Forum konie »

Kącik Rekreanta

No to mnie pocieszyliscie.  😀 Bo miałam kompleksy, ze za małego mam konia  😉
 (jakaś starsza fotka )  -Mogą być takie proporcje ?

(ja mam 168, ona165 cm.)

A pod spodem fota z ostatniej mojej jazdy. Mierzenie jaskółki (niestety będe musiała  chyba ja sprzedać, taka jest wielka na mojej, ehh).
Podłamałam się swym dosiadem- po zaledwie kilku jazdach na krótszych strzemionach (w tym stresowy hubertus), spore usztywnienia i kłopoty z rozluznieniem w stawach biodrowych, wydłuzeniem nóg. Ale za to Poswiatka cudowna, opanowana, tak mocno wyrozumiała dla moich niesfornych wyczynów. Jak ona to znosi? Za to dostała podwójna porcję smacznych jabłek (moja nie przepada za cuksami, za to za dobre jabłka...zrobi niemal wszystko 😉.

He he Puli miło Cie widzieć na lepszych fotach.  😀
wątek zamknięty
sznurka, ile hucyk ma lat? kiedy planujesz zajazdke? 😉

hucyk jest z końca maja więc na chwilę obecną ma 2,5 roku
nie chciałabym go przed jesienią 2009 ruszać a najchętniej wiosną 2010 roku dopiero
ale czynniki zdrowotne - związane z jego wypadaniem rzepki i budowaniem muskulatury jako remedium może się okazać ze będę to musiała zrobić wcześniej
oby tak nie było
chciałabym jesienią za rok wsiadać w stój ale to są odległe plany na szczęście
bo tez nie wiadomo czy się mi uda samej i na sznurkach
bo innej opcji w moim wykonaniu nie zakładam
jesli się zdarzy ze mała będzie trudniejsza niż się zdaje to pewnie ktoś z zewnątrz zajeździ ją klasycznie, ale na chwilę obecna to wyjście awaryjne.

Quanta ale fajny ten twoj zwierz!
Manta a twoje rude coz to dkladniej? ile mierzy? ile ma?
wątek zamknięty
Sznurka, już pisałam chyba kiedyś w ZNK, obustronne NN, ok 143 w kłębie, jakieś 13 lat (muszę właściciela poprosić o datę urodzin z paszportu), imie paszportowe pponoć Brandy, imie używane (niestety) Basia ;-) u obecnego właściciela 5 lat, wcześniej głownie robiła w polu i ciągnęła wóz, potem trafiła do handlarza, skąd przyjechała w obecne miejsce. Ja na niej jeżdże w zamian za to, że ... jeżdże =) tj poprostu koń ma chodzić pod siodłem co jakiś czas i ot, cała filozofia ;-) ale, mimo,że wcale nie chciałam wsiadać na nią (przy pierwszej wizycie u właściciela z 4 klaczy ona zrobiła na mnie... najmniejsze ( ;-) ) wrażenie, ale padło z niąna mnie i teraz w życiu bym się nie zamieniła =) i drżę każdego dnia, żeby nie usłyszeć, że mam już nie przyjeżdżać)

takie to cudo, hehe, nawet jak sama jest to troche nieproporcjonalnie wygląda =) ale ja ją kocham

wątek zamknięty
Quanta, mój ideał 😵 😵 😵

A aj myślę, że to wszystko kwestia a) przyzwyczajenia, b) tego, jak nam się na koniu jeździ.
Jak już kiedyś pisałam, wielkoludy uwielbiam. Mój pierwszy koń miał 160 w kłębie i uważałam, że jest mały. Łoś ma 172 i coś ok. 750 kilo żywej wagi, co przy moim 163 cm x 52 kilo daje sporą dysproporcję. Uwielbiam to, że wyglądam na nim jak mrówka na słoniu, no ALE. On słoniowy jest też w jeździe, ciężki, do tego fizol taki.

Drugiego konia szukałam ok. 165 w kłębie, no a trafiła się Sarka, która ma sporo poniżej 160. I jeździ mi się idealnie. Fakt, dopadają mnie ataki śmiechu jak ją czyszczę i siodłam - Łosiowi dociągam popręg na wysokości mojego brzucha, a żeby wyczyścić Sarze pod popręgiem, muszę kucać 🤣
Ale za to jaki komfort, kiedy da się całego konia "ogarnąć"!
Także odtąd przestaję kręcić nosem na kurduple.
O, a tak wyglądamy obok siebie.
wątek zamknięty
Ale się rozpisałyście o tych wzrostach  😉
To ja też, ja też  😉
Mój ma ok.165, ja 170, wyglądamy sądzę proporcjonalnie:

A marzy mi się taka większa bestia, ok 175 cm żeby miał
wątek zamknięty
gosic taki mały ot chyba jechałąm kiedys z toba autobusem w kielcowni
wątek zamknięty
A być może, dość często bywam w autobusach 🙂 Trzeba się było odezwać  🤬
wątek zamknięty
ja mam 174 i mysle, ze na Garbie wygladam ok, ale pare osob sie rozczarowalo zdjeciem gdy stoje obok niej ,bo jzu wtedy wydaje sie nizsza 😀

wątek zamknięty
ja mam 169
konie
172 i nadal rośnie

168

[img width=640 height=428][/img]

