Forum towarzyskie »

kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić

dodzilla, a kiedy robiłaś cytologię? I czy miałaś usg pęcherza, który wykluczył np kamienie. Jak dużo pijesz?

unikaj publicznych toalet, jeśli musisz, to lepiej "na Małysza", najprawdopodobniej w ten sposób przypałętał się do mnie gronkowiec
Sikałaś w publicznych kiblach siadając na deskę?
unikaj publicznych toalet, jeśli musisz, to lepiej "na Małysza", najprawdopodobniej w ten sposób przypałętał się do mnie gronkowiec
Sikałaś w publicznych kiblach siadając na deskę?

fuj  😲
Ja nie umiem "na Małysza", więc w ogóle zwykle nie sikam w publiczych.
A jak bardzo mnie ciśnie i nie da rady, to obkładam deskę dużą ilością papieru toaletowego, to pomaga prawda? Zawsze mam z 4 warstwy conajmniej. Nie wyobrażam sobie siadać tam.

Mam dość wysoki magnez, co prawda przekraczam normę tylko o jedną setną, ale to coś złego? Bo moja lekarka mówiła mamie, że podwyższony magnez, ale nic więcej. I wg niej dość dużą ilość czerwonych krwinek, ale mieszczę się w normie.
Choć jakby było źle, to by powiedziała chyba?

zdarzyło się kilka razy  🙄
Ja nie umiem "na Małysza", więc w ogóle zwykle nie sikam w publiczych. Pomyśl o lejku do siusiania na stojąco (Shewee, P-mate, Go Girl, Urinelle - są różne).
Teodora, dzięki, ale nie chodzi o to, że nie trafiam czy coś (głupio to brzmi), ale ja nie umiem psychicznie. Po prostu muszę czuć toaletę pod pupą, nie wiem czemu, ale mam tak od małego.
Ale może tak "po chłopacku" byłoby inaczej?
Jak nie, to może jakaś jednorazowa nakładka na deskę schowana gdzieś w kieszeni.
Teodora, nad nakładką się zastanawiam właśnie. Dzięki za radę  :kwiatek:
Oj cytologie miałam dobre pół roku temu. Usg miałam w październiku u gin ale babka powiedziała że wszystko niby w porządku, ale jak na swój wiek mam baardzo dużą macice. Nie wiem teraz czy to może mieć jakiś związek z tymi zapaleniami? Z publicznych toalet nie korzystam, teraz jestem na diecie, więc pije sporo i jem głównie płynne potrawy... Całe szczęście, że dziś do pracy iść nie muszę, bo bym chyba już totalnie zdechla. Wygrzewam sobie więc tyłek 😀 może coś się polepszy
Na żadnego Małysza.  Siadac podczas sikania. Współczuję bardzo problemu. Moze rzeczywiście masz gronkowca.
dodzilla, Zapalenia od strony ginekologicznej mogą też dawać takie efekty. Może być też tak, że to macica naciska na pęcherz, bo jest właśnie większa 😉
Moja mama też ciągle jej się siku chce, ale zwalała to na wiek. Poszła do lekarza, po usg wyszły kamienie w nerkach i pęcherzu, a u ginekologa też "wypadająca" macica.
Na żadnego Małysza.  Siadac podczas sikania. Współczuję bardzo problemu. Moze rzeczywiście masz gronkowca.

gronkowca to mam ja, wyszedł w posiewie. czemu nie na Małysza?

Łopatologicznie mówiąc nie wysikujesz się do końca, inaczej układają się mięśnie, nie ma rozluźnienia, przez co mocz zalega w drogach moczowych. (Nie ma to związku z gronkowcem, ale jest powodem bólu i problemów z pęcherzem i cewką).

