Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

Czy da radę w Polsce dostać kapelusz westowy z wbudowanym kaskiem? Nie wiem jak inaczej to określić. Mam nadzieje, że zajarzycie o co chodzi 🙂

czarno widzę 🙂
Kayri, niestety raczej marne szanse... Wiem, że horse_art sobie zrobiła westową wersję kasku, efekt robił duże wrażenie - może na zamówienie też by się podjęła?

A ja znów z pytaniem 🙂 Czy ktoś ma może lub macał te pady? Kolorystycznie śliczne, tylko czy warto? 🙂
Tak myślałam :/
Koleżanki przerzucają się na western i stwierdziły, że chciałyby jeździć w kapeluszach, ale właścicielka stajni nie pozwala nikomu jeździć bez kasku, więc zaczęłyśmy myśleć o czymś takim.
Kayri, niestety raczej marne szanse... Wiem, że horse_art sobie zrobiła westową wersję kasku, efekt robił duże wrażenie - może na zamówienie też by się podjęła?

A ja znów z pytaniem 🙂 Czy ktoś ma może lub macał te pady? Kolorystycznie śliczne, tylko czy warto? 🙂

ad.1 ja westowy kask (troxel chayene, stary model-skóra gładka) przemalowałam, bo po latach wyblakł (skóra), teraz jeszcze jeszcze bardziej westowy? 😀 no tak czy siak mi sie podoba :P

Kayri, w niemczech (wysyłkowo widziałam w losedau albo kreamer?) są kaski do kapeluszy. więc to raczej specjalny kask do zwykłego kapelusza (obstawiam, ze trzeba kilki cm większy) niż odwrotnie.
trzeba bylo pisac kilka dni temu bo kupowałam tam pare rzeczy 😉

ad 2. macałam - nie wzięłam 😉 dla mnie za cienki, jakość nie teges, + za duży i nie profilowany :P

za mniejszą cene polski mustang robi, wydaje się lepszy (grubszy, sztywniejszy, futerko tkane naturale, są też wersje profilowane 😉 ) mam miodowy i jest śliczny (który jednak pójdzie w świat - nietrafiony prezent ....)
Czy waszym zdaniem siodła westowe Daw-Mag lub Wintec są godne uwagi? Ma to być moje pierwsze siodło, służyć do jazdy rekreacyjnej i wyjazdów w teren. Koń jest z tych szerokich i raczej krótkich ( mieszanka zimniucha i wlkp - raczej mało udana eksterierowo) Na allegro pełno westówek z USA, ale zapewne są to siodła typu pfiff beauty, wiec nie biorę pod uwagę. Porządne, nawet używane siodło to koszt ponad 3 tyś, a ja chciałabym znaleźć coś w granicach 2 tyś, czy to realne?
horse_art, dziękuję za opinię 🙂 Miałam okazję zamówić, więc dobrze że spytałam. Wielgachnych padów nie lubię, ale zdecydowana większość jest ogromna na mojego konia, więc jakoś i tak się muszę przyzwyczaić 🙂

Jamaika, miałam westowego Winteca przez kilka miesięcy. Fajne siodło, niedrogie, dość lekkie (ok. 12 kg), bardzo łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu. Trochę dla mnie twardawe - mój obecny Freemax jest dużo miększy. Niestety nie leżało dobrze na moim koniu, więc musiałam się pożegnać. Wintec jest dostępny tylko z terlicą SemiQuarter.
tzn... dużo, moze i większsć tych kwadratowych ma 80 cm czy 80x80, ale ja mam krótkie siodło, krótkiego konia i nie potrzebuje zeby pad wystawał 20 cm i tarł po guzach biodrowych 😉 dlatego wybieram mniejsze 😉
kto z ligii?Jak to teraz ma wyglądać bo nie wiem czy opłaca się wpłacać na kolejny rok.O co chodzi,a no o to czy się nie rozpadnie,jak wyglądają teraz szybkosciówki,bo rok temu była istna tragedia jezeli chodzi o obecność.Po za tym wydaje mi się że nie opłaca się już inwestować w PLWiR po tym co pokazali w zeszłym sezonie....tzn floty tak na prawdę przerabiane po innych zawodach(Oki,rozumiem,nikt nie bedzie kupował nowych,ale tez niech to wyglada a nie byle jak przyklejone az wstyd!)ino nawet będąc na 3miejacu dostawało się tylko flota i uścisk...a o niższych już nie wspomnę....Płacimy TAKIE pieniądze +dojazdy i co za to mamy?gdzie ta kasa?w piachu reiningowym?w pucharach za 15zl?Ktos mi wytłumaczy? 👿

