Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

Muchozol, domyślam się, że pewnie będzie ci szkoda, że masz konia na guziczki, który idzie na emeryturę, ale jestem przekonana, że z nowym koniem poradzisz sobie równie dobrze 🙂

Planta, ale maszyna! W pełni zasługuje na ksywkę 😉 Lonżownik też bardzo fajny 🙂

Aż sobie poguglałam te różne maście, blue roan przepiękna 😍
.
[quote author=Euforia_80 link=topic=27.msg2479573#msg2479573 date=1452589792]
od jakiegoś czasu obserwuję się w czasie jazdy i chyba mam trochę problem z równowagą. Chodzi o to, że w trakcie zmiany tempa np. z galopu w kłus lecę na przód siodła, opieram się udami o łęk. Jak pracować i jakie ćwiczenia na poprawę równowagi w siodle?
[/quote]

a łydka nie leci ci przy tym do tyłu?
ZANIM zrobisz przejście usiadź solidnie na tyłku, wysuń nogi LEKKO do przodu i obciągnij piętę do dołu. A górą należy się po prostu rozluźnić ale na tyle żeby ciało pozostało w siodle, tzn nie na worek kartofli bo wtedy bezwładność wywala cię do prozodu, tylko tak, żeby pozostać w siodle czyli żeby nie wyniosło cię do góry.
Wypadanie do przodu może miec dwie przyczyny: albo łydka ucieka w tył, zaciska się wtedy noga o góra leci albo druga usztywniasz się, w efekcie odbijasz się w górę od siodła i potem też lecisz.
Powinno się czuć odpychanie nóg od strzemion do tyłu w momencie przejścia, zwłaszcza w momencie kiedy to przejście jest bardzoej dynamiczne, np bezpośrednie zatrzymanie z galopu.
A bez strzemion? Co się dzieje?
.
no w sumie racja :-)

pomyslałam o szkolnym koniu, mój koń bedzie się spodziewał przejścia ale nie stanie do momentu kiedy go zatrzymam głosem
i jeszcze jedno: mogę się odchylić do tyłu ale nadal podążać za ruchem konie bodrami czyli jechać dosiadem, wtedy koń się nie zatrzyma, zatrzyma się dopiero jak zatrzymam dosiad
Zainteresowanych skanem książki poproszę o adresy email na PW czy przez moje FB, jeżeli posiadacie mnie w znajomych. Postaram się ogarnąć w weekend, bo w tygodniu marne szanse.
Maludo-zaraz podesle na priva🙂

Livio-zwlaszcza blue roan z ciemnymi nogami jak te na zdleciach... 💘

Znalazlam tez inne cudo zwane black silver dapple (zdjecie trzecie)
😍
Planta Ten ostatni jest boski!  😜 😍
Euforycznie-tez mi sie podoba , ehh...ale jak mowia, dobry kon nie ma koloru. Znacy kolor/masc to nie jest wazna rzecz przy wyborze. Hm  🤣

A tak na szybko, znalazlam cwiczenia wspomagajace dla Ciebie. Poszukam wiecej jak wroce z fizykoterapii, bo zaraz sie zbieram. Ralf uzyczyl pomocnej lapy przy przytrzymaniu ksiazki  😁

.
Maluda- już ślę  🙂
Planta, piękne  😍, mój jest pospolity jak Kowalski w Polsce 🤣
Akurat przy wyborze, maść była na końcu hierarchii ważności. I trafił mi się gniady wpadający w żółty.
[quote author=mila link=topic=27.msg2479358#msg2479358 date=1452541632]
maluda - dzęki, niestety po przeszukaniu internetów, okazało się że niedostępna już jest ta książka.
Planta - lonżownik pierwsza klasa! Jerry ma niezłą pupę 🙂 Jaka to maść?

Mogę zeskanować.
[/quote]
Maluda gdybyś zeskanowała tę ksiązkę to ja także byłabym chętna  :kwiatek: 🙇
Dzisiaj w nocy w okolicach Turynu skradziono ponad 30 siodeł (głownie reiningowe i kilka pleasureowych). Gdyby ktos z Was natknął sie na oferty siodeł w atrakcyjnych cenach to bardzo proszę o informację - przekażę znajomym, którym skradziono siodła. Jedno z siodeł jest bardzo charakterystyczne - bobs custom saddle model Jordan Larson, zdobienie typu basket, duży napis na fenderach: NRHA level 3 2013 open derby champion.
.
Pojechalam po linki dla koni, a wrocilam z paroma innymi rzeczami. Zalezalo mi na linkach z tzw bull snaps, ktore sa ciezkie do zerwania (pomna wypadkow ostatniej niedzieli, zamierzam trzymac kilka kantarow i uwiazow w samochodzie). Zielona mieli za pol ceny wiec... 🤣

Przecenione butki kewlarowe. Musze zmierzyc czy pasuja Babe, jak nie, to zwroce do sklepu-chyba ze ktos stad bedzie chcial.

