Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Spokojnie o doznaniach z jazdy też napiszę 😎
Nie mniej dla mnie nie ma to dużego znaczenia-ostatnio jeździłam ciągle na oklep, więc porównanie i tak wyjdzie na plus.
Nie siedziałam nigdy w ujeżdżeniówce ( raz w starym twardym jak deska Passierze) więc też nie bardzo mam do czego porównywać.
Nie jestem tu ekspertem.
Jedyny wymóg dla mnie : żeby nie było za duże ( nie jest),żeby miało miękkie siedzisko i skórę ( ma),żeby nie prowokowało do dosiadu fotelowego (Kentaury nie prowokują 😉.
Tyle co do moich wymagań...
Najważniejszy dla mnie KOŃ

Nalle

Nikt nie pobadał w zachwyt.

Zgadzam się z Tobą, że sytuacja w której określony model pasujesz do konia to najlepsze rozwiązanie. Weź pod uwagę, że nie każdy ma taką możliwość(żeby nie zostało źle zrozumiane, nie mówię tu o sytuacji Perlicy). Przy zakupie używanych siodeł zakupienie konkretnego modelu, który będzie pasował do jeźdźca i konia nie rzadko graniczy z cudem😉 Dlatego dla mnie- najpierw przymierzam na konia i sprawdzam, czy pasuje, potem wsiadam i stwierdzam, czy mi się dobrze siedzi itp.....
Nalle

Nikt nie pobadał w zachwyt.

Zgadzam się z Tobą, że sytuacja w której określony model pasujesz do konia to najlepsze rozwiązanie. Weź pod uwagę, że nie każdy ma taką możliwość(żeby nie zostało źle zrozumiane, nie mówię tu o sytuacji Perlicy). Przy zakupie używanych siodeł zakupienie konkretnego modelu, który będzie pasował do jeźdźca i konia nie rzadko graniczy z cudem😉 Dlatego dla mnie- najpierw przymierzam na konia i sprawdzam, czy pasuje, potem wsiadam i stwierdzam, czy mi się dobrze siedzi itp.....

edit. przez przypadek wysłało mi się 2 razy. Proszę o usunięcie jednego z postów.
doznania:
Siodło miękkie, fajnie w nim wyglądam-noga na swoim miejscu i się nie garbię 😉
Po to właśnie chciałam ujeżdżeniówkę-jak na mnie szyte.
W  niedzielę Bogdan dopasuje do krzywego konika  🙂
czy ktoś może mnie uświadomić jaki to model Kieffera ?

A ja się pochwalę, że wylicytowałam dzis na ebayu Stubbena Juventusa 🙂😉 natchnęła mnie forumowa kate, która ma takiego. A siodło opisywane jest jako młodziezowe i tybinka nie wygląda tak dlugaśnie jak w euroridingu diamancie czy county competitorze. Mam nadzieję, że moje odnóża będą wystawać coś wiecej niż na wysokość sztybleta 😉
Epikea, siodełko faktycznie dla małych ludzików... TamTam ma takie 😉 przy moim siodle wygląda ono jak zabaweczka heheh
hihi no to może akurat dla mnie 😉
co prawda małym ludzikiem nie jestem - 170 ale County brutalnie zweryfikowało mój pogląd nt. dlugości moich nóg
To, które kupiłam to 17 cali. Zobaczymy 🙂
Epikea
koniecznie się chwal jak tylko dotrze do Ciebie!
nadal czekam na swoje siodło, po weekendzie powinno już dotrzeć  🏇

A obecnie na allegro wisi Juventus D 16 cali
i jednak okazuje się, że są 16 calowe juventusy. Forumowa TamTam ma taki rozmiar własnie, no i to na allegro.
A wszędzie na stronach stubbena i sklepów czytałam ze Juventusa robią tylko 17 cali... hmmm

