Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Potrzebuje paszy (musli lub granulat) dla klaczy rekreacyjnej, lekko pracującej ( około 1-1,5 h na maneżu lub w terenie, około 5-6 dni w tygodniu). Pasza koniecznie bez zawartości owsa, bo niestety ale kobyła jest po nim nadpobudliwa. Pavo i hartog z góry odpadają bo mój smakosz ich nawet nie tknął 😵 Do maks 100 zł za worek. Jakieś pomysły? 👀
U mnie super sprawdzał się havens, może ona nadpobudliwości jakieś bardzo po owsie nie ma, ale futrowanie jej nadmierna ilością i generalnie energetykami nie robi jej dobrze na czache, a po nim nie było żadnych niespodzianek.
Miałam granulat Basis-Sportbrok ( ale nawet nie wiem czy ma w sobie owies) i musli na pewno było bezowsowe: Muesli Beta Plus ( ono jest coś w stylu tych musli cool bez owsa i z dość niską zawartością energii)
My obecnie na Saracenie, jestem bardzo zadowolona. Rekonwalescent je tę paszę: http://www.opti-shop.pl/pl/p/Cooling-Mix-plus-HERBS/219
Pachnie, smakuje i nie wali na dekiel, a koń bardzo dobrze wygląda.
kittajka, ja polecam Krauter Musli St. Hippolyta. Karmię tym emeryta, wygląda dobrze, a sama pasza bardzo smakowita, pachnąca ziołami, bezowsowa i cena u mojego dystrybutora - 69 zł za worek 20 kg.
Jak długo można skarmiać paszę po okresie ważności??  😉  Co tam się może przeterminować?
kittajka polecam:

high fibre mix lub cubes baileysa - koń stoi ponad rok na tym musli, nie ma żadnego problemu ze smakowitością (zjada chętnie, musli łanie wygląda, jest lekko wilgotne, nie kurzy), ma mało białka i energii, co w przypadku mojego konia ważne, bo jest nerwus z lekko gorącą głową i bardzo wrażliwy na białko; miałam za równo musli (cały czas ok ponad roku) i skarmiłam jakoś na zeszłą jesień 2 worki granulatu - koń łagodnie przeszedł z paszy na paszę bez żadnych kłopotów 'trawienno-żołądkowych'. Przeszłam z powrotem na musli bo bardziej odpowiada mi ta forma.

highlight horse and pony mix - obecnie 1 worek, nie było high fibre mix na stanie w sklepie więc zamówiłam produkt jak najbliższy paszy na której koń stoi. Musli wygląda dokładnie tak jak wyżej opisany high fibre - aż się zdziwiłam jak otworzyłam worek. Nie widzę żadnej różnicy pomiędzy tymi dwoma paszami, wiem tylko że highlight ma chyba o 0,5 mniej energii czy białka oraz ciut niższe niektóre 'parametry' przy 1 czy 2 rzeczach w składzie paszy porównując z hight fibre. Różnica prawie żadna.

Kupuję pasze baileys ponieważ jest darmowa przesyłka. Pewnie jakbym miała dostęp 'w domu' do hurtowni/sklepów z różnymi paszami to może bym znalazła coś innego, jednak ja z baileysa jestem bardzo zadowolona - również z sieczek (golden, alfalfa, ultra grass, fibre plus nuggets zamiast sieczki) i z suplementów (olej i wapno). Dodatkową zaletą paszy high fibre jest zawartość oleju - korzystnie wpływa na sierść, chociaż ja w okresie zimowym w zeszłym roku podawałam olej sojowy, około 100 ml, skarmiłam cały baniak 5 litrowy

Koń dostaje pełną miarkę z lekką górką paszy dziennie - co daje około 1 kg. Resztę treściwego reguluję owsem - w zależności od pracy. Konio chodzi obecnie mniej, ale jego zwykły tryb roboty to 4 razy w tyg około 1 godz pod siodłem trening uj, w sezonie 1 teren w tyg zamiast pracy na maneżu, i 2 lonże około 45 min max. Koń w ten sposób pracując stopniowo nabierał kondycji, poprawnie budował mięśnie i przy dodatkowych 2 miarkach owsa gniecionego na każdy z 3 posiłków wyglądał jak kiełbasko-kulka. Ładnie i zdrowo. Siana do oporu (około 7-8 kg dziennie, jak dawałam np. plasterek czy 2 więcej to rozdeptywał w boksie)

dopisuję

jaskierkowa ja miałam 2 razy do czynienia z przeterminowaniem:

