Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Kupiłam pojemnik na paszę, wsypałam (cudnie pachnie :emoty327🙂 i od jutra będzie do obiadu dostawał 1/2 miarki, zobaczymy czy będzie zauważalny jakiś efekt. Jeśli nie, to podniosę dawkę do 1 miarki. Ewentualnie mogę jeszcze zwiększyć dawkę owsa do 3 miarek - po jednej na każdy posiłek.

Strucelka, nie załamuj mnie 😵 na stronie wątku, na której prowadzisz te dyskusje o CC i dawkowaniu (str 96 watku), całkiem obszernie napisałam o balancerach, pełnoporcjówce i dawkowaniu - popatrz na górę strony.
przeczytaj to i odpowiedz sama sobie jakie REALNE efekty chcesz zobaczyć dając ok. 1/3-1/4 zalecanej dziennej dawki paszy. No jakie?
mysle, ze tylko jednego efektu można być pewnym - opiekun będzie miał przyjemność, ze daje konikowi cos fajnego. inne to w takich okolicznościach tylko pobozne życzenia, niestety.
Strucelka pół miarki to będzie ok 400g, czyli porcja dla konia ważacego... ok 150kg. nie oczekuj więc efektu wow 😉
moim zdaniem powinnać podawać co najmniej 1kg (czyli solidna miarka z górką), a najlepiej ok 1.2kg (jeżeli chłopak rzeczywiście waży 400kg). dopiero wtedy będziesz miała zbilansowaną dietę i efekt jak z etykietki. szczególnie, jeżeli Belfast nie jest zimą taki 'swieży i do przodu', jak zresztą sama napisałaś
Caroline ok, zakumałam.

Edytka  :kwiatek: :kwiatek:
ktoś mi może polecić jakąś fajną sieczke która nie pyli?
Fibre Performance z Dodsona.
....ostatnio w stajni usłyszałam,że Dodson powinien sponsorować naszego Madryta  😎- 23 letni Dziadek,w weekend po raz kolejny w karierze wystartuje w Białym Borze... 🏇
dostaje sixteen plusa (bo nadal Dodson nie wymyślił i nie opatentował paszy 20+  😁  😉,co drugi dzień kubek śruty kukurydzianej na obiad i zbalansowaną do tego dawkę owsa,wygląda super i odpukać tak się zachowuje  😜
ktoś mi może polecić jakąś fajną sieczke która nie pyli?

jakakolwiek z Dodsona- wszystkie są przewidziane dla koni z chorobami układu oddechowego 🙂
A ja po raz kolejny rozpływam się nad Hyppolitem.

Efekt po Super Condition'ie jest i to całkiem fajny jak na ok 3 tyg. Dodatkowo zielonka i koń zaczyna wyglądać porządnie.

Stosował ktoś otręby ryżowe ?
Stosowałam - z Dodsona, fajna sprawa, konia nie roznosi jakaś mega energia a ładnie puchnie 😉 - przy pracy oczywiście, żeby nie było, że koń stoi na padoku i puchnie ale brzuch...
tulipan, ja stosowałam (bodajże Blue Grass?) i Pamsik bardzo fajnie zaczął się robić okrąglutki, energii miał tyle co potrzeba, nie więcej niż normalnie, a przy nawet naszym jeżdżeniu koń zaczął puchnąć ładnie  😜 teraz już nie dostaje, aczkolwiek jak będę miała jakąś dodatkową kasę to zainwestuje w toto  💘
Dzięki dziewczyny. Właśnie słyszałam, że otręby ryżowe dają dużo lepsze efekty niż jakiekolwiek pasze na przyrost wagi.

Zastanawiam się nad otrębami Muhldorfera. Nie mam pojęcia co to za firma, orientujecie się ?

Wyczytałam jeszcze: Otręby ryżowe mogą mieć małą zawartość gamma-oryzanolu, która działanie ma podobne do substancji dopingowych. Tak więc w sezonie startowym odpada chyba.
Dlatego ja używałam z Dodsona, one nie mają gamma-oryzanolu - szczególnie, że w przeliczeniu na dawki te otręby z Dodsona wychodzą najbardziej ekonomicznie
a na podtuczenie zwierza co lepsze? sieczka czy te otręby?
Wiecie jak z dawkowaniem otrębów Muhldorfera? Na ich stronie nie ma niestety - może na worku?
A my chyba spróbujemy pasz Dynavena.
www.dynavena.com

mój bardzo ładnie (i szybko) przytył na sieczce (chociaż dostawał ją jednocześnie z krążkami jęczmiennymi, więc ręki nie daje jaki byłby efekt samej sieczki). W tym miesiącu mam zamiar jednak wypróbować te dodsonowskie otręby ryżowe.
ja na tuczenie daje Barley Rings, Fiber Performance i Build and Glow, w międzyczasie do tego zestawu również doszła Alfalfa 😉
A jaka pasza dla konia z tendencją do tycia - mało pracującego.
panterka-23, ja z kolei odchudzałam sieczką - i to skutecznie.
Koń nie pracujący w ogóle, żarłok, gruby jak balon.
Zacząć od obcięcia wszelkich pasz i bat na dupsko 😉
ja na tuczenie daje Barley Rings, Fiber Performance i Build and Glow, w międzyczasie do tego zestawu również doszła Alfalfa 😉

oo, widzę, że wybrałyśmy podobny zestaw 😉 Z tym, że u nas zamiast Alfalfa- mesz dwa razy w tygodniu.
dostaje teraz dosłownie garść owsa aby się nie denerwowała jak reszta je bo to szefowa 🙂
tulipan-ja daje otreby ryzowe dodsona.Od 2-3(?)tygodni pelnoporcjowo i efekt super.Pieknie sie zaokraglil rudzielec. Produkt warty polecenia 😉
u mnie konie w ogóle nie chciały jeść otrębów ryżowych

Otręby pszenne ze śrutą jęczmienną na mokro rano i wieczorem, w południe 2 miarki musli. Daję również pół miarki otrebów ryżowych Kentucky. Efekt widoczny po dwóch tygodniach  🙂
Trzeba pamiętać o kredzie pastewnej w ilości ok. 50g do otrebów pszennych.
co myślicie o Krauterze z Ovatora?
Myślę o jakieś paszy energetycznej dla Donalda, myślałam nad Dodsonem, bo koń miewa epizody alergiczne a i przy okazji przydałoby się trochę witamin na zimę.
Która pasza będzie najlepsza, jak w ogóle z nimi - dają 'powera' ?
robie chyba mały  🚫 ale nie wiem gdzie się z tym zwrócić
stosował ktoś może czosnek z drożdżami i siemieniem lnianym z Makany? daje to jakieś efekty?
Czy ktoś z re-voltowiczów karmiących Spillersem zauważył, że ich pasze mają ostatnio trochę gorszą jakość? Konkretnie Senior Conditioning i Meadow Herb?
Niestety, ale nadziałam się na dwa worki z niespodzianką (konkretnie jeden spleśniały i jeden skisły). Do tego mam wrażenie, że Meadow Herb już nie pachnie tak intensywnie ziołami tylko bardziej granulatem, jest jakiś taki suchy i ma inny kolor. Nie wiem czy po prostu jestem przewrażliwiona przez te dwa zepsute worki, czy rzeczywiście pogorszyła się jakość?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się