Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

Otworzyłam to ogłowie, a że nie trawię niemieckiego, to mam włączone w chromie automatyczne tłumaczenie na pl...
sikam ze śmiechu xD

'Poprzedni  | 
Jazda  Zachodnia jazda  głowy kawałki i akcesoria  jedna - i dwie słuchawki nauszne'

maluda, kupowałam w Kraemerze i nie było bardzo drogie 🙂 To dokładnie to ogłowie, na zdjęciu wygląda na typowo brązowe, więc tym bardziej byłam zaskoczona, jak je zobaczyłam w paczce 🙂

Dzięki za link.
Może w przyszłości się przyda.
maluda, u nas non stop strasznie wieje (+deszcz) od kilku dni - a wiem, że D. o ile mróz/deszcz/śnieg/mgła nie przeszkadza, tak przy wietrze to guzik, a nie cokolwiek od niej chcieć. Da się, ale żadna to frajda i dla mnie, i dla niej - też najbardziej nie lubię wiatru, więc no.. 😉

Livia, dlatego też teraz byle święta i do rozruchu. Żeby móc ją już u Magdy ruszyć nieco jak się oswoi ze zmianą 🙂 A zawodów - zazdroszczę i są kciuki, żeby były postępy! Nie chcę nic mówić, ale ja z tych bez ambicji sportowych, a się tak wkręcam coraz bardziej i chciałabym, no! inna sprawa, że zmiana stajni jest dodatkowym i solidnym kopem do pracy 😀

Muchozol, no.. ja kocham koniki polskie i fiordy od zawsze, ale jakoś pozostaje to miłość platoniczna 😁

smartini, z ciekawości sobie przetłumaczyłam i.. " Rozmiar: C (odpowiednio do małej kolby konia)" 😂
maluda, a co ma w srodku? pytam, bo tez chce kogoś poprosić o kolejny, ale ja chce do srodka filc i wkladke memo ...
pokaż koniecznie co mikołaj przyiesie :P

ja dostane buty o których oczywiscie nie wiem 😉 ale nie te co pytalam was- bo ie było... nie moge się doczekac! i od razu zaczne paski do ostróg zrobie hihi 😉

Viridila, się obetnie, nitki wklei albo stopi (zależnie z czego są), brzeg do farbuje... a kryształki sobie wlasnie do podobnego wklejam to zobaczysz 🙂 (zmotywowałyście mnie :P )

mam radoche 😀

szczególnie, że chyba powinnam za budowe arki się brać... jeździć i tak nie ma jak ;]
.
Muchozol, wiesz.. ja mam cały czas wrażenie jakby moja zmiana stylu była odbierana jako jedna wielka fanaberia 😉 Moja to zaliczy wszystko - od wyścigów, przez rekreację, odrabianie klasyczne, do westu.. 😁 I też jakoś "świetna" nie jest - ale ją lubię i chcę z nią robić postępy. To jest ważne, a inni.. pfff 😉 Wiem, nie tak łatwo olać - sama się uczę dopiero, ale takie podejście jest w sumie.. zdrowsze 😁

horse_art, hmm.. to po świętach w sumie mogę Ci ogłowię wysłać o ile będziesz miała czas (i najpewniej drugi naczółek wtedy - w końcu w styczniu mam urodziny, to se szybciej prezent zrobię) :kwiatek: To już na pw mi daj znać kiedy bym mogła podesłać, żeby nie spamić w wątku 🙂
bym poleciła Muchozol, wbić sobie motto jakie mam w podpisie 😉
Viridila, ja se gwiazdowe ostatnio robiłam 😉 od stycznia zaczne urodzinowe (maj) - czy gdzieś jakiś przykaż od keidy wolno prezenty (szczególnie sobie) fundowac? :P
.
Muchozol, zrób sobie taką koszulkę.
albo avatar jak to przez neta 😉
a najlepiej mówić - lepiej do siebie i do nich dociera 😉
albo
"ale właściwe co i po co ty do mnie mówisz? <olewająca minka>", "urzekła mnie twoja historia <minka>"

no wiesz... pozytywne strony... jak dłuzej będzie padać bede mieć własne jezioro do pławienia.... jachtu nie bedize trzeba wodować - po prostu się żagiel postawi... i do konia sobie dopłyne...  treningi w wodzie są super na mięśnie...
a u ciebie... loże szyderców zaleje - sie potopia to marudzić nie będą...
same plusy generalnie 🙂😉)
[quote author=horse_art link=topic=27.msg2250352#msg2250352 date=1419369230]
maluda, a co ma w srodku? pytam, bo tez chce kogoś poprosić o kolejny, ale ja chce do srodka filc i wkladke memo ...
pokaż koniecznie co mikołaj przyiesie :P

[/quote]
Gąbka 2 cm.
Aczkolwiek u mnie będzie podwójna, na zasadzie padu właściwego i podkładki dla niego.

Viridila, ja też ambicji sportowych nie mam, w klasyce raptem startowałam raz, podwórkowo 😁 Ale to dla mnie fajna forma sprawdzenia konia wyjazdowo i tylko dlatego chciałabym spróbować 🙂

Muchozol, ja bym się gadaniem nie przejmowała. Startowałam raz, nie wygrałam delikatnie mówiąc 😎 ale wszyscy uznali naszą parę za najradośniejszy zespół zawodów 🙂 I o to chodziło, pojechałam zobaczyć jak jest, i w nosie miałam że ktoś sobie pomyśli, że mam nieujeżdżonego konia. A to, że jak zaczęło padać, to tylko mój nie uciekł na widok parasola - to tylko mnie utwierdziło, że dobrze sobie radzimy 🙂 Także w przyszłym roku głowa do góry! :kwiatek:

Korzystając z okazji, życzę wam wszystkiego dobrego z okazji świąt, aby praca z waszymi końmi przynosiła wielką satysfakcję, aby zmiana stylu nie była wytykana palcami, aby west zaczął się wreszcie kojarzyć z inną drogą, a nie kowbojami z westernów 😉 - i aby sprzęt west w Polsce stał się bardziej popularny (to tak dla westowych "szmatoholików" :hihi🙂. Wszystkiego dobrego!