1. olej sojowy - skończyłam skarmiać baniak 5 litrowy około 3 tyg po terminie ważności - koń zjadał posiłek chętnie, nic nie zostawało na dnie mam na myśli np. paszę oblepioną olejem)

2. mesz rowen barbery - kupiłam i otworzyłam górę worka, nie odpakowałam całego. Przygotowałam na posiłek na kolację - koń nawet nie powąchał. Nie zjadł nic. Okazało się że jest 5 mies przeterminowany, a przecież worek był szczelnie zamknięty i co w tych ziarnach mogło się zepsuć - nie wiem. Nie wiem też czy może po prostu ten mesz mu nie podpasował, chociaż nie sądzę, bo koń nie należy do wybrednych i raczej chętnie zjada co mu się do żłobu włoży. Na szczęście uznano reklamację.
Pytam bo w E-ponie Irish Herbal jest w promocji, ale data przydatności do 20 sierpnia... ale teraz sie boje, że kupię i Jaskier nie będzie jej jadł...
Dziewczyny wielkie dzięki za pomoc :kwiatek:
junona, dzięki za przypomnienie o baileysie :kwiatek: W sumie kobyła już kiedyś zjadła dwa worki granulatu, które mieliśmy na zastępstwo innego i jak na nią całkiem chętnie go jadła. Główka nie skwierczała, a koń ogólnie dobrze wyglądał, więc chyba na baileysa się zdecyduje.
kittajka proszę uprzejmie 🙂

polecałam pasze, które sama przetestowałam. Pavo mówiłaś że odpada - opiszę jeszcze kilka innych pasz z którymi miałam przyjemność - jakby ktoś inny info szukał. Jak zaczynałam z paszami (uzupełnienie owsa, nigdy pełnoporcjowo) miałam jeszcze pavo:

condition - tylko 2 worki, nie mam zastrzeżeń do paszy, jednak miała ciut za dużo energii jak na potrzeby mojego konia - ale niska zawartość białka

nature's best - dobre musli, tylko nieco suche i na dnie zawsze zostawało takiego kurzu trochę. I ze względu na tą suchość nie do końca mi pasowało

daily plus - sieczka z granulatem. Moim zdaniem bardzo fajna pasza, stosowałam jako sieczkę (dodatek do owsa i musli na kolację). Przede wszystkim dość wydajna przy podawaniu jednej dużej garści do posiłku, trochę sucha, ale z kolei miała bardzo ładny zapach.

eggersmann equi crisp - koń jadł, ale w 3 dni po rozpoczęciu podawania (późna jesień) zaczął wycierać sobie rzep ogonowy 🤔 podawałam ponad tydzień może, z dnia na dzień ogon coraz gorzej. Jak odstawiłam - problem ogonowy się skończył. Drugi koń z wielkim smakiem zżarł cały worek bez żadnych przygód. Więcej żadnego eggersmanna nie kupowałam, do dziś nie wiem jaka była przyczyna takiej a nie innej reakcji konia na to musli. Może zbyt zdrowy układ pokarmowy miał na to musli? bo to pasza dla koni z problemami żołądkowo-jelitowymi niby - ale mimo wszystko dziwnie wyszło z tym equi crispem. A musli wygląda bardzo ładnie i kolorowo - dużo różnych drobinek wszystkiego.

besterly basic - pasza bardzo często polecana na forum jako ekonomiczna i dająca dobre efekty. Skarmiałam nie całe 2 tygodnie. Koniowi lekko puchły po niej nogi. Podejrzewam, że to reakcja na dość wysoką zawartość białka w paszy.

Zawsze podaję około 1 kg musli/paszy. Wydaje mi się że przy 1 kg - 1,5 kg (w zależności od potrzeb) można już zauważyć i odczuć działanie pasz.

Fajnie byłoby mieszkać np. w warszawie bo macie tam dostęp do pasz wielu producentów i możliwość odbioru osobistego. Mieszkając w Bydgoszczy muszę zawsze doliczyć koszt przesyłki - 15, 20 zł co przy np. 1,5 worka na miesiąc (czyli de facto 2) daje już koszt połowy worka paszy. U nas tylko w sumie sukces można dostać i ewentualnie zamawiać pavo do odbioru w sklepie, jednak jak rozmawiałam w sklepach właśnie o sprowadzaniu pavo do odbioru w bydg to niestety nie gwarantują regularnego dostępu do pasz.

