Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

muchozol wiele osob sie pyta, ale chyba nie... To troche jednak inna bajka, to co robimy - moze jeszcze Warszawa, ale stoi pod znakiem zapytania
smartini, ale ładna, wielkie gratulacje 🙂
a ten gnój to wam nie zamarza?
przeciez na np. padoku kupy są kamienne, woda (mocz) zamarza na lód...
kiedyś w znajomej stajni tak wysypali plac i było fajnie (chć grząsko - ja się bałam po tym jeździć) puki nie zamarzło - potem gorzej niż bez bo niebezpieczne takie twarde grudy, dziury..... i syf i obrzydlistwo

nie lepiej sama słoma, trociny, zrąbki?  coś sypkiego, amortyzującego i niezamarzającego
.
horse_art, z tego co ja kojarzę, to gnój jest ciepły i tak łatwo nie zamarza. Jak zamarza, to się dorzucało kolejną warstwę po prostu. Ale takie coś się lata temu praktykowało w rekreacji 🙂
horse_art nie zamarza, u nas w tamtym roku dzięki temu można bylo jeździć (i galopować) całą zimę, wybawienie 😉
słomę właściciel stajni wysypał najpierw bez uzgodnienia z nami, bo mu costam zostało i podpleśniało i to był dramat, było megaslisko i trzeba to było zbierać bo nic się nie dało robić
[quote author=horse_art link=topic=27.msg2238977#msg2238977 date=1417947137]
a ten gnój to wam nie zamarza?
przeciez na np. padoku kupy są kamienne, woda (mocz) zamarza na lód...
kiedyś w znajomej stajni tak wysypali plac i było fajnie (chć grząsko - ja się bałam po tym jeździć) puki nie zamarzło - potem gorzej niż bez bo niebezpieczne takie twarde grudy, dziury..... i syf i obrzydlistwo

nie lepiej sama słoma, trociny, zrąbki?  coś sypkiego, amortyzującego i niezamarzającego

[/quote]

Ale że ta słoma i trociny to na ujeżdżalnię na zimę?? Matko przenajświętsza, broń Boże  😵
Kasia już napisała, słoma tragedia, a trociny i zrąbki nie lepsze. Wieki temu jeździłam w stajni, w której wpadli na wspaniały pomysł wysypania takim mixem hali, i to już była porażka, konie jeździły jak na łyżwach i to bez podków więc nie chcę wiedzieć co by się działo, jakby dostały wilgoci na otwartym  🤔
W gnoju cały czas zachodzą procesy bio/chemiczno/fizyczne produkujące ciepło (choćby zwykłe gnicie). Zatem działa. Ale przecież nie na wymagające elementy. Na ruszanie koni raczej.
ale lezacy na ziemi nie w warstwie metrowej zamarza....
zamarzają kupy, mocz...  jak opisalam - tez tam zamarzlo. kilka razy, 2 conajmniej stajniach to przeżyłam...
pod wiata gdzie gnój ze slomą też kupy pozamarzane, zbrylone i nie jest fajnie. trzeba bylo kuć i scielić słomą
moze musi być b.grubo wlasnie? przerobiony już?

zrąbki na hali sie u znajomych (2 stajnie) się sprawdzają. u mnie cale podwórko w nich - i tez w czasie mrozów elastycznie
z trotami nie próbowałam, tylko zakladam, ze względu na ich strukturę
horse_art, kupy zamarzają. Muszą być zmieszane ze słomą i wilgotne, żeby to fermentowało, regularny obornik, taki, który paruje. I raczej nie 5 cm. Ale z 15 daje radę, nawet przy -10. Dorzuca się świeży... a potem przychodzi sprzątać 🙁
Karolass, bardzo miło było Cię poznać osobiście! :kwiatek: A szczotka do padu zdziałała cuda na baranku i jest niemal jak nowy znowu 😍

Od tego tygodnia wracamy do gry po przerwie (moja kontuzja kolana + nastawiane plecy D. kontrolnie). Ale do wsiadania jeszcze trochę, kobyła musi nadrobić nieco grzbietu, bo od nieróbstwa brzuch poddał się grawitacji 😁
dzięki dziewczyny za gratulacje  :kwiatek:

swoją drogą... AQH jednak wie, jak robić nagrody. Wszelkie plakiety drewniane, grawerowane od nich i inne rzeczy są cudne, dużo fajniejsze to niż puchary jak dla mnie. Takie eleganckie to 🙂
A trophy to już w ogóle perełki

sensowniejsze zdjęcie na dowód 😀
smartini gratulacje!

Odezwałam się, bo ostatnio z Miśką zaganialiśmy bydło, mam niestety tylko jedno sensowne ( a szkoda), reszta jest z bardzo daleka i nie widać nic. Na srokaczu właściciel mojej stajni. Było bardzo fajnie 😉

smartini piękna jest!
aien zazdroszczę spędu! Na pewno niezapomniane doświadczenie.

trochę kuku zrobiło zmniejszenie przez FB, ale już nic nie poradzę.

