_Gaga dwa z trzech koni maja "juz" 14 i 16 lat. Jedna co prawda 8 ale drobne, folblucie nozki🙂 Myslalam,zeby wspomoc troche je w pracy badz co badz nie godzine dziennie.
potrzebuję jakiegoś sprawdzonego, naprawdę dobrego preparatu na stawy dla rosnącego jeszcze młodego konia, będę wdzięczna za wszelkie sugestie :kwiatek:
tez tak wlasnie myslalam wczesniej byl jeden dostawowy ale mamy wiec zwyrodnien wiec sie nie kalkuluje , a ile miesiecy hcc uzywac zeby utrzymal sie efekt bo mam dosc ciaglego podawania suplementow dopaszcaowych ktore po.przestaniu nie daja juz nic
hcc mobilyty to robić kuracje przez 3 mies. a później no to dobrze by było powtarzać te kuracje co jakiś czas bądź cały czas podawać,ale trzeba się z tym liczyć że litr kosztuje 600zł. i starcza tylko na miesiąc..z tym że ta cena jest napewno tego warta bo widać gołym okiem mocną poprawę 🙂
no i wlasnie chodzi mi o to ze jeszcze te 3 miesiace raz do roku trzeba powtorzyc to bym przezyla ale podawanie caly czas nie wchodi w gre a zastzyk dozylny wetka mowila ze bedzie kosztowac okolio 1500 zl to nie wiem czyy mobility sie w takim razie kalkuluje
Ale to chyba za serie zastrzykow ta cena? Jeden zastrzyk z kwasu kosztuje max 300 zl. Na pewno przy iniekcji masz wieksze prawdopodobienstwo z kwas zadziala i nie musisz sie martwic czy kon nie wypluje polowy z zarciem ani uzerac z wciskaniem do pyska.
zastrzyk z czego? kwas hialuronowy czy coś ala szokłejw?nie wiem jak to się piszę 🙂 tylko też pamiętaj że zdrowsze jest podawanie suplementu do jedzenia niż ostrzykiwanie konia dostawowo 🤔 co do mobilyty to konie raczej chętnie to jedzą,nie ma z tym problemów bynajmniej ja nie widziałam żeby pare koni które znam w tym mój miało z tym problem.
niestety nie podala mi nazwy ale raczej czysty kwas i cena za serie nie chce podawac dostawowo bo do leczenia jest 6 stawo w i mija sue z xelem , wiec padla propzycja na dozylny
suplementacja doustna wcale nie jest zdrowsze bo przechodzi przez układ pokarmowy a od przeciwzapalnych podawanych non-stop koń może (nie musi) nabawić się np eozynofilowego zapalenia jelita cienkiego. Dodatkowo obciążenie na wątrobę i to też trzeba monitorować. Trzeba pamiętać także, że wchłanialność suplementu przez układ pokarmowy jest przy dobrych wiatrach 10% a resztę koń za przeproszeniem wysrywa. Wielu uznanych lek wet mówi, że podawanie suplementów na stawy to leczenie portfela właściciela konia a nie konia.
Kwas słabszy dostawowo kosztuje ok 300zł; mocniejszy ok 500zł. Jeśli jest kulawizna i kwas ma być formą leczniczą a nie podtrzymaniem konia w dobrej kondycji to trzeba się liczyć z minimum 2 zastrzykami. Jest jeszcze opcja podania kwasów dożylnie - seria od 5 zastrzyków koszt w zależności od kogo się bierze i jakie chody się ma od 500-1500zł.
można jeszcze macierzyste podać - pogadaj z Bjoork.
Może ktoś z was wie który preparat Orlinga będzie najlepszy na klaczy z problemami z międzykostnym? Podczas badań związanych z inną kontuzją wet powiedział mi że przez niefortunną budowę tylnych nóg i duże obciążenie mój koń będzie w przyszłości miał problem z międzykostym. Będzie się szybko eksploatował i prędzej czy później pewnie siądzie 🙁. Chciałabym jakoś ją wspomóc, przeczytałam że preparaty Orlinga mają dobre opinie tylko nie wiem który będzie najlepszy : Gelapony® Fast, Gelapony® Arthro, czy Gelapony® Chondro. Mimo przeczytania info na ich stronie nie czuję się specjalnie mądrzejsza i nie wiem który wybrać 😉. Ktoś może mi doradzić?
atri ja polecam zastrzyki dożylne z kwasu. Za serię 5 zastrzyków zapłaciłam 1000zl+ koszty podania. Moim zdaniem nie ma sensu robić najpierw hcc i dopiero kwas... Lepiej raz a dobrze i miec spokój. Aczkolwiek hcc tez kiedyś podawałam i byłam zadowolona😉
[quote author=_Gaga link=topic=28369.msg2212591#msg2212591 date=1414682392] W dużym uproszczeniu: Fast po kontuzji, Arthro na ścięgna, Chondro na stawy [/quote]
_Gaga, jesteś pewna? mi przedstawiciel Orlinga na strzykające stawy (czyli ewidentnie problem z mazią stawową - co za tym idzie stawami) polecał arthro. mam jednak zmienić decyzję co do zakupu preparatu? trochę mnie zmartwiłaś.