I ja się dopisuje pod te życzenia!

A mój pad już u mnie.
dołączam do życzeń

Wszystkiego najlepszego Świątecznie dla Was i Waszych koni🙂
mam dwa pytania.
1) Możecie polecić jakąś stajnię west w Gliwicach ? Mój M. jest teraz w Gliwicach i chce wziąć trening jeszcze przed nowym rokiem. Może gdzieś się uda. 🙂
2) Czy jeśli na konia pasuje siodło klasyczne rozm 17 " to czy ono odpowiada tak samo westowemu ? Pytam, bo rozważamy kupno hc, który ma chodzić docelowo west i jeśli na niego będzie pasować np, 17stka klasyczna to westowa też powinna ? 🙂 Dzięki.
17" to rozmiar siedziska, nie ma nic wspólnego z pasowaniem na konia. Możesz mieć małe siedzisko, a panele siodła tak zbudowane, że siodło jest od spodu długie, a możesz mieć spore siedzisko i krótkie francuskie panele dzięki czemu będzie pasowało na krótki grzbiet. Zobacz raczej jaką szerokość łęku ma siodło klasyczne i wtedy łatwiej powiedzieć, czy terlica QH, czy semi QH. chociaż z tego co mówią osoby zajmujące się profesjonalnie siodłami west, także i tu rozmiar rozmiarowi nie równy 😉 Potem jeszcze kwestia czy ma grzbiet prosty, czy lekko wznoszący się, bo masz różne kształty terlicy 🙂
subaru, 17 klasyczne to ok. 15 cali westowe - to taki przelicznik, oprócz tego oczywiście dochodzi wszystko to, o czym pisała kasiakliczkowska.
Natomiast jeśli chodzi o stajnię westową w Gliwicach, to raczej z tym kiepsko. Od biedy może być Salopa w Zabrzu, choć za jakość treningu nie ręczę. Jeśli chłopak jest mobilny, to może pojechać do Bargłówki - to ok. 20 km od Gliwic, tylko na jazdę musi się umówić do Sabiny (jest tam jeszcze kilka instruktorek). W razie czego służę pomocą na PW 🙂
To widzę, że to jednak bardziej skomplikowana sprawa ... Mam nadzieję, że uda się dopasować do konia i jego tyłka  😁
Livia idzie PW  :kwiatek:
.
Muchozol, ale Mucha fajnie wyszła na tej kartce 😁

No, to u nas wali śniegiem. W tych warunkach to może poćwiczę z koniem ciągnięcie sanek, a nie cos poważniejszego 😁
.
tak pisaliście o tym zaprzęganiu, że jak dostałam atylik do szorów dla kn zapragnełam i dużego przyuczyć.... o taką piękną leciutką bryczke mam.... wczesiej nawet ie próbbowałam b był taki...niestabilny :P ale teraz? hym... moze taka gimnastyka by mu się przydała 🙂 choćby nawet do etapu  ciągania beli za sobą (jest taka westowa konkurencja prawda?)

maluda, czemu jeszcze foty padu nie ma? :P

pokaż podaż 😀 a 2 (czy 4) cm samej gąbki to ie za mało? nie trzeba czegoś sztywnego? (filc?) czy tak sądze, bo mam fobie? i jak super spasowane to na treningi (moze na dluzsze tez?) wystarczy miekki? bo wiecie.. jak ogladam, macam takie drogie to są sztywne....

aa... ogłowie z rzeźbieiami przerobiłam.  o to chodziło? 😉

szukam sprzetu do tłoczeń, kiepsko idzie, ale znalazłam swoje do drewna i gliny - wstępnie będzie dobrze 🙂
zaczne od manierki 😉
Pad składa się z dwóch warstw, a dochodzi do tego również obszycie zatem jest znacznie grubszy.
Tak cienkiego bym nie kupiła. Zdjęcia na razie są na FB.
[url=https://www.facebook.com/#!/127675802689/photos/a.377149762689.157702.127675802689/10152628028052690/?type=1&theater]Oj, będzie ciekawie![/url]
Muchozol, na identycznej zasadzie powstała moja 😀 Z braku śniegu - teraz już nie musiałabym nic paintować 😉

maluda, widziałam, że oprócz padu jest tam jeszcze podkładka - zdradzisz, z czego jest zrobiona i jaka gruba? 🙂

Tania, ale fajnie! Wielkie gratulacje dla ośrodka - choć nominacja bardzo zasłużona 🙂
Podkładka analogicznie do padu, te same produkty tylko wymiary inne.
A, rozumiem, sama się nad taką zastanawiałam, ale póki co wyszły inne wydatki 🙂
Całość byłaby zbyt "obszerna" jak na możliwości maszyny i istniała realna obawa, że zwyczajnie może wyjść jakaś karykatura, ale że od początku chciałam pad i podkładkę to tylko wyszło na plus.
Dziewczyny moze chcialaby któraś wymienic sie za gotówke na wygrane na zawodach bony do King Horsa? ;-)
🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się