Jak długo mogę próbować sama leczyć mokry kaszel, zanim uznam, że nie obejdzie się bez lekarza? Powiedzmy, że dzisiaj jest trzeci dzień, ale w weekend nie miałam jak iść do lekarza, a uczelnia zasypuje zaliczeniami, więc ciężko mi się urwać z zajęć. Planowałam zaczekać do czwartku - czuję się lepiej, biorę leki wykrztuśne, kaszel mniej mi doskwiera, nie mam gorączki, ale wydzielina ma żółtawy kolor, więc boję się trochę o nadkażenie bakteryjne, zapalenia oskrzeli to u mnie norma 🙁 (ponoć na podłożu alergicznym, jestem w trakcie "diagnozowania"😉.
goździk - palisz fajki ? ( wtedy masz prawo mieć podbarwioną wydzielinę) - masz katar? ( jeśli masz, to on po nocy może stawać się ropny, bo zalega w nosie i jeśli taki ropny katar spłynie po tylnej ścianie gardła, to potem możesz kaszlnąć i mieć fragmenty kataru w plwocinie i stąd kolor żółtawy)
Jeśli na oba pytania odpowiesz nie, a plwocina nadal będzie miała żółtawe zabarwienie, to warto się jednak przejść, żeby ktoś przyłożył słuchawkę. Jedz czosnek, cebulę, pomagają w walce z bakteriami!
tunrida, nie palę, katar był, dlatego wspieram się też aerozolem do nosa i lekami na alergię, które miałam brać "w razie potrzeby". Na razie na katar pomogło, ale kaszel się jeszcze utrzymuje. Faktycznie czuję się raczej tak, jakby coś mi spływało po gardle, a nie jakbym to odkasływała z głębi 😉 No trudno, daję sobie jeszcze dwa dni i pójdę się dać osłuchać. Dziękuję :kwiatek:
Po wizycie u lekarza mam w sumie pozytywne odczucia. Przede wszystkim w końcu ktoś mnie położył na leżance i obmacał narządy, zmierzył ciśnienie, temperaturę, obejrzał dokładnie jamę ustną, wziął sobie na patyczku coś do posiewu, zajrzał mi w nos, uszy, obejrzał dokładnie ręce (mam przesuszone miejscami), wypytał o wszelkie choroby w rodzinie. Powiedziała tyle, że na razie nic nie będzie mówić, poczeka na wyniki badań- z krwi glukoza, morfologia podstawowa, tsh, ob plus mocz. I ekg. Ale za to dorwała mojego synka, bo młody od miesiąca ma takie wypryski jakby ospa i uznała, że możliwe, że przeszedł tzw. chorobę bostońską, ale dodała, że to nie jest prawidłowa nazwa, chyba wirus bostoński czy coś w ten deseń.
Mam nowosc! Mowili dzis w tv,ze naukowcy w austrii twierdza ze dlubanie w nosie najlepiej dziala na pozbycie sie bakterii z nosa. A dodatkowe jedzenie gili uodparnia nasz organizm przeciwko tym bakteriom!
Czy ktokolwiek się orientuje, co może oznaczać krew z ucha? Zaznaczam, że nie jest to ranka, tylko od jakiegoś miesiąca co pewien czas leci mi krew, a do tego zdarza mi się tak bez powodu zasłabnąć. Mam się bać ?
Obstawiam, że masz w przewodzie słuchowym jakieś naczynie , które potrafi podkrwawiać. Nie sądzę, by ciekła Ci krew z ucha wewnętrznego. Idź do laryngologa niech w ucho zajrzy.
Mnie boli trochę gardło po lewej stronie, jak przełykam, trochę lewe ucho, i wydaje mi się, jakbym miała z tej lewej strony powiększony węzeł... Mam się bać, że to migdały, czy możliwe, że od wychodzącej ósemki mi tak promieniuje? 🙁
Bo właśnie tak mi się kojarzą twoje objawy, żebym sie tylko mylila🙂 Ja jak byłam dzieckiem przechorowałam raz jedną stronę, a dwa dni po wyzdrowieniu drugą. ;p
Mnie boli trochę gardło po lewej stronie, jak przełykam, trochę lewe ucho, i wydaje mi się, jakbym miała z tej lewej strony powiększony węzeł... Mam się bać, że to migdały, czy możliwe, że od wychodzącej ósemki mi tak promieniuje? 🙁
Ja tak miałam przy wychodzących ósemkach, ale tak jak mówią dziewczyny - przyczyny mogą być różne.
