm.17
Co sądzicie? Oprócz moich braków jeździeckich i wielkiego siedzenia 😵

stęp

kłus

galop

Strucelka, dla mnie jak dotąd najfajniejszy bez dwóch zdań. Jakie masz odczucia?

Sama na niego choruję 😉
Burza jakie odczucia? Wsiadłam i powiedziałam "TAK! Już się zakochałam" 😜 Jazda tylko potwierdziła moje odczucia. Siodło jest fantastyczne, poduszki idealne (nie za małe, nie za duże), tybinki chyba też prawie perfekcyjne (choć ja mam na ich punkcie obsesję 🤔wirek: mogłyby być krótsze, jak w Lucky Dressage). Dla mnie rewelka, jutro zdecyduję na 100% czy zostaje u mnie. Dziś jest 99% 😉
Już krótsza to chyba nie, a nóż urośniesz? 😉 widać po zdjęciach że Ci się naturalnie i wygodnie usiadło. No i ono pozwala na początku na krótsze strzemiona na luzie 🙂
Już krótsza to chyba nie, a nóż urośniesz? 😉

chyba jak sobie nogi naciągnę 😁 choć chciałabym chciała... 🙄
jak dla mnie jest to najlepsze siodło w jakim siedziałam i myślę, że jeszcze dłuuuugo mi posłuży 🙂
Strucelka, dla mnie to też była miłość od pierwszego usiądnięcia pamiętam 🙂 fajnie, że nareszcie coś idealnego.
Burzolku to rozumiem, że teraz też będziesz na niego zbierać? Możemy założyć fanklub Top Dressaga 🏇 😎
Na razie nie ma w ogóle tematu, w przyszłości na pewno 🙂
hehe, widzę że fanów Top Dressage więcej. Ja wzięłam je na zamianę za moją Wenus, którą uwielbiałam, ale tyłek wyrósł... i po pierwszej chwili wiedziałam, że nie oddam Topa za żadną cenę 😉. Super siodło, mega wygodne. Choć powiem, że ostatnio siadłam w siodle, które wywołało mój jeszcze większy zachwyt, ale niestety na jego kupno muszę poczekać przynajmniej do czasu aż konisko mi się mniej więcej docelowo rozbuduje. Stuben Maestoso de Luxe. Miększego siodła w życiu pod tyłkiem nie miałam. I lepiej "wciągającego" w konia. Przy czym ma krótkie klocki kolanowe i dla takich kaczek krótkonóżek jak ja jest genialne...
ja mam Top Dressage i nie umiem w nim jeździc. Po prostu 🙂 owszem, jest mega wygodne, super się w nim jeździ a ja... no cóż... jak uda mi się go pozbyc w końcu (co nie jest łatwe) to będę próbowac z Passierem GG 🙂
ja dzis kupuje passier gg, a jak nie bedzie psowalo to mam zamiar kupic top dressage🙂🙂🙂 iec odwrotnie jak Ty😀
jeździł ktoś w siodle prestige leonardo?
to prawda, ze rozmiary są trochę zaniżone ( dostałam takie info od handlarza, że niby ma jakoś inaczej ułożoną poduszkę i jak normalnie mam 16 to musiałabym brać 17)
🤔
Karutek bodajże ma Leonardo.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się