osobiście uwielbiam sieczki Dengie. przetestowane mam i nadal są w diecie moich futrzaków Alfa-A Oil oraz Good DoEr. wcześniej na tapecie była też Healthy Tummy. oba rude wcinają aż im się uszy trzęsą 😁
sieczki bez melasy są czasem mniej chętnie jedzone, szczególnie ta na kopyta. a senior bez melasy wg. znajomej mocno pylący był. ale to już wszystko zasłyszane opinie.
Miarka ok. 1 kg. Polecam koniom rekreacyjnym, również tym w wieku 15+ oraz skaczącym i chodzącym często w teren a także gubiącym masę.
tulipan- Koń wcześniej nie dostawał paszy. Od początku sezonu dostaje wysłodki (najpierw ekspresowe Pro Linen, teraz zwykłe), przez 3 tygodnie dodatkowo otręby ryżowe (Pro Linen), po przerwie (czekałam na dostawę paszy) dostaje Soymax Trener II i jest w porządku.
Koń pracuje najczęsciej 1-2 h dziennie, maksymalnie 4, gdy jest więcej klientów. Jeden dzień w tygodniu ma wolny.
Koń nie pracował wcześniej tyle (głównie wsiadałam ja, czasem w tygodniu jedna/dwie osoby). Poza tym obciążenie jest rozkładane tak, żeby nie było np. 3 jazd z galopem na placu i drążkami+ intensywny teren- chcę, żeby koń miał mniej więcej równe obciążenie każdego dnia pracy. Gdy zaczął się sezon, zaczął dostawać wysłodki. W celu poprawienia wyglądu konia (nabrania masy) dostała dodatek w postaci paszy. Wcześniej koń nie tracił masy, bo miał cały czas dostęp do trawy lub siana. Pracowałam od ponad roku z ziemi i z siodła, żeby koń nabrał mięśni, których nie miał w momencie, gdy był kupowany.
zoyabea bardzo ciekawe, ale jednak jest różnica, bo te 6% ziół oznacza, że o tyle samo % mniej jest któregoś / którychś innych składników...
Nawet sposób użycia słów jest identyczny 😲skład witaminowy też mają PRAWIE ten sam....6% na 20 kg to są może 3 garści ziół? Może nie dodanie tych ziół przez Prolinena jest bezpiecznym sposobem na uniknięcie potencjonalnego zarzutu o kopiowanie paszy? Swoją drogą jak to jest? Taki skład może być zastrzeżony? Przecież niby każdy może skomponować sobie sam coś bardzo podobnego....
Proszę o radę w temacie musli. Potrzebuję coś dla starszej klaczy. Kon nie pracuje, typowy emeryt na łąkach. Ostatnio spadła z wagi, myślałam o wprowadzeniu jej jakiegoś niskoenergetycznego musli do menu. Możecie coś polecić? 🙂
co do lucerny, mamy w stajni większość koni na sukcesowej, do tego w zależności od konia dostają guidolin i granulat havensa basic i wyglądają jak pączki w maśle. Razem z moim palomino Część koni stoi na Dengie Alfa-Oil i też zjadają i dobrze wyglądają, mojego z racji zdiagnozowanych trzeszczek będę właśnie przestawiać z sukcesowej na dengie (brak dodatkowych cukrów) Także polecam obie 😀
My od kilu lat na Havensie. Jakiś czas temu wprowadzili do oferty sieczkę i takie bloczki. Jestem bardzo zadowolona i moje towarzystwo też. Lucernę z Sukcesu dostają dwa pensjonatowe i w zasadzie zależy od partii, raz jest bardzo drobna i pyląca innym razem grubsza i nie pyli aż tak.
Ja dostałam ostatnio mesz Baileya i wygląda niemal jak mąka, po pierwszym zalaniu utworzył mesz-beton 😵 a koń, jak go dostał, rzucił się na siano i dopiero rano miała wyczyszczony żłób 🙄
Zelmutek, jak potrzebowałam konia odpaść to dostawał Hilight Improver Conditioning + wysłodki. Trochę tańsza wersja na odpasienie to musli robust z intelinka, podaje jesienią i zimą. Na diecie robust+wysłodki+makuch lniany znajomi przytyli nastoletniego folbluta, którego "nigdy nie da się utuczyć". Do tego stopnia, że wzięłam go za przerośniętego quartera 🤣
Muchozol, dzięki za odpowiedź, myślałam o besterly ale gdzieś opis przeczytałam i było napisane, że jest energetyczne dosyć. Chciałam uniknąć takiej paszy. Ty zauważasz żeby takie działanie miało?
Na_biegunach, jak tylko będę przy komputerze to przejrzę to o czym piszesz. Dziękuję! :kwiatek:
xxagaxx, ta pierwsza też dobrze wygląda. Tylko naprawdę ważne jest dla mnie to żeby nie grzała w głowę. Koń ma problemy z nogami i wolałabym żeby pozostał przy statecznych spacerach 😉
zelmutek, ja polecam jeszcze Guidolin Wafer Fioc, wprawdzie nie musli ale może być lekarstwem na wasze problemy 🙂 jak tylko konie spadają nam z masy to dostają właśnie to. Wolno uwalniana energia, dodaje masy, spiera budowę mięśni i takie tam, świetna pasza. Wiadomo, aqh nadmiar energii nie służy, na owsie raczej się ich nie trzyma a guidolin sprawdza się idealnie (dużo masy, mało 'czystej' energii)
Dziewczyny, bardzo dziękuję za wszystkie linki i sugestie. Będę miała lekturę na resztę wieczoru i mam nadzieję, że uda mi się wybrać coś sensownego 🙂
smartini, jeśli Guidolin jest normalnie dostępny w sprzedaży we Włoszech, nie będę miała problemu ze sprowadzeniem sobie tego 🙂 Na szczęście mam tam bliskich, którzy kilka razy do roku kursują między Polską a Włochami 🙂
Zelmutek pytasz o niskoenergetyczne musli dla emeryta, nie grzejące styków 🤣 nie wiem czy kiedykolwiek obserwowałaś jaki poziom energii, a właściwie jego przekroczenie powoduje u Twojego konia niepożądane efekty. U mojego tym maksymalnym poziomem jest ok. 10MJ, a pracuje 5 razy w tygodniu max. po 1,5 godziny lekkiego spaceru. Pasze podane przez smartini , xxagaxx , Muchozol , Na_biegunach są swietne, ale energetyczne, nawet bardzo. Ponizsze mają energetycznosć poniżej 10 MJ 😀 EPONA Irish Edition P ; EPONA Melassesfrei ; Eggersmann Struktur Getreidefrei ; DENGIE Fibremix Easy ; DODSON Leisure Mix ; EPONA Irish Herbal ; BAILEYS Everyday High Fibre Mix musli ; MARSTALL FREIZEIT 😀 P.S. kapitalne do odpasienia i nie spalające styków, a naprawdę efektywne i efektowne 🤣 sprawdzone na kościstym angliku było połączenie: wysłodki + otręby + jęczmień 😀
Sorki za wykład, ale kaloryczność to moja „zmora” 😉 ze względu na efekty utrudniające moje życie, gdy nie dość po aptekarsku podejdę do poziomu MJ przy karmieniu 😀 służę informacjami o paszach (musli, granulat, sieczka) w każdym przedziale energetycznosci 🤣 + zawartość cukrow, tluszczu, itp. 🙂 🤣