Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

O! To Tuffy ma imię na O?
/jak jej powiedziałam,że się znamy to zrobiła oczy wielkie  😂/
Ja też się cieszę,że pokazali klasę.  :kwiatek: :kwiatek:
Tusia, siedzimy tam gdzie zawsze?
Tania, tak Tuffy ma imię na O  🙂

NO ba!!! Zośka już ćwiczy kibicowowanie  😅 ( biedni sąsiedzi 😀iabeł🙂  🤣
Bedziemy ze znajomymi, wiec mam nadzieje ze się pomieścimy.🙂 Juz sie nie moge doczekać. Żałuje tylko ze nie moge byc od czwartku, bo chetnie bym poogladała AQH a szczególnie takiego jednego Rudzielca, no ale urlopu juz mam jak na lekarstwo.
Dekster&Dekster team przybywa prawdopodobnie jutro 🏇
Dekster&Dekster team przybywa prawdopodobnie jutro 🏇

No nareszcie.Już straciłam nadzieję.
Poznasz Pana Doktora z USA - dziś przylatuje,  😅
Haha, no tak.. mam na imię na.. O  😀
Tusia-bardzo mi miło🙂 Ale ja juz sama nie wiem jak to z tym reining amator 🙁 Tam było takie zamieszanie, ze nawet dekoracji nie zrobili.. wg wstepnych ustalen ja mialam pierwsze miejsce.. teraz znalazlam jakies wyniki w necie i wg nich mam drugie, ale juz sama nie wiem co myslec bo byly tam tez inne bledy.. dopoki do PLWiR nie trafia scoresheety no to nic nie wiadomo haha. Pewna jest wygrana Bogdana na moim Taffulcu no i moje pierwsze miejsce w horsemanship aqha.
Quarterowy Pudzian:

Obrzydlistwo 🤣 😵
o matko boska 🤔zczeka:
błagam powiedźcie że to fotomontaż
pewnie biedna kobyłka na mięso jest hodowana ... jezu płakać mi się chce nad tym zdjęciem...
Nie widziałam na żywo takiego monstrum. W starszych wydaniach gazet o aqh były takie fotki ogierów. Klaczy i to ze źrebięciem nie widziałam. Wydaje mi się,że "moda" na konie typ brojler już minęła.
Teraz nawet ogiery są raczej drobne. Ciekawe co to za linia? Do jakiej z dyscyplin west się nadaje?
Tania, poważnie, takie konie naprawdę hodowano? To nie jakiś "królik doświadczalny" w temacie "jak wyglądałby koń po sterydach"? Bo, kurde, to wygląda jakby koniowi sterydy wstrzykiwano, by sprawdzić jaki byłby efekt. Czy "naturalnie i zdrowo" można wypracować u konia TAKIE mięśnie? 
proszę o poinstruowanie mnie jak zrobić pomiary siodła west, w których miejscach należy mierzyć?
potrzebuję:
- długość spódniczek,
- szerokość łęków,
- rozstaw ławek

jeżeli ktoś zaznaczy mi te miejsca na zdjęciach będę bardzo wdzięczna za pomoc.
LoveHorses, ja cię nie poratuję, bo nie mam pojęcia 😉

Ale ta klacz... Przepraszam, ale przypomina mi buhaja rasy limousine, hipertrofia wszystkich mięśni  🤔 Ale czy taki gigant dałby radę pracować pod siodłem? Nogi ma niewspółmiernie cienkie do reszty ciała, a mięśnie ważą...
a to nie jest jakiś foto montaż, obróbka zdjęcia ?
trudno uwierzyć w takiego konia.
wg mnie fotomontaż jak nic  😎
a po za tym aqh na mięso? żabeczko17 chyba zbytnio histeryzujesz  😉

lovehorses wydaj mi się, że:
- rozstaw ławek w najszerszym i najwęższym miejscu (chodzi o szparę między ławkami),
- długość spódniczek - spódniczki masz z tyłu, chodzi o te płaty skóry wystające dookoła tyłu siedziska, jeśli masz długie, to na dużego i długiego konia są, jak krótkie to na mniejszego, są też typu arabian - bardzo krótkie i okrągłe, bo wiadomo, że siodło musi się kończyc minimum na szerokośc dłoni przed guzem biodrowym
- szerokość łęków - przedni łęk mierzysz w miejscu gdzie siodło osiądzie po jednej i po drugiej stronie kłębu, co do tylnego to nie wiem jaka jest specyfikacja, aha, masz łęki oznaczane jako full quarter, semi quarter i coś jeszcze, oznacza to rozstaw widelca, ale jak to po polskiemu brzmi to trzebaby mądrzejszych spytac

to tak z grubsza, jak coś pokręciłam, to dodo lub karolass tu pomogą  😀
Wiesz widziałam kilka przepompowanych koni i od razu skojarzenie...ehh 🙄
Ja to za  wrażliwa jestem na takie jazdy.  😡 😕
Tym bardziej że ludzie mają różne pomysły. ehhh
Aż takiego konia wielkiego to ,jak pisałam,nie widziałam.
A czytam czasopisma o hodowli aqh regularnie od lat.
Poza tym - klacz po ciąży - nie byłaby taka umięśniona bo by przecież nie mogła być az tak trenowana.
Też podejrzewam,że komputerowo zrobiona karykatura.
Ale ogiery wielkie /nie aż tak-ale wielkie/ były.
Przypomnijcie sobie Milesa O'Rima -wasze pierwsze wrażenie.
Ja go zawsze głaskałam i pytałam czy połknął arbuz.
A na zdjęciach były koniska większe niż on.
Ktoś chciał tą fotką coś pokazać z przerysowanej formie. Nie znamy kontekstu.
dzięki Pinasska
a ja wierzę ze to nie fotomontaż
podobnie jak Tania widziałam foty takich AQH