ja czekam na walne, na które dla odmiany zamierzamy w tym roku pojechac i zobaczymy...
troche by było szkoda, prawda?
horse_art, a są w ogóle mniejsze pady? Jaki jest najmniejszy dostępny rozmiar? Gdzie je można znaleźć? 🙂
tak przeglądając w sklepach czytam wymiary i tak 70 cm spokojnie są, latając z miarką po targach też  mniejsze namierzalam )
ten mój mustang tez ma mniej, ale ile dokładnie nie pamietam - a przez pgde jestem zdrowotnie uziemiona ;/
jak uda mi się dostać to zmierze 🙂
ale i dlatego ja sobe szyje  (w sensie zamawiam), ten zrobiony wczesiej jest za "wysoki" - bo i zle pmierzylam :P i torche za długi, ale to wszystk bylo z myślą o sakwach ... kolejne będą mniejsze. nie sklepwy - b chce z filcem, +siatką/owcą.... i nie za tysiaka 😉

odnośnie zawodów....

jest gdzie w polsce (zczególnie gornej lewej polowie 😉 ) wystartowac poczatkującemu ? czy kicha?
bo nie wiem czy piszecie już o wyzszych klasach, niskich czy w ogóle 😉
horse_art, dzięki 🙂 Dopytam sobie w Amigo czy zrobiliby mniejszy wymiar 🙂
A coś wiadomo już o jakiś kursach w maju?
Urlop będę miała, wypadałoby go wykorzystać.
[quote author=horse_art link=topic=27.msg2264107#msg2264107 date=1420981786]

odnośnie zawodów....

jest gdzie w polsce (zczególnie gornej lewej polowie 😉 ) wystartowac poczatkującemu ? czy kicha?
bo nie wiem czy piszecie już o wyzszych klasach, niskich czy w ogóle 😉
[/quote]

Mi piszemy o PLWiR jako organizacji ogólnie. No w zeszłym roku delikatnie mówiąc Liga nie miała kasy... To chyba główny problem był...

A z zawodami Ligowymi to jest tak: są zawody towarzyskie, to wiadomo. Nie ma czegoś takiego jak klasyczne regionalki, sa po prostu zawody kwalifikacyjne, na których zdobywasz sobie prawo do startu w Mistrzostwach. No i Mistrzostwa, ostatnimi czasy we Wrocławiu. Bez reiningu.

Jest pomysł wprowadzenia takiej klasy green czyli klasy dla debiutantów i mam szczera nadzieję, że to wypali-ludzie i konie startujący pierwszy raz "ścigali" by się między sobą a nie i innymi amatorami, jak jest teraz.

Co do zawodów w górnej lewej połowie to chyba nie ma za bardzo...
tu masz zeszlroczny kalendarz
[[a]]http://plwir.pl/attachments/article/294/Kalendarz%202014.pdf[[a]]
na ten rok jeszcze nie ma, trzeba szukać na stronie ligi albo na wwr będą informacje (tzn zawsze były)
Magda Pawlowicz, dziękuje!
musze się przeprowadzić, albo pogodzić z koniecznością startów i rozwoju w niemczech :]

a w ogóle, ostatnio przy okazji butów pogadałam z panem z wwr o weście (i w ogóle) wpl... no nie brzmiało to optymistycznie 🙁
no ja tez mam takie odczucia dość słabe ostatnio...

a bardzo bym chciała, żeby jednak jakoś się udało to poukładać, bo sporo już w tą stronę się "przekierowaliśmy" jako stajnia i nie chciała bym od tego odejść. A Quotra mamy na razie tylko jednego i zawodnika to z niego nie bedzie...
Możecie polecić jakąś książkę w stylu nauka westu? Chciałabym poczytać na czym polega ten styl jazdy  🙂
Posiadam taką:

Jestem zadowolona.
maluda dzięki, zobaczę sobie. :
wlasnie narzekał na frekwencje, zainteresowanie, ze jak robił jakies zawody czy nie daj boże warsztaty to było trzeba się o uczestników prosić, no i dokłądac do tego oczywiście, ze atmosfera nie do konca fajna sie zrobila itd...
czyli jak wszedzie w kazdej dyscyplinie ;/
i ja bardzo to rozumiem, bo nawet jak robilam takie z projektu, za darmo, to ludzi prawie prosic bylo trzeba, a szkoleniem to sie nie interesowali w ogóle... bo przeciez wiedzą lepiej...
a ja zaluje, ze od tych pierwszych nie korzystalam na maksa, bo jeszcze w ujezdzeniówce byłam 😉 a i jako organizator też czasu brak..
maluda dzięki, zobaczę sobie. :

