Kaalarepa ja w ubiegłym roku miałam problem ze spadkiem wagi u mojego dziadka - odbił się na podstawowej paszy (w naszym przypadku był to hartog lub masters) oraz śrucie jęczmiennej
Które otręby ryżowe najbardziej polecacie? Zastanawiam się czy nie włączyć do diety, a nie chcę wyrzucać kasy w błoto, widząc, że teraz na rynku jest ich całkiem sporo.
mój dziadek stał przez chwilę na beste jahre i szczerze mówiąc szału nie było 😉 pasza ładnie pachnie ale jakiegoś efektu po niej nie widziałam dla starszych na przytycie na pewno polecam dodsona sixteen plus (karmiłam przez rok właśnie chudzielca i duża poprawa), teraz zmieniłam ją na veterana saracena i też jestem bardzo zadowolona. na przytycie dla dziadków polecano mi też equifirsta breeding junior - karmiłam przez chwilę innego dziadka, efekt był ale nie taki jak po dodsonie
Czy daje ktoś z Was Condition Plus z pro-linen (jęczmien ekstrudowany z lnem). Zaleceniem producenta jest podawanie tego na mokro, jednak absolutnie nie widzę, żeby moczenie dawało jakikolwiek efekt (ani te kulki nie pęcznieją, ani nie miękną, tak jak poprzedni jęczmień ekstrudowany, który podawałam).
Na ile zalecenie producenta jest wiążące, czy może można to podawać na sucho bez większych konsekwencji?
(Chodzi przede wszystkim o ten len bo jęczmień ekstrudowany doczytałam, że można dawać na sucho)
zoriczkowa ja jestem wierna equi jewel, widzę znaczną różnicę pomiędzy nimi a choćby maxi rice. Testowałam inne i zawsze wracam do tych zła, że się skusiłam na inne. Niestety te są chyba też najdroższe
strzemionko faktycznie 😉 odnośnie pszenżyta. Tych wysłodek z lucerną nie podawalam na dluzsza mete,miałam jedynie próbke. Mają konsystencję zupełnej papki, a jak z działaniem to noie wiem.
Witam wszystkich :kwiatek: Chciałam się Was zapytać o paszę EPONA Headvit Magnesium, może ktoś podaje swojemu ogonowi, jakieś opinie, cokolwiek? U nas w pierwszych 3 dniach kobyłka spokojniejsza, wyjadała ładnie, teraz dość dużo zostaje i pokazuje czasem rogi. Może macie jakiś pomysł jak wcisnąć inaczej niż do owsa?
srokate, po pierwsze aby suplement tego typu zadziałał trzeba go podawać kilka - kilkanaście dni minimum, zatem działa jako placebo na Ciebie... Po drugie to suplement , nie pasza - czyli nie ten wątek. Po trzecie podawaj z czymś smacznym - meszem, marchwią, muesli. Wiele koni nie chce zjadać suplementów i trzeba je zachęcać...
srokate Ja podawałam mojemu nerwusowi, wg mnie bardzo dobry suplement, co potwierdza skład: magnez jest tam w formie organicznej a więc dobrze przyswajalnej. U nas działało.
Nie wiem gdzie zapytać, więc zapytam w wątku o paszach. Jak przelicza się ilość owsa gniecionego na cały? Kobyła w obecnej stajni stoi na gniecionym, z końcem miesiąca przychodzi już do nas i będzie dostawała cały.