Forum konie »

Ochraniacze

Mam ochraniacze acavallo  😅 są super,piękne,dopasowane idealne!

Zdecydowanie potwierdzam, mają cztery lata i nie dość, że nie zniszczone, to ledwie mają ryski ( pomijam, że wciąż są śnieżnobiałe )
czy macie moze ochraniacze VEREDUS CARBON SHIELD ? i jak sie sprawują?
Przymierzam się do kupna ochraniaczy neoprenowych - problem w tym, że będę potrzebowała co najmniej XL x2 lub ewentualnie mogę zaryzykować L i XL.
Możecie coś polecić w przyzwoitej cenie i nie żeby zaraz się rozpadły po kupnie heh

Ma ktoś doświadczenia z ochraniaczami neoprenowymi z Decathlonu?

wstawiałam wcześniej podobne ale Horze (na stronie 52), mam i jestem zadowolona, cena nie jest straszna a ochraniacze sprawdzone na trawiastych łąkach, w lasach, w rzece i na piachu. pare razy prałam w pralce i dały rade. zazwyczaj traktuje je szczotką z twardym włosiem zeby błoto zeszło a jak wyschnie to reszta sama odpada. dla mnie bomba.
Ja postanowiłam wstawić zdjecia podsumowujące  naszych yorków Crystal.  Zakupione zostały w styczniu 2009 i uzywane non stop cały czas

Na koniu

I same ochraniacze podczas schnięcia po myciu po jeździe.

Jak dla mnie bardzooo warte swojej ceny 🙂 Dałam za nie 95zł 🙂😉) i sa naprawdę super 🙂
asds a jaki masz rozmiar na swojego wielkoluda? 😁
Muszę zarzucić linkiem Magdziorowi, może zdecyduje się na takie dla Reszki, bo już od dawna chyba czegoś szuka, co by było wystarczająco duże na zimnioka 😉

Ja Belfastowi na padok kazałam zakładać skorupki na 4 nogi, z wysokimi tyłami. Jest już na padoku grzeczny, nie świruje, więc z okazji coraz wyższej temperatury rezygnujemy z ochraniaczy, bo Belfast już raz się odpażył ponad pół roku temu i do teraz ma białe plamy na nogach 🤔
Na treningi też tylko zawijam, bo na gorąc boję się zakładać skorupki. Gdybym mogła, to kupiłabym futerko do nich, ale nie ma w rozm. S.
Strucelka

Rozmiar mamy L-ki, natomiast na  specjalne życzenie moje w  sklepie ostroga.pl przedłuzono nam rzepy na tylnich ochraniaczach, żeby na grubego pasowały - z przodami nic nie musielismy robić, od początku leżały perfekt 🙂
asds no super wyglądają! czyli mówisz, że w ostroga.pl przedłużają rzepy na życzenie? no to by było fajne bo na Reszke też wszystkie tyły są za krótkie jeśli chodzi o rzepy, a jak własnie  trzymanie tych rzepów? Bo ja faktycznie myslałam o takiego typu ale teraz sie zastanawiam czy te rzepy będą dobrze trzymać....
Mi się jeszcze anir azu w czasie jazdy nie odpieły, a więc dobrze trzymaja.

jakby cosik ci ewentualnie nie pasowalo albo stało z nimi to zawsze mozesz kupić rzepy jak do canter Clubów lub Veredusa do lightów
Magdzior - Tylko uważaj  😉 , bo L-ka crystali to naprawde BIG L-KA  😁.Na fulla zazwyczaj z tego modelu pasują M-ki.
hm... na Reszkę pasuje normalny full standardowych skorypek typu hampa czy nortony, ale na tyły myśle, że nie ma sie co obawiac ze bedą za małe bo te wszystkie hampy pro, lamicelle pro sa na nią za małe...
Magdzior wyglądają ok, a jakby coś, to na cross i tak zalepia się ochraniacze taśmą, więc powinny wytrzymać 😉
Myślę, że to dobre rozwiązanie dla Rechotki 🙂
Jeśli była już dyskusja to wybaczcie powtórkę, ale mam pytanie. Jakie ochraniacze lepiej się sprawdzają, tzn. lepiej chronią nogę i są bezpieczniejsze do jazd terenowych (teren zróżnicowany, więc do typowego ciorania w trudnych warunkach także- błoto, woda itp): klasyczne skokowe skorupy z krótkimi tyłami czy pełne neopreny? A może są jakieś specjalne ochraniacze do tego typy użytkowania przeznaczone? Jakie polecacie?
Ja w tereny jeżdżę w WW double lock 😉 i jestem bardzo zadowolona, chronią całą nogę, a jak wpadniemy w kałużę czy błoto to nie nasiąkają 😉
Ja w tereny śmigam w Horze lub Nortonach Pro. Tyle, że ja to bardziej na łąke pogalopować niż przedzierać się przez krzaczory 😉

wiecie może jak jest z rozmiarówką Eskadronów pro dressage? bo mój koń potrzebuje takie większe fulle, a XL są za duże. zawyżona, zaniżona? :kwiatek:
normalna 🙂 moje konie noszą L, pro dressage też ma L.
kurczę, o przód się nie martwię, ale tył... dysponujesz może jakimś zdjęciem?
na 'sucho' nie mam 😉

Magdzior wyglądają ok, a jakby coś, to na cross i tak zalepia się ochraniacze taśmą, więc powinny wytrzymać 😉
Myślę, że to dobre rozwiązanie dla Rechotki 🙂

