anil22, mój koń jest pod opieką hippovetu i w momencie skończenia kuracji movicur dostałam zalecenie dołączenia dodatkowych ogólnych witamin na uzupełnienie tego co wcześniej dostawał wraz z movicurem.
No właśnie tak nie do końca. Zależy jakie są czego konkretnie składy. W przypadku o którym napisałam witaminy miały zostać dołączone do diety po odstawieniu movicur żeby uzupełnić braki. Wcześniej te braki uzupełniane były movicurem i poza innymi elementami diety koń nie dostawał żadnych klasycznych witamin. Na pewno dużo zależy od składu danych witamin, jak bardzo się zarabiają ze składem movicur.
U mojego przetestowałam chyba już wszystkie dostępne preparaty na rynku, po żadnym nie widziałam poprawy, chociażby jakiejś ulgi, działania przeciwbólowego, etc. Zaczęłam podawać Premierflex HA i Premierflex Plus z dużych wiader po 2kg (wg producenta starcza na 8 miesięcy, ja podawałam od serca, więc miałam na jakieś 4,5 - 5,5 miesiąca). I teraz po kilku tygodniach przerwy od suplementowania widzę znaczne pogorszenie, gorszą ruchomość, więc chyba to jest to, co u mojego działa. https://www.equineanswers.co.uk/premierflex-ha/p4 https://www.equineanswers.co.uk/premierflex-plus/p16
U nas rewelacyjne efekty po trzeciej serii dromy arthro (plus oczywiscie inne rzeczy, ale po skonczeniu 2 opakowaina czuł jeszcze dyskomfort, ale zrobilismy przerwę jak zalecił producent, w tym czasie jakieś ziółka, i w grudniu skonczylismy 3 opakowanie, koń chodzi jak szatan 😉
Jako że trafiłam na promocje suplementów na stawy to przychodzę znów po porade. Potrzebuje czegoś dla starszego konia, widzę że teraz troche gorzej się rusza, zaciąga tyłami. No i był mega problem przy kowalu, mimo niskiego podnoszenia nogi ledwo udało się skończyć. Podaje teraz Gelapony Arthro, było fajnie na tym ale ogólna wilgoć dała nam w kość. Szukam czegoś bez MSM i czarciego bo koń wrzodowy. Myślałam o MEDVETICO Brandon Plus Joint, CORTAFLEX HA Super Fen Solution lub może CORTAFLEX Corta Vet ale to chyba dość mocne i musiałabym się dowiedzieć co z brzuchem. I cały czas te małże mi w głowie siedzą 🙂 A podawał ktoś może DERBYMED Mobility HCC?
Tylko ostatnio dowiedziałam się ze Mobility HCC a Derbymed Mobility HCC to niby dwa różne środki. Pierwszy do kupienia od dr Golonki, drugi bez problemu w internecie.
gllosia Ze swoich złych doświadczeń - czarci działa drażniąco na śluzówke żołądka. Nasz wrzodowiec po podaniu czarciego miał wyraźne pogorszenie, a ja przez niewiedzę załatwiłam wrzody po suplemencie z czarciego pazura mojemu psu. Prawie go straciłam, tak silna była reakcja a nie mogliśmy znaleźć przyczyny wymiotów, które ciągle się nasilały. Miał nawet laparotomie zwiadowczą, bo badania były bardzo niejednoznaczne. Z trudem go uratowaliśmy kuracją na wrzody. Prawie żaden producent nie podaje takich efektów ubocznych. Ja już żadnemu zwierzakowi nie podam czarciego.
gllosia mój koń reaguje biegunką na suplementy z czarcim pazurem i MSM. Myślę że coś w tym może być bo wet też mi zawsze mówi żeby nie podawać suplementów które maja to w składzie. Samego MSM nie podawałam ale sam czarci owszem.. Z konia się lało dosłownie. Po czarcim i MSM również. Wole zatem nie ryzykować 😉
Możecie mnie udusić ale ja tam wyszukuje o tym HCC Mobility i nic nie widze 😉
ewelin_n, ale akurat jak poczytasz o czarcim gdziekolwiek to wszędzie pisze, że przeciwwskazaniem są wrzody... Evson, a ja kiedyś jak szukałam info to dowiedziałam się (z czeskiej strony), że jest to dokładnie to samo, tylko zarejestrowane pod różną marką dla różnych krajów. W sensie że Hyalutidin jest dla czech zarejestrowany a Derbymed w DE, NL itp.