Spoko. Polecam.
horse-art
my jak pierwsze projekty robiliśmy (innego rodzaju bo dla calkiem poczatkujących) to też nie było chętnych, potem już z górki było i teraz coraz więcej ludzi się interesuje
[quote author=horse_art link=topic=27.msg2264220#msg2264220 date=1420991664]
musze się przeprowadzić, albo pogodzić z koniecznością startów i rozwoju w niemczech :]
[/quote]

myślę, że po tym co opowiadała KArolass o zawodach west w Niemcolandii powinnaś się raczej cieszyć, że masz taką możliwość i korzystać jak najbardziej! 🙂😉)
Magda Pawlowicz, te moje tez byly dla calkiem poczatkujacych, bo tu w okolicy nawet dalszej przeciez (ze w pl) nikt nie jezdzi west 😉

kasiakliczkowska, tak generalnie wiem, juz rozmawialismy tu w watku.
chyba w kontekście klas (leveli 😉 )- ze mają fajne, czytelne i uczciwe podzialy i zasady zdobywania ich. ale swoje to swoje 😉
choć... bede super mega jak bede startowac miedzynarodwe co? i to od początku! hahahaa 😉)))

mam tez mozliwsc z niemieckimi trenerami - latwiej niż z pl (bliej nawet do takich mega). no ale... u siebie to u siebie nie? a z jezykiem jednak jak cos bardzo szczegółowo, technicznie to musze sie skupić, szczególnie jak jakes nowe słowa ... wygodiej po polsku +... polacy mają bardizej szczegółowy i konkretny język specjalistyczny...  - konkretna terminologia zacznaca dokladnie to co ma znaczyć. mi sie to podoba....

ale te nasze to były dla takich co konia pierwszy raz na oczy widzieli  🤣

i zaczynają się wciągać ludzie z okolicy :-)
aha... a nie... to naszych polowa to trenera i jakichkolwiek porad i uwag nie potrzebwala, bo przeciez "jezdze idelanie!", a 1/4 nie potrzebwała treningu bo "po co skoro tak też jest fajnie" 😉
to chyba jeszcze trudniejsza grupa niż twoi :P
no fakt, mistrzowie świata i okolic to faktycznie najtrudniejsza grupa docelowa 🤣 nie zależnie od stylu jazdy
Ten brak chętnych było też widać w miniaturce na szkoleniu z Clausem, na którym byłam w grudniu - drugiego dnia nie przyszła ponad połowa słuchaczy z pierwszego dnia. Szkoda, że ten obrazek tak wygląda. A ja bym się jeszcze chętnie na jakieś szkolenie załapała, i to wcześniej, niż za rok 🙂
Jak to jest z tymi organizacjami west w PL? Jest Liga, jest to co Tania podlinkowała i to wszystko czy coś jeszcze się znajdzie? 😡 Tak pytam, bo w sumie nie właziłam nigdy za bardzo w kwestie organizacji tego typu, ale tak jak piszecie to.. niefajnie wygląda - taki zastój wręcz? 🙁
Kalendarz zawodów na nowy sezon oraz terminy klinik są mniej więcej kiedy podawane?

Melduję się po drugiej jeździe pod okiem Magdy :kwiatek: Dwa miesiące niewsiadania zrobiły swoje, po dzisiaj mam już lekkie zakwasy (chyba, że to przeziębieniowe też 🤔). Ale ogólnie - mega frajda i bardzo się cieszę, że najpierw wsiadłam na konia chodzącego westowo pod czyimś okiem 🙂 I już wiem, że to mi pasuje i D. też powinno się spodobać 😀
jest Liga:
http://plwir.pl/
quotery
http://www.plqha.com/go.live.php
painty
https://www.facebook.com/PHCPOLAND

i chyba tyle?

my zawsze jeździliśmy na zawody Ligi, i trail extreme też wprowadziła Liga, tzn jako taka konkurencję dodatkową i otwartą, nie wymagane członkostwo i składki
na zawodch dla quotrów też są konkursy dla koni wszystkich ras, tyle że one są daleko...
jest Liga:
http://plwir.pl/
quotery
http://www.plqha.com/go.live.php
painty
https://www.facebook.com/PHCPOLAND

i chyba tyle?

(...)

Chyba jeszcze NRHA? Tylko bez polskiego oddziału.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się