Podawałam Hartoga - polecam, fajne, ładnie pachnie, chętnie wyjadane, dodaje energii, ale dość umiarkowanie, nie jets to jakaś "wybuchowa" pasza. I podłączam się do pytania o Pavo melagne
z tych które wymieniłaś podawałam tylko pavo melange. byłam zadowolona-koń miał energię na jeździe, ale nie stawał się bardziej nerwowy(jak to bywało np po niektórych granulatach), no i wcinał ze smakiem(chociaż hegonem nie ma się co sugerować, bo jeśli chodzi o musli/granulaty nie jest wybredny 😉 )
był bardziej nerwowy(bo to ogółem nerwus) po paszach typowo energetycznych, bo mając więcej energii nie pożytkował jej tylko na jazdę, ale i na świrowanie w boksie. np. PAVO energy control- energia była, gorzej z kontrolą na codzień 😉 nie, melange już nie używam(stosowałam będąc w Ignatkach, głównie w tamtym okresie wiele pasz wypróbowałam, głównie pavo) teraz stosuje pavo condition extra i 2x w tyg pavo mash, a jak się nam skończy to przechodzimy na hoveler original relax i zamierzam się hovelera trzymać, bo bardzo mi pasuje no i podobały mi się efekty na koniach 😉
margaritka - 😎 wybuchowa w sensie, że dawała takiego kopa, że konine rozsadzalo :P z takich to jedną mialam: pavo energy control (yhym, malo tego controla było :P ) i pavo explosive, granulat typowo energetyczny.
Proti - polecasz mesz z pavo? jak się ma w stosunku do hartoga (którego obecnie podaję, daltego pytam)? 🙂
darolga trudno mi jest porównać bo w meszach doświadczenia nie mam 😉 prawdę mówiąc bez rewelacji. koń nie marudzi, ale chyba też uważa, że nie ma czym się zachwycać 😉
Proti - dzięki za odp :kwiatek: póki co zostanę przy Hartogu, acz widzę, że koninie się nudzi.
A ktoś może polecić jakieś smaczne musli bez owsa dla typowego rekreanta? Obecnie podaję Hartoga Balance, ale słyszałam dużo dobrych opinii o musli Hovelera.
MoniaaA,, Michelle,, Fantazja, jeszcze co do młodych koni, to znalazłam coś takiego: http://baileys.paszedlakoni.pl/produkty/206.html I z tego co widzę z opisu pasz, o których Wy pisałyście i baileysa, to są to pasze uniwersalne i dla matek karmiących, i dla odsadków, i później dla młodych, rosnących jeszcze koni.
Moze przetestuję te uspokajacze... a stosował je juz ktoś? jakie rezultaty?
A co do Pavo melange to bardzo polecam. Podawałam i to dość długo, kon miał duzo energii poza tym pasza zawiera duzo potrzebnych witamin. Tylko cena mało ciekawa... no ale trudno, coś za coś 😉
tunrida - :kwiatek: ślicznie dziękuję! 🙂 poczytałam, pocieszyłam się, że koninę po tym można ładnie zaokrąglić - idealnie 😉 jutro z rana tato przywiezie, póki co jeden worek, myślę, że będzie jej smakować 🙂 dziękuję raz jeszcze 🙂
ja tę daję od niedawna. Kon ją uwielbia, a co najmniej najbardziej lubi sposrod dotychczasowych musli 😉 efekty - siersc znowu wyglada doskonale, poprawe widzialam po 2 tyg zadawania tego musli (tylko 1 miarka dziennie), kopyta i reszta - zdecydowanie niepogorszone.
mnie bardzo odpowiada sklad (witaminy (w szczeg. E), mikro i makroelementy, glukozamina) i to że są (wg. etykiety) łatwiej przyswajalne.
co do innych efektow - wypowiem sie kiedy kon wroci do pracy 😉
Ja daję Kucowi Hartoga Balance, na zmianę z Pavo Herbasanem. Koń wygląda świetnie, wypełnił się, błyszczy, łapie masę i dopisuje mu humor. Niestety aż za bardzo :P więc jutro narada wojenna, co by mu tu obciąć z treściwych (dostaje ich w sumie całe 4 miarki dziennie! - a codziennie chodzi do karuzeli, plus regularna praca). To musli Hartoga ma taki plus, że ładnie pachnie ziołami, dobrze wygląda (nawet kawałki suszonych marchewek się trafiają) i nieprzeciętnie wybredny Kucowaty chętnie je wcina. Jakbym znalazła identyczną paszę, tylko w wersji jeszcze bardziej light, to by był strzał w 10tkę 😁
Jesteście wielkie dziewczyny!!! i niezawodne :kwiatek:
Chyba już podjęłam decyzję.... Quanta zachęciłaś mnie tymi ziołami - jeśli rzeczywiście je czuć, to idealnie, bo koń potrzebuje wsparcia dróg oddechowych 🙄 Co więcej też bywa wybredny, więc Hartog Balance wydaje się być idealnym rozwiązaniem...
Spróbuję, a o efektach za jakiś czas 🙂
Swoją drogą zdecydowanie odradzam Eggersmanna Senior, efektów żadnych... Już zwyczajne F-musli było skuteczniejsze - koń wyglądał zdecydowanie korzystniej. Generalnie wydaje mi się, że Eggersmann w porównaniu z paszami które są obecnie na rynku sie nie umywa 🤔wirek:
artamka, to musli naprawdę ładnie, ziołowo pachnie, a ja mam konia, który potrafi całkowicie odmówić jedzenia paszy treściwej, "bo tak" - nie podpasuje mu i już. Balance jest polecana przez producenta jako wsparcie dla koni z problemami dróg oddechowych. No i niezła cena - za mocno ziołowego Herbasana pavo płacę prawie stówkę 😲
Na razie zamówiłam Hartoga Balance, a na Spillersa bardzo możliwe, że skuszę sie przy następnym zamówieniu🙂 Zresztą wszystko zależy od stopnia zadowolenia mojego i koniska 🏇
opolanka Ja dawałam Hartog Energy Classic, krótko, bo koń okulał, ale bardzo mi się ta pasza podobała. Koń miał energię, na jazdach był wesoły, ale do opanowania. Fakt, że w ciężkim treningu nie był. Teraz daje Hartog Balance. Bardzo fajna nieergetyczna pasza. Bardzo ładnie wygląda i pachnie. Koń zjada chętnie, chociaż moje zwierze wszystko zjada 😉