poza tym, zdjęcie jest z nienaturalnej perspektywy - mały łepek i cienkie nogi i zwalisty tułów,
było pewnie robione z "kucnięcia" i koń zgiął głowę - przez co jest nieproporcjonalnie mała
Proszę o pomoc 😀
Czy ktoś mi  mógł by powiedzieć coś o tym siodle- o ile oczywiście można powiedzieć coś na podstawie  tych zdjęć. To znaczy do jakiej konkurencji może ono służyć ??? czy jest dobre na tego konia??? Będę wdzięczna za pomoc .
Z góry dziękuje :kwiatek:

figaro, trudno ocenić to siodło,
ma jakies toczenia fimy?? nazwę? numer??
na pierwszy rzut oka wygląda jak badziew mexykański

co do konia
na 1 focie siodło jest za daleko założone wiec trudno ocenić
na focie 2 - bokiem wg. mnie siodło blokuje łopatki, jest za wąski - oraz dziura pod rożkiem za bardzo opada na kłąb (powinna tam być pusta przestrzeń)
trudno by było obejść sie bez czapraka westowego-korekcyjnego = prawdopodobnie wyciętego z wstawionymi poduszkami
na tej focie widac również ze tył siodła lekko odstaje od konia - unosi się, wiec świadczy to, ze siodło leci na "przód"

fota 3 i 4 - nie wiem jak teraz wygląda "pod" rożkiem - czy jest przestrzeń,

co do konkurencji - nie jest to reiningowy butterfly, ani podcięty szybkościówkowy fartuch, rożek w mairę cienki - wiec nie raczej do konkurencji z bydłem - trudno ocenić jednoznacznie

wg. mojej subektywnej oceny - nie wzięłabym nawet za darmo, bo podobny "wynalazek" poniewiera sie u mnie w garażu
Dzięki Dodofon  :kwiatek:Zgadza się - to jest jest mexykański wynalazek.Te wady  o których pisałaś- to może być kwestia nieprawidłowego osiodłania ???,Budowy konia??? Czy  całkowicie wykluczają one to siodło z użytkowania ???
Mam zamiar ściągnąć coś pożądnego ze stanów ale najpierw muszę się zastanowić czy mnie taki styl jazdy będzie kręcić ,uzbierać odpowiednią kwotę, ale i wtedy,  z tego co czytałam  nie jest łatwo siodło dopasować, i nie ma gwarancji że continentall  czy billy cook  będą leżały jak ulał, tym bardziej że siodło będzie użytkowane na różnych koniach. Co w takiej sytuacji radzicie ???
figaro,
nalezy wyjśc od tego, że większośc siodeł west jest produkowana na rasy AQH - które różna sie budową od naszych rodzimych ras,
dlatego też wiele siodeł po prostu nie pasuje na nasze konie

oczywiście że nie ma gwarancji, ze markowe siodło bedzie pasować - sama na konia szukając zakładałam bardzo wiele siodeł z górnej/średniej półki, które albo padały na przód, albo odstawały itd.

ja pod to siodło daabym po pierwsze westowy "czaprak" gruby na misiu (przymierzyć i zobaczyć jak leży)
jeśli bedzie dziura pod rożkiem dotykać kłębu to wtedy przymierzyć pad też gruby, ale z tzw. dziurą (wycięciem) czy poduszkami

po prostu korygowac padem

figaro bezterlicówka! Na nasze polskie konie tylko takie siodło będzie dobrze leżało, ewentualnie możesz zamówić u rymarza siodło, ten pan ogłaszał się na allegro, ale to koszt koło 6000 zł

siodła bezterlicowe możesz kupić na niemieckim ebayu za ok 1600 - 2500 zł
No,ale na bezterlicówce to można jeździć w stylu "na kształt west" .
Prawdziwy west to jednak normalne ciężkie siodło .
widziałam siodła bezterlicowe typowe westy

O! Widzisz-to ja takiego nie widziałam. A może widziałam i nie wiedziałam,że bezterlicowe.
To rewiduję pogląd.  😡
Tania, wejście na 4 spins w niedziele jest bezpłatne??
Tania, wejście na 4 spins w niedziele jest bezpłatne??

Kiedyś ,na pierwszych zawodach -Katarzyna Roleska oświadczyła,że wstęp na zawody w Roleski Ranch zawsze będzie bezpłatny. I słowa dotrzymuje. 😅
Będzie Rudi K,Denis S,włoscy mistrzowie,Marcus.M
Nie będzie Moreya F- Dekster się zapłacze. Ale Dekster jest ostatnio w roleski team więc i tak być musi obecna. Sobota,niedziela tylko reining.Czwartek piątek wszystkie konkurencje west z wyjątkiem tych z krowami.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się