Forum konie »

bezmyślność ludzka nie ma granic !!!

Ale Pani nie bala sie go wystawic na profilu, wiec moze miala by cos znaczacego do powiedzenia? To taka sugestia. 
powiem tak - nie nam osądzać świadków zdarzenia, stało się jak stało, ważne że to zdarzenie otworzyło wszystkim oczy i coś w tej sprawie się dzieje!!!
mtl tak faktycznie zagalopowalam sie.  😡
Ale Pani nie bala sie go wystawic na profilu, wiec moze miala by cos znaczacego do powiedzenia? To taka sugestia. 

Może by miała, a może by nie miała. Nie czytałaś, że wysłałam do niej wiadomość? Myślisz, że ona nagle wpadnie na voltę i zacznie się spowiadać, ze było tak i srak? Myślisz, że volta to cały świat?

edit: lit
Gdzie mialam czytac ze wyslalas jej wiadomosc?  🙄 Byc moze nie zauwazylam. I nigdie nie napisalam ze ma tu wpadac i mowic co i jak ale byc moze opowiedziala by conieco.  😀
Gdzie mialam czytac ze wyslalas jej wiadomosc?  🙄 Byc moze nie zauwazylam. I nigdie nie napisalam ze ma tu wpadac i mowic co i jak ale byc moze opowiedziala by conieco.  😀

Moze zaprosic ta Pania na forum?

to jest raz, a dwa że jak masz do niej jakiś interes to do niej napisz tak?  😉

http://purus.pl/index.php?p=a2
edit: Niejaka Bożena Liszka, zostawiła wiadomość w profilu p. Jolanty, że była świadkiem tego zdarzenia. Napisałam wiadomość do p. Bożeny czy zgłosiła to odpowiednim służbom. Ciekawe.

btw, to straszne co ludzie mają w głowie, jaką to trzeba mieć psychike żeby zrobić coś takiego szkoda słów...
Z wpisów na re-volcie wnioskuję, że policja i TOZ zostały już powiadomione o zdarzeniu. Czy ktoś orientuje się, czy sprawa została, lub ma zostać w najbliższym czasie, wniesiona do sądu? Chyba potrzebne byłyby zeznania naocznych świadków, ciekawe tylko czy będą chcieli zeznawać...
sprawa ma iść do sądu, wniosek będzie złożony na dniach!
MASAKRA  🤔  🤔  🤔  😵    przeciez to jest nie do wiary  🤔wirek: nie wierze, ze wlasciciel konia byl az takim laikiem, zeby nie zauwarzyl , ze kon cierpi... a osoby, ktore wciagaly biednego konia do tej cholernej przyczepy.... grzywna, zawiasy... to niewiele da.. moim zdaniem powinno sie im zabrac wszystkie konie, dac zakaz zblizania sie do zwierzat, i tez ich na sznurkach przywiazanych do ich jezykow wciagac do przyczep.. a w miedzyczasie podpalac zywcem! biedny kon... tak cierpial, a ludzie patrzyli...  😕
Tak juz to widze, z tego co czytam maja tak wielkie chody ze pytanie czy w ogole cokolwiek dostana...  😵 Nie mogl byc takim laikiem.
tez ich na sznurkach przywiazanych do ich jezykow wciagac do przyczep.. a w miedzyczasie podpalac zywcem!

Rozumiem emocje, żal zwierzaka itd. Ale zawsze przerażają mnie takie reakcje... :|
mnie przeraza,tak jak pisalam, ze konisko cierpialo niemilosiernie, a ludzie stali i PATRZYLI zamiast cokolwiek zrobic...

(owszem, moze za ostro porwaly mnie emocje, ale serio nie wydaje mi sie, ze "normalna" kara -jesli w ogole bedzie- da jakis skutek...)
nie stali i patrzyli, ale próbowali protestować, krzyczeli i tak dalej... może nie była to reakcja w 100% ale była...
to miejmy nadzieje, ze osoby odpowiedzialne za te tragedie zostana ukarane...

edit: literowka.
Na szczęście koń trafił w końcu w odpowiednie ręce..

A co do samej stajni..
konie jakoś wykarmione nigdy tam nie były.. Tylko te "pupilki" właścicielki.

Byłam tam dwa razy na Hubertusie no i nie powiem organizacja ok..
ale że w stajni źle się dzieje to było wiadomo nie od dziś..

niewiem czy mogę podlinkowac ale sądze że wiele osób jest zbulwersowanych i zainteresowanych tą sprawą..
Kobyłka..