Też przyszłam po radę... Walczyłam z przeziębieniem, które przerodziło się w grypę o standardowych objawach. Dostałam antybiotyk... Gardło już nie boli, dreszczy też nie mam, ale został ogromny katar. Nawet większy, niż na początku przyjmowania leków. Co mogę kupić w aptece, by przestało mi cieknąć z nosa? Od razu mówię, że wszelkie krople czy aerozole odpadają, nie toleruję tej postaci leku 😁 Najszybciej działało na mnie theraflu zatoki, ale nie wiem, czy można to połączyć z antybiotykiem...
mundialowa Na katar najlepszy jest Sinupret 😉 nie jest najtańszy no i trzeba go brać długo, ale u wielu znanych mi osób tylko on pomaga na katar. Te wszystkie Theraflu i Gripexy Hot można brać z antybiotykami, ale ja zawsze robiłam min.2,3h przerwy - odpoczynek dla żołądka 😉 Raz dostałam Budherin w sprayu, ale to steryd i działa w sumie objawowo, kiedy po 1,5 miesiąca miałam nadal zawalone zatoki...
Dzięki dziewczyny :kwiatek: Jeśli theraflu można brać razem z antybiotykiem, to chyba nie będę próbować w ciemno brać innych leków, skoro ten skutecznie pomagał 😉 Chyba, że pani w aptece poleci coś z Waszej listy, to może zaryzykuję.Mój nos zaczyna już straszyć w biurze 😁
Jaki może być powód nadmiernej senności? mam ogólnie problemy z zasypianiem (takim "na noc"😉 , ale dzienny bilans snu zawsze minimum 8 godzin. Nawet po tabletce na sen (jakiejś łagodnej, by zasnąć o normalnej porze) budzę się po 8 godzinach- wstępne odczucie - wyspana, ale po 15 minutach ( 🤔wirek: ) padam z nóg i czuję się bezsilna i senna, jeżeli się dalej położę na 2-3 godziny to gdy znów wstanę to znów po niedługim czasie ma silne poczucie senności, nie wspominając o tym, że po godz 17 to po prostu "lecę z nóg". Mam tak już prawie od miesiąca 😵 Przy tym dużo migren oczywiście. Może to być brak jakiegoś nie wiem- żelaza? magnezu? 👀
Kopyciak ja od miesiąca osobiście gorzej czuję sie, mimo ładnej pogody 😉 Moze to ma jakis związek z ciśnieniem, generalnie mój organizm nastawił się już na zimę, a tutaj wiosna 😀 Też mogę spać i spać, a poziom nie-chce-mi-się rośnie do poziomu kosmicznego... Na pewno warto sprawdzić żelazo.
Mnie z kolei od jakiegoś czasu (ponad miesiąc, na początku słabo) boli hmm biodro? Właśnie nie wiem, czy biodro czy to nie odkręgosłupowe... W kazdym razie te okolice - najgorzej jest jak jestem schylona i muszę się wyprostować :/ Jakbym dostała strzała w biodro, silny ból. No i po jeździe też jest nienajlepiej, aczkolwiek też gorzej, jak się np.schylam żeby kopyta wyczyścić. Przy podnoszeniu się może boleć biodro w ogóle ?
Kopyciak, nie. Ja się od tygodnia o własne nogi potykam. Na Twoim miejscu przeszłabym się do lekarza i sprawdziła tarczycę. Na pocieszenie dodam, że sama jestem umówiona na wizytę.
Czy przed tomografią można wziąć coś na uspokojenie? Boję się, że będzie jak przy rezonansie - ciasna tuba i hałas. Nie mam silnej klaustrofobii ale na rm było mi mocno niewesoło.
Kopyciak Haha dobrze wiedzieć, że nie tylko ja 🤣 Wybieram się na morfologię, TSH i mocz w przyszłym tygodniu (jak co roku), ale myślę, ze to po prostu przesilenie wiosenno-zimowe 🤔wirek: Ja jestem meteopatą i zawsze reaguję na zmianę pogody, a co dopiero na takie anomalie - ostatnio trzy dni z rzędu pobolewała mnie głowa, kiedy wiało...
mam zakażenie dróg moczowych (tzn. tak mi się wydaje) muszę szybko wyzdrowieć, łykam jakieś tabletki bez recepty, jem żurawinę oraz dużo piję i grzeję się pod kocykiem i poduszką elektryczną. Co mogę jeszcze zrobić żeby szybciej przeszło? :kwiatek:
abre - miałam ostatnio i rezonans i tomograf - rezonans całej głowy, więc byłam w sumie do bioder w tej tubie, a tomograf tylko zatok, więc sama głowa była 'zanurzona'. Na tomografie nic nie buczało. Nie było nic słychać 😉