Lancuszek pod szczeke do oglowia westowego:

I co chyba najbardziej mnie ucieszylo, minifigurki walkerow!  🏇

Oba uchwycone w tzw running walk, charakterystycznym dla tej rasy chodzie:

Livio-nie wiem czy wspominalam, ze mam spora figurke fryza  🤣

A moja jazda musi poczekac nie wiadomo jak dlugo. Po torturze godzinki z terapeuta ledwie zyje. Miesnie bardzo pospinane po tym upadku, i jak stwierdzil, przez to ze moja kontuzja byla kilkuletnia, nastapila kompensacja drugiej nogi i w rezultacie moje nogi sa bardzo slabe.
No nic, wyprobujemy lonzownik, choc pewnie nie dzis, bo nie moge stac dluzej niz 5 minut🙁
Dzisiaj w nocy w okolicach Turynu skradziono ponad 30 siodeł (głownie reiningowe i kilka pleasureowych). Gdyby ktos z Was natknął sie na oferty siodeł w atrakcyjnych cenach to bardzo proszę o informację - przekażę znajomym, którym skradziono siodła. Jedno z siodeł jest bardzo charakterystyczne - bobs custom saddle model Jordan Larson, zdobienie typu basket, duży napis na fenderach: NRHA level 3 2013 open derby champion.

O kurde! Aż się nie chce wierzyć, że można aż tak przemyśleć taką kradzież. 30-stu siodeł osobówką nie wywieziesz...
Planta czy to wasze uciekające konie były u nas w wiadomościach ostatnio? Ja bym była chętna na kaloszki gdyby były turkusowe :/
Swoją drogą czy ktoś się zetknął z kaloszkami z Classic Equine - chciałam zamówić w horsepassion jednak nie wiem jaka jest rozmiarówka?
Nique-nic o tym nie wiem! Ale nie bylabym zdziwiona, gdyby bylo w lokalnych wiadomosciach, glownie ze wzgledu na nietypowy sposob dostarczenia koni do stajni  😂

Tuffy-mam nadzieje, ze sie znajda i to szybko  :kwiatek:
Nique-nic o tym nie wiem! Ale nie bylabym zdziwiona, gdyby bylo w lokalnych wiadomosciach, glownie ze wzgledu na nietypowy sposob dostarczenia koni do stajni  😂

A bo coś mi ciocia mówiła, że widziała kilka dni temu coś takiego w naszych wiadomościach xD Jak to się wieści niosą po świecie :P
To mnie zaciekawilas! Mozna wiecej szczegolow?  😀

Edit; Przelonzowalam oba konie w nowym lonzowniku. Jerry nie bardzo jeszcze rozumie idee zmieniania kierunku z pokazaniem reka i usiluje staranowac ogrodzenie 🤦 Babe nauczylam, ze podnosze bat do gory i pokazuje druga reka nowy kierunek. A po tym wszystkim wzielam Babe na wolny spacer wzdluz drogi (domy, prawie nie ma ruchu samochodowego), z corka w siodle. To bylo dobre dla nas wszystkich-corka dawno nie jezdzila, Babe-bo spacer w reku plus przypominanie ze w drodze powrotnej sie nie ciagnie, no i ja pracuje nad wzmocnieniem nog  🙂
Muchozol, wiem, myślałam raczej o dalszej przyszłości 🙂

Planta, te blue roan które wstawiłaś - wszystkie przepiękne! Dla mnie maść była ważna - zawsze chciałam czarnego, a jak zobaczyłam fryza, to już chciałam tylko fryza 😜 Figurka bardzo ladna, ja mam tylko kilka ze Schleicha 🙂

Tuffy, masakra, mam nadzieję, że siodła się znajdą...
.
Jeee, mam siodło 🏇
Montana model 195, do tego pad filcowy z systemem korekcyjnym (bo koń ma atrofię mięśnia, jak się nadbuduje to będzie super) i popręg neoprenowy.

Najważniejsze że pasuje na konia (krzywizna paneli odpowiada krzywiźnie grzbietu, wolna łopatka, no i nachylenie paneli też dobre). Koń ruszył do przodu, jak to klasyczny dresiaż. Do góry i machając girami. Szczęśliwy że nic go nigdzie nie gniecie.
Samo siodło dobrze mnie usadza (odczucia moje i audytorium naziemnego), tj. czuję że siedzę w równowadze i prosto, a nie jak na kiblu (czego się irracjonalnie bałam). To ostatnie mierzone siodło, już się poddawałam.

Sprzedaję mój klasyczny sprzęt i jedziemy z koksem 😀

.
Odpowiedziałam na wiadomości. Niektórzy tak się spieszyli, że zapomnieli podać adres email.  😁

Osobiście lubię dobierać sprzęt, ale kolorystycznie. Jeżeli chodzi o samo dopasowanie siodła to już mam wszystkiego powyżej uszu. Jednakże pojawiło się światełko w tunelu i być może pod koniec miesiąca nareszcie się doczekam.
Milu-gratulacje! Pokaz zdjecie jak zalozysz! v :kwiatek:

Livio-jak nie masz takiego, moge wyslac swojego  :kwiatek:
.
I oczywiście mieć grubej portfel.  😉
Ja na razie spycham idęę zmiany siodła na dalszy plan. Zmierzyłam na młodego, wiem że nie do końca pasuje (i mnie nie do końca dobrze usadza)... Poszperałam trochę w necie, ogłoszenia, komis horsepassion, niemiecki ebay i na razie mnie to przerosło więc nie tykam tematu xD I tak skupiam się w dużej mierze na pracy z ziemi na razie. Ale wiem że na wiosnę kłania się poszukiwanie siodła idealnego.

Coraz częściej zastanawiam się nad szyciem na miarę -  dla mnie z damskim siedziskiem (bo ostatnio w modzie temat siodeł męskich vs. damskich) i wygodnego dla pleców młodego. Ktoś się bawił w szycie na miarę? Jak tak to u kogo? I jak zadowolenie z takiego sprzętu?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się