Jaki jest mniej wiecej standardowy czas utrzymywania sie wirusowego zapalenia gardla ?
Zakladajac, ze pozostaje sie na zwolnieniu i bierze leki.
CuLuLa a nie łopatologicznie, to które mięśnie konkretnie się inaczej układają? Mięśnie przepony miednicy? O które chodzi?
od jakiegoś czasu ogarnia mnie wielkie osłabienie, senność i ból głowy po jedzeniu. NIe po każdym posiłku lecz wybiórczo ( szukałam jakiegoś wspólnego mianownika w potrawach, w ilości i nie znalazłam). Objawy takie mam też po wypiciu kawy (latte lub innej z mlekiem i z cukrem i bez). Ostatnio czułam się fatalnie po latte z McDonalda, wydawało mi się, że zaraz zemdleję po 2 godzinach przeszło.
Co to może być? Cukier mierzyłam jakieś pół roku temu i był ok.
Czy macie jakiś pomysł na pozbycie się wiecznie napiętego i wydętego brzucha?
Od 2 tygodni z przerwami na 1-2 dni mam uczucie wypchanego brzucha 🙁
a jak dieta? ash masz wzglednie zbilansowana diete bogata w blonnik? cos zmienilas w nawykach zywieniowych w okolicach nasilenia sie tych wzdec?
faith, nie jestem na diecie. Ograniczyłam tylko pieczywo, ziemniaki i makaron. Czuje się ciężka i wielka jak balon!
ash, kup sobie błonnik (w spożywczym 250gr 4,30zł - jest bez smaku) i jedz np z jogurtem. Fajnie flaki oczyszcza 😉
Mialam na mysli diete jako ogolny sposob zywienia 😉  okej, to moze inaczej - moze zabraklo blonnika? pelnoziarniste pieczywo, warzywa, owoce?
stres moze ci doszedl jakis? albo przed okresem jestes?
faith,  stres jest to na pewno. Pieczywa i owoców nie jem, warzyw w sumie ostatnio też mało.
JARA, dzięki. Kupię dziś na pewno, bo już wytrzymać nie mogę. Brzuch mam wielkości arbuza :/
No to juz masz powod 🙂 stres + malo blonnika, musisz uzupelnic, bo bedzie ciezko. albo wprowadzic warzywa - zwlaszcza straczkowe, owoce, platki wszelkiego rodzaju, muesli, otreby, make pelnoziarnista - moze byc w pieczywie, makaronie, cokolwiek, albo zasuplementowac jak poradzila JARA 🙂
ash, ja to niedawno przerabialam i polece swoja 'terapie'- bo skuteczna sie okazala, a ciezko bylo.
Potrzebne beda:
- duza paczka espumisanu
-duza paczka mielonego siemienia lnianego

Na poczatek siemie 2 lyzeczki co rano (ja najpierw robilam tak, ze zaparzalam wrzatkiem, a potem dopelnialam mlekiem i dosladzalam miodem - mi smakowalo, potem sie wycwanilam i dodaje sobie do siemienia lyzeczke kawy rozpuszczalnej, zaparzam, dodaje mleka i tak pije codziennie- mniam!)
Espumisan poczatkowo bierzesz 3 lub 4x 2 kapsulki, najlepiej przy posilkach.

Dodatkowo warto wprowadzic do diety takie rzeczy jak jogurt z musli i otrebami, pelnoziarniste pieczywo- szczegolnie jesli chodzi o sniadania i w miare mozliwosci zrezygnowac na jakis czas z jedzenia poznymi wieczorami.
ash a miałaś już tak wcześniej czy to nowy problem u Ciebie? Też miałam taki przeciągający się problem i zdiagnozowano u mnie zespół jelita drażliwego.
faith, szafirowa, dzięki! Mielone siemie lniane już kupiłam, dziś wypiłam osłodzone miodem. Całkiem smaczne!
Zaniedbałam się ostatnio z tym jedzeniem, więc mam efekt. Zrobię dziś zakupy jogurtowo-otrebowe!
Lunitari, juz kiedyś tak miałam, ale samo jakoś przeszło.
ash, to ja na Twoim miejscu zwróciłabym się do lekarza na wszelki wypadek, jeśli się w porę nie zastosuje leków to objawy mogą się nasilać i być naprawdę
uciążliwe, wiem po sobie. I wtedy nawet żadne "błonniki" nie pomagają na dłuższą metę.
dlaczego po przebudzeniu boli mnie głowa? faktem jest, że po nieprzespanej nocy cały dzień się nie kładłam, poszłam spać dopiero o 22. Obudziłam się po 8, ale stwierdziłam, że po co mam wstawać i spałam dalej - po 11 obudził mnie ból głowy :/ i tak mam bardzo często :/
Gillian, ja tez tak mam jak spie za dlugo, czyli wlasnie niby moglabym wstac, ale nie wstaje i spie dalej. Budze sie z bolem glowy i poczuciem rozbicia. Ja np wiem, ze dla mnie optymalne w takiej syt. jest 10h snu. Cos wiecej- juz jest jak wyzej.
Ja tam siemię piję bez dosmaczania, samo w sobie jest zajebiste. I właśnie na śniadanie zajadam jogurt z błonnikiem z zieloną herbatą. Mniam. Zdrowe i zapycha.
Gillian, Też tak mam, jak śpię za długo. Norma dla mnie to 8 godzin, ale czasem obudzę się po 7, stwierdzam, że jeszcze jest ciemno, że za wcześnie i przysypiam na nowo. Ciągnę nie raz do 9, a potem jestem otumaniona i męczy mnie ból głowy, a cała jestem jakaś ociężała. Trochę takie jakby przeciążenie organizmu snem.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się