Widzę, że wciąż ten sam problem. Dałbym ogłoszenie o zborowym zamówieniu na np. żelowy Equest, ale obawiam się o legalność takiego ogłoszenia... W naszym kraju takimi środkami handlować nie wolno via net.
Czemu dobre środki znikają z rynku - ekonomia? Obecnie większość jest na bazie inwermektyny, do tego kilka preparatów o zawężonym spektrum działania takich "miękkich" typu panacur... nawet nie bardzo jest w czym wybierać 👿
No to następny news: fenbenat jest dla koni nielegalny. Jest tylko dla świn i tylko jako dodatek paszowy (teoretycznie nie sprzedają wetom). Trudność załatwiania wzrosła wielokrotnie...
Ja się moksydektyny boję. Tym bardziej wkurza mnie, że abamektyna o której nie było takich "podejrzanych raportów" została wycofana 🙁
Eqvalan to najmniejszy problem, bo to też iwermektyna (eqvalan plus z prazikwantelem - identyczny w składzie z equimaxem).
Cobrinha - dlaczego chcesz teraz podawać środek z grupy iwermektyny? Z tego co wiem, zimowe odrobaczenie można "pojechać" pod słupkowce, fenbendazolem albo czymś pochodnym?
BTW. jednorazowa dawka panacuru też niespecjalnie zadziała. To tak na pocieszenie 😉
Dea, tego się właśnie obawiam, bo w kwietniu ub roku miałam ten sam problem. Po Panacurze efekt żaden, badanie kału wyszło dodatnie (obecne strongylusy) i musiałam odrobaczać ponownie. Jesienią podałam Equimax i teraz znów Panacur. p.s. ale skoro Fenbenat to to samo, co Panacur, to czemu Panacur jest dostępny dla koni? Substancją czynną w obu preparatach jest przecież fenbendazol
Zima to jedna z nielicznych okazji, zeby sobie iwermektynę i środki z grupy darować - bo gzów nie ma, za to słupkowców może być wiecej. Tasiemca można "załatwić" na jesień i szerokie spektrum niepotrzebne 🙂
Panacur w jednej dawce za słaby, ale fenbenat 5 dni po 2 dawki dziennie zdecydowanie polecam. U nas faktycznie wybił słupki (tzn. nie pojawiły się po kolejnych 4 czy 5 tygodniach).
dołącze sie do zbiorowego hurtowego zamówienia ! 😉
Kto używał kiedys pasty IWERMEKTYNA - pasta dla koni 18,7mg/1g Vetos Farma, w turbostrzykawce Bo ja sie pierwszy raz z tym teraz spotkałam. Ktoś zna może cene ? Wogóle jakie ceny teraz za poszczególne pasty mniej wiecej ?
Odrobaczylam Gluta Eqvalanem i spuchla jej miejscowo blona sluzowa w paszczy 🤔 Zrobila sie duza gula wczoraj, 2 godziny po podaniu. Dzisiaj prawie wszystko zeszlo. Pierwszy raz w zyciu miala taka dziwna reakcje na paste 🤔
Czy ma sens odrobaczenie jednego konia w stajni? Z badania kału wyszły Komarowi liczne słupkowce. Chciałabym odrobaczyć go jak najszybciej, jednak właściciele innych koni mają inne plany - chcą czekać do końca kwietnia (nie pytajcie mnie na co). Pomyśłałam, że zrobię tak: odrobaczę konia teraz, za 3, 4 tygodnie zrobię ponowne badanie kału i, jeśli będzie taka potrzeba, odrobaczę ponownie. Zda to egzamin?
Może komuś się przyda - tabelka sporządzona na podstawie materiałów anglojęzycznych ze stron weterynaryjnych uwzględniająca dostępne na polskim rynku preparaty (sporządzona na podstawie materiałów od dr Golachowskiego) - tabelka zaakceptowana przez dr
Jeśli komuś przychodzi do głowy jakiś lek który nie został ujęty, czekam na info - dołączę do tabelki Dla wyjaśnienia - pod każdym nr kryją się dwa miesiące Mam nadzieję, że wszystko widać 🙂
Jeśli chodzi o Paramectin, hm jak odrobaczyłam mojego konia tą pastą to wystąpiły skutki uboczne 🙄 przypominające grzybicę zmiany na skórze,głównie na grzbiecie i brzuchu,ustapiły po ok. 2 tyg. Opisane w ulotce dołączonej do pasty.
