_Gaga, dlatego napisałam że jestem totalny laik, jeśli chodzi o te sprawy, kobyła świrnięta, zawsze do przodu, nawet choróbsko i wiek nie zmieniło jej w tej w tej kwestii. Miesiąc bez wymuszonego ruchu i naprawdę wyglądała jakby miała zastane stawy. Co do preparatów, to najbardziej przypadł mi ten Dromy, ale jak piszecie, nie powinno się go stosować ot tak sobie, więc nie obejdzie się bez weta.
Dziewczyny co możecie mi polecić dla 23letniej kucki ze sztywnością stawów,reumatyzmem i pod ochwacie na 4nogi ? Coś co nie zabije mojego portfela ,a po jej ostatniej operacji oka i tak jest mocno odchudzony. Coś co będę mogła też podawać drugiej kobyle po kontuzji pochewki? Preparaty na stawy od podkowy ktoś poleca?
Po zapytaniu o to weta usłyszałam że wszystko na bazie ziołowej i w małej dawce będzie ok co dla mnie laika nie jest zupełnie jasne, nie usłyszałam żadnej nazwy 🙄
gunia92, zmień weta, niech radzi konkretnie... cos ziołowego to równie dobrze może być majeranek - zioło wszak, prawda? Po łyżeczce dziennie. Zaszkodzić nie zaszkodzi...
Ja bym pewnie celowała w Czarci Pazur, ale po konsultacji z ogarniętym lek wetem hipiatrą.
Gaga wszak że weta myśle mam ogarniętego,ufam mu i wyratował mi konie z różnych opresji już kilka razy,leczy kobyłe z COPD ,kuca z wykupu z ostrym ochwatem,teraz robił zabieg na oko z odpryśniętą kością oczodołu .Zna się facet ale ...no wyciągnąć od niego nazwę jakiegoś suplementu...ciężko 😵 Dlatego pytam tu co możecie polecić mało inwazyjnego coś delikatnego co troche jej ulży ,kuc do do jazd nie wróci,żyje sobie na emeryturze i zależy mi tylko i wyłącznie na tym żeby poprawić jej konfort życia 😉
gunia92, powtórzę ja bym się nie podejmowała przy takim wachlarzu bo sporo krzywdy można zrobić źle dobranymi ziołami niestety... Przy zdrowej klaczy której wiek raptem lekko zaczął doskwierać konsultowałam suplementację, a gdzież tu przy schorowanym zwierzaku 🙁
I też wet mógłby Ci powiedzieć nie nazwę suplementu, a chociaż substancję czynną czy składniki po prostu...
Equine Glucosamine 10000 + MSM + ASU + HA dla konika pracującego ledwo-ledwo co, a aktualnie (znowu :icon_rolleyes🙂 na L4 w celu uciszenia strzykających stawów, wyeliminowania niewielkich sztywności i, ewentualnie, jakiegoś delikatnego wspomagania międzykostnego się nada czy za ciężkie? :kwiatek:
To i ja muszę się wypowiedzieć, bo nie mogę się doczytać 🤔 Poszukuję jakiegoś dobrego preparatu na zstawy. Konie chodzią około 5 razy w tygodniu, sportowo, około 2 razy w tygodniu skoki (100-120cm). Znajoma poleciła Audevard Ekyflex Mobility, a wy? Polecacie, może coś innego? Może coś z innej półki cenowej 🙇 No i może na strzykanie, bo mnie już cholera bierze jak tego słucham 😵
Dużo stępa zwłaszcza na początku jazdy. To ruch odpowiada za wytwarzanie dostatecznej ilości mazi. Warto zadbać o dobre smarowanie właśnie zwiększoną ilością stępa. Pamiętam , ze na strzykanie nieźle działał Cortaflex Glucosamine. Nie pamiętam jak cenowo wygląda sprawa z Audevardem ale jeśli się zdecydujesz to polecam. Moim zdaniem nie ma w tej chwili w Polsce lepszych suplementów od firmy Audevard. Niektóre z nich są jednak drogie
Jeśli koń nie wytwarza dostateczej ilości "smaru" to po dłuższym nieprawidłowym użytkowaniu konia pojawią się problemy. Ruch jest niezbędny do wytwarzania tej substancji. Nie bez powodu jazdę zaczyna się od długiego stępowania. Suchy staw bez mazi w połączeniu z przeciążeniami treningowymi to proszenie się o kłopoty. Brak poślizgu jaki daje maź stawowa niszczy stawy. Jeśli pojawią się problemy to potrzebujesz suplementacji preparatami wspomagającymi ilość mazi. Ważne są dwie substancje - kolagen i przede wszystkim właśnie glukozamina. Akurat Mobility Audevarda ma działanie przeciwbólowe a nie o to tu chodzi. Szkukaj preparatów z glucozaminą.... Cortaflex i Naf mają takie preparaty. I pewnie kilka innych firm. I pamiętaj o stępie....to konieczne zwłaszcza przy pykających stawach.
