Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

ja jestem ogromnie ciekawa tej Makili... hm hm hm choć droga zapewne pierońsko ;]
Wydaje mi się , że Devocoux i Cobra, to siodła podobnie skonstruowane. jeźiłam troche w tym drugim, było prze wygodne, prze miękkie, dlugie tybinki z klockiem ustawiały łydke,ona po prostu przylegała wzdłuż boków, idealnie....
Gdybym mogła to bym sobie takie siodełko nabyla... tylko ta cena  🤔
Petit - a orientujesz się ile kosztuje?
wejdź na ebay.de,tam mozna sobie oglądnąć ;-)
Używane w bardzo dobrym stanie ok.6000 zl z tego co sobie kiedys przeliczałam.

Jeździłam jeszcze na siodłe Amerigo, też już z tej najwyższj półki...naprawdę bardzo i to bardzi luksusowe siodło 😉
znalazłam w necie:

nowa makila to 2800 euro czyli zależnie od kursu 8.5 - 14 kpln 😉 no fakt, tania nie jest skubana 🙂
Quanta to witam w klubie fanów Titana 😉 Jakby miała wymieniać mojego Dogyka to to by było pierwsze siodło o jakie bym wołała 😉 Dla mnie to jedno z tych siodeł, w które siadłam i pomyślałam "o taaak, to się nazywa siodło" 😉 A GG przez dłuższy czas miałam i bardzo sobie chwaliłam, mimo wspomnianej twardości. Z kolei mi OS w ogóle nie pasują - siedziałam w paru i zawsze coś mi było nie tak. No i ten nowy Diamant to też była dla mnie jakaś masakra.
Quanta to witam w klubie fanów Titana 😉
a moze raczej to ja was powitam w tym klubie? 😉

Nie czyniłaś honorów, to zaczęłam za Ciebie 😉
a co ja sie mam narzucać, jak tutaj dotychczas niepodzielnie królowały doge i inne prestige? :P

i tak BTW - parafrazując znaną reklamę - twój koń też wybrałby titana 😁
Miał ktoś do czynienia z siodłem Stubben Avalon? Jak wrażenia?
To mamy juz Titan- i GG-Front.  😁

Anka, i silny front isabellek
Oraz obóz wielbicieli szumacherów  😉

(tylko błagam, niech nikt nie wpada na pomysł pt. "ankieta: ile osób jeździ w ..." )
Makila nie jest wcale jakoś super miękka, choć rzeczywiście, przyjemne siodło.
Oraz obóz wielbicieli szumacherów  😉

(tylko błagam, niech nikt nie wpada na pomysł pt. "ankieta: ile osób jeździ w ..." )

😁 czekam, az ktos sie odwazy  😁
Mam pytanie do osób które miały okazję jezdzic w nowym Dogu i w tym sprzed 3lat. Rozmawiałam z panem z equi-shopu i powiedział mi, że nowy Doge jest o wiele bardziej miękki, czy ta różnica jest aż tak bardzo wyczuwalna?
Ja zakochałam sie w otto bardzo wygodnie mi sie w nim jeździło
no ale niestety jeździło bo było kupowane na konia którego już nie mam a na grzbiet młodej nie pasuje i z wielkim żalem muszę sprzedać to siodło🙁
Teraz uczę sie z powrotem jeździć w siodle wszechstronnym i powiem ze niema to jak posadzić swój tyłek w ujeżdzeniówce 😉
ja w tej chwili sciagam windsora 😉 trenerka ma to siodlo i ja juz nie chce zadnego innego- mimo, ze w moim jade tez nie bylo mi zle i pewnie zostawie sobie to siodlo 😉
koniczka miała starego i nowego do przymiarki, różnice widziała duża jak pamiętam, na korzyść nowego
A czy któraś z posiadaczek Titana mogłaby wstawić zdjęcie jeźdźca w tym siodle, a nie tylko siodła na końskim grzbiecie?
Hehe, witam w klubie fanek Titana  😎
Ja bym już dawno takie siodło kupiła, gdyby nie to, że trenerka robi mi na nie anty-propagandę, nazywając je kleszczami (pozostaje mi się bronić, że nie każdy ma kleszcze w ... (no właśnie) 😉 i niektórzy potrzebują kleszczy w siodłe 😉 Bez przesady - owszem tak głębokie siedzisko zasysa i wciąga tyłek w siodło, a poduchy pilnują uda, ale już łydki zostają całkiem swobodne, a w końcu o to chodzi. Natomiast miękkość i głębokość siodła jest doskonałą pomocą przy koniach, które niewygodnie noszą (ja się napalałam na ten model siodła na mojego siwka, poza tym jeździłam w Titanie kilka razy na koszmarnie noszącym kasztanie i przynajmniej można się było porywać na jakieś ćwiczebne kłusy).
Super plusem Titana sa poduszki z tyłu mocno wysunięte i dobrze rozkładające ciężar na plecach konia (zresztą w Diamancie też). Z drugiej strony polecałabym ten model siodła dokładnie dopasować dla konia, "w ciemno" to on raczej będzie dobrze leżał na koniu o prostym, poprawnym grzbiecie - właśnie z uwagi na te długie poduchy.