Amarotsa, Gerlach 😉

Dziękuje za przypomnienie! Firma nazywa się Gerloc, a model siodła Genius. Tak jak wspominałam mam bardzo miłe wspomnienia i poważnie myślę o zakupie właśnie tego modelu. Miał ktoś jeszcze styczność z ich siodłami? Warte swojej ceny?
Czy 3 euroridinga to to samo co 30?  🤔  :kwiatek:
smiem watpic, 3ka euroridinga jest dosc szeroka🙂
Ale 30 teź euroridinga...?
Amarotsa, miałam przyjemność obserwować użytkowanie tego siodła. Dopóki nie zajrzałam pod tybinke, byłam przekonana że to Passier GG. Bardzo fajne siodło, ale dla mnie za szerokie i za twarde 😉
melduję, że moje siodło w koncu doszło
pierwsze wrażenie - Jakie ono małe  🤔 Aż wzięłam centymetr i zmierzyłam siedzisko 😉 no ale 17 cali jak nic 😉
tybinka faktycznie krótka, kończy mi się kawaleczek pod kolanem. Dziwne uczucie nagle mieć caaaałą łydkę przy koniu
Kolano wypada mi pod klockiem, czyli chyba dobrze
jedno co mnie martwi co ta część siodła gdzie sie tybinka łączy z siedziskiem tu z tyłu za udem (rozumiem mnie ktoś?),nad szlufka do przelozenia końcowki pusliska, to te częśc zasłaniam udem, w sensie że nie widać. ktoś kiedyś mowil ze to oznaka za małego siodła. Ale wczoraj szukając w sieci dopasowanym siodeł do jeźdźców zobaczyłam ze w tym słynnym filmiku prestige D1 ta amazonka tez zaslania udem tę część  🤔wirek:
Siodło na moim koniu minimalnie leci na tył, więc tak sobie gdybam, że po dopasowaniu ja też siądę bardziej "pionowo" więc udo też pojdzie bardziej pionowo w doł więc powinnam odsłonić tę część.

Co do dopasowania do konia, oj muszę przerobić. O ile połozone luzem czy z popręgiem w miarę leży, po jeździe też wyglądało ok, to jak zdjęłam siodło i zobaczyła odcisk na grzbiecie no to niestety bardzo nie ok 🙁 na szczęście Bogdan wybiera się w okolice Wawy uff  🤣

Wczoraj jeszcze nie odnalazłam się w siodle tak jakbym chciała. Przesiadłam się ze skokowki Daw Maga Grand prix 17,5 cala. A to nie dość ze ujeżdzeniówka to jeszcze małe 17 cali. Różnica spora.

Może mamy na forum kogoś z okolic Warki (tak tej gdzie mieści się Sielanka) kto mogłby wpaść i spojrzeć jak to wyglądam w tym siodle? Może jakieś foty cyknąć. Robię dobrą kawę 🙂
Bardzo jestem ciekawa fotek - no niech ktoś pojedzie do Epikei  😀 proszę 🙂
Czyli uważasz, że w 16" byś się nie zmieściła?
wiesz co w  16 moze o ile pupę bym w siedzisko zmieściła to udo i nogę już na pewno nie
kolano byl miała w ogóle pod tybinką

Definitywnie mogę Juventusa polecić tym krótkonożnym 🙂
A my się dzisiaj umówiliśmy na przymiarki. Tak więc po 1 października będziemy coś działać z siodłem. Siadałam dziś trochę w sklepie na niektóre modele i jestem miło zaskoczona. Prestige D1K rewelacja i D1D również pozytywnie. Vensus K - jak dla mnie klapa totalna. Dosłownie wszystko mi przeszkadzało. Dobre odczucia miałam jeszcze w jednym Kiefferku i Schumacherze, ale nie pamiętam modeli. Po dzisiejszej wizycie chociaż wiemy czego oczekuję od siodła. Tak więc jeden krok w przód. Gerloc'a nie odpuszczam. Jestem 100% przekonana, że chcę właśnie takie, ale tu dość długo muszę czekać. Tak więc myślę, że jakoś na dniach będę się umawiała i z nimi na pomiary i rozmowę.
co byście wybrali?
Wintec/Bates Isabell werth-jeździłam , jeździło mi się świetnie
kentaur andromera- ze zdjęć wydaje mi się ,że spełnia moje wymagania trzyma noge i ma głęboki siedzicko (na te będe musiala pewnei troche dolozyc)
kentaur medusa
kentaur elektra
Henri De rivel Paris
ktoś próbował? jest to moje drugie siodło dlatego na używane chcę przeznaczyć około 2000 zł
Lowadowa, to co my byśmy wybrali nie ma większego znaczenia, bo to ma być siodło dla Ciebie  :kwiatek:

