Forum konie »

preparaty na stawy

profilaktyczna dawka 50gr, czyli 80 dni za 500zl.
Arimona, nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że czym innym są suplementy na stawy (czyli m.in. na chrząstki, maź) a czym innym na układ kostny. Wydaje mi się, że ten preparat przydaje się bardziej przy urazach kostnych, złamaniach, pęknięciach itp.
anai
Podobne mam odczucia, ale napisane ze nadaje sie "wspomaganie rozwoju młodych koni oraz wspomaganie dorosłych koni podczas treningu, na przetrenowanie"  👀  najlepiej pewnie i tak weta zapytac.

Moj na razie dostaje mobility hcc leczniczo, ale w mobility jest czarci pazur tez i podawanie tego na stale to taki chyba sredni pomysl, i rozgladam sie, co z lagodniejszym skladem jeszcze jest na rynku zeby dawac caly czas praktycznie.
orlinga 😉
Martuha
a ktorys konkretnie podajesz, i jak cenowo wychodzi?  🙄
profilaktycznie arthro http://orling.pl/gelapony_arthro.html
wiadro 5,4kg starcza na pół roku, a kosztuje 620zł

bardzo bardzo polecam
oo, to bardzo fajnie cenowo wychodzi :kwiatek:
W Mobility HCC czarci pazur ?? Od kiedy ?
Na forum mi mignelo przez wyszukiwarke, ktos pisal, zaraz poszukam 👀 
edit: jest w Mobility, ale dodsona  😵

Czarci pazur jest na liście substancji uznawanych za doping.

Sprawdzając na stronie Dodsona (orygnialnej) w składzie Mobility jest czarci pazur.
Natomiast brak wzmianki że  "Produkt wolny od substancji zabronionych przez FEI, Jockey Club i Horse Racing Association"

Na polskiej stronie Dodsona taka wzmianka jest - oznacza to błąd na polskiej stronie

Jak sprawdzalam drugi raz, to tylko w wyszukiwania zerknelam, a tam w niepelnym cytacie nic o dodsonie nie ma  🤦 Sorry moj blad, nie skojarzylam ze jest jeszcze takie Mobility.

Arimona, nie to Mobility. HCC nigdy w zyciu, to bardzo zaawansowana chemia.
Czarci pazur ma Dodsonowe Mobility, polecane zreszta w tym wątku dla koni z różnymi zwyrodnieniami.
Juz wlasnie wiem czemu mi sie pomylilo  😡
Ale kombinowac i tak musze, co innego po kuracji trzeba bedzie na cos mniej inwazyjnego zmienic.

Otrzymałam dzisiaj cortaflex, bez miarki  😵

Jak najlepiej podać te 7gr żeby nie rozsypała w trakcie jedzenia  :kwiatek:
wysłałam zapytanie, do sklepu z tej strony www.granulky.cz, bo będę tam 15 września i pani mi odpowiedziała, że to sklep tylko internetowy i tylko na Czechy i nie sprzeda mi orlinga  😕. Może ktoś ma jakiś namiar na sklep w Olomouc. Mogę zrobić tam zakupy, ale musi być sklep stacjonarny, albo gdzies tam w okolicy 🤣, Jadę do Włoch to mam tam po drodze  😀, Mogę zjechać jakby było gdzieś  niedaleko.
Otrzymałam dzisiaj cortaflex, bez miarki  😵

Jak najlepiej podać te 7gr żeby nie rozsypała w trakcie jedzenia  :kwiatek:

