Seksta, kij je tam wie. Dla mnie to Stefan i Zdzichu po prostu. Brałam z jednego akwa w sklepie, więc chłopaki jednego gatunku. Tyle, że nijak nie pamiętam jakiego :P Próbowałam im zrobić fotkę z profilu, ale nie mogę złapać nic wyraźnego.
Dworcika, Emmm, ja bym już raczej nic nie wpuszczała. Z tego co wiem 'owe paszczaki' są z rodziny welonkowatych (karpiowate). A welony są tez zaborcze o swoje terytorium na równi z bojownikami. I musiałabyś mieć duże akwa by coś innego wpuścić. Zresztą nie polecam w ogóle brać się za welony, bo ryby strasznie syfiące. A na dwa welony musi przypadać co najmniej 50 litrów... Zagorzali zwolennicy mówią, że nawet 50 litrów na 1 rybę to za mało.
Ja miałam bojownika w wielkiej kuli i nie sadze, by bylo mu zle 😉 mysle, ze rybie to wisi. Wiadomo, nie cale lawice w kuli ale jeden bojownik w naprawde duzej kuli?
Niestety kule nie są dobrym rozwiązaniem. Nawet te 30litrowe :/ Sprawiają rybom dyskomfort, zniekształcają kształty wnętrza, ogólnie nie sprzyja dobremu napowietrzeniu. Lepszym rozwiązaniem jest akwarium wielokątne, Niby rzecz podobna, a bardzo wiele zmienia.
O łe tam, mysle ze moj bojownik byl szczesliwy mimo wszystko 😉 nawet jak znieksztalcaja to co? Po co ryba ma wiedziec w czym jest? a ja tak zreszta gadam bo dla mnie ryby to takie nie zwierzeta, nie odzywaja sie, glaskanie ich jest bezsensu, nie rozumieja co sie do nich mowi a jak zdychaja to nie jest mi ich szkoda.
Kury to tez nie zwierzęta, bo i tak lądują na talerzu - tak tez mogę sobie rozumować. Ja swojego zdania na temat kul nie zmienię. Zresztą każdy sprzedawca, mimo, ze miał kule w sprzedaży, po spytaniu się o nie odradzał. I każdy te same argumenty przekazywał.
Seksta, to może inaczej - może to zakrzywienie powierzchni i obrazu 😉 tonie bardzo działa. Ale jest jeszcze coś - przez tą zaokrągloną powierzchnię bardzo źle odbija się światło - nie że go mało, a właśnie bardzo dużo - taka zakrzywiona powierzchnia powoduje wielokrotne odbijanie promieni świetlnych i taki bojownik ma wrażenie, że światło dobiega z każdej strony i poprostu są zestresowane ciągle.
Kula nie jest dobrym lokum dla ŻADNEJ ryby: 1. Nie ma punktu odniesienia, ryba pływa w kółko 2. Obraz jest zniekształcony 3. Ma mały litraż, co sprawia, że woda szybko jest zanieczyszczana 4. W kuli nie da się zamontować grzałki, filtra i pokrywy z oświetleniem 5. Małe dno uniemożliwia zasiedlenie dużej ilości bakterii oraz mała ilość roślin
Kurcze a ja chyba bede mieć niedługo do wydania glonojada. Bo z całej mojej wesołej ferajny zostali glonojad i neonek. Nie wiem ile te ryby już mają lat ale zdecydownie za dużo 🤣 Tak sobie myślę ze jak ten neonek wyzionie ducha to glonojada komuś wcisnę do akwarium bo co ma sam siedziec.
Koncze zbierac wyposazenie do mego nowego baniaka -112 l. To taki Holender (Azja) z niewielka domieszka rybek ze starego zbiornika. Brakuje mi jeszcze tylko grzalki ze sprzetu. I tu moje pytanie, czy dla 112 wystarczy jedna grzalka, czy lepiej np. 2 mniejsze?
czy dla 112 wystarczy jedna grzalka, czy lepiej np. 2 mniejsze?
Wystarczy jedna, ale o mocy około 100W(ja mam 150 w 112l)
A co do obsady, to jeszcze nic tam nie pływa 🙂 Pierwszymi mieszkańcami będą najprawdopodobniej ślimaki Anatome Helena w ilości 2(parka). Reszta obsady jaką sobie wymarzyłem to: - 30 neon czerwony - 1+1 pielęgniczka ramireza - 5 samiec gupika(weloniaste z jaskrawymi ogonami - zauroczyły mnie w sklepie 😍 ) - 6 otosek - i tu mam problem, bo chciałem dać 6 kirysków panda, ale mam żwir i nie wiem czy nie będzie im dyskonfortowo...
A ty jaką masz? 🙂
Co do kuli to ja też stanowczo mówie wielkie NIE!
Pozatym Dworcika masz 2 walonki w 30l kuli, to stanowczo za mało. Ile je tam trzymasz? Na 2 welonki powinno przypadać co najmniej 112l.
grzesiek.1993, Jak ślimaki ci się zaczną masowo mnożyć to będziesz miał plagę. Wywalanie nic nie da. W ruch może pójść nawet dezynfekcja akwarium, bo tego ręcznie wyplenić się potem nie da. Znam z autopsji.
W moim akwa są pierwsi mieszkańcy 🙂 Nie zapowiadane helenki, a otoski w liczbie 4. Wiem, że troche mało, ale nie mam więcej kasy narazie ;p W najbliższej przyszłości dołożę jeszcze tak ze 2-3. W środe także jade kupić 5 samców gupika 🙂
P.S Pojawiło mi się troche glonów. Otoski to niesamowite zwierzęta - tuż po wpuszczeniu ich do akwa wzięły się do roboty i glonów jest już troche mniej 🙂 Naprawde polecam 🙂
Od jakiegoś miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczką 😁 niebieskiego bojownika. Na początku był z niego straszny wypłosz, ale już się przyzwyczaił i nie zwiewa jak tylko kogoś zobaczy, Nawet zaczyna podchodzić do ręki (pewnie z żarciem mu się kojarzy 🙄 )
Hi... a mojemu bojkowi ktos pletwy obgryza 🤔 ... Mam do tego 2 bocje wspaniale, 5 neonow innesa i 2 mieczyki (samiczki) i samiczke bojka,, ach no i glonek jeden. I nie mam pojecia, ktora ryba jest tak beszczelna, ze mu obgryza pletwe ogonowa!!! Ale juz nie dlugo... Juz niedlugo 112l, wiec bedzie czesciowa przeprowadzka :-). Dzisiaj odbieram przerobiona pokrywe - wiec sprzet juz jest, zwirek tez. Brakuje tylko korzeni i roslinek :-)
Ja bym obstawiał albo samiczke bojka, albo mieczyka.
Za wcześnie wkuściłem otoski, przestraszyłem się glonów i spanikowałem. Jednak dużo musze się jeszcze nauczyć... Dodałem biostarter SERY wczoraj, mam nadzieję, że nic mi już nie padnie.