Można gdzieś w Wawie przetestować Kentaury? W ogóle można gdzieś przetestować Kentaury?
Mogę liczyć na Waszą pomoc? 😉 Co powiecie o ujeżdżeniówce Equipe Cobra La Belle?
Ja ostatnio walczyłam o ujeżdżeniówkę. Całe życie w skokówce i nagle zapragnęłam zmiany 🙂 No i tak - testowałam siodełko od forumowej _kate i byłam mega zadowolona - Stubben Juventus 17 ". Miało fajny szeroki rozstaw, dobrze mi się siedziało choć trochę za mało mnie trzymało. Co nie zmienia faktu że było za małe (chyba nawet tu wstawiałam zdjęcia i mi podpowiadaliście). Jako krótkonóg miałam problemy ze znalezieniem czegokolwiek. Testowałam Passiera GG, ale to było totalnie nie to - poza tybinkę wystawała mi tylko pięta  😲 no ale moje 166 cm...
Potem w koniku siadałam w różne siodełka i przypomnieli mi o istnieniu Ratomki. Oczywiście, jest to siodło dla długonogów. Ale znajoma, która sprowadza te siodła z Białorusi bodajże obiecała pomoc i ha! Udało się. Nie dość że kupiłam je taniej (gdyby ktoś był zainteresowany jej pomocą to na PW zapraszam) to jeszcze zrobili mi je na wymiar i na wzmiar kobyły. Jeździ się w nim genialnie, jest z tych mocno trzymająco usadzających. Ma b. wysoki tylny łęk i porządną poduchę z przodu, choć "nie trzyma kolana" - po nawykach skokówkowych często dając łydkę zginałam nogę i kolano wyjeżdżało mi poza tybinkę, ale opanowaliśmy to ćwiczeniami i samoświadomością ). Moje wrażenia - jak na taką cenę jestem zachwycona. Skóra fajna, mięciutka, łądnie "wypiła olej" 😉  Do tego ładnie leży na grzbiecie i zostawia dokładnie takie plamy na grzbiecie, jak bym sobie tego życzyła. Ponoć ma elastyczną terlicę jakąśtam i w sumie faktycznie dobrze leżało nie tylko na mojej kobylastek (ma szeroki rozstaw) i na wałacha kumpelki, który jest raczej szczupakiem. Także wielki plus dla Ratomki. A no i warto dodać że siodło dostałam tydzień z groszem po zamówieniu !! A było specjalnie pode mnie robione bo nie mieli takiego na stanie  😅

Zamieszczam też zdjęcie - przepraszam za swoje ewentualnie niedociągnięcia dosiadowe, ale sporo wody upłynie nim dobrze usiądę w tym siodle, narazie się cieszę że mi po prostu wygodnie w nim 😉
[b] W ogóle można gdzieś przetestować Kentaury?

[[a]]http://norviva.com/oferta/siod%C5%82a-testowe.html[[a]]
Epikea Mam jakies 40km do Warki, wiec jeśli tylko chcesz fotki to proszę bardzo.W zamian wystarczy jak dasz usiąść w prawdziwa ujeżdżeniówkę 🙂
palemka dzisiaj wracam własnie do pracy czyli do Warki
siodło pojechało na przeróbki ( Bogdan Honorata HBC  :kwiatek: :kwiatek: :kocham🙂 powinnam mieć je max w czwartek
Więc baaardzo chętnie się umówię z Tobą 🙂  🏇
Epikea wysłałam Ci priv. A masz może aparat? Bo tak właśnie myślę czy przypadkiem nie zostawiłam swojego w stajni.. 🤔 Bo jeśli zostawiłam to bede miała go dopiero w poniedziałek albo we wtorek.
Posiada/posiadał ktoś może ujeżdżeniówkę Kieffer Munchen?
Chciałabym uzyskać kilka informacji,ponieważ rozważam kupno. 😉
Uwaga, będę chwalić Bogdanów, polewać ich lukrem i smarować wazeliną, może być na przemian, a co 😉

Patrzcie, jakie mam absolutnie seksowne siodełko Henniga: I uwaga - rozmiar 15.5 cala, a jakoś nie czuję, żeby mój zad ledwo się z nim mieścił 🤣

Kupione z Belgii, a przez Bogdanów nie tylko dopasowane do konia, ale i... przefarbowane na klasyczną ujeżdżeniową czerń 😉
Siodło w oryginale było... zielone! 😵 I to jeszcze, żeby to była jakaś sensowna zieleń, ale to był zielony glonowy, w takim odcieniu, jakby to siodło co najmniej wyłowiono po kilkudziesięciu latach nurkowania na Titanicu 😁

Szkoda, że ktoś się nie pokusił na jasny brąz, bardzo podobają mi się czarne siodła z brązowymi wstawkami - np. siedzisko albo poduszka kolanowa, mniam 🙂

quanta, faktycznie pierwotny kolor był delikatnie mówiąc mało smaczny hehe
Ale po przefarbowaniu...  😍 chyba dawno nie widziałam tak małego siodełka na koniu hehe
Toż to dla dzieci wersja  😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się