duunia, hyhy 😁 a na serio- myślę że hodowców hafów w Polsce jest sztuk 10 i łatwiej by im było mieć związek stąd i wizja 'zachęcenia' do hafów, może nie do końca po ich myśli 😉
duunia TYLKO POWIEM TYLE , ŻAL ,ŻE jak ktoś chce promować konie to zawsze ktoś sie znajdzie wredny :cool🤔trony nie chcemy ani niczego bo już jest robiona , więc nie rozumiem kpin 🙄 I duunia nikt ci nie karze ani nie zmusza do promowania żadnej rasy bo jeśli ktoś jest koniarzem i pasjonuje go cały świat koński to takich słów nie pisze - nie podoba Ci się dana rasa to nie i tyle to twoje zdanie i nikt Ci nie karze abyś miała nawet na nie patrzeć 🙄 Ja nie piszę ,że np. ,,napewno nie kupie sobie ślązaka,albo małopolskiego'' bo tak nie można każda rasa ma coś w sobie i tyle. majeczka wreszcze jakaś osoba ,która nie krytykuje 😀 Burza jeśli czegoś nie wiesz na 100% to nie pisz , ja z nikogo nie robie kpin ani nie mam zamiaru 🙂 ,a i ładnego masz konia
avatar chce, konia nie, bo za to to na bank bym poszła za kratki 😁
hafi bo ja lubię tę rasę, mam podróbkę haflingera teraz w treningu zaczynam go wdrażać w mały sport jak na razie wszystkich zaskakuje, generalnie tak jak jestem za promowaniem arabów w sporcie tak samo mogłabym promować haflingery jakbym takowego miałą 😉
hmm majeczka ja też jestem za promowaniem arabów w sporcie bo Haflingery wiele mają z araba - zwłaszcza głowę . Warto dodać ,że przodkiem Haflingera był wspaniały arabski ogier El bedavi od którego wywodzą sie Haflingery. Szkoda,że majeczka mieszkasz gdzieś koło Warszawy bo tak to mogłabyś moje trenować klacze 🙂 . Jak byś chciała kupić Haflingera to służę doradą. A może wstawisz zdjęcia twojego niby Haflingera, a przynajmniej w typie Haflingera 😀 marysia550 I MASZ RACJE JAK TO SIĘ MÓWI ,,KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA'' jednemu się podobają wielkopolskie i nic w tym złego ,że chce organizować wystawy , przeglądy tych koni ,a drugiemu może się podobać inna rasa konia 🙂
hafi co ty w ogóle mówisz o konikach polskich ,czy ty w ogóle widziałaś koniki polskie które są do dotacji 🤔 są piękne naprawdę i jutro poświecę się i porobie parę zdjęć, dwóch stad koników polskich które się pasą koło moich łąk .
Na 100% jak je zobaczysz to sam się zdziwisz że są tak piękne 😁
Wawrek to czemu ty nie weźmiesz się za sprowadzanie Fryzów ,są piękne ale kiedy takiego konia sprzedaż jak ktoś sobie pożyczkę weźmie czy znajdziesz takiego kupca 1 na milion . Jak chcesz dam ci namiary na Fryzy ,źrebaki od 800 euro wzwyż
Haflingery chodzą z powodzeniem na międzynarodowych zawodach w skokach, powożeniu, ujeżdżeniu.
Akcja ma na celu rozpropagować hodowle i użytkowanie Haflingerów w dużym sporcie tak jak to ma miejsce w Niemczczech,Austrii,Holandii,Belgii i w innych krajach UE i nie tylko.
Hafi - w czym konkretnie haflingery są tak dobre, by startować na "międzynarodowych zawodach"? Z tego, co się orientuję, to nie były nigdy hodowane ani pod względem skoczności, ani pod względem ruchu; raczej dla urody i takie średnio wyczynowo-sportowe z nich konie. Zresztą; gdyby nadawały się do sportu, to nikt nie musiałby ich w tym celu promować - raczej sami zawodnicy szukaliby haflingerów żeby móc startować na "międzynarodowych zawodach"...
busch oj mylisz się i to bardzo - w Polsce haflingerów nie zobaczysz na zawodach zbyt wiele bo Polacy nie doświadczyli jeszce tej rasy ostatnie zawody w Munchen to potwierdzają , również w Gunzenhausen ,w Beckum/Westfalen, .Nie będe przekonywać ,ale to nie konie tylko do pokazów - nadawają się do dużego sportu są bardzo inteligentne,pojętne i skoczne ,a przy odpowiednich treningach można osiągać duże sukcesy 🙂 Zdjecia umieszczone za zgodą autorów -z kilku dyscyplin i nie tylko (wyjątkowo dużo zdjęć ,aby każdy Polak mógł obejrzeć ,że Haflinger do sportu się nadaje 🙂 [img]http://www.otofotki.pl/img14/obrazki/xu5537_z dres.jpg[/img]
Wawrek to czemu ty nie weźmiesz się za sprowadzanie Fryzów ,są piękne ale kiedy takiego konia sprzedaż jak ktoś sobie pożyczkę weźmie czy znajdziesz takiego kupca 1 na milion . Jak chcesz dam ci namiary na Fryzy ,źrebaki od 800 euro wzwyż Kurcze... to jest myśl! A Ty sprowadzasz fryzy?