Prosze zmniejszyć zdjęcia do wymaganych rozmiarów!!  🤬  😉 
wątek zamknięty
jakie wy macie tempo pisania! i kiedy ja to nadrobie?  🤔wirek: 🤔

my wczoraj zaliczylismy pierwsza jazde z maluchem w boksie i bardzo pozytytwnie🙂
wątek zamknięty
a ja ostatnio zmierzylam rudasa, nie był mierzony od kastracji i szok. koń ma 180 i kilka milimetrów 🙂
przy czym ja mam 158 😀 😉
wątek zamknięty
Jak przeglądam te foty to mam wrażenie, że proporcję/dysproporcję potęguje... długość strzemion.
W skokowych każdy wygląda ok. W ujeżdżeniowych połowa by już chyba wystawała zza konia ( ja też ;-) )
wątek zamknięty
Jak ja bym chciała mieć konia wyższego od siebie... Ale to musiałby być jakiś mamut bo musiałby mieć co najmniej 182cm...  🙄

Burza w ujeżdżeniowych to ja bym chyba mogła klasnąć stopami pod brzuchem mojego...
wątek zamknięty
Ja już się chyba przyzwyczaiłam do mojego kurdupla i jakoś mi to nie przeszkadza....
Pewnie gorzej by to wyglądało jakby był chudziutki i drobniutki, ale że to kawał chłopa to jakoś się rozchodzi po kościach 😉
wątek zamknięty
moja 154cm,  ja 164cm. wydaję mi się ok! jedynie jak ktoś ja widzi na żywo to mówi "jaka ona malutka" 😉

ale Bączek Burzowy na żywo jest o wiele większy niż na zdjęciach! przynajmniej takie wrażenie sprawia.
wątek zamknięty
Moniska hehehe klaszcz klaszcz 8)

T&N bo kurduple rządzą 8)

Arma ale ty mała i szczupła a Esia to już w ogóle Princesa, super do siebie pasujecie  🙂 pokaż fotkę jakąś  😀
wątek zamknięty
Poklaszczę, poklaszczę... jak zmienię dyscyplinę jeździectwa...😀
wątek zamknięty
nie mam. mam same stare.
wątek zamknięty
Maleństwo, Rudziasta przynajmniej wygląda jak koń, a nie jak My Little Pony...  😂

A co do wrażeń z dużych / małych koni to mam identyczne odczucia. Dla niedużej osoby wielki koń jest znacznie trudniejszy do jazdy, to nie jest reguła oczywiście, ale sama przesiadłam się na rozmiar S z konia XXL i mam bardzo pozytywne odczucie - z jazdy, bo poza nią nadał czuję się stale rozbawiana przez konika - np. wtedy, kiedy zawijając owijki polarowe bez podkładek okazuje się, że nie trafiam w rzepy... bo są przyszyte na znacznie większy odwód nogi  🤣
wątek zamknięty
No to ładnie, bo ja Cię zawsze odbierałam jako taką malutką na szczycie wielkiego, wielkiego konia 😀
hmmm... 😉

BTW - filmik super, ja też tak chcę 😀

a masz łakomego konia? 😉
bo to co on robi to jest jego forma żebractwa  🤣 podjudzam go marchewką, którą mam w ręce  😁
wątek zamknięty

He he Pauli miło Cie widzieć na lepszych fotach.  😀

Już zaczęłam się przyzwyczajać, a tu nagle stara Volta ruszyła...
Rozumiem,  że Ci którzy już tu dotarli, zostają 😉

wątek zamknięty
Pauli no jasne, że tak!
wątek zamknięty
a masz łakomego konia? 😉
bo to co on robi to jest jego forma żebractwa  🤣 podjudzam go marchewką, którą mam w ręce  😁

mój koń robi jeszcze inne cuda z łakomstwa😉 zwykle po jeździe robimy rozciąganko – cukierek między nogami czy z boku – żeby kon wyciągał szyję. jest nas to totalnie uwarunkowany. czasem pańcia o tym zapomina😉 i mam ubaw jak po ogarnięciu konia po jeździe stoję sobie obok, nic z nim nie robiąc i koń nagle się wygina, paszczą dotyka zadu, albo robi prawie fikołka😉 tak sam z siebie😉
wątek zamknięty
Koń 170 i ja 170. Wygląda (mi i innym też) na dużo niższego. Tak coś z 165 maksymalnie bym mu dała. A i jak na nim siedzę, to nie czuję się jak na koniu 170 🙂
Zdjęcie już było, ale na tym forum jeszcze nie  😉 A nowych nie mam...

wątek zamknięty
Hej wszystkim!!  🏇niestety nie udało mi się odzyska hasła ze starego nicku(Umbreed), więc zmieniłam na-mam nadzieję-dobrze kojarzącym mnie nickiem 😉

Niestety miałam przerwę z powodu kontuzji kręgosłupa i nie jeździłam przez dłuższy czas, wiec Marian miał labę przez kilka tyg(przez co fotek aktualnych brak) no i fotek z siodła tez przez najbliższe miesiące nie będzie ze względu na operację, którą niedawno przeszłam. Wrzucam kilka na przypomnienie że istniejemy-ja(Rudy) and Marian vel pijak 😀 pzdr for all 😉

[img width=640 height=550][/img]
wątek zamknięty
Umbreed tu jest opcja "nazwa wyświetlana" więc spokojnie możesz wpisać tam starego nicka, jeśli tylko chcesz🙂
wątek zamknięty
Ci, którzy pamiętają jak się nazywałam niech mówią Umbreed- Rydy&Marian jest ok  🤣 heh
wątek zamknięty
Umbreed  Marian  👍 😍  🤣
wątek zamknięty
Oo, i Umbreed dotarła z jednym z moich ulubionych voltowych (czy też re-voltowych) koni  🙂
wątek zamknięty
QUANTA!! WOW

Mini jest przepiekny i musze przyznac że tez  razme fajnie wyglądacie!

Siwy zazdrosny już? :P
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.