Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Co do Relaxa... właśnie podaję 2 worek i chyba jestem zadowolona. Nie wiem czy to właśnie wpływ tej paszy ale koninka od 2 miesięcy stępująca, młoda, baaaardzo naładowana jakoś daje się utrzymać pod siodłem na spacerach więc chyba plus.
Muesli suche ale nie pylące. Z obserwaji wynika że smaczne.
A tu zonk...Ta -pasza granulowana o której piszecie Deukavallo (?) nie jest dostepna na stronie animavetu, a ni nigdzie indziej w Warszawie 🙁
Asds
sporawadzana jest jedynie na zamówienie.
Jej cena zalezy od wielkości zamówienia.
Zastanawiem się się co podawać młodej, 4-ro letniej kobyłce, chodzącj ok 4 razy w tyg (zależy jak mam czas)
do tej pory dostawała garść sieczki
teraz rozważam musli equi firsta classic mix lub classic club
w classic mix jeste napisane że "w pełni zaspokaja potrzeby młodych koni, zapewnia optymalną kondycję..."
w classic club "zapewnia doskonale zrównoważoną dietę koniom o niskich wymaganiach energetycznych"

pasze są podobne, dlatego nie wiem, na którą się zdecydować
korsik, ja dla 3 latka nie pracującego zdecydowałam się na classic mix ale jeszcze do mnie nie dotarło.
korsik, classic club JEST pasza energetyczna. (z tego co pamietam energetycznosc na poziomie 13MJ!) . ja bym ci polecila classic fiber.
fiber, teraz dostaje strasza, a dla młodej chcialam coś tańszego
chyba się zdecyduje na classic mix

i jeszcze 1 pyt. ale już dotyczące żywienia.
przez miesiąc nie będę miała możliwości jeździć/lonżować Młodej
i zastanawiam sie, czy przez ten czas zostawić ją na samym owsie bez dodatków czy dawać musli?
Ostatnio w stajni przeglądałam katalog Eggersmanna (zresztą bardzo stary)
Na ostatniej stronie była derka, kurtka, kamizelka, czaprak itp. Eggersmana.
Strasznie spodobał mi się odcień tej zieleni (wszystkich produktów) i zachorowałam na tę derkę.
Czy gdzieś można zakupić te ich "firmowe" produkty ?
Na stronie nic nie znalazłam.
mam katalog eggersmanna na 2009r z cennikiem i jest tam ta derka do kupienia za 130 zł...aby zakupić musisz chyba skontaktowac się z jakimś lokalnym dystrybutorem...
piglet, dzięki za odp.
Przypomniało mi się że mam w domu jeszcze jakiś katalog ich, mam z 2008 i kolor derki jest już zupełnie inny niż w tym starym.

Ktoś podawał sieczkę Spillersa Conditioning Fibre ?
Znalazłam tylko jedną opinię na forum.
Ktoś podawał sieczkę Spillersa Conditioning Fibre ?
Znalazłam tylko jedną opinię na forum.

ja dawałam, ale dość krótko. opinię mam pozytywną - w takim sensie, że spełniała swoje zadanie 🙂

Ktoś już dawał Max-e-glo? http://maxeglo.pl/
Ktoś już dawał Max-e-glo? http://maxeglo.pl/

Caroline
moja koleżanka daje i jest zachwycona.
Konie mają energię, 'Puchną' jeśli chodzi o mięśnie a nie tłuszczyk no i wogóle b. dobrze wyglądają, sama mi polecała, pewnie się skusze przy przypływie gotówki.
Stosował ktoś lucernę Hartoga?
Wojenka, tak, zdecydowanie bardziej polecam marstalla
Ja daję tą sieczkę od jakiegoś czasu i zadowolona jestem.
Dawał ktoś Performance Concentrate D&H? Nie mieliście problemów z przebiałkowaniem po tym? Albo jakiś innych skutków ubocznych?
Ja też dawałam Hartoga i nie narzekałam(znaczy koń nie narzekał 😉 )
Zuź dawałam przez dłuższy czas Performance'a i żadnych problemów nie było.
a dawalyscie PAVO explosive? Jakie opinie?
A możecie coś polecić dla koni z tendencją do kolek?
Jakieś musli, granulat... cokolwiek 🙂
Robaczek moja znajoma zrezygnowała całkowicie z owsa dla swojej klaczki kolkującej praktycznie codziennie i zastąpiła paszami Obiegłego-jest bardzo zadowolona, żadnych problemów trawiennych, konica odkad przestawila na pasze nie kolkowala ani razu ;-)
przyszło pavo nature's best 😅 pięknie pachnie, w środku większość składników da się odróżnić, nie ma żadnych miałkich piachów, trochę granulatu, a wszystko nieźle smakuje 😁  koń wcina, aż mu się uszy trzęsą. Tyle po jednym dniu stosowania.😉 Zobaczymy, co będzie później.
a dawalyscie PAVO explosive? Jakie opinie?