Ja podaję do wysłodków i musli, czyli do posiłku na mokro.
Dramka ja swojemu daję w musli z odrobinką wody, żeby tylko sie przykleiło do jedzonka i zjedzone do ostatniego płatka  🤣
Tylko Ja preparaty szykuje na kolacje i nie Ja daje  😉 Poza tym wolę metodą strzykawką bezpośrednio do pyska, a z proszkiem nie ma jak 🙁
Dramka ja też szykuję wcześniej 😀 w pojemniku albo wiaderku zostawiam wymieszane i dostaje na kolacje 🤣
Dramka, to może lepiej byłoby Ci zaopatrzyć się w któryś z produktów Cortaflexu, albo inny preparat wspomagający stawy w płynie... np: http://cortaflex.pl/index.php?page=2&action=view_one&id=242 .
Poza tym dużo osób podaje suplementy w proszku z paszą na mokro i konie zjadają bez problemu, nie wydmuchują- może się skuś i wypróbuj ten sposób.
Nie chodzi o nie zjadanie lub wydmuchanie tylko rozsypywanie 😉
Dziewczyny mam prośbę o opinię na temat NUTRI HORSE Chondro Plus. Ktoś o to pytał, ale zginęło wśród gąszczu pytań 😉 W skrócie ma to być preparat wspomagający dla młodego konia, który zaczyna pracę po artroskopii (rehabilitacja zakończona w marcu- teraz wraca pod siodło po 5 miesiącach lenistwa spowodowanego moim brakiem czasu). Nie kuleje, nic nie strzyka- chodzi mi głównie o wsparcie 'na wszelki wypadek'.
nie mam zadnego doświadczenia z nutri horse, ale mogę szczerze polecic orling gelapony chondro, ewentualnie orling gelapony fast, ale to do szybkiej regeneracji. Poczytaj sobie na stronie  http://www.orling.pl/
Czy ktoś z Was używał preparatu Equminsa Flexijoint (ewentualnie wersja z bromelanianą)?
No właśnie, jak radzicie sobie z płynnymi dodatkami paszowymi w przypadku gdy sami przygotowywujecie porcje dal konia a kto inny karmi. Ja stosuję preparaty Officinalis (bo tylko to mój koń łaskawie je  😵 ) i muszę porcje dla konia stosować na 2 dni. Czy po zmieszaniu takiego płynnego preparatu np z owsem i pozostawieniu np na 24 godziny (od kolacji do kolacji) może mieć jakiś negatywny wpływ. W sensie może zepsuć, zważyć lub utracić właściwości ?
Ja strzykawką daje bezpośrednio do pyska.
koniara ktoś stosował. przeszukaj wątek. kilka osób go polecało.
Jakieś 3 tygodnie temu wyprowadziłam konia z boksu,żeby zaprowadzić go na pastwisko i usłyszałam strzykanie w stawach.Miałam wrażenie,że strzela mu wszędzie,nie byłam w stanie zupełnie określić,gdzie,przody,tyły-wszystko na raz.Strzelać nie przestawało,więc był wet jeden,potem drugi,zaczęłam podawać żelatynę(od jakiś 2 tyg)strzela znacznie mniej,głównie tyły,ale jednak problem nie zniknął. Dziś wet zaproponował cortaflex,tylko jaki wybrać? Czy ten http://www.amigo-konie.pl/equine-america-cortaflex-msm-454g.html bylby ok?
Dodam,że koń to 13 letni hucułek,który przez lata swojego życia się nie przemęczał i nigdy ni mu nie strzelało. Teraz poza samym słuchowym efektem strzelania nie dolega mu nic innego (nie kuleje,nie znaczy...). Ponad to kilka dni przed tym,jak zaczęło strzykać,robiliśmy analizę pierwiastkową włosa z czego wyszedl niedobór selenu,siarki i krzemu. Wet powiedział,że jakiś wpływ na te strzelanie też mogło to mieć. Obecnie kucyk ma dietę ustaloną z uwzględnieniem tych niedoborów.
Obiś jeśli Cortaflex i problemy ze stawami, to pewnie chodziło o to: http://www.sklepy24.pl/sklep/kariwo_pl/produkt/cortaflex-glukozamina-10-000-plus-msm/945
koniara69, ja używam tego z bromelainą (czy jak to to się nazywa), druga butla schodzi, na pewno kupię następne. Wcześniej dawałam mobility HCC (super), absorbine flex+max (rewelacja, szkoda, że przestali sprowadzać do Polski), Orling fast i arthro, Mervue Labs First Flex. I Flexijoint zostaje z nami na dłużej, ze względu na skład i stosunek ceny do jakości. Butla wystarcza prawie na 50 dni, koń chodzi naprawdę dobrze,luźniejszy, nie ma sztywności.
anai, a przy czym miałaś największą skuteczność - chodzi mi w sumie o Mobility HCC - wiem, że droższe, ale ludzie widzą rewelacyjne efekty.
I na jakie zwyrodnienia stosujesz to?
A czy na strzelanie w stawach może pomóc Dodsonowy Czarci Pazur albo Mobility?  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się