ale co to za wielka akcja, skoro plakaty robisz wlasnorecznie, haslo jest nie do konca "po polskiemu" i wszystko takie nieprofesjonalne... jezeli mowisz o wielkiej akcji na skale swiatowa, to gdzie prezentacja i przygotowanie? posiadasz jakies materialy odnosnie rasy? jak to hodowac itd? jakie warunki sa dla nich najlepsze, wykaz uznanych ogierow- cokolwiek. nie znam ani jednego konia tej rasy, ktory startowalby w sporcie poza miskami w rekreacji a i to wiekszosc niestety NN- czyli cos a la haflinger... jakie papiery tych koni sa najlepsze, jaki wzorzec rasy- prosze o materialy "reklamowe" i informacyjne
kto z ramienia PL jest odpowiedzialny za ta akcje? kto zajmuje sie marketingiem, gdzie jest siedziba organizacji,osoby odpowiedzialnej za ta akcje? gdzie jest ogolny program,postanowienia itp. w sprawie calej akcji? czy jakas centrala w UE wie, ze jest taka akcja na szczeblu regionalnym ( polskim) prowadzona?
hafi Nie rozumiem skąd to zadęcie. Przecież te konie w 99% pracują w rekreacji ew. w sporcie dzieci, nagle holsztynów nie "przeskoczą" przecież. Nie lepiej je promować jako konie rodzinne ? Pomijam stronę stylistyczną wypowiedzi, tytuł akcji "zahoduj" mnie zabił 😂
hafi, intencje jak najbardziej popieram ale taka "akcja" przeprowadzana na forum internetowym, sory za wyrażenie pachnie trochę wirtualną stajenką.
Pamiętam ile zachodu było przy organizacji wyścigów kłusaków w Polsce a przecież to nie jest ani rodzimy sport ani rasa. Powstało Stowarzyszenie, umowy, cele i ich realizacja. I po paru latach mamy wyścigi bo o prawdziwej hodowli kłusaka francuskiego nie można powiedzieć.
Jeżeli nie stoi za tobą i tą akcją nikt więcej to nie wiem czy się uda ...
hafi - masz moje poparcie. Dobrze byłoby się skrzyknąć z hodowcami, których znasz i założyć związek haflingerów w Polsce i zacząć promocję (szeroko pojętą) już pod egidą WHV. Z pewnością federacji też zależy na rozpowszechnieniu rasy i z pewnością przyklasną inicjatywie. Podpowiem Ci, że podobnie było u nas z fryzami. Droga dłuuuga i wyboista, ale dzięki pracy i zaangażowaniu prawdziwych pasjonatów mamy już robione na bieżąco przeglądy, a w tym roku odbędzie się po raz pierwszy w Polsce IBOP.
edit: monia - se fryza już sprowadziłem, a nawet dwa, z Polski 😉
wawrek to się pochwal ,tyle siedzę na forum i se twoich fryzów nie widziałam . 😉 Masz młode Fryzy czy już pod siodłem chodzą ,jak się spisują w polskich warunkach 👀
Żeby nie robić 🚫 to Ja jestem za promocją polskich koni . 👿
...takich jak araby na przykład - znane i doceniane na świecie i jak wiadomo będące pra-stara polską rasą, jak nazwa zresztą wskazuje. Dobre bo polskie 😎
ale może za parę lat nasze polskie hafy też zdobędą uznanie na całym świecie 🏇 tylko teraz to siermiężnie to wygląda-forumowicze mają promować w necie akcję, której nie ma 😎
Cóż ziarnko do ziarnka- zbierze się miarka. Nie rozumiem czemu początkiem akcji nie może być rzucenie posta na forum. w końcu to końskie forum więc miejsce jak najbardziej odpowiednie aby informować o tym, że coś się planuje zrobić. Ludzie się tu poniekąd znają więc grunt powinien być podatny na współdziałanie.
Uważam, że to b. dobry pomysł bo brakuje tej rasy w Polsce- i tak, uważam, że jest to rasa, która ma dużo większą szansę sprawdzić się w ośrodkach jeździeckich i szkółkach (dla dzieci i młodzieży) niż np. tak mocno promowane hucuły.
Aspekt urody (przy tej grupie wiekowej odbiorców) nie jest bez znaczenia. Osobiście gdybym planowała otwarcie ośrodka jeździeckiego z ofertą skierowaną głównie do dzieci i młodzieży rozważałabym zakup właśnie halfingerów i promocję ośrodka poprzez udziały w okolicznych zawodach uczniów właśnie na halfingerach.
napisałam wyraźnie ze nic nie mam do haflingerów, szczerze mowiąc wolę hafy niz hucuły (hucula za darmo bym nie wzięła) 🙄 ale sposób promocji rasy powinien być trochę bardziej hhhmmm przemyślany 🤣 niz "hurra zahoduj haflingera" promocja każdego produktu wiąże się z kosztami ze strony inwestora, a nie internetową akcją zdawałoby się-skierowaną do nastolatek z wirtualnymi stajenkami
Wawrek dziękuje za popracie 🙂 ,może coś uda się zdziałać , za niedługo wybieram się do Światowego Związku Haflingerów i napewno trzeba będzie dokonywać przeglądów koni rasy Haflinger bo niewiadomo czy haflingery obecnie wpisane do PZHK są wszystkie prawdziwymi ogierami , i napewno nie każdy ma chipa 🙄 . Bardzo dobrze ,że hodowcy koni fryzyjskich utowrzyli związek i konie są wpisywane do holenderskiej księgi stadnej KFPS.Na tej zasadzie myśle ,że będzie istniał związek Haflingerów tylko pojawia się pytanie kiedy ? otóż czas pokaże oraz szereg formalności. Ktoś pytał o sportowego ogiera -o stanowiącego,a więc prosze http://haflinger-sporthengst.de/NOVENTIS-6s.pdf