Forum konie »

Ochraniacze

Ja się napaliłam na SMB Elite brązowe dla mojego rudego zwierza.
Wiem, że można dostać je w czteropaku i są w jednym rozmiarze,zastanawiam się czy oby na pewno tyły będą dobre bo jak oglądałam,to nie były w sumie ani wyższe,może 1 cm, i ciut szersze ;-/

Jak myślicie,czy oplączą sie kupić komplet SBM na 4 nogi białych na zawody na rozprężalnie, czy szkoda kasy?Bo si waham i nie wiem...
Szkoda kasy, jak kupujesz w polskim sklepie. Lepiej poczekać, aż dolar spadnie i zamówić przez kogoś  ze Stanów. Ja za jakieś1,5 miesiąca znowu cos bedę ściągać  😜
petit nie opłaca się, zwłaszcza w polsce

tyły są wyższe o jakieś 2 3 cm i trochę szersze, co nie zmienia faktu że gdyby były (tyły) wyższe jeszcze o te 3cm ładniej by wyglądały
Te białe sa w Polsce za jakieś 450-500 zł i chyba wole kupić Magnetiki Veredusa a podczas zawodów będę uprzykszać życie luzakowi zwijaniem owijek  😀
Korsik,a jak mirzysz tylnę nogę koni\a to powinnieneś/aś mieć Lki?
Petit. w necie znajdziesz dokładny opis/ rozmiarówkę tych ochraniaczy, np tu:

http://www.profchoice.com/htmldocs/gen/custsvc/chart_smbe.html

😉
tak,
jak mierzyłam to Lki, a nawet zastanawiałam się nad XL-kami ale w 4-ro paku nie było, był tylko komplet L-ek
nie wiem czy widziałyscie, ale pojawila sie nowa generacja SMB- SMB-3 http://www.profchoice.com/htmldocs/prd/protgear/prd/smb34.html  😉 cena za 4-pak- 130 usd (na chwile obecna jakies 500zł), w Polsce widziałam po 800zł
Edytko, najnowsza generacja to SMB Elite, te które ma Korsik. Nie ma nowszych.
Widziałam kilka stron wcześniej, że ktoś się pytał o ochraniaczki

Ktoś miał, widział? Podoba mi się w nich to, że zachodzą pod pęcinę i mają od wewnętrznej strony wzmocnienie.
apsik nie wiem, czy to tylko wina mojego komputera, ale zdjecie, ktore wstawilas, nie wyswietla mi sie 🤔wirek:

edit: oj przepraszam... rzeczywiscie to wina komputera - fotka jest ok.
Mi się wyświetla😉
Apsik, nie wiem jak ten model sie zachowuje, ale moja kolezanka miała takie :

- na przód http://www.equistore.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=319&category_id=42&option=com_phpshop&Itemid=7

- na tył http://www.equistore.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=317&category_id=42&option=com_phpshop&Itemid=7

Strasznie szybko umarly (chyba nie miała ich nawet pół roku), przy plastikach porobiły się dziury. Ktos jeszcze kiedyś tez jakies miał tej firmy (tak mi cos świta) i tez umarły.
Agata-Kubuś, dziękuję. Nic nie jest wieczne. Szukam lekkich, pełnych ochraniaczy ze wzmocnieniem od wewnętrznej strony, bo konio czasami lubi nóżką o nóżkę  😉. Mam equillibrum Tri-zone no i niestety jeden tył już przetarł lekko i będę musiała dać do szewca, żeby naszył nowe łyżki z jakiegoś elastycznego, wytrzymałego materiału. Podobają mi się WW double, ale po co mi skoro mam podobne equillibrum.
Edytko, najnowsza generacja to SMB Elite, te które ma Korsik. Nie ma nowszych.

owszem sa, pojawily sie calkiem niedawno 😉 SMB-3 stanowia polaczenie SMB-2 i Elite, podobno chronia jeszcze lepiej niz poprzednie modele. jednak sa dostepne tylko w 3 rozmiarach (S, M i L, nie ma XL) i maja bodajze ograniczona game kolorystyczna
czy ja wiem czy tak niedawno?? ja tam już b.dłogo widzie ja na sklep.horses.pl
To chyba właśnie na odrót jest,wszytskie SMB z numerkami połączone są w jedne Elite... to z tego co mówiła mi Magda w Konstancinie,która chyba się w sumie zna, bo swojego czasu miała tych ochraniaczy bardzo bardzo dużo.
To ja może pokaże porównanie. U góry SMB3,  na dole Elite.

