Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

my też zaczynamy tuptać 😀

z Paskuda mam problem... Teraz to jej sie zlotych zlobow zachcialo!  😵

no i torszke lalo...

i wciaz padalo...

a ogon czysty musial zostac...!

i grunt to miec najlepszych luzakow pod sloncem

sprawdzam predkosc wiatru :P

dereczka wtapiajaca sie w kolor Prosiaczka

i feralna owijka 🙁 rozwiazala mi sie na poczatku reiningu o Puchar SWR. Zawodnicy pozwolili mi na powtorzenie przejazdu, ale ten niestety od poczatku byl juz o wiele gorszy.

fot. Anita Kaczor  😅

karolass,
podziwiam Cię... pogodę mieliście feralną!
moze i feralna, ale teraz to juz kazda burza jest dla mnie kapusniaczkiem!  😁

Juz nie czulam, kiedy bylam mokra, kiedy nie... A Jezeli to prawda, ze okres wylegania grypy trwa do 10 dni, to chyba wiem komu zawdzieczam dzisiejsza niedyspozycje i goraczke bliska scinaniu bialka...
Karolass gratuluję, jak zwykle puchary  😀

Wawrek jakoś w lipcu jest ten kurs u Kuby, właśnie W. Adamczyk przyjedzie. Zerknij na stronkę www, tam powinno być wszystko opisane.
gwash, że to trzeba aż do westowego kącika zajrzeć żeby zobaczyć, że żyjesz! super foty 🙂

Dzięki! widzisz na co mi przyszło :P
help!!
potrzebuję zdjęć (linków bądz na maila)
o "zlej stronie westu" i złej stronie klasyki
- np. wyryjone konie od wędzideł, skaleczenia po ostrogach, krew na chrapach itd = dotyczy zarówno klasyki jak i WESTU!

pomóżcie
a rodeo jest częścią westu? bo na jutubie jest tego sporo...

poza tym wystarczy wpisać np. roping i wyszperasz ciemne strony tej "zabawy"
A ja mam pytanie . Chcę się wybrać do rancho Panderoza w Dusznikach Zdrój. Jeśli ktoś z was był tam to proszę o opinie, a może polecicie mi jakiś inny ośrodek w tej okolicy . Zależy mi na dobrym trenerze, chce się nauczyć tego stylu .
http://www.nrhaderby.com/
Rusza wielka impreza- dla cierpliwych,którzy różnicę czasu pokonają -do śledzenia.
Van moja znajoma zaczynała w Panderozie więc coś mogę Ci napisać na PW jeśli sobie życzysz 🙂
Helou

Kumpela mojego męża zaprosiła nas na dłuższy weekend (od czwartku  :hihi🙂 do swojej stajni, tu:

http://www.westernhorse.at/index.php?id=115

W piątek mam zaplanowany dłuuuuuuuuuuuuugi teren  🏇 (bez męża, bo ten na kunie nie siada nigdy i wcale  🤔 )

To mam pytanie, może głupie, ale lepiej wygłupić się tu, niż zagramanicą:

W jaki strój na ten teren się zaopatrzyć ❓ Ja klasyk, więc kowbojkami ani westowymi czapsami nie dysponuję. Posiadam natomiast kapelusz i nie omieszkam go zabrać ze sobą.

I w ogóle to trzymajta za mnie kciuki. Będzie parajeździectwo w stylu west  😅
ElMadziara...

cóż, jako westowiec w teren jeżdzę... w KASKU!!
bezpieczeństwo przede wszystkim ...

strój - normalny, klasyczny, po co zamieniac sie na siłę w "farbowanego lisa"

dodam, ze bardzo zdziwiły mnie foty gwash z RR - że też nie wymagano od niej na lekcji kasku??
chyba przepisy prowadzenia jazd dotyczą wszystkich rodajów jeżdziectwa?
Dzięki Dodo

Ja tak właśnie myślałam o zabraniu swojego kasku z puli tego terenu, ale wolałam się dopytać, czy fopa nie uczynię  😎 . Obcy qń, kulbaka westowa, a w takowej nigdy nie siedziałam - w kasku na pewno będę czuła się bezpieczniej i swobodniej, a chyba o to idzie.
Kapelutek wezmę, ale dla lansu i dla potrzeb zdjęć.  💃
Tym bardziej, że w niedzielę będzie tam organizowany festyn, to tak dla wtopienia się w tłum kapelusz się nada.