ja ponawiam swoje pytanie i dodam jeszcze pytanie czy jeśli podaje się dawkę mniejszą niż zalecana (np. o połowę), ale miesza się z inną paszą (senior conditioning mix), również uważaną za w jakiś sposób energetyczną, czy to dobre połączenie czy przesada? Włącznie nie przekraczałoby to 1,5 kg.
Co prawda Explosive nie podawalam, a Energy Control, wiec i tak napisze o swoich doswiadczeniach  😉 Dawalam miarke musli energetycznego na codzien i 1/3 miarki granulatu. Przed zawodami troche wiecej musli i 1/2 miarki granulatu i kobyl mial duuuzo energii i ogolnie byla b. chetna do pracy. Mimo ze jest wybrzydzaczka, to jakos granulki jadla bez problemu - zostawiala najwyzej kilka na dnie zlobu.
Czyli łączenie pasz energetycznych, ale bez zwiększania ich ilości kg jest ok?
Explosive to granulat, conditioner to musli. Myślałam, żeby dawać miarkę (kg) conditionera i 1/2 miarki (1/2 kg) granulatu explosive.

Czy to bedzie działalo? Jesli producent zaleca np. podawania 1 kg?

Sorry za pytania żółtodzioba, ale wole zapytać niż przedobrzyć.

i jeszcze linki:

PAVO: http://www.konie24.com/product/pavo-explosive-161/

Skład:

VEPeXp 850 (Energia netto)

VREp 9% (Strawne surowe białko)

Białko surowe 11,0 %

Tłuszcz surowy 3,5%

Włókno surowe 11,0 %

Popiół surowy 10,0 %

Całkowity cukier i skrobia 33,0%

Wapń 1,5 %

Fosfor 0,5 %

Sód 0,7 %

Magnez 0,5%

Dodatki:

Witamina A 22.000 j.m.

Witamina B1 30 mg

Witamina B2 30 mg

Witamina B6 20 mg

Witamina B12 400 mg

Witamina D3 2.750 j.m.

Witamina E 500 mg

D-Biotyna 450 mcg

Miedź (siarczan) 40 mg

Cynk 150 mg

Selen 0,6 mg

Jod 1 mg

Mangan 120 mg

Spillers Conditioning mix: http://animalia.pl/produkt,15038,Spillers_Conditioning_Mix.html

Analiza: Energia strawna (MJ/kg) 12.2; Olej (%) 5,5 ; Białko (%) 15; Włókna (%) 14; Skrobi (%) 20; Witamina A (jm / kg) 10.000; Witamina D3 (jm / kg) 1.500; Witamina E (IU / kg) 200; Miedzi (mg / kg) 30; Selen (mg / kg) 0,3

chodzi też o zawartośc witamin itp. W jakich proporcjach lepiej mieszać te pasze? Z góry dzieki  :kwiatek:
Jesli ja nie przedobrzylam (tak sadze, bo Glut czul sie b. dobrze), a laczylam musli 13MJ i granulat 14MJ, to tez nie przedobrzysz. Tak mysle  😉
Super wielkie dzieki 🙂 Jak soe coś bedzie działo, to po prostu odstawie 😉

A jeszcze jedno pytanie - jeśli wyjeżdżam na urlop (2 tyg) i koń będzie chodził lekko pod moją koleżanką, to czy odstawić część (np granulat) czy nic nie zmieniac?

opolanka, to zalezy od twojego konia. podobnie jak to, jak zareaguje na konkretna pasze. generalnie zasada- dostosowywania jedzenia do pracy sprawdza sie zawsze. po co futrowac energetykami jak kon bedzie jak sama napisalas 'lekko pracowal przez 2 tygodnie' ?

a ilosc zalezy od 2 rzeczy- rodzaju roboty oraz tego, co  chcesz osiagnac- innymi slowy 'po co ci ta pasza'- jak dla mnie 0,5 miarki ( jezeli mowimy o standardowej miarce 1l) dziennie dla konia w treningu to zawracanie glowy- zbyt wiele to w jego zyciu nie zmieni, chyba ze generalnie swietnie wykorzystuje pasze i dostaje jej ogolnie male ilosci

szafirowa, ja daję ok. 1,5 kg paszy ogółem.
Koń ma regularne treningi, i staram sie tez startować (konkursy 120-130). Potrzebuję energii.
Dlatego się zastanawiam, czy łączenie dwóch fajnych pasz przyniesie efekty, jesli tak to w jakich proporcjach (aby nadal było to 1,5kg - 2).

poza tą paszą mój koń dostaje ok. 6kg owsa rozłożone na 3 posiłki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się