No właśnie tylko tak się zastanawiam, bo Undis ma te Veredusy pro light, na wzór których sa te yorki robione i powiem szczerze, że jemu się częściej te rzepy odpinają niż moje szersze w zwykłych nortonach.... ostatnio Edyta musiała je z gliniaka łowić😉
ma ktos moze zdjecia Veredusow olimpic w kolorze szarym ?
ma ktoś może takie ochraniacze i mógłby coś powiedzieć?  🤔
http://www.tundra.pl/catalog/product_info.php/cPath/51_66/products_id/1521
Ja mam te ochraniacze  😉 Ogólnie bardzo fajne (mega mocne rzepy), używam i na przód i na tył. Niestety swojemu kupiłam rozmiar L i są troszeczkę za duże , ale śmigamy w nich i są ok. Polecam, tylko trzeba dobrze dobrać rozmiar  😉
xxagaxx, Tulipan, dzięki!
Ale właśnie, Tulipan, wychodzi na to, że jeździsz zarówno w pełnych neoprenach jak i klasycznych skorupach. A ja właśnie mam dylemat, bo nie wiem co lepiej ochroni nogę w zróżnicowanym terenie (czyli przedzieranie się przez chaszczory też 😉). Skorupy zapewne mniej nasiąkają, ale pełne neopreny zapewniają także ochronę na przód nogi. Obecnie jeżdżę wszędzie w klasycznych skorupach, ale czeka mnie wymiana ochraniaczy, a że zaczyna się sezon terenowy... A jak w tych Horze z trwałością i nasiąkaniem wodą?
Chyba dobrym pomysłem są ochraniacze takie jak pokazała xxagaxx. A czy z tego rodzaju można gdzieś dostać wysokie tyły (żeby chronić też ścięgna)?
A do mnie przyszły Lamicelle Air System 😅 jutro postaram się dać zdjęcia na modelu 🙂
tulipan  :kwiatek: coś mi się wydaje,że je kupię, a najwyżej oddam jak będą małe...
a i jeszcze mam pytanie, tyły są chyba  niewiele wyższe od przodów?

wendetta a może takie z łyżką i neoprenem?
Kasia Konikowa a masz moze jakieś ich zdjecie na koniu? a jak sie sprawują w wodzie - jak trzymają rzepy gdy namokną?
A byłby problem zmierzyć je na jaką max nogę będa dobre?

Bo tak sie zastanawiam moze zamiast nowych skorupek kupić neoprany na kros bo jednak ochrona lepsza i pewnie by sie przydały.
wendetta
Ja jestem za neoprenami, co wiesz już raczej. Z racji tego z terenuje sie aktualnie bardzo duzo to nie wyobrazam sobie kupic skorup które chronią tylko tył nogi, a co mi po tyle nogi jak kon co chwile sie o coś potknie, albo jedziemy przez jakiś chaszcze. Gdybym ich nie miała to nie wiem jak czesto musiałabym leczyc przednie nogi mojego konia, bo on sie czesto w terenie potyka o wszystko co spotka na swojej drodze 🙂
Jak dla mnie łatwo sie je czysci, bo jak obeschna z błota to wystarczy szczoteczka wyczyscic, piore w pralce, nie obcieraja, nie dostaje sie do środka piach. Nawet jak włazimy do wody to w ciepłe dni potraią wyschnac na nodze konia. Poza tym NIGDY nie zastałam pod tym ochraniaczem spoconej nogi koni konia...

Ale wybór nalezy do Ciebie 🙂
Hypnotize, z tym potykaniem się to ja doskonale znam ten ból. Na prostej polnej drodze co chwila mu się nogi w kłusie plątały, a jak wjechaliśmy z chaszcze to już całkiem musiałam patrzeć pod nogi za nas obu 😉 Chyba najbardziej przychylam się do neoprenów, ale wiadomo, że cena DOBRYCH neoprenów potrafi powalić. A właśnie te rzeczone "z łyżką": jak one chronią? Podobnie jak neopreny czy bardziej spełniają rolę "skorup"? Kurcze, nie wiedziałam, że wybór głupich ochraniaczy może być takie trudny... 🙄

A jak się sprawdzają neopreny albo "łyżki" przy skokach? Tzn. w naszym przypadku to takie małe hopki raz na jakiś czas, ale to zawsze skoki 😉

edit
: jaka jest specyfika ochraniaczy do wkkw? Czym się różnią od innych?
Zastanawiam się czy te ochraniacze są warte swojej ceny i czy w ogóle dobrze się spisują:
[[a]]http://sklep.horses.pl/product-pol-4811-Professional-s-Choice-ochraniacze-VenTECH%E2%84%A2-Elite-komplet-na-4-nogi.html[[a]]
Może ktoś wie jak się sprawują ??
edit: jaka jest specyfika ochraniaczy do wkkw? Czym się różnią od innych?

Przede wszystkim powinny chronić nogę, najlepiej ze wszystkich stron czyli neopranowe pełne się tutaj dobrze sprawdzają bo chronią od uderzenia z każdej strony, no i podtrzymują ścięgna. Powinny również nie wchłaniać wody żeby nie zrobiły się cięższe po przejeździe przez wodę no i przede wszystkim być wytrzymałe, to tak z tego co mi się teraz narzuciło.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się