czeggra1, ja zwykłego Conditioning Mix zarówno zwykły jak i Seniora uwielbiam!!! Senior jest ulubioną paszą mojego starego dziada, nigdy przy niej nie grymasi i wygląda na niej jak milion dolarów 😀 W PL był czas, że Spillersa było ciężej dostać z tego co się orientuje...
Moon, u nas w okolicy Warszawy aktualnie nie ma bólu z dostępnością - Animavet też ma (ostatnio brałam), Cordeo z tego co wiem też ma/może zamówić, kiedyś regularnie brałam z Hest House (ale od dawna nie robię tam zakupów, więc nie wiem jak aktualnie), no i VetFactory.
Szczerze mówiąc, jak chcecie w Polsce karmić paszami z UK, to chyba oplaca Wam sie znaleźć firmę busowa ktora za 50 funtow przywiezie Wam cala palete. Bo w UK na pasze i suple jest 0% VAT a w Polsce 8%, plus wszystkie hurtownie i ich marże po drodze.
karolina_, właśnie taki mam plan po powrocie 🙂. Zresztą bez Blue Chipa to ja już sobie życia nie wyobrażam 😉. 8 lat mam na tym balanserze konie i nie zamierzam nic zmieniać.
Z ciekawostek: w moich okolicach jest moda na Pavo. Sprowadzają z Holandii, płacą w porównaniu do swoich pasz jak za zboże i zachwalają. Mówią, że Pavo nie zawiera wypełniaczy i jest lepiej zbalansowane od innych pasz dostępnych na brytyjskim rynku. Jest szczególnie lubiane przez ujeżdżeniowców, bo daje dobrą energię bez nadmiernej ekscytacji i dymienia z uszu 😉. Cena tak trochę zwala z nóg, bo worek Energy Control kosztuje £20, gdzie dla przykładu taki kondycjonujący Spillers to raptem £12, a Saracen Re-Leve to £15.
ja przestałam kupować pro-linen jak znalazłam kamień, papierosy i śmieci w worku. Poza tym bardzo twarda jest ta sieczka i koń jeść jej nie chciał. Na zmianę teraz dostaje Dengie i Derby.
Perlica, to balanser. Konie na tym wyglądają i czują się świetnie. Z suplementów podaję tylko okresowo glukozaminę i elektrolity. Ja moje trzymam na tej wersji: https://bluechipfeed.com/collections/feed-balancers/products/pro-feed-balancer. Schodzi mi równo worek na konia na miesiąc. Mam subskrypcję i co miesiąc przysyłają mi te 2 worki za tańszą cenę i bez kosztów przesyłki.
U mnie w stajni „karmicielka” błagała żebym jej więcej nie zamawiała 😂 To wzięłam teraz z Hovelera, ale jeszcze kończy Derby.
Ogólnie mój koń ze świetnego Brandona poszedł na Hoveler , mialam opisać efekt, ale nadal za mało czasu, bo miałam jeszcze bardzo dużo XP i jadł pół na pół. Muesli Pur Sport i Puritan: wizualnie bardzo fajne, dość nie typowe wyglądem, ale bardzo podobne zapachem i także składem do Green Power. Wgłębiłam się w produkty tej firmy i z uwagi na wysokie koszty na kolejny miesiąc zmieniłam trochę i podaję teraz: Pur sport oraz Terabb E . 2 posiłki Pur Sport i kolacja to Terabb E: Śniadanie: xp 800 / pur sport 900 Obiad: xs 1200/ pur sport 900 Kolacja: xs 1200/ terabb e 1800
Terabb E lekko składem podobny do Horse Care 10 RM.
czeggra1 ja mam wrażenie, że my w PL mamy tak słaby dostęp do pasz brytyjskich. A to są naprawdę bardzo dobre pasze. W UK 2 worki paszy na miesiąc to grosze wychodziło. Mi brakuje niesamowicie Allen&Page, myśle, że ta firma kiedyś zawojuje rynek szczególnie starszych koni, z brakiem w uzębieniu. U nas konie po tym nawet totalnie bezzębne wyglądały jak bułeczki a cenowo po prostu rewelacja. W UK dużo koni w naszej stajni stało na Blue Chip i wyglądały superb. Jeszcze kilka lat ...
draskaeb, Allen&Page oglądałam na amazonie i składem i analizą już mnie zachwyciły a dodatkowo po tym co napisałaś to już w ogóle... szkoda że nie mamy polskiego dystrybutora...
