Forum konie »

Kącik Rekreanta

a ja chyba jako jedna z nielicznych wolałabym zeby moj kon był niższy
ja mam 168, Holda ma 162 a ja bym nie płakała by miała mniej
jak kucyk jeszcze nabierze masy i zmężnieje bo ze urośnie przestałam sie łudzic będzie idealnie
wątek zamknięty
Gdzieś słyszałam, że jeśli kłąb konia sięga do oczu jeźdźca to są idealne proporcje wzrostowe....
Słyszałyście coś podobnego?
wątek zamknięty
Monisk Zatem sama widzisz... tak, tak ma tylko 162cm...  😁

Że sparafrazuje Manfreda z Epoki Lodowcowej: "on przez to futro wygląda... okazale"  😁

Sznurka A ja myślałam, że jest odwrotnie, tzn. że Holda jest wyższa od Ciebie.  😉

W takim razie hucyk ile ma wzrostu?
wątek zamknięty
Sierra on jest po prostu dłuuugaśny... to jest to czego brakuje mojemu W. Jest dość wysoki, ale krótki, przez co wygląda jak kurdupel;p
wątek zamknięty
sznurka moje też za wielkie wg mnie.. jeden 168 drugi 171 i rośnie

wolaabym żeby oba było mniejsze...
wątek zamknięty
ja za to słyszałam ze jezdziec powinien być wyższy od swojego konia o 10 cm wtedy jest idealnie. ponoć. 😉
wątek zamknięty
ja za to słyszałam ze jezdziec powinien być wyższy od swojego konia o 10 cm wtedy jest idealnie. ponoć. 😉

to u nas jest prawie idealnie
weni 162 a Ja 171cm 😀
wątek zamknięty

To u nas zdecydowanie zle dobrane. Ja 165cm, kon 172cm.
wątek zamknięty
to chyba tylko ja jestem nizsza od swojego konia  😁 ja 165 a koń 170 około
wątek zamknięty
ciska, nie tylko Ty. Ja tez tak mam. --> patrz post wyzej. 😉
wątek zamknięty
nie zauważyłam  😉  jedynym minusem jest to ze ciezko mi sie wsiada  😁
wątek zamknięty
Ja zawsze wsiadam z czegos. Z ziemi nigdy.
wątek zamknięty
a mi sie wydaje, że to są małe różnice wzrostowe. Ja mam 160cm, a Złociasz ma 168cm i nie sądzę, aby ta różnica była porażająca.

Chciałabym się dziś pochwalić, ale tylko odrobinę, bo poszłam dziś na lonżę. Zamiast normalnej jazdy była lonżunia  😀 ludzie się na mnie dziwnie patrzyli, gadali po kątach, ale ja byłam niezrażona.
Nie tylko kłusowałam na Złociaszu bez strzemion, bez wodzy, ale również galopowałam i jestem z siebie niezmiernie dumna. Pekin jak nic nasz!

Miłe zaskoczenie- mój koń robi przejścia od moich napiętych/luźnych pośladków  😲 może nie za pierwszym razem, ale od któregoś z kolei robił przejścia bezbłędnie. Poza tym bez strzemion nie da się wypchnąć nogi do przodu! bo się leci w bok!

jeździłyście kiedyś z zamkniętymi oczami? strasznie dziwne wrażenie

ps. też zawsze wsiadam z czegoś. Nie lubię się gramolić z zadartą do granic absurdu  😉 nogą do góry. Pomijając komfort konia i wyciąganie się puślisk
wątek zamknięty
jeździłyście kiedyś z zamkniętymi oczami? strasznie dziwne wrażenie
baaa... zdarzylo mi sie skakac z zamknietym oczami. Mialo mnie to wyleczyc z wyprzedzania konia na skoku....podzialalo.
wątek zamknięty
Ja zawsze z płotu wsiadam 😉
I zdecydowanie chciałabym konia wyższego od siebie. Albo żeby miał przynajmniej 170cm (ja mam ok. 175).
kate_ no to jeszcze w siodle poćwiczcie i normalnie miszczostwa wszelkiej maści Wasze 😉
wątek zamknięty
Raven
zwłaszcza że moją ambicją na najbliższych zawodach będzie przejechanie programu w całości, a wtedy nawet jak dostaniemy ino 10% to uważam, że jesteśmy zarąbiste ludki, przed którymi należy robić  🙇 🙇 🙇
jak usłyszałam dziś polecenie "no to zagalopuj" to sobie pomyślałam  👿 no way! jeszcze bez wodzy! ale cieszę się, że nie robiłam z siebie głupka i nie dyskutowałam  😅 tylko jak zawsze potulnie zrobiłam, co mi kazano.

Klami
tak to ja mu jeszcze długo nie zaufam. Ale zazdroszczę  👍
wątek zamknięty
Ja tez skałam z zamkniętymi oczami 😀
Na początku podglądywałam , ale potem chyba zaufałam konince 😉
wątek zamknięty
kate_ oo a kiedy się wybieracie na zawody? 🙂
Moimi ambitnymi planami na poprzednich zawodach (były to pierwsze zawody mojego mustanga i miały one miejsce bardzo dawno temu w trawie 😉 ) było: żeby nie zaliczyć gleby, nie wyskoczyć z czworoboku, nie dac się ponieść, zagalopowac na właściwą nogę 😎 Czyli bardzo bardzo trudne do wykonania manewry 😁 I melduję iż wykonałam je w 100% 😀 Szkoda tylko, że czworobok przejechany na połowę mniej 🙄
wątek zamknięty
Wracając jeszcze do wzrostowego dopasowania koń-jeździec... Rudzik ma z 155 w kapeluszu, a ja mam 170 😎 Wygladamy szałowo 😍 Nie przepadam za takimi kurduplami, a tak się składa, że rzadko kiedy mam okazję wsiąść na coś większego 😉
wątek zamknięty
w planach w lutym, ale to zależy od pogody.  😕 dosłownie, bo nie mamy hali, więc możliwe, że nie będziemy w stanie się do nich przygotować. O dziwo koń zaczął ostatnio lepiej skakać niż chodzić ujeżdzeniowo, o dziwo ja też, ale pojedziemy na ujeżdzeniówki.