SMB Elite mają wszystko jak SMB3 + dodatkowe przeszycia i profilowanie oraz szerszą lamówkę. Ulepszenia wprowadza się do modelu nowszego, prawda?
"Professional's Choice is unsurpassed in the arena of equine performance products and the SMB® Elite is the most definitive equine protective boot ever produced."
Poszukuje opinie na temat ochraniaczy HEXA CLUB  😅
Dramka, też je oglądałam na allegro i całkiem ciekawie wyglądają
Powracając do tematu nowych ochraniaczy dresażowych Veredusa.Dzisiaj widziałam na zywo na koniu- białe, nie przyglądałam im sie z bliska tylkomiałje jeden z koni na zawodach
Bardzomi się podobają,fajnie przylegają do nogi,nie są tak jak przypuszczałam świecące szy festyniarskie.Mogłabym takie mieć  😉
A ja dziś obmacałam czarne. Dziwne- to pierwsze określenie, jakie mi się nasunęło. A drugie: za taką kasę?!
Czy mogę prosić o informację czym podszyte sa ochraniacze Woof Wear (single lub double lock)? Chodzi mi o materiał od wewnątrz - jest tam tylko neopren? Piszą, że skorupa jest elastyczna - czy jest na tyle miękka, że można je wrzucić do pralki?

Zakochałam się w tych ochraniaczach - wyobrażam sobie białe na moim rudzielcu  😜, ale mam jeden problem - jest uczulony na jakiś składnik znajdujący się w nowym neoprenie  🤔 żeby móc mu bezpiecznie neopren założyć, musze porządnie go wyprać z 10 razy, a boję się, że ręczne pranie może być zbyt niedokładne.

Za odpowiedź z góry dziękuję  🙂
powinno byc na stronie sklepu horses
Mam pytanie o ochraniacze Tattini ! Ładna gama kolorków, ale jak z funkcjonalnością ?
Niestety, o podszyciu nic nie pisze, a na stronie producenta: "5.5 mm breathable neoprene with nylon jersey lining for comfort" - czyli że niby podszyte są "nylon jersey" a nie neoprenem - przynajmniej ja to tak rozumiem, dlatego chcę się upewnić, czekam na wypowiedź kogoś, kto użytkuje  😉 No i czy można je prać w pralce?

Brzoskwinia - chodzi ci o pełne, czy skorupy?
Dokładnie o takie (zakładam, że modeli jest mnóstwo)

http://www.trok.pl/product_info.php?products_id=3319
Używałam takich kilka lat temu (3, może 4) na innym koniu przez długi czas w cięzkich warunkach (błoto, snieg - stajnia bez hali). Do tej pory ten mój komplet służy w poprzedniej stajni na innego konia i ma się całkiem dobrze  😉

Natomias neopreny Hi-tech z Tattini już nie budzą mojego zaufania - co prawda nie uzytkowałam, ale już kilka razy sprowadzałam dla klientów i rzepy moim zdaniem nie trzymią zbyt dobrze, a ogólny wygląd i jakość neoprenu nie zachwycają.
brzoskwinia
Ja mam te ochraniacze i jestem z nich bardzo zadowolona 😀
Nie szczędziłam im niczego a trzymają się świetnie 😉
Tak, w WW neopre jest obszyty jakimś materiałem. Ja moje z powodzeniem piorę w pralce i krzywda im się nie dzieje.
Dzięki koniczka  😀 Myślę, że w takim razie kwiecień-maj sobie sprawimy SL  😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się