A.kacja do naszej stajni przyjeżdżała dystrybutorka ale też dietetyczka Allen&Page. Zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie, ważyła wszystkie konie i dopasowywała im dietę do pracy i kondycji, pory roku i temperamentu dobierając nierzadko pasze z innych firm. Wiedzę dziewczyna miała ogromną i naprawdę potrafiła doradzić biorąc pod uwagę pasze jej firmy, inne pasze oraz dostępne zboża. Ja byłam zachwycona. A i tak naszym starszym koniom dobrała dietę, że wyglądały top.
Mam konia który strasznie się gotuje, muszę odstawić chyba całkowicie owies. Dostaje teraz 2 x dziennie 1miarka owsa (800g) 0,5 m musli pro linen Light (600g) Garść sieczki 0,5 miarki Rice Boost Chciałabym żeby trochę przybrała masy żeby było z czego nabudowac ja i dodatkowo nie zbankrutować. Co polecacie?
Draskaeb, Czeggra, jesli chodzi o balancery, to same sprawdźcie jak to ma sie do karmienia w PL, ale z mojego doświadczenia srednio. W UK jednak sezon pastwiskowy trwa caly rok, w PL w kwietniu/maju wypuszczamy na krotko, bo po zimowej przerwie grozi to kolka lub w najlepszym wypadku przebialkowaniem, a od wrzesnia trawa już prawir nie rośnie. Wiec dobrych pastwisk a la UK jest raptem 3-4 miesiące. I to jest odczuwalne dla kieszeni. Jak ja bym chciala puscic kobyly hodowlane na łąkę 24/7 i dokarmiac w ostatnich 3 miesiacach ciazy... Niestety w PL to mzonka.
Wydaje mi się, że zamiana owsa na otręby (zależy też jakie) będzie niezbyt sensowna. Nie lepiej jakąś podstawową paszę, do tego właśnie Promass czy jakieś wysłodki, i ewentualnie jakiś wyciszający suplement?
A jak mam sieczke z lucerna i olejem, musli light pro linen, pro line pasza Pencil i zamowilam wyslodki buraczane zbilansowane pro linen jak byscir ułożyły tą dietę żeby przybrała na masie przy średniej pracy konia?
Ciężko w ciemno, bez zdjęcia chociażby. W Pro Linen powinni Ci ułożyć dietę, aczkolwiek mam wrażenie że coraz więcej osób nie jest z nich zadowolonych 😉 Ja na pewno dałabym sobie spokój z granulatem, bo w musli jednak widzisz co tam jest, a w granulacie może być cokolwiek. Jak granulat, to tylko top marek 😉 Zależy, co oznacza średnia praca. Ile koń ma lat, ile mniej więcej waży, co w życiu robił, co dokładnie robi teraz, czy były sprawdzane zęby, wrzody itp? Ile siana dostaje?
Enduroboy, - tańsza pasza nie zawsze jest tańsza, a kilogram kilogramowi nierówny. Czasami bardziej opłaca się dać mniej dobrej, "bogatej" składem paszy, niż 3kg tańszej, bo zwyczajnie ta droższa działa lepiej mimo mniejszej ilości 😉
Ja również niezmiennie polecam St. Hippolit, mój koń wygląda rewelacyjnie na ich diecie, współpraca jest bardzo miła 🙂