Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Caroline mój koń dostaje na śniadanie i kolacje po 2 miarki (pavo) gniecionego na biad jedną całego, więc nie wydaje mi się że to dużo. Koń wygląda jak pączek w maśle, umięśnił się jak dla mnie w sam raz. No a energii ma za dużo.. Jak pojechałam do Stargoradu na zawody to na pierwszym przejeździe osiągnęłam niemalże prędkość światła. On nigdy nie był do pchania, ale zdecydowanie za dużo pary było. Na padoku rzadko biegał, zajmował się zwykle konsumpcją trawy, teraz lata z kolegą i chyba uprawiają aerobik sportowy  😁.

Nie wiem czy to wina tylko paszy, czy też wiosna przyszłą i życie do konia wróciła. Ale zdecydowanie zamierzam mu odstawić tą pasze.
Może jednak wiosna? Mojej kobyle tez odpiepsza, podobnie zresztą jak całemu stadku. Całą zime były stonowane, a teraz latają jak głupie wte i wewte na padokach.
Pod siodłem też jest bardzo do przodu, wszystko ją podnieca, reaguje intensywniej przy rozdzieleniu ze stadem itp. Ja lubię jak ona ma dużo energii pod siodłem, ale nie lubię histeryzowania, a w tej chwili jest w takiej lekkiej fazie, że byle co ją pobudza nadmiernie, wtedy się nakręca i na koniec spala. Redukcja żarcia nic nie daje, mocniejsza/lżejsza praca też nie. Najbardziej ją wycisza moje zupełne ignorowanie jej zachowania(choć czasem się nie da, np jak ona się nakręci i robi coś, co może być dla mnie potencjalnie niebezpieczne) i stępowanie po lesie - ale tak godzina-półtorej i dopiero potem jakiś krótki trening.
Ona ma generalnie takie pory, kiedy tak reaguje i ma takie, kiedy jest jak osioł. Teraz się grzeje non stop i to też z tym wiążę, że jest taka nakręcona. (swoją drogą ktoś mi ostatnio powiedział, że może mieć zaburzenia hormonalne i że powinnam ją pod tym kątek zbadać)

Myśle, że minie miesiąc i to jej całkiem przejdzie. Juz zresztą zauwazyłam pierwsze oznaki uspokajania się.

Może twój tez wpadł w taką faze wiosenną. Jednak zima była ostra i długa i konie mogły intensywnie zareagowac na zmianę pory roku...
Dziewczyny pomóżcie!!

Młody w treningu fajnie zmienił tłuszczyk w mięśnie, jednak teraz stał trochę, ze względów zdrowotnych i mięśnie mu spadły... Chciałabym, żeby przybrał na masie. W dodatku cholernie się spala na jeździe. Poradźcie coś proszę, bo już mam mętlik w głowie 🙁

Póki co mieszam mu paszę Pavo sportsfit z pełnym owsem w proporcji miarka paszy na dwie miarki owsa. Na każde karmienie dostaje 1,5 miarki mieszanki.
Ja również potrzebuje pomocy 🙁
Moja klaczka Sp(tatus xx).obecnie dostaje
1.5,
1
1.5
Miarki pavo owsa.
Jest po długim odpoczynku regularnie od miesiąca chodzi codziennie lub co dwa dni.Co polecacie na rozbudowę mięśni?Kon po naderwanym mięśniu piersiowym;/
Czasem chodzi prawidłowym tempem,a czasem już nie ma siły.Chodzi po 1-1,5h na dzień
Dodam ze ma 12 lat i jest po wyścigach,u mnie jest 3 lat.
Pomału kupuje sporo rożnych składników na musli,może polecacie jakaś nie droga pasze lub suplementy?🙂
Laski, a nie można wątku przejrzeć, tutaj na prawdę wszystko jest napisane  🙇  :kwiatek:

np.

Milion razy proponowane:

olej ryżowy,
pasze tuczące, najlepiej niskoenergetyczne np: d&h build up albo condition mix spillers lub inne.
otręby na mokro, ryżowe lub pszenne.
śruta kukurydziana także na mokro.
wysłodki buraczane (wcześniej namoczone)
sianko do oporu i najlepiej padokowanie na trawie.
preparaty na rozbudowe miesni typu myoplast, aminoral

Likier, dziękuję :kwiatek:
Oczywiście, jest tu wiele napisane. Ale pisząc swój post, myślałam, że ktoś może miał podobny problem ze spalającym się koniem i coś poradzi.

Właśnie mam zagwozdkę pomiędzy build up a condition mix i w sumie te dwie pasze brałam pod uwagę...
tak,ale ja potrzebuje coś na mięśnie.Dla konia,który po staniu trochę przytył i chudnie pomału..wiec coś nie tuczącego🙂
m0niSka, najlepiej samemu spróbować, niektórzy chwalą też struktur equichamp eggersmanna 🙂 Wszystko zależy od konia:]

Karina7, na mięśnie to przede wszystkim praca :]

