Czy możliwe jest aby przy zarobaczeniu konia występował świąd skóry . Mam na myśli zarówno ogon grzywę ale też całe ciało. Miał ktoś z was taki przypadek? Weterynarz mówi ,że to mało prawdopodobne.
Potrzebuję potwierdzenia, albo wyprowadzenia z błędu. Otóż teorie które mi są znane mówią o odrobaczaniu konia przynajmniej 2 razy w roku - przed i po sezonie pastwiskowym. Jakby nie patrzeć wychodzi wiosna i jesień. I tu moja wątpliwość - konie u nas wychodzą na pastwisko. Można je już odrobaczać i dalej puszczać? Czytałam, że 2 tygodnie po pierwszych przymrozkach można odrobaczać, ale nie mogę dojść do porozumienia w stajni... Jak robicie?
pytam nie drogo ,bo ostatnio wetka proponowała mi za 100zl uważam że sporo.. to jakie polecacie i jak zrobić żeby rzeczywiście podziałało... to tej pory dawałam na noc paste,rano konie na padok i obornik wywalony z boksów tego samego dnia czy coś jeszcze?
Ja daję pastę rano i konie zostają w stajni przez 48h, żeby nie roznosiły tych pasożytów po całym padoku. Jak dasz pastę na noc i rano je wypuścisz, to jaja zostaną na padoku, z którego konie korzystają, lepiej minimalizować ilość pasożytów w miejscach, gdzie konie spędzają większość dnia i jedzą. Pasożyty nie wychodzą zaraz po podaniu pasty tylko najczęściej po 12-24h jak pasta zdąży przejść przez układ pokarmowy.
pytam nie drogo ,bo ostatnio wetka proponowała mi za 100zl uważam że sporo..
a na to dobrze, że mowisz ile to dla ciebie jest dużo :kwiatek: pojedyncze pasty kosztują koło 30-40 zł, złożone 60-80 zł, ale to też chyba zalezy z jakiego regionu jesteś? dużo osób korzysta ostatnio z equest pramox, ja też to ostatnio dawałam, tylko powiem wprost, że po moim nie było widać, żeby w ogóle był zarobaczony, dawałam jako profilaktykę
edzia69, a nie możesz sobie pociągnąć ze Stanów? Equimax na przykłąd kosztuje 12 dolców, z paypalem i przesyłką wyjdzie ok. 60 pln. Z cłem ciut więcej (zależy ile tego się ściąga).
Gdzie takie ceny macie. Kurcze jak dostałam equest pramox za 87 to skakałam pod sufit. Płaciłam i ponad 120 zł za eguimax....
Pramox za 87 zł? Łomotkobosko toć ja w detalu kupuję (tylko dla 2 koni) sporo taniej z przywiezieniem do stajni włącznie (byłoby i z podaniem, ale nam się terminy nie zgrały 😉 )...
U dr Januszewskiego chociażby... Generalnie Pramox tanieje z roku na rok 🙂 Jeszcze ze 2 lata temu trzeba było ściągać z zagranicy i kosztowało to ponad stówkę, teraz jest dostępny w kraju i ceny są rozsądniejsze 😉
Karina7, nie wiem co to jest prOmox i nie wiem dlaczego miałby być najlepszy Nie ma najlepszego środka odrobaczającego, poza tym środki trzeba okresowo zmieniać i dopasowywać do pory roku... Nie mam pojęcia ile waży Twoja folblutka, zatem nie wiem czy wystarczy
[quote author=ms_konik link=topic=292.msg2448363#msg2448363 date=1447272438] edzia69, a nie możesz sobie pociągnąć ze Stanów? Equimax na przykłąd kosztuje 12 dolców, z paypalem i przesyłką wyjdzie ok. 60 pln. Z cłem ciut więcej (zależy ile tego się ściąga). [/quote] Hmm a to nie jest jakby... nielegalne? Bo jakby było legalne to w USA i Australii jest dużo fajnych środków do odrobaczania w super cenach, w drencherach. Zawsze wzdychałam tylko przeglądając ich strony. To mówicie, że mogę sobie zamówić?
[quote author=ms_konik link=topic=292.msg2448363#msg2448363 date=1447272438] edzia69, a nie możesz sobie pociągnąć ze Stanów? Equimax na przykłąd kosztuje 12 dolców, z paypalem i przesyłką wyjdzie ok. 60 pln. Z cłem ciut więcej (zależy ile tego się ściąga).
Hmm a to nie jest jakby... nielegalne? Bo jakby było legalne to w USA i Australii jest dużo fajnych środków do odrobaczania w super cenach, w drencherach. Zawsze wzdychałam tylko przeglądając ich strony. To mówicie, że mogę sobie zamówić? [/quote] Nie jest nielagalne, po prostu robisz to na własne ryzyko, bo jak cos pójdzie nie tak, to nikt reklamacji nie uzna 😉
[quote author=ms_konik link=topic=292.msg2448363#msg2448363 date=1447272438] edzia69, a nie możesz sobie pociągnąć ze Stanów? Equimax na przykłąd kosztuje 12 dolców, z paypalem i przesyłką wyjdzie ok. 60 pln. Z cłem ciut więcej (zależy ile tego się ściąga).
Hmm a to nie jest jakby... nielegalne? Bo jakby było legalne to w USA i Australii jest dużo fajnych środków do odrobaczania w super cenach, w drencherach. Zawsze wzdychałam tylko przeglądając ich strony. To mówicie, że mogę sobie zamówić? [/quote]
Śmiało możesz kupować. Ja już któryś z kolei raz zamawiałam i wszystko git. Gdyby było nielegalne, to by przez cło nie przeszło 🙂.
to ja jeszcze o jedną rzecz spytam... bo już nie wiem do końca co myśleć - pytanie w szczególności do posiadaczy 'wielkokoni' kilka razy spotkałam się z taką teorią, iż opakowanie jest na jednego konia, a te ograniczenia wagowe to tylko taka górna granica co by przypadkiem jakiegoś np kucyka nie uraczyć zbyt dużą dawką, więc czymkolwiek bym nie odrobaczała to na mojego konia powiedzmy 850+ powinnam wziąć jedno opakowanie i będzie ok
ta teoria wydaje mi się trochę naciągana bo nie widzę sensu odrobaczania konia zbyt małą dawką, zwykle robiłam tak by dostał przynajmniej taką porcję jaka by wychodziła wagowo, a że waga na oko szacowana to z zaokrągleniem na plus raczej /czyli kupowałam albo dwie dawki albo jak się udało to jedną pełną, a druga na spółkę z kimś ze znajomych/ ktoś mnie oświeci czy dobrze kombinowałam czy tylko sobie komplikowałam życie i kasę na darmo wywalałam?
a może natknął się ktoś na jakieś większe opakowanie? /ja jak dotąd widziałam max na 800kg - equi-max w tabletkach, ale i to ciężko dorwać :/ /
any, mi weterynarze mówili, żeby brać dwie dawki. Przykładowo biorę jedną pastę na 700 i jedną na 500, albo dwie 500 i daję tak na około 900kg, a resztę zostawiałam na ewentualną powtórkę lub oddawałam. Również nie widzę sensu odrobaczania, jeśli 900kg zwierzakowi dam dawkę na 700kg i tak też zalecił mi wet (dotychczas pytałam i kupowałam u dwóch różnych). Też jestem ciekawa, czy są większe opakowania dla koni 800+, żeby móc dać na jeden raz 😉