Crosso lub ortlieb, ale bez przegród. Te dwie marki są solidne, crosso jest polskiej produkcji i tańsze. Crosso ewentualnie ma wersje expert i KST, z jakimiś kieszonkami, ale one są najdroższe i ciężkie dość.
Wszystkie typu u, zwisające na obie strony bagażnika są zwyczajnie gówniane. Bywają jeszcze vaude, msr i inne, ale dwie marki wymienione na początku są najpopularniejsze i najsolidniejsze. Ja mam zwykłe crosso dry od 10 lat, kupione jako używane i nadal służą, mają małe przetarcia i wszystko działa. Czasem naciągi się urywają, ale to jest coś co można łatwo wymienić.
Oooo konkret! Mam teraz takie małe coś, że jak się otworzy kieszenie z boku to sie robią wiszące większe komory, ale rwą się już szwy. No i zapinanie na rzep się nie trzyma wcale - dociskam ta ruchomą częścią bagażnika 😑
Jak masz bagażnik z tym czymś do dociskania, na sprężynce - to jeszcze możliwe że i bagażnik będzie do wymiany. Jeśli jest z takich cieniutkich drutów to prawie na pewno.
Są gdzieś jakieś strony z konfiguratorami, żeby można było sobie dokupić do "bazy" błotniki, uchwyt na bidon, dzwonek itp.?
Znalazłam taki: lea i się do mnie uśmiecha, ale no właśnie nie ma za bardzo tego czego bym chciała dodatkowo.
magda, no i tu się mylisz…
Liczyłam na bardziej kreatywne sugestie, ale tutaj chyba próżno szukać.
ale zdążyłam już trochę zasięgnąć języka gdzie indziej, więc coś tam znalazłam.
szam, Nie chodzi mi o konfigurowanie dzwonka/koszyka tylko ogólnie całości. Tak jak pisałam. Znalazłam cos co mnie interesuje, ale w zasadzie nie ma żadnego osprzętu typu: błotniki, bagażnik, osłona łańcucha np. czy właśnie uchwyt na bidon.
Chciałabym mieć możliwość dokupienia od razu tego co potrzebuję. Aczkolwiek... rower pewnie i tak przyjdzie "do złożenia" więc musiałabym to wszystko sama skręcać.
Także pewnie stanie na tym, że zamówię sobie tę gołą wersję, a po osprzęt wybiorę się gdzieś na miejscu do rowerowego.
martrix, pytasz czy są konfiguratory - wg mojej wiedzy nie ma. Potem piszesz że się mylę, ale też że nadal szukasz. No fajnie, to ja nie wiem czego tu oczekujesz. Że podamy ci stronkę gdzie sobie rower wkleisz i wszelkie części ci ta stronka doklei, złożą rower i wyślą już taki gotowy do jazdy? Poszukaj sobie serwisu albo sklepu w okolicy gdzie tak składają rowery. Jak ktoś mądry się tym zajmuje to i dopasuje wszystko. Ja tak zrobiłam naście lat temu i do dziś mam ten rower, używam go najwięcej i w sumie niewiele w nim zmieniłam (bagażnik na lepszy, przełożenia na lżejsze, widelec na sztywny i siodełko).
martrix, ale tego sie nie konfiguruje.. to tak jakbys chciała kupujac siodło mieć konfigurator dobierajacy do niego ochraniacze, czaprak czy puśliska. Rowery sie kupuje soute. Jak masz do kompletu z bazy wszystkie te dodatki - to z dużym prawdopodobieństwem jest to chwyt na niedzielnych rowerzystów - jak siodła z całym osprzętem dla laickich rodziców kupujących wyprawkę dla pierwszego kucyka córki.
Po prostu kupjąc rower w sklepie internetowym, jeśli chcesz, wrzucasz do koszyka też dodatkowy osprzęt, który potrzebujesz, albo tak jak piszesz dobierasz go w loklanym sklepie osobiście. Na stronie roweru powinna być podana specyfikacja, dzięki której wiesz np. jaki rozmiar zapasowej dętki czy opony musisz zanabyć.
takie rzeczy jak dzwonek/koszyk/błotniki sa w 98% uniwersalne jeśli wybierasz "zwykły" rower.
magda, raz dwa
Jak widać są. Może nie do końca o to mi chodziło, ale są i to całkiem konkretne. Wiec jak nie masz wiedzy to najpierw ją zweryfikuj. Jałowy post pt. "nie ma" niczego do dyskusji nie wnosi. Zwłaszcza, że moje pytanie było bardziej obszerne.
martrix, kupowałam niedawno rower dla córki przez neta (uparła się na taki model jak mój, którego nie było już w okolicznym sklepie). Rower kupiłam bez dodatków, przyjechał w kartonie na tyle złożony, że wymagał tylko dokręcenia pedałów, ale to sztuka powystawowa, więc zakładam, że dostałam gotowca 😉
I uwaga, żeby działała gwarancja, musiał przejść przegląd w autoryzowanym serwisie do jakiegoś czasu po zakupie. Więc przy okazji pierwszego serwisu dokupiłam wszystko, co było potrzebne, bo i tak musiałam podjechać do sklepu.
martrix, to są konfiguratory konkretnego modelu roweru, nie wzięłam pod uwagę takiego czegoś. Ten drugi z wyborem koloru szprych mnie rozbawił. Ale co komu...
I uwaga, żeby działała gwarancja, musiał przejść przegląd w autoryzowanym serwisie do jakiegoś czasu po zakupie.
My to ogarnęliśmy w lokalnym serwisie który wcześniej nie był autoryzowany, ale po telefonie do sklepu już był 😉
martrix, dobra, chyba czaję. Niestety nigdy w ten sposób nie kupowałam, ale jak chcesz spory wybór akcesoriów w bardzo zróżnicowanych cenach to przejrzyj centrumrowerowe.pl. Będzie taniej niż stacjonarnie prawdopodobnie. A jak szukasz inspiracji co by się przydało, to ja bym zaczęła od oświetlenia, koszyka i wymiany pedałów. W Polsce dzwonek jest obowiązkowy, ale ja akurat na żadnym rowerze nie mam (zwykle są w zestawie z rowerem). Plus mała torebka podsiodlowa a w niej dętka (jak kółka z dętkami oczywiście) i multitool. Do tego gdzieś trzeba upchnąć pompkę, ja bym szukała pewnie takiej co da się ukryć w ramie i najlepiej na naboje. No i jak lubisz dłuższe wycieczki, to uchwyt na telefon. Tu bym jakoś mocno nie oszczędzała i odłożyła na sp connect, quad, czy co tam teraz jest na fali porządnego.