U mnie baileys wygrywa po postu darmową dostawą i dość szeroką ofertą pasz i dodatków oraz dobrymi cenami. Po koniu z kolei widać, że zarówno suplementy jak i pasze mu służą, są smakowite i bardzo dobrze wygląda stojąc na nich

dopisuję jeszcze:

mesze:

st hippolyt - pierwszy mesz instant jaki podawałam, teraz będzie już prawie 2 lata, w każdy poniedziałek zamiast tradycyjnej kolacji. Pięknie pachnie, żłób wylizany do czysta za każdym razem - widać, że dla konia to prawdziwa uczta. Oba konie aż się trzęsą jak widzą i czują zapach z wiaderka z meszem. Dobre parametry energii i białka dla mojego konia (jedno i drugie niskie)

pavo - ładnie pachnie, koń równie smacznie wcina jak hippolyta. Musiałam zamówić na szybko bo nie zauważyłam, że koniec worka się zbliża. Niestety nie było st hippo na stanie, pavo był i ma dobre opinie na forum więc zamówiłam. Moim zdaniem pachnie bardziej owocowo-ziołowo, a hippo z kolei bardziej ziołowo-zbożowo. Pavo ma też wyższą enerię, ale przy podawaniu raz w tyg na jeden posiłek 1,5-2 miarki (zależy od pracy) nie odczułam specjalnie efektu tej większej energii.
junona, a skąd zamawiasz baileysa? U mnie właśnie też jest problem z dostępnością wielu pasz (największe zadupie województwa pomorskiego) i mi zostaje tylko i wyłącznie wysyłka. Jeszcze fajnie jak sklep oferował normalną cenę wysyłki za jeden worek + 5 zł za każdy następny. Gorzej jak za każdy worek trzeba było płacić po te 20-25 zł 😵 A pavo niestety odpada bo szanowna pani koń nawet nie tknęła 👿
kittajka ja nie junona, ale mój koń też wcina musli i sieczkę Baileysa, więc pozwolę sobie odpowiedzieć 😉 To strona dystrybutora: http://baileys.com.pl/ chociaż osobiście zamawiam z animalii, stamtąd też darmowa wysyłka obowiązuje 🙂
ja też z animalii - przez kilka lat uzbierała się fajna zniżka na paszę, dodatkowo przesyłka gratis jak płacę przelewem.

Po takim czasie korzystania z usług sklepu wiem, że jak towar w magazynie to nawet już w poniedziałek o 18 wysyłają i pasza we wtorek u mnie (jak za pobraniem). Przelewm czekają na zaksięgowanie.

Z animalii wychodzi mnie taniej niż ze strony dystrybutora (nota bene animalia i dostrybutor baileysa na polskę to ta sama osoba 😉 więc zarówno z baileys polska jak i animalii można spokojnie zmawiać). Jak zamawia się ze strony baileysa to nie ma chyba tego programu lojalnościowego jak w animalii. Jak zamawiam kurierem ze pobraniem to dopłacam kurierowi 5 zł za przesyłkę. 
Dzięki dziewczyny :kwiatek: Patrzyłam na stronę dystrybutora, jeszcze spojrzę na stronę animalii, ale jak czytam Wasze wypowiedzi, to chyba więcej korzyści będzie przez animalię.
hej ! słyszał ktoś z was/stosował paszę (granulat 25kg) z Gryf-wetu z Goleniowa ? znam konie które to wcinają i wyglądają super i nawet chciałam zamówić ale ta przesyłka mnie powala.. jak chcę mniejszą ilość to muszę zapłacić te 25zł a jak chcę żeby mi dowieźli to muszę zamówić minimum 8worków  😤 ale może ktoś z was to kupuje w większych ilościach i mogłabym ewentualnie odkupić 2-3worki ?
Co sądzicie o Hilight Improver Conditioning Mix (http://animalia.pl/produkt,26537,508,hilight-improver-conditioning-mix-20kg.html)  ? Planuje kupic coś niedrogiego dla konia, który w listopadzie zacznie pracę. Oczywiście chcę zacząć dawac ją dopiero wtedy. Teraz wałach wciąga Marstalla Complete i sieczkę z lucerny. Podobno ten Hilight wspomaga rozbudowę mięśni itp. ... Polecacie?
Ja karmię. Ale zdecydowanie nie pelnoporcjowo. Nie wiem czy to zasluga paszy bo daje jeszcze inne dodatki ale fajnie mi sie moj sucharek zaokragla i wypelnia mięśniami. Oczywiscie zaczął tez regularną prace. No i bardzo lubi tą pasze- chyba najbardziej z wszystkich jakie jadł. Jest dosc "mokra" chyba przez olej i melase, w kazdym razie nie taka sypka i pyląca. Ogolnie polecam, ciezko mi ocenic wpływ na mięśnie ale bardzo podobna do Baileysa tej kondycyjnej.
Evson Dzięki za opinię  😀 