Mam wrażenie, że niektórzy to by chcieli, żeby mięśnie to same puchły od magicznych preparatów, a koń niech stoi w boksie i nie pracuje :p
Likier, podawałam struktur equichamp przez pół roku w sumie dlatego, że to była na początku jedyna pasza na którą młody nie kręcił nosem. Ładnie po niej wyglądał, ale jakoś specjalnie go nie wyciszała.. Wtedy też miał inną pracę i obawiam się, że teraz by na pewno nie znalazła zastosowania 🙁
ja sportowcom polecam power explosive🙂 widziałam efekty na kilku konikach. Jak w piątek dostały przed zawodami to w sobotę power był ostry.
Jak masz fundusze, to bierz build upa, wiele osób widzi po nim fajne efekty, ale najlepiej jak wypowie się caroline, bo dobrze zna się na tych paszach 🙂

podobno też całkiem fajne jest musli classic mix wellness eggersmanna..
Likier, fundusze żeby go podawać po swojemu (pół miarki na każde karmienie) to mam, ale żeby go podawać wg zaleceń na stronie to niezbyt...
m0niSka, no właśnie tak jak kiedyś pisała caroline, gdy pytałam o uspokajające pasze, podając "na pół gwizdka" w pewnym sensie wywalamy kasę w błoto, bo pasza nie działa tak jak trzeba.. A potem, że efektu brak:]
W stajni gdzie stacjonuję 2 konie karmione są build up'em, jeden to 4 letni ogier, drugi 12 letni wkkw'ista. Szczerze mówiąc, nie widzę żadnych zaskakujących zmian, na moje oko pasza nie jest warta polecenia. Oczywiście oba konie są w treningu wszechstronnie rozwojowym, żeby nie było, że wymagam nie wiadomo jakich rezultatów od samej paszy..
Natomiast koleżanka, która ma 4 letniego wałacha podaje na zmianę worek st. hippolyta reform musli G i worek Hovelera EF pferde musli, i koń jest wa tkim samym treningu. U niego widać wyraźny przyrost masy mięsniowej, pięknie wyrabiające się mięśnie, super szyja, grzbiet i zad.
Likier, no masz rację. Czyli będę szukać czegoś tańszego..
Likier praca,praca przede wszystkim wiem..ale chce czymś wspomóc  konia po tej kontuzji..🙂
myoplast podobno jest dobry.
a jak myślicie zmieniać coś w dawce owsa,coś dodać,koń bardzo szybko wchłania owies.może sieczkę czy lucernę?🙂
warto dodać sieczkę będzie lepiej gryzł. Sprawdzają się też duże okrągłe kamienie rzeczne w żłobie, trzeba powybierać owies spomiędzy nich. U nas super zadziałało na pazernego konika
a może być lucerna zamiast sieczki,chyba prawda?🙂
jak myślicie dla klaczy sp(ojciec xx)
jak chodzi 4-5razy  w tygodniu wystarczy tak dawka owsa?
(miarka pavo)
rano 1,5
południe 1
wieczorem 1,5

Karina7, jakiego owsa? Gniecionego czy nie? Bo to jest istotne.
Mam zagwozdkę. Niepracująca 3latka: 2kg/dzień czy 3kg/dzień? Może 2,5? Oczywiscie w trzech porcjach. Nie chcę, żeby ją energia rozsadzała, bo to nie o to chodzi. Taka dawka, że jak wyjdzie na dwór to bryknie, a nie wysadzi cały padok, etc. Ponadto ona baaardzo dobrze przyswaja pokarm, tj jak za dużo dostanie i za mało ruchu (kon chodzący na lonży max 2 razy na tydzień i to nie ostra lonża) to tyje, a już ją bardzo wyprowadzilam ladnie i jest szczupła. Chodzi oczywiście o owies normalny, niegnieciony.
nie gnieciony,suchy
m0niSka spalajacy się koń nie powinien dostawać paszy energetycznej (a Sportsfit z tego co wiem nią jest). Tyle z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć🙂 Ja osobiście uwielbiałam paszę owocową (np Eggersman EquiDeLuxe) jak miałam takie problemy.
Czy ktoś podawał Pre Alpin z St. Hippolyt? Polecono mi to jako paszę wypełniającą zamiast sieczki z lucerny. Pytanie, czy faktycznie tak to działa, i czy faktycznie podobnie jak sieczka jest objętościowe a nie wagowe?
reklama
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ogłoszenie/reklama
Monikas123 Do ogłoszeń, bo zaraz poleci ostrzeżenie!  🤬

Moja kobyła jest dość nerwowa, więc zdecydowałam się zastąpić jej część paszy sieczką, niestety Ruda ma tendencję do kolek i potrzebuje czegoś jak najmnije 'zapychającego' (czyt, ułatwiającego powstawanie kolek), jednocześnie tuczącego i niedodającego energii, może nawet uspokajajęcego minimalnie. Istnieje takie cudo, czy tylko w moich wyobrażeniach?  🤔wirek:
ok, pasza wyciszająca i poprawiająca kondycje to Cool Mix Spillersa, bądź Conditiong Mix, efekty są bez wątpienia
Zu, masz świętą rację! Już zaplanowałam mu z małą pomocą menu odpowiednie do jego potrzeb :kwiatek:
Moniska123, tak wiem. Bardzo lubimi spillersa, ale chce jej trochę ograniczyć owies i przytyć ją trochę. Stąd moje pytanie: czy istnieje sieczka, przy której nie ma strachu o kolkę w przypadku konia z tendecją do?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się