Fotki mam jakieś takie - proszą się dłuższe strzemiona, ale koń fikacz i jeździliśmy na takich:

Dzięki za fotki, Quanta!  :kwiatek:
Mam pytanko jaki model siodła ujeżdżeniowego firmy KIEFFER jest najlepsze?
Które najlepiej się sprawdza się, w dyscyplinie ujeżdżenia?  🤔

Chciałam, was jeszcze zapytać o opinię, otóż w drugiej połowie roku planuję, już zakup własnego konika, jednak nie wiem czy kupić siodło wszechstronne czy już ujeżdżeniowe....

Wsześniej jeździłam we wszechstronnym kiefferze.
Wiem, że dyscyplinę, którą będę trenować w dalszym ciągu, to ujeżdżenie.
Co zatem wybrać siodło wszechstronne czy ujeżdżeniowe?  🙄
Co radzicie?
Ja sobie ulubiłam Wien. Przerobiłam 2, jedno bardzo stare z przerobionymi poduszkami i drugie, ściągane z Niemiec, z pogłębionym siedziskiem. Siedzi się wygodnie, bez żadnej ortopedii, no i nie do zdarcia.
?
Mi się źle jeździło w Titanie II - dość powiedzieć, że jestem niska i raczej krótkonożna - i miałam wrażenie, że mnie zagipsowano od pasa do kolan, tylko o kostkach zapomnieli  😎

Ale potem się dowiedziałam, że osoby które umieją jeździć wprost uwielbiają Titana, czyli reasumując... ja po prostu nie umiem jeździć, ot i cała tajemnica  😎

Być może w związku z tym, zdecydowanie przedkładam na to siodło mojego dość płaskiego-bezklockowego właściwie (jak na siodło ujeżdżeniowe) fuj-Prestiga  😎
Mi się źle jeździło w Titanie II - dość powiedzieć, że jestem niska i raczej krótkonożna - i miałam wrażenie, że mnie zagipsowano od pasa do kolan, tylko o kostkach zapomnieli  😎

Ale potem się dowiedziałam, że osoby które umieją jeździć wprost uwielbiają Titana, czyli reasumując... ja po prostu nie umiem jeździć, ot i cała tajemnica  😎

Być może w związku z tym, zdecydowanie przedkładam na to siodło mojego dość płaskiego-bezklockowego właściwie (jak na siodło ujeżdżeniowe) fuj-Prestiga  😎

Hehe no to ja tez nie umiem jezdzic. 😉 Dodatkowo uwielbiam twardego i malo ortopedycznego Passiera.  😎
K_cian nic mi nie wiadomo na temat mojego rzekomego siedzenia w starym Dogu 😉 Także coś Ci się chyba pomieszało 🙂

Mnie Titan II w ogóle nie zakleszczał - jeździłam w nim na koniu koleżanki, który dość niewygodnie nosi i było mi bosko. Mięciutko, głęboko, nic a nic mi nie przeszkadzało. I w moim rankingu właśnie swoją głębokością przebija Doga, który jest niestety dość płytkim siodłem, ale i tak mojego uwielbiam 😉
Mam pytanko jaki model siodła ujeżdżeniowego firmy KIEFFER jest najlepsze?
Które najlepiej się sprawdza się, w dyscyplinie ujeżdżenia?  🤔

Chciałam, was jeszcze zapytać o opinię, otóż w drugiej połowie roku planuję, już zakup własnego konika, jednak nie wiem czy kupić siodło wszechstronne czy już ujeżdżeniowe....

Wsześniej jeździłam we wszechstronnym kiefferze.
Wiem, że dyscyplinę, którą będę trenować w dalszym ciągu, to ujeżdżenie.
Co zatem wybrać siodło wszechstronne czy ujeżdżeniowe?  🙄
Co radzicie?

Ja mam Ullę. I mi się doskonale jeździ. Nawet mi się zdarzyło skakać i jakoś przeżyłam xD

No jeśli bęzdie jeździć typowo ujeżdżeniowo to lepiej kupic i siodło ujeźdżeniowe. Moja znajoma i w tereny sobie jeździ i nie ma problemu.
Koniczka, to coś mi się pokiełbasiło bo miałam wrażenie że miałaś możliwość siedzieć w testerze z ihaha starego modelu zanim kupiłas nowy  👀

doge rzeczywiście mega głęboki nie jest.. ale ma coś takiego w sobie co dosłownie i w przenośni wciąga, nie myląc tego z zakleszcza/trzyma 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się