Teraz tak myślę nad wysłodkami... Wychodzi o wiele taniej no i zaokrągla... A właśnie tego mi potrzeba, bo mój to taki chuderlak.. Bardzo trudno mu przytyć.
Do moczonych wysłodków można dodawać sieczkę, jakieś witaminy, olej itp. ? Bo aktualnie daje właśnie muesli, sieczkę, owies, witaminy i drożdże i nie chciałabym z tego rezygnować. Tylko muesli może zastąpię tymi wysłodkami... Co o tym sądzicie?
tak do wysłodków możesz spokojnie dodać co tam chcesz : ) ja np daje wysłodki i otręby pszenne razem, wcześniej dawałam wysłodki + otręby + kukurydza + owies + łuska słonecznika, olej, witaminy itd

ponawiam pytanie : Czy ktoś miał styczność z granulatem dla koni z Gryf-wetu ?
Zastanawiam się nad paszami Havensa, zainteresowała mnie pasza Natur Balance. Nie wiecie, czy we Wrocławiu ktoś to sprzedaje?
margaryna, a gdzie masz od nich pasze, bo na stronie są tylko dla gołębi, a o koniach nic nie wchodzi.

My od dwóch tygodni na Besterly Basicu jak pasza podstawowa, a że koń miał przerwę przez te upały to nic więcej nie dostawał i powiem, że mile mnie wczoraj zaskoczył, stał tydzień, a był fajny do pracy, energiczny ale nie napalony, nie odwalało mu - zobaczymy jak się sprawdzi przez kolejne dwa tygodnie na lekką pracę.
ja Besterly Basic daje już około 4miesięcy dla folbluta i fajnie tyje i nabiera masy ale nie ma odjazdu bardziej niż zwykle : P

no właśnie na ich stronie nie ma ale mam od nich ulotki i mają to w ofercie w załączniku dodaję ulotkę tej paszy którą przesłali mi z Gryf-wetu
Czy ktoś może ma porównanie otrębów ryżowych Maxi Rice i Mühldorfer Reiskleie? Głównie chodzi mi o ilość tłuszczy i białek oraz sposobu dawkowania.:kwiatek:
O Maxi Rice znalazłam te informacje, ale o Mühldorferze nigdzie nie mogę znaleźć 😲
http://www.pferdefutter-shop.de/produktauswahl/vollkorn-und-muesli/reiskleie-stabilisiert.html tylko, że po niemiecku.
Nie pamiętam, bo sama się wahałam między tymi dwoma, ale wydaje mi się, że gdzieś widziałam i dawkowanie było podobne do siebie.
Wybrałam i tak Maxi Rice ze względu na łatwiejszą dostępność.
Dziękuję! 🙇
Mühldorfer wychodzi korzystniej, bo jest o kilkanaście zł droższy, ale worek ma 20 kg. 🙂
Nie wiem czy dobry wątek, ale coś mnie dopadła pomroczność jasna. Mój koń się tak zachwycił nowym miejscem, że od razu schudł, pod czachą trohę dymi, więc z owsem ostrożnie, a tu się jeździ codziennie (i raz w tygodniu trening). Orientujecie się w jakichś paszach typu "slow release energy", ale tak do 50-60 zł/worek...? czy to nierealne?

margaryna, ja miałam kombi pellets. Fajne, koń mi na tym przytył, a i dość wydajne. Tylko chyba podrożało trochę.
margaryna o Kombi pellets było w tym wątku pisane wielokrotnie. Trzymam na tym konie od lat i jestem bardzo zadowolona z efektów. Niskoenergetyczne, witaminizowane - słowem credo tego, czego potrzebują moje konie
Co do Jubi 40 - zaczęłam dopiero 2 worek, więc niewiele jestem w stanie powiedzieć...

Jednak 70 zł za kombi to raczej sporo... ja kupuję po 45... W galopadzie z przesyłką wyjdzie jakieś 50 - 55 zł max...
Sankaritarina a Besterly Olimpic ? Nie sadzi na głowę, a w tej cenie to całkiem rozsądna pasza.
margaryna, Jubi jest spoko. U mnie w stajni konie to jedzą, ja skarmiłam 4 worki. Efektów specjalnych brak, ot musli jak musli.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się