Dawka nie jest duża, a i stosunek Ca do P poniżej dolnej granicy. Jeśli konisko dostaje do tego siano z dużą dawką motylkowych to się to zbilansuje, jeśli standardowe łąkowe, to kobył pociągnie wapń s kości jak ta lala na potrzeby źrebaka
Cała dawka bez liczenia siano to Ca 15g i P 11g . Zastanawiam się czy nie zwiększyć dawki mieszanki z animiki, aby zwiększyć ilość wapnia. Chodź jak patrze na skład pasz gotowych to często stosunek Ca do P jest prawie 1 do 1....
Liczyłam dałam 5 kg. Ale to wróżenie z fusów, nikt w pensjonacie nie robi dokładnych obliczeń składu siana po zbiorach, a i dawkowanie jest na oko, Tak czy siak mi exelu wychodzi stosunek Ca:P około 1,3;1. Więc dodam więcej Animiki lub kredy pastewnej, ale muszę jeszcze sprawdzić co bardziej się opłaca. 2 kg Animiki to około 30zł z dostawą, a kreda to około 20zł z dostawą za worek 25kg, tylko czy ja będę miała gdzie ten worek pomieścić, jak już składuje spore ilości w paszarni innych rzeczy.
Ps. Zawsze mnie zastanawiają konie które żyją w pensjonatach/stajniach na samym owsie bez żadnej wkładki witaminowo-mienralnej , a chodzą w rekreacji czy są w hodowli bo u nich Fosfor musi być wywalony w kosmos.
Ps. Zawsze mnie zastanawiają konie które żyją w pensjonatach/stajniach na samym owsie bez żadnej wkładki witaminowo-mienralnej , a chodzą w rekreacji czy są w hodowli bo u nich Fosfor musi być wywalony w kosmos.
A mnie zastanawiają konie z dobową dawką siana 5 kg... 😤
Klacz dostaje siano do woli. 5 kg wstawiłam tylko od tak do dawki, Sucha masa wychodzi w tedy w dawce powyżej 7kg, więc jest to ilość wystarczająca dla klaczy o wadze koło 500kg.
Nie da się obliczyć idealnie całej dawki, można jedynie ją oszacować. No chyba, że ktoś waży każdą porcję siana dawanemu koniowi i określi jego skład ( Es, BO s itp)
Tylko jeśli ten koń faktycznie ma tego siana tyle, że jest w stanie się nim najeść i nie chodzi głodny, to 5 kg w takim razie jest dużym niedoszacowaniem.
[quote author=_Gaga link=topic=25.msg2716402#msg2716402 date=1506507378] didko20 taka duża dawka wapnia ze względu na źrebność? Duża? Raczej sporo za mała... [/quote]
Przepraszam, za mała. Myślałam co innego i co innego napisałam. Stosunek ten książkowy 2:1 inaczej przedstawia się u klaczy źrebnych?
Według tabel klacz wysoko źrebna i w laktacji stosunek maksymalny to 3:1 . Klacz obecnie jest w 6 miesiącu ciąży, więc wapń chce zwiększyć od 8 miesiąca czyli w listopadzie.
Jeśli chodzi o pasze objętościową dla koni zalecenia wychodzą 1-2% masy ciała, czyli dla mojej Kosty właśnie jakieś 5-10kg na dzień. Ale klacz dostaje siano bez ograniczeń, ponieważ jest wrzodowcem.
didko20, jakie pasze gotowe mają stosunek Ca do P 1:1? Pytam, bo chyba nie znam żadnej takiej paszy... Co do siana - nie jesteś w stanie oszacować ilości siana zjadanego przez Twojego konia? 5 kg to dawka dla kucyka, nie dla dużej, źrebnej klaczy :/
_Gaga - pasze nuby mają taki stosunek Ca:P 😎 didko20 - nawet jeśli besterly ma taki stosunek - na stronach producent podaje inny: wapń 1% fosfor 0,5%to nie jest to pasza dedykowana klaczom źrebnym, a dla klaczy źrebnej zaburzanie stosunku ca:P poniżej 2:1 to nie jest dobry pomysł, zwłaszcza, że jak sama napisałaś nie jesteś w stanie określić podaży i składu siana. Koń swobodnie poradzi sobie z nadmiarem wapnia, z brakiem już nie bardzo.
Pracowałam w państwowych oborach mlecznych, tam to ekipa jest z innej epoki i oczywiście o poglądach PiS... Tego nic nie przebije, nigdy więcej pracy z takimi ludzimi.
Sivrite - ja podaję, jak potrzebuję, śrutę kukurydzianą ekstrudowaną, ale na mokro - problemów nigdy nie było. Nie rozumiem czemu nie miałabyś dostać kukurydzy mikronizowanej? Nawet na allegro jest.
[quote author=zielona_stajnia link=topic=25.msg2716585#msg2716585 date=1506538601] Sivrite - ja podaję, jak potrzebuję, śrutę kukurydzianą ekstrudowaną, ale na mokro - problemów nigdy nie było. Nie rozumiem czemu nie miałabyś dostać kukurydzy mikronizowanej? Nawet na allegro jest. [/quote]
Pisałam już o tym wyżej, chciałabym ją dostać u siebie w sklepie paszowym. Właściciel obiecał się dowiedzieć o nią, bo jeszcze nikt nigdy nie pytał. 🙂
Znowu niestety szukam paszy dla Seniorki. Od dość dawna dostaje musli Saracen Veteran i jestem z tej paszy zadowolona, koń chętnie zjada. Po sobotniej kolce (prawdopodobnie atak wrzodów) wet zasugerował żeby zacząć podawać paszę dla koni z problemami układu pokarmowego. Swego czasu podawałam paszę Brandon XS ale ciężko go było rozmoczyć, a koń ma problemy z pogryzieniem granulatu. Znalazłam pasze Höveler w postaci musli, jest też mesz który chciałabym podawać na jeden z posiłków. Myślałam o tym musli https://www.hoeveler-sklep.pl/pl/p/Hoveler-Original-ProBalance-20-kg/167 i o tym meszu https://www.hoeveler-sklep.pl/pl/p/Hoveler-Original-PUR.MASH-15-kg/175 Nie karmiłam nigdy paszami tej firmy, myślicie że warto spróbować? Czy może znacie jakieś inne, ciekawsze pasze dla koni kolkujących lub wrzodowców? Będę bardzo wdzięczna 😉
HAVENS GASTRO+ jest świetna, ale to także granulat. To moje odkrycie roku 😍 Z muesli zobacz Nuba Equi i Epona. Niestety o efektach nie powiem, bo nie podawałam.
HAVENS GASTRO+ jest świetna, ale to także granulat. To moje odkrycie roku 😍 Z muesli zobacz Nuba Equi i Epona. Niestety o efektach nie powiem, bo nie podawałam.
O Havensie w ogóle słyszę same dobre opinie. Cena nie najniższe, ale chyba serio nie słyszałam złego słowa o tej paszy.
Robaczek M., my od jakiś dwóch miesięcy karmimy Hovelerem ProBalance. Nie wrzodowców, tylko wiecznych biegunkowców i efekty są świetne. Tą paszę poleca też "nasza" klinika, nie tylko dla koni z problemami gastrycznymi, ale także zapobiegawczo w trakcie różnych stresowych sytuacji.