Eh, już się nie mogę doczekać.
ja jako klasyk jezdzilam przez pol roku w dluuugie tereny w normalnym stroju do jazdy: bryczesy, sztylpy, sztyblety i zawsze kask. wszucialm kiedys zdjecie z takiego terenu na bloga i... jakas dziewczynka mnie wysmiala ze mam konia i sprzet do west i... kask  🤔  🤔wirek:
galopada_ też się nie byłoby czym przejmować, tylko "dziewczynkami"

Mnie tylko chodzi o to, żeby nie wyskoczyć jak Filip z konopi.

Ale Dodofon ma rację - bezpieczeństwo przede wszystkim. I wygoda dodam od siebie. Więc co ja się głupia przejmuję - zabieram swój strój jeździecki i jazda  🏇

kaski westowe nie róznią się jakoś zasadniczo od klasycznych - więc rady od super-mądrych-i-obytych dzieffczynek po prostu olej

byłam na takiej wycieczce dla amatorów w zagranicznej stajni westowej i nikt nie robił halo z tego, że poprosiłam o kask

ja pojechałam wtedy w świeżo nabytych dżinsowych jodhpurah 😉
Ja chyba pojadę w wygodnie - jeździeckich zwykłych jeansach. Tylko moje białe bryczesy nadają się do pokazania ludziom na oczy, natomiast te codzienne, to już niestety megaszmatławce, sprane jak stara szmata (choć wygodne wciąż baaaardzo).

Zawsze chciałam spróbować na westowo i wreszcie moje marzenie się spełnia  🏇
A ja tu durna szmatami się przejmuję. Powinnam się raczej przejmować, jak się będę porozumiewać z instruktorem, gdy ja nie szprecham, a on nie mówi  😀
[quote author=Dyra link=topic=27.msg281476#msg281476 date=1245671365]
Dyra, jasne, że sobie życzę i będę wdzięczna
Tania - super link!!! siedziałem całą noc 🏇
Jak west i quartery, to pomyślałam, że nie może go tu zabraknąć:

Hollywood Dun It - wielka końska osobistość, można powiedzieć quarterowa gwiazda, świetny reproduktor.

Niestety galopuje już po wiecznie zielonych pastwiskach.
Tania - super link!!! siedziałem całą noc 🏇

We środę /jeśli dobrze czytam w tym gąszczu list startowych/ polski akcent -Andrea Fappani.
Zresztą pewnie na wwr czytałeś.
Ta impreza ma taką skalę,że aż trudno uwierzyć.
bylam na Derby NRHA w Reggio Emilia. Przy okazji rozgrywala sie cala impreza nazwana Sallone Del Cavallo (m.in. Derby ERCHA czy ME ERCHA). Przy tym tegoroczne, europejskie Futurity w Kreuth znika gdzies w tlumie...

a na Derby NRHA na wloskiej arenie bylo goraco... Tak ustawione listy startowe, ze czym blizej konca, tym wiecej emocji! I kto by pomyslal, ze Rudi dopiero na trzecim koniu dorowna Wlochowi...

Polecam czerwcowe SK (pelen reportaz) i galerie:
http://swiatkoni.pl/gallery-photos/335.html

Mysle, ze cale Sallone Del Cavallo trudno pobic - jest to ponoc najwieksza impreza jezdziecka w Europie. Szkoda, ze nie dane mi jest wybrac sie do USA i porownac ogrom tych imprez. Moze ktos inny sie wypowie?

Kaska, p. Stefanie - trzymamy kciuki!!  😅

Polskie konie gora!!!!  🏇

Dresażystka w reiningu

I skoczek.

Czyli Anky i Rodrigo na arenie west.
Raczej cieniuitko.
Denis Shultz wymiata.
oj rzeczywiście lekko spięci oboje, bidusie  😀
Tania-  lepiej przyjechac w 18 czy 19 lipca  na 4 spins? Kiedy bedzie ciekawiej?
oj rzeczywiście lekko spięci oboje, bidusie  😀
Tania-  lepiej przyjechac w 18 czy 19 lipca  na 4 spins? Kiedy bedzie ciekawiej?

Zwykle oba dni są ciekawe. Najbardziej zacięty bój chyba w drugi dzień.
Popatrz po puli nagród. Im większa tym bardziej walczą.

I jeszcze filmik inny :
Ona to ostrogami tak dziubie tego konia  (ostatni element początek cofania ze sliding stopu)?
Mnie też to majstrowanie nóżką zaintrygowało. 😂
Ostatnio natknęłam się na jednej stronie internetowej organizującej obozy jeździeckie o możliwości zdobycia brązowej lub srebrnej odznaki Westowej. Pierwszy raz o takim czymś słyszę. Na czym to polega ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się