Evson, nie wiem jaką cenę ma dr. w tej chwili ale ja ze 3 lata temu brałam z vital-horse i miałam na starcie niższą cenę o 150 niż u dr. A vital-hore brał od niego. Także... 😉. Nie wiem jak jest teraz.
Z tego co wiem to produkcja tych dwóch środków jest odrębna. Derbymed to Derbymed. Jest dostępny w szerokiej sprzedaży. Natomiast to od doktora to Hyalutidin Mobility HCC i jego dostępność jest ograniczona. Natomiast w jakim stopniu składy i działanie są ze sobą zbieżne to tego już nie wiem, obydwie marki nie ujawniają szczegółowych składów na opakowaniu. Mogę przy okazji doktora zapytać o co chodzi z tymi dwoma produktami.
Klami, Derbymed też kiedyś nie był dostępny normalnie. A Hyalutidin jest od lat dostępny bez problemu w Czechach, zresztą często sporo tańszy. Ze 4 lata temu ściągaliśmy go stamtąd przez znajomą. Problem z dostępnością tego w szerokiej sprzedaży był tylko u nas. W czechach nie ma Derbymedu (jest za to w DE i obecnie od jakiś 2 lat chyba u nas) i właśnie stąd szukałam info, bo Debymed jeszcze jakiś czas temu był droższy zdecydowanie w DE. Wtedy przy przeszukiwaniu różnych stron i forów znalazłam wypowiedź (o ile pamiętam to weta), że jest to ten sam preparat. Jak jest to chyba nikt nie dojdzie, bo składu nie ma na żadnym z opakowań.
Ja kupowałam Hyalutidin i cena w Vital Horse była taka sama jak u dra Golonki. Dlatego brałam od dra po 3 opakowania, wtedy cena wynosiła 500 zł za litr.
espana, Nie miałam innych cen tylko dokładnie takie jak na stronie. Vital wprowadzał wtedy to do swojej oferty i po zadzwonieniu do dr. cenę usłyszałam o 150zł wyższą co mnie lekko zszokowało, bo oczekiwałam takiej samej albo niższej. Szczerze nie chce mi się prowadzić rozmów z serii że każdy wie lepiej co JA usłyszałam. Akurat nie ja jedna spotkałam się w tamtym czasie z dziwnymi cenami u dr. A kupowanie 3 kompletów preparatu nie było na moją kieszeń, żeby sensownie obniżyć cenę. Najtaniej wychodził ściągany z Czech (raz kupiliśmy w przeliczeniu na zł. za 390zł za 2 butelki). Generalnie problem się sam rozwiązał bo Rudy Koń mimo wszelkich starań uznał, że nie jest to właściwy dla niego preparat a ja nie mam ochoty na wydawanie kasy na rzeczy, które na mojego konia nie działają 😉. Więc w końcu stało mi się obojętne który preparat i w jakiej cenie.
ewelina_n, Robaczek, dzięki, nie wiedziałam o tym. Z czarciego nigdy nie korzystałam, ale z MSM to i owszem i to w zeszłym roku na konia z małymi problemami żołądkowymi. Nic nie wzbudziło moich podejrzeń, więc kontynuowałam podawanie suplementu, żaden z weterynarzy nic też nie powiedział., a nawet 2 tygodnie temu dostałam od weta suplement na ścięgna z MSM w składzie właśnie dla tego konia...
epk spoko, ja też szukałam gdzie najtaniej, też próbowałam ciągnąć z Czech, niestety bez skutku, wtedy najtaniej wychodziło w trzypaku od dra. Co nie zmienia faktu, że tak jak i u Ciebie wszystko poszło w kupę, nie było najmniejszych efektów.