za jakim typem ochraniaczy rozglądać się dla konia "specjalnej troski" pod względem ścięgien? Coś co podtrzyma, odciąży, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać... 😉 :kwiatek:
Myślałam nad kupnem ochraniaczy kontaktowych firmy York. Są sprzedawane w parach, więc pojawia się pytanie. Jeśli na przody zamówię COB to na tylne nogi również rozmiar COB czy lepiej FULL? 🙂
jak kupujesz opisane jako tylne, to bierz cob. Ja mam tylne yorka treno na padok w rozmiarze cob i są odpowiednio większe od przodów. Jak kupujesz przody na tył, to weź full. Chociaż mój koń już zmęczył 2 pary yorków pro air - kupowałam przody na też tył (bo nie ma wysokich tyłów pro air) - cob i full, i nie między nimi żadnej różnicy, identyczne są.
Ma ktoś może tudzież miał w ręku ochraniacze z futerkiem Zandona ? Jak wypada rozmiar L ?? Analogicznie do Veredusa ? I jak one wypadają jakościowo ? Warto, czy lepiej zapłacić więcej i kupić Veredusa ? Widzę, że prócz rozmiaru L, jest jeszcze L+. Jak mojemu koniowi zapinam Veredus L bez futerka na tą najdalszą dziurkę (żeby były najszersze jak się da), to Zandona z futerkiem właściwsze byłyby L, czy może L + ?? Ktoś się może orientuje ?
Również podpinam się pod pytanie o rozmiarówkę ochraniaczy Zandona: czy rozmiar M Zandona Carbon Air będzie odpowiadał M-ce Veredusów Carbon Gel? Jak z trwałością, jakością materiałów i wykonaniem? Czy jest to porównywalna jakość? (Mam konia niszczyciela ...)
[s]Mam duże pytanie, potrzebuje czegoś do ochrony nogi dokładnie w fragmencie kości koronkowej na co dzień dla konia na zadnie nogi. Mam konia lekkiego wariata 🤔wirek: i już sobie krzywdę zrobił ( przepowiadana była kosiarka, fuksa mieliśmy że aż tak nie narozrabiał ) a chciałabym jakoś mu tą nogę ochronić aby sobie nie poprawił bo będzie ciężko, jest może coś takiego? Bo szczerze nie mogę nic znaleźć... pomoże ktoś? :kwiatek:[/s]
Koronowej xD A zestaw ochraniacze kontaktowe + kaloszki np z grubym futrem nie da rady? Bo jeśli chodzi o stajenne, to jak pisze Gaga - zwykłe stajenne ocieplacze chronią to miejsce.
Ramires Hahaha przepraszam za błąd przez radość ( bo przed chwilką dopiero dowiedziałam się że koń kosiarką nie będzie wszystko przekręcam i pisze bzdury). Bo najgorszy kruczek jest w tym że najbardziej zależy mi na ochronie tej w momencie kiedy konie są padokowane bo właśnie wtedy rozrabia (Zawsze są od rana do południa na padoku) i tak stwierdziłam że zawsze spytam w końcu może ktoś coś 🙂
_Gaga,Losia, za nisko, muszą być dłuższe. Nie wiem czy mój koń uderza się akurat w koronkę czy nie niżej, muszę miec coś co ochroni jeszcze kopyto. Już rozmawiałam z Jarpolem, mają coś pomyśleć, ale dopiero za tydzień. A i tak druga para mogłaby mi sie przydać.
Kaarina, możesz podlinkować? Bo Horze jakieś oglądałam, ale wyglądały dość typowo.
Dziękuję za pomoc :kwiatek: Aktualnie na stronie Jarpolu widzę tylko jeden model kosmiczny, a drugie zapinane na 3 duże rzepy- sprawdza Wam się to rozwiązanie?
Ja mam stare jarpole juz jakieś 12lat i maja sie bardzo dobrze:-) A dzisiaj testowałam na skokach Equicki te z dodatkowym paskiem;-) działaja, kon zdecydowanie poprawiał zadem;-)