Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

Ale przygody masz Planta. Dobrze że nic się nikomu nie stało  😲
No i to że ludzie tak pomogli, też świetne 🙂

Możecie mi polecić książki o jeździe west? Chodzi mi o takie abc jak używać pomocy.

Western jazda konna. Fajna książka.

Wyobraźcie sobie teraz taką sytuację w PL: nie dość że nikt Ci koni nie złapie bo większość ludzi się boi, to jeszcze nie można liczyć na pomoc władz. Nie mówiąc już o jakimkolwiek holowaniu koni za samochodem po głównej drodze. Ja raz miałam w pensjonacie hucułka który przerywał pastucha i szedł w długą wraz ze stadkiem. Raz jak mi uciekły konie to jedynie 1 km od domu, paść się na łąkę do starszej Pani za dom. Ta zadzwoniła na policje i zatrzymała konie jabłkami. Ja konie już dawno znalazłam, Pani podziękowałam, a Pan policjant przyjechał pod dom po 4 godzinach i poinformował mnie że konie uciekły  😎

Jeszcze mandat dostaniesz.
.
Planta
to się nazywa mieć odpowiedni samochód!

a swoją drogą to faktycznie współczuje przygody, fajnie że szeryf pomógl, u nas to różnie bywa chociaż nasza lokalna policja akurat dośc pomocna jest i miła ale ja na zadupiu mieszkam
Muchozol, bardzo fajnie wyglądacie 🙂

Planta, o matko, ale przygoda! Dobrze, że się wszystko skończyło bez większych kłopotów, ale nie dziwię się że ręce ci się trzęsły - sama bym pewnie miała wszystkie czarne scenariusze w głowie 😲 Super, że mogłaś liczyć na pomoc innych ludzi i mam nadzieję, że nie nadwerężyłaś się bardzo mocno...

sepia, haha, niezła historia, nie ma jak policja 😂

Witam,

Jestem z Gdańska. Zainteresowała mnie jazda westernowa od kiedy miałem przyjemność pojeździć na koniu rasy quarter horse w USA.
Czy możecie polecić jakąś hodowlę koni quarter horse w Polsce ?
Witam,

Jestem z Gdańska. Zainteresowała mnie jazda westernowa od kiedy miałem przyjemność pojeździć na koniu rasy quarter horse w USA.
Czy możecie polecić jakąś hodowlę koni quarter horse w Polsce ?

Janiowe Wzgórze,  Roleski Ranch, Part Reining Horses
Dalam juz ustawienia publiczne na film z fb , bo wiekszosc mogla go nie widziec  :kwiatek:
tu
https://www.facebook.com/groups/715058321848440/
jest grupa sprzedażowa na fb
.
Okazalo sie, ze moj maz zawiadomil szeryfa przez telefon i stad ta dla mnie nieoczekiwana pomoc. Poprzednim razem, gdy konie zwialy, ale niedaleko i wrocily same, szeryf pomagal je spedzic z drogi szybkiego ruchu i wzial tylko telefony i opis koni, zeby w razi czego wiedziec, do kogo naleza. Pomagali mu kierowcy zatrzymanych samochodow, ktorzy wspolnie zgonili konie w strone pastwiska.
Tak wiec szeryf w Teksasie to osoba, do ktorej mozna zwrocic sie o pomoc w kazdym przypadku. Na szczescie  🤦

Co do samochodu, to dostal to zasczytne imie po polskich wozach opancerzonych Rosomak. Bo mniej wiecej tak wyglada  😂
Przod do wyciagania siebie lub innych z glota lub sniegu (juz sprawdzone i pickupa bez napedu na cztery kola wyciagnelam z rowu, gdzie utknal w glebokim sniegu), tyl do wyciagania koni(?), siatki ogrodzeniowej i kolowania przyczep. Zainteresowani moga zauwazyc naklejke na tylnej szybie, ktora glosi, ze jesli to nie jest walker, to jazda jest hmmmm...niezbyt przyjemna . Dziwne ze w tym krajow milosnikow i wlascicieli AQH jeszcze mi szyby nie wybili  😁

A tak wyglafda czterotonowy samochodzik z boku. Konie nie mialy szans, choc Jerry na poczatku probowal swojej sztuczki z zapieraniem sie...

Edit:Wcielo mi przednie zdjecie

.
faktycznie Rosomak :-)

wymyśliłaś przy okazj ciekawą metodę treningu konia!
Tylko ludzie sie smieja, jak stane kolo amochodu. Bo siegam glowa akurat do spodu bocznych lusterek 😁

Magdo-prawda?  😂Az bylam zdziwiona, ze Babe nie byla mokra i parujaca, tylko nieco spocona! Robilam im marszobieg: klusik 12 km/godz, potem stepa i znowu klusik. Balam sie, zeby nie podbily sie na asfalcie.
No i zebyscie widzialy miny kierowcow innych samochodow, jak w asyscie szeryfa holuje te klusujace konie po drodze szybkiego ruchu... 🤔

PS. Biodro jest sztywne. Zaraz po powrocie lyknelam silnego procha i nakleilam plaster z kapsazyna, zeby maksymalnie rozgrzac miesnie. Dzis tylko sztywny, nawet niezbyt boli. A potoczylam sie chroniac glowe na bok, jak radza w ksiazkach, zeby nie wpasc pod konskie kopyta i zeby sie nie uszkodzic. Szkoda tylko ze tak nie wyszlo z siodla Babe, jak postanowila sie mnie pozbyc , i spadlam na glowe i lokiec  🤬
rewelacja!