http://www.photoblog.pl/niebieskanitka/67348908
Wciąganie za języki do przyczep to gruba przesada, to raz. A dwa - żyjemy jednak w cywilizowanym kraju, w którym takie praktyki nie są i nie powinny być praktykowane (mimo wszystko). Ale z drugiej strony, kary za znęcanie się nad zwierzętami to kpina w żywe oczy, najwyższy możliwy wyrok to bodajże 2 lata? Moim zdaniem sprawiedliwą karą w takiej sprawie byłoby np. 10 lat więzienia - owszem, dużo, ale i krzywda wyrządzona zwierzęciu jest ogromna. Niestety, w Polsce sędziowie zazwyczaj wolą dać wyrok w zawieszeniu lub grzywnę, bo przecież "to tylko zwierzę".
tylko wlasnie przez to, ze "zwykle kary" sa tak slabe, osoby tak traktujace zwierzaki nie musza sie obawiac... jakby chociaz dostali zakaz zblizania sie do zwierzat i jakies kontrole. bo grzywna moim zdaniem to kpina, zaplaca i juz i dalej beda mogli tak "genialne" ladowac konie do przyczepy.  🙁
Wiecie co, ja w życiu nie widziałam, żey konia do przyczepy za język wciągać  😲 skąd ludzie czerpią takie pomysły?
Po prostu masakra ! co jeszcze ludzie są w stanie wymyślić !
nasz Sabat ma jezyk bardzo znieksztalcony - jakby zwiniety w rulonik i obwiazany kiedys sznurkiem... "to kon z gor, tam sie tak robi"
To tylko utwierdza w przekonaniu, że trzeba robić ludziom testy na mózg zanim da się im do rąk własnych zwierzaka pod opiekę. Ludzie mają naje.. w głowach. Pani sobie wystawia zdjęcia koników, czyniąc z siebie wielką ich miłośniczkę a z rzeczywistości sadystka jakich mało. No i do tego zdjęcia na profilu koni, każdy jeden ma żebra na wierzchu. Rozumiem że jeden dwa, ale chyba są lekko nie dożywione.
Brak słów  na to bestialstwo.

Wytłumaczenie właściciela ze nie wtajemniczony zbytnio nie jest dla mnie jakimkolwiek usprawiedliwieniem. Nie trzeba byc Kubiakiem, aby widzieć że coś jest nie halo  i że MOJEMY koniowi dzieje sie krzywda
To tylko utwierdza w przekonaniu, że trzeba robić ludziom testy na mózg zanim da się im do rąk własnych zwierzaka pod opiekę. Ludzie mają naje.. w głowach. Pani sobie wystawia zdjęcia koników, czyniąc z siebie wielką ich miłośniczkę a z rzeczywistości sadystka jakich mało. No i do tego zdjęcia na profilu koni, każdy jeden ma żebra na wierzchu. Rozumiem że jeden dwa, ale chyba są lekko nie dożywione.

Testy daj spokoj, oni wygladaja na jak najbardziej normalna rodzine, z reguly tacy ludzie sa szanowani i uwazani za normalnych. A naprawde czesto mozemy sie przejechac.... Tak samo jest z testami na pit bulle i amstaffy, wal na wale walem poganiany a walki wciaz trwaja....  👿

Wytłumaczenie właściciela ze nie wtajemniczony zbytnio nie jest dla mnie jakimkolwiek usprawiedliwieniem. Nie trzeba byc Kubiakiem, aby widzieć że coś jest nie halo  i że MOJEMY koniowi dzieje sie krzywda

No właśnie - jedziemy po "wprowadzaczu", a co z właścicielem? Ja po pierwsze nie pozwoliłabym pod żadnym pozorem zawiązać sznurka na języku. To jest niewiedza? To jest ignorancja jakaś kompletna.
Pokemon a mogłabyś się wypowiedzieć cosię stanie z takim koniem który nie ma języka? Jak wygląda u niego odżywianie?
hanoverka

Ja zakładam ze koń będzie miał problemy na pewno na początku jakies z jedzeniem i nie tylko, ale  uda mu się jakiś system wypracowac jedzenia....Owies to chyba tylko gnieciony w te chwili w gre wchodzi... A co do uzytkowania to chyba tylko ogłowie bezwedzidłowe albo kantar
Mnie zastanawia co można w takiej sprawie zrobić, żeby miała odpowiedni koniec - tj odpowiednią karę dla winnych. Możemy coś w ogóle zrobić?

A agresywne komentarze bardzo mnie dziwią. Ci ludzie postąpili bestialsko i ciężko to sobie wyobrazić, ale postępowanie typu oko za oko, ząb za ząb już dawno okazało się bezsensowne. Poza tym po co walczyć z agresją AGRESJĄ, nie widzę w tym sensu. Gdzie tu się kryje ideologia, dla zwierząt mamy być przyjaźni, a ludziom wyrywać języki?
Jemu oderwało 6 cm, to nie jest dużo, myślę, że sobie poradzi bez problemu, jak się zagoi.
pokemon  Myslisz?

6 cm z przodu to patrząc na linijke sadze ze juz problematyczne bedzie przy uzywaniu kiełzna
pokemon  Myslisz?

6 cm z przodu to patrząc na linijke sadze ze juz problematyczne bedzie przy uzywaniu kiełzna
wręcz przeciwnie, nie będzie mieć czego przekładać nad wędzidło...
przyznam się że ja pierwszy raz słyszę o takiej "metodzie"...zabrakło by mi wyobraźni, żeby wymyślić takie bestialstwo.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się