Smartini użyczyła mi wizerunku Budynia, wiec pomyślałam, że się i tutaj podzielę 🙂

klik
Isabelle, a co ty nic nie mówiłas, ze takie fajne rzeczy tworzysz 😀
W innym wątku Ją chwalono, co zaowocowało wstawieniem prac.
Temat o pracach graficznych, o ile mnie pamięć nie myli.

Widziałam już na FB, fajny pomysł i wykonanie!
[url=http://www.aqha.com/Showing/World-Show/Blog/~/media/Images/Showing/Events/World%20Show%202012/Blog/careynowacek.ashx?w=350]http://www.aqha.com/Showing/World-Show/Blog/~/media/Images/Showing/Events/World%20Show%202012/Blog/careynowacek.ashx?w=350[/url]

😍
zwłaszcza to drugie zdjęcie jest bardzo dobre, koń z wyraźnie uniesioną nasadą szyi i łądnie idzie zadem
wiecie co zauważyłam? do technicznych, szybkich nie tylko konie są poteżniejsze, ale i ludzie... a w tych "pokazowych" same chudziutkie kobitki...
😉
ale horsemanship to jak najbardziej techniczna 🙂
i co i co? i wykrakałam że kopyta są zrobione do d... ropa  😵
[quote author=horse_art link=topic=27.msg2240772#msg2240772 date=1418157445]
wiecie co zauważyłam? do technicznych, szybkich nie tylko konie są poteżniejsze, ale i ludzie... a w tych "pokazowych" same chudziutkie kobitki...
😉
[/quote]

Que?
Ale nie ma technicznych szybkich :P
Jest reining, który ma nabite, umięśnione kucyki
I techniczne, czyli whs, trail, pleasure, superhorse i cała reszta, które ma konie wyższe i 'szczuplejsze'. Nadal z mocno rozbudowanym umięśnieniem, ale już z innymi, 'lżejszymi' proporcjami

Ten pokazany przez Kasię nadal jest umięśniony, ale ma już dłuższe nogi niż reiner, inne proporcje

dla porównania - reinerzy

[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10268481_781179145240248_830588320849755174_n.jpg?oh=242e566dc920646b398036e4388ae45e&oe=5519243D&__gda__=1426295040_f3d555a07efed3bbb560918f801eb2d4[/img]
[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/734335_518732148166949_1807274916_n.jpg?oh=89ad566763f176f1e95de44e91a3ea14&oe=55080B63[/img]

no i Spooky 'the Bull' *_*
[img]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/p480x480/971289_420932381345677_1903905410_n.jpg?oh=51d4015a46b45fcf1d6c34508d7a2b61&oe=5502A8DD&__gda__=1430717489_20ba8eb8adce44c52d0a75a924db5213[/img]

EDIT

nocną porą robiąc sobie krzywdę ofertami sprzedaży...
zakochałam się...
http://prestonkentreining.com/portfolio/dun-bein-smart/
ma ktoś jakiś szybki kurs napadu na bank?

a tak chodzą araby w stanach ;D
http://prestonkentreining.com/portfolio/noble-iceman/
Kasia, pewnie byly ostatnie w klasach pleasurowych i horsemanship... Po Q14 jestem zalamana stanem AQHA - czym bardziej kulejacy kon, tymbardziej z przodu. Konie idaca zaangazowane, przez to odrobine szybciej, nie byly w pierwszej dziesiatce  😵
Nieśmiało się chwalę, że znalazłam osobę, która spojrzy na mnie i na konia z ziemi, bo jest na tyle blisko mojego miejsca zamieszkania, że nawet dojedzie.
Super maluda 😀 potem zdaj relacje opisową i zdjęciową 😉
A ja rozmawiałam z Eweliną Zoń i jedziemy do niej z małym na miesiąc treningu w wakacje 🙂
Najwcześniej zacznę w lutym, ponieważ grudzień i styczeń to jednak miesiące dość "cienkie" w kwestii finansowej.
Mimo wszystko, nie mogę się już doczekać! A kiedy zrobi się ciepło i dzień będzie dłuższy to trener będzie dojeżdżać do nas.

Tobie też gratuluje, bo Ewelina to doskonały wybór!
Zazdroszczę. 😀
fajny filmik o szkoleniu 2latków, ale każdemu może się przydać (reining)
Kasia, pewnie byly ostatnie w klasach pleasurowych i horsemanship... Po Q14 jestem zalamana stanem AQHA - czym bardziej kulejacy kon, tymbardziej z przodu. Konie idaca zaangazowane, przez to odrobine szybciej, nie byly w pierwszej dziesiatce  😵

Karolass no właśnie jak już chciałam poszukać wśród czołówki (na youtubie tylko) to nic mi się nie podobało... a im dłużej oglądam tym bardziej się zastanawiam, czy był sens kupować akurat QH skoro i tak będę z nim pracować nie wg powszechnych obecnie westowym norm 😉
Kasia, QH zawsze warto kupić 😀 ja nie wyobrazam sobie miec innego konia niz aqh

powod dzisiejszy:
wsiadlam po 2 miesiacach Budyniowych wakacji posezonowych
i dostalam wszystko - wodze do ziemi, zmiany tempa, spiny. pelne skupienie, wiecej checi do pracy niz ostatnio, spokoj i zaangazowanie, mimo brakow kondycyjnych.
Czego chciec wiecej?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się