A tak na poważnie to akurat na asfalcie konie się mało podbijają. Ja jezdzę sporo zaprzęgiem takim roboczym i z konieczności jeżdżę asfaltowymi drogami (bo na wóz nie bardzo mam polne z dobrym podłożem koło domu) i jak koń ma dobre, wysklepione kopyto to się nie podbije. Staje wtedy tylko ścianą i najbliższą ściany częścią podeszwy, tam się akurat nie podbija na ogół. Natomiast jest to spore obciążenie dla stawów i ścięgien, zwłaszcza jak koń nie przyzwyczajony do twardego podłoża.
Magdo-bede dzis obserwowac obu uciekinierow. Jerry jest poochwatowiec, wiec chyba ma wieksze szanse na uraz?
W tej chwili oba przysypiaja po sniadanku, na stojaco, w sniegu  🙂
jak by się miało coś dziac to już by się działo.
jakby miał być (odpukać!) ochwat mechaniczny to by był praktycznie od razu. Dobrze że stoją w śniegu, po takim ostrym wysiłku chłodzenie jest bardzo wskazane :-)

Możesz pooglądać konie, popatrzeć jak się ruszają, jak im wyglądają nogi, czy nic nie podpuchło choćby
ale jak do tej pory jest ok to raczej bedzie ok.
tzn podbicie to akurat może się  ujawnić po kilku dniach (boleć zaczyna jak na skutek stanu zapalnego zbierze się płyn a więc nie natychmiast) ale podbicie to ze wszystkiego co ci sie mogło z nimi stać to akurat najmniejszy problem :-)
tak zrobie. Dzieki!

Update
Poszlam do koni zdjac derki, przy okazji obmacalam nogi. zadnej opuchlizny, bolesnosci czy goracego miejsca nie zauwazylam. Czyli mialy wiecej szczescia niz rozumu  🤬
A tak na poważnie to akurat na asfalcie konie się mało podbijają.

dokładnie. Chyba największe ryzyko podbicia jest na twardej, kamienistej drodze (zakładając, że koń ma prawidłowo prowadzone kopyta).
no i wszystko się dobrze skończyło Planta :-)

życzę ci braku dalszych takich atrakcji  🙂
Z tego wszystkiego wzielam sie za lonzownik. Lacznie z wytyczeniem kregu choragiewkami i tasma miernicza.
Tak wyglada gotowy, nic nie trzeba cementowac, mozna w razie czego przeniesc, zmniejszyc lub powiekszyc. Teraz ma 50' srednicy. Bramka ma 4' czyli 1,2 m szerokosci.

A Jerry w tym czasie relaksowal sie w sloneczku...

Patrzac na jego dupsko zaczynam sie zastanawiac, czy nie jest mixem z AQH  🙄
maluda - dzęki, niestety po przeszukaniu internetów, okazało się że niedostępna już jest ta książka.
Planta - lonżownik pierwsza klasa! Jerry ma niezłą pupę 🙂 Jaka to maść?

Po tutejszemu red roan/strawberry roan. Mieszanina bialych i rudych wlosow. Tak wyglada z bliska:

A tak wygladal w dniu kupna. Widac, ze mu dogadzam za bardzo  🤦

Milu-jesli potzrebujesz ksiazki o wescie, zobacz na Amazonie. maja naprawde duzy wybor i za uzywane zaplacic kilka dolarow. Jelsi nie beda chcieli wyslac do Niemiec, wyslij mi priva, pomoge  :kwiatek:
dokładnie to red roan, co nie? 😀 jest jeszcze bay roan i blue roan
Starsznie mi sie podobaja blue roan, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma!  😁

BTW Mezowi wyslalam zdjecie Jerrego pod drzewkiem. Upiera sie, ze to miesnie takie u konia sa...tiaaa..... 😁
mój się śmieje: to jest "zrydzapleśniawy"
czyli deresz z kasztana :-) po polsku kasztanowatodereszowaty
maluda - dzęki, niestety po przeszukaniu internetów, okazało się że niedostępna już jest ta książka.
Planta - lonżownik pierwsza klasa! Jerry ma niezłą pupę 🙂 Jaka to maść?

Mogę zeskanować.
Ja tez chce!  :kwiatek:

Nie wiem czy zapamietam ....kasztanowato dereszowaty  🤔
Ok 🙂
Maluda 😍, Planta - dziękuję.
W mojej stajni stoją aqh palomino, dun i standardowe gniade i kasztany. Muszę podpytać dokładnie.

Jutro przybywa pan z siodłami. Nie mogę się doczekać
od jakiegoś czasu obserwuję się w czasie jazdy i chyba mam trochę problem z równowagą. Chodzi o to, że w trakcie zmiany tempa np. z galopu w kłus lecę na przód siodła, opieram się udami o łęk. Jak pracować i jakie ćwiczenia na poprawę równowagi w siodle?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się