maluda, szemrana ma oczywiście 100% racji. Ale jeszcze można wspomóc olejem lnianym - dr B. Wysocka na fb podaje informacje z aktualnych badań "końskich" na świecie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 bardzo pomagają na stawy - dawka lecznicza przy np. urazach to - 40 gr. Wspomagająco -mniejsza.
Można jeszcze podawać algi - najlepiej spirulinę lub ogólnie algi, które działają też trochę jak NLPZ'ty, czyli niesteroideowe leki przeciwzapalne. Przy czym nasza weterynarz (przy koniu 26-letnim) zastrzegła, że przy algach warto robić przerwy z uwagi na dużą zawartość jodu.
bjooork, a jak z algami słodkowodnymi? można dłużej? jak długo ? jako właścicielka konia wymagającego wspomagania aparatu ruchu wszystko w tym temacie mnie interesuje 🙂
bjooork, a jak z algami słodkowodnymi? można dłużej? jak długo ? jako właścicielka konia wymagającego wspomagania aparatu ruchu wszystko w tym temacie mnie interesuje 🙂
Zapytam się weterynarza - na bank problemu z jodem w ich przypadku nie ma. Ja akurat podawałam wówczas algi morskie- stąd też lekarz mnie na to uczuliła, żeby nie przedobrzyć.
Nie pamiętam jak cenowo wygląda sprawa z Audevardem ale jeśli się zdecydujesz to polecam. Moim zdaniem nie ma w tej chwili w Polsce lepszych suplementów od firmy Audevard. Niektóre z nich są jednak drogie
Kiedyś tu dyskutowaliśmy o Audevard EKYFLEX NODOLOX. Głownym składnikiem jest Boswelia Serata w kobylastej dawce, więc nie ma prawa nie działać bo to jest fajnie działające zioło min przeciwzapalnie i przeciwbólowo - ale jak już ktoś wspomniał, Tobie bardzie by się przydało coś wspomagającego produkcję mazi a nie maskowanie bólu. Czystą Boswelię w dobrej cenie można kupić o Dromy.
[quote author=Grace link=topic=28369.msg2446405#msg2446405 date=1446972734] bjooork, a jak z algami słodkowodnymi? można dłużej? jak długo ? jako właścicielka konia wymagającego wspomagania aparatu ruchu wszystko w tym temacie mnie interesuje 🙂
Zapytam się weterynarza - na bank problemu z jodem w ich przypadku nie ma. Ja akurat podawałam wówczas algi morskie- stąd też lekarz mnie na to uczuliła, żeby nie przedobrzyć. [/quote]Będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
czy boswellie idzie podawać źrebnej klaczy (6 mieś) ? pytałam wetki to nie słyszała o boswelli ( :oczy2🙂
Nie powinno sie podawać. "Avoid during pregnancy, as Boswellia may induce menstruation and abortion. Safety of Boswellia during pregnancy has not been systematically studied and therefore cannot be recommended."
Dzięki wielkie , w międzyczasie wysłałam maila do producenta końskich supli z boswellą i dostałam odpowiedź, że nie ma przeciwwskazań.... jak widać napiszą wszystko byle by produkt sprzedać.