Jesli zaś chodzi o preparaty na odrobaczanie,które zostały wycofane.To chyba jest tak ,że jeśli skonczy sie umowa na wprowadzenie do obrotu danego środka i ministerstwo nie przedłuży jej ,to takie preparaty znikają z rynku.Nawet jeśli dany specyfik jest dobry,nie jest to zrozumiałe ,ale jeśli nie wiadomo o co chodzi to na pewno chodzi o pieniądze 🤔
Ale aż 6 odrobaczań? Po co konia truć środkami wiecej niż 3-4 razy do roku? Nie za dużo to tak? Ja odrobaczyłam ostatecznie Ivermektyną pod koniec marca. Chcę odrobaczyć jeszcze raz w połowie maja przed wypuszczeniem koni na pastwisko, ale już nie wiem czym 🙄
Podejżewam, że to miesiące do wyboru z uwzględnieniem najlepszych w tym okresie preparatów - jak ktoś śmiga na zawody, to też chyba częściej się jakoś odrobacza.
Co za chamstwo, kolejny dobry środek nie do dostania? Zostanie nam odrobaczać samą iwermektyną? :/ Młody był odrobaczany w październiku equimaxem, na odrobaczenie w marcu się nie załapaliśmy, ale w obecnej stajni konie będą odrobaczane teraz w kwietniu, więc dużo nie straciliśmy. 😉 Tylko czym odrobaczyć? Pasuje mi ten equest pramox a tu się okazuje - niedostępny. Odrobaczyć iwermektyną jeszcze raz..? Teraz "na tablicy" słupkowce, prawda?
aaaa - przy pastach jest napisane "trwałość: 24 miesiące" na przykład. Co to konkretnie znaczy? Że data ważności mija po 24 miesiącach czy że pasta "działa" 24 miesiące? 🤔wirek:
Jeszcze odnośnie tabelki wklejonej przez Cobrinhę - doczytałam ulotkę Antivermu do końca, przy dawkowaniu jest napisane: Zaleca się rutynowe stosowanie leku co dwa miesiące.
Ale nie jestem pewna, czy należy wierzyć akurat tej ulotce 😁 Ja moje odrobaczam co 3 miesiące.
Cobrinha - w tabelce nie są ujęte tasiemce, lek skierowany na nie (prazikwantel) jest tylko raz w roku, a w ciągu pół roku mogą się rozwinąć od jajek do całkiem sporej ilości. Testowałam... Pyrantel/antiverm też podobno tasiemca bije, ale w dwukrotnej dawce. Pojedynczej nie radzę podawać - w ogóle nie działa (stada słupków były a i tasiemczycy w rozwoju nie pohamowało).
A inwermektyna czy moksydektyna nie bije? one mają bardzo szerokie spektrum działania - nie pamiętam co w ulotce było - ale są preparaty łączące inwermentyna + praziquntel
Nie, tasiemców nie biją. One są na obłe i na gzy. Moksydektyna jeszcze pewną ilośc otorbionych larw słupkowców załatwia, ale nie tak skutecznie jak "kilkudniowy fenbendazol"...
Łączące to equimax i eqvalan duo (iwermektyna+) oraz equest pramox (moksydektyna+). Przynajmniej tyle pamiętam z obecnie dostępnych (?) bo był jeszcze abamitel plus na przykład (chlip)...
Ja swojego Potwora odrobaczałam w grudniu (jak do mnie przyjechał) pastą Paramectin, a teraz (w kwietniu) będę odrobaczać pastą Equimax. Zawsze odrobaczam konie dwa razy w roku (kwiecień i październik). Rodzaj pasty konsultuję z moim wetem. We wrześniu zmieniamy stajnię, więc go dodatkowo odrobaczę już w nowej stajni. 😉