W moich ambitnych planach jest przejechać program. Mam nadzieję, że bez dębów mojego rumaka. To będą nasze pierwsze zawody, więc forrory sie nie spodziewam.  Ale co tam. Moje życie od tego nie zależy  😉
wątek zamknięty

Sznurka A ja myślałam, że jest odwrotnie, tzn. że Holda jest wyższa od Ciebie.  😉

W takim razie hucyk ile ma wzrostu?

wiesz to zabawna sprawa - ci którzy znają mnie z volty a potem na żywo widza konia mówią zawsze - ze na zdjęciach Holda na dużo większą wygląda
rozczarowani są tez wielkoscią hucyka ze taki malutki 😉
A hucyk? pewnie koło 140 ma ale do zajeżdżania jej jeszcze sporo czasu
a mi jeśli chodzi o wielkość konia na koniku polskim sie dobrze jezdzilo, do ziemi było blisko 😉
wątek zamknięty
galopada jak smialas jeździc w szaliku?  😂

ze o co chodzi?  👀
wątek zamknięty
A Gruby ma coś koło 160, ja mam 165 i jakoś mi pasuje, ja wole małe konie 😀
Bajecznie dzisiaj na lonży, wymiatał nogami jak stary, luz blues i szafa gra 🙂 a potem sobie chwilę na oklep galopowałam, jeju, jak fajnie 😀 mam nadzieję, że jutro na treningu też będzie taki naaajs :P

Sierros, a gdzie foty Złotka? Dawno go nie widziałam 😉
wątek zamknięty
sznurka, ile hucyk ma lat? kiedy planujesz zajazdke? 😉
wątek zamknięty
galopada a ten wałach Dunaj to w jakim jest wieku i jeśli to nie tajemnica to gdzie był kupiony?? Pytam bo znam jednego Dunaja i jest bardzo podobny do Twojego i sie zastanawiam czy to nie ten sam 😉
wątek zamknięty
O jakich Wy tu dysproporcjach mówicie? Aż mnie załamałyście, jak "pasuje mi niski koń, ja mam 165, on 160" no kurcze, gdzie tu ta "niskość" i dysproporcja?

My prezentujemy się tak choć tu foto wyjątkowo wyraźnie uwzględniające dysproporcje, nawet przekłamujące, bo robione z wyższego konia

ja mam 173 ona ok 143 =)
wątek zamknięty
Nie sądziłam, że kiedykolwiek coś podobnego napiszę, ale - małe są super!

Owszem, końska kolubryna robi wrażenie, ale zanim ona gdziekolwiek wjedzie i cokolwiek zrobić, to z maluchem się zdąży już być tam dwa razy i jeszcze dryblasa objechać w kółko 😉
Uwielbiam duże konie i kiedy z moje łapki trafił bardzo utalentowany, hm, kucyk, to miałam spory dylemat, czy się za tego zwierzaka brać, czy nie. Koniec końców zalety kucyka tak mnie ujęły, że mnie absolutnie zauroczył i rzucił na kolana, ale faktycznie - to knypelek, karzeł i maluszek. Ma coś koło 163 cm (jak twierdzi hodowca 165cm, wolę nie mierzyć sama bo jeszcze przeżyję kolejny szok). Pół biedy wzrost, ale to jest bardzo drobniutkiej budowy i suchutki koniczek... To był w ogóle jego poważny problem, bo zwierz ciekawy, ale pod kimś wyrośniętym wygląda zabawnie i przestał się biedaczek zapomniany przez ostatni rok. Na szczęście mi Bozia wzrostu nie dała, a trenerka jest jeszcze drobniejsza 🙂
Wyglądamy tak:

A tak w duecie:
[img width=640 height=479][/img]

Sierra, ja zawsze byłam przekonana, że Czardasz ma co najmniej 170cm... On jest wielki, przypakowany, wyglądasz na nim na drobniutką - a jednak liczy się wrażenie z pary 🙂 Dlatego mam nadzieję, że nikt nie będzie wyśmiewał się z kucyka  🤣
wątek zamknięty
Się debata wzrostowa zrobiła  😀

_kate, opowiesz coś o swoich przygotowaniach do odznaki? Ja się powoli szykuję i ciekawa jestem jak u was wyglądał ten proces, bo pamiętam że Barkasowi średnio skoki szły na samym początku, prawda? Dzionek na uj. jest już raczej gotowy (hmm, każdy koń chodzący w 3 chodach pod siodłem jest gotowy  😀 ), ale skoki musimy jeszcze z miesiąc- dwa pomęczyć. Poproszę o relacje osoby przygotowujące się z własnymi końmi ^^
wątek zamknięty
jeden maly crossik z nowego domku (jakosc komorkowa+poranna mgla),w towarzystwie kucyka quantanamery 🙂

wątek zamknięty
Quanta
Konik absolutnie Boski.  🤔zczeka:
Jest na mojej liście re-voltowych typów koni.
(Listę dopiero tworzę, bo wciąz rozeznania mam jeszcze nie wiele).  🙂
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.