Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Gillian ta pasza szału nie robi. U mnie zadziałała, ale ja potrzebowałam lekkiego dodatku energii, nie jakiś "wielkich mecyi"  😉
ja w sumie wielkiego doładowania też nie potrzebuję, tylko coś żeby trochę się zwierz ocknął z letargu życiowego 😉
Gilian weź sobie Gran-mastera C  (energetyczne) z wolapasze 🙂 na allegro pewnie coś jest 🙂
kurcze mam już dwa wory, jak kuń zje to będę szukać. Generalnie już znalazłam, wiem że Dynamix i Olimpic Besterly dają kopa, ale chyba jeszcze poszukam ideału 😉 pierwsze słyszę i tych paszach, co to za twór? bo cenowo super z tego co widzę - 40zł za 25kg...  👀
Otworzyłam dzisiaj worek sieczki DENGIE Alfa A Original..i nie wygląda żeby była lepsza niż Dodsona  🤔

Mam tylko nadzieje że mój koń będzie chciał ja jeść  🙄
Mój generalnie teraz stoi na prawie samej sieczce Dengie (+ 3m owsa i 2 musli) i je z ogromnym namaszczeniem  😉
Dopiero teraz zauważyłam że ma bardzo wysoki poziom białka  😵
Jak to lucerna 😉 Tę się dawkuje garściami, jeśli potrzebujesz "wypełniacza", to HI-FI Apple się nadaje.
Dramka, no jest... Pams ja jadl, malo robil i przebialczyl sie, a on nie jest zbytnio wrazliwy na bialko w sumie. Dla malo pracujacych lub wrazliwych koni odpada...
Hi fi jabłkowa nieziemsko pachnie, miałam ochotę sama głowę do worka wsadzić  😉
tulipan oj tak, ja się inhaluję jak tylko jestem w paszarni. O koniach nie wspomnę, trzęsą się jak się z wiaderkiem idzie.
Bombal, dawkowanie sieczki Alfa-A Original ze strony OptiFeed:

Zalecane dawkowanie:

2,5 kg/ dzień/ koń o śr.m.c 550kg w średniej pracy
1,5 kg/ dzień/ kuce o śr.m.c. 300kg w średniej pracy

Więc jednak nie garściami tylko miarkami i to dużo, bo 2,5kg sieczki to jest w cholerę miarek. Miarka taka Pavoska waży ok. 200-220gram.  (Stawiam, że to jest dawkowanie zamiast paszy treściwej).
Ja podawałam 600 gram dziennie, przy bardzo małej ilości owsa ze względu na wrzody - lucerna jest bardzo fajna w diecie wrzodowców, ale mój toleruje dobrze do miarki dziennie - powyżej ma już objawy przebiałczenia. Owsa za to może jeść sporo więcej i takich efektów nie ma. Lucerna za to działa spektakularnie.

Zresztą inne sieczki też mają takie dawkowania. Przykładowe dawkowanie jako paszy treściwej przy sieczce dla wrzodowców, także opartej na lucernie - Healthy Tummy - zakłada 500gram/100kg konia / dzień - czyli średnio 2,5-3kg sieczki. Przy czym zaznaczone, że dla koniu w treningu może być łączona z innymi paszami treściwymi.

Sam producent więc zakłada tak duże dawkowanie tych sieczek. Więc chyba nie jest to tak, że jak lucerna to garściami - jak widać dużo więcej.
Niezmiennie uważam jednak, że jest to dużo lepsza sieczka i sporo bardziej ekonomiczna niż Dodson - jeśli stosuje się ją właśnie w ilościach mniejszych a nie sugerowanych.
Dawkowanie dawkowaniem, ale nie wiem, który nie chodzący GP koń zniesie 2,5 kg lucerny dziennie. Bombal chodziło chyba o to, że garść do posiłku równoważy wapń:fosfor i również w takiej ilości działa alkalizująco, także korzyści z podawania można osiągnąć już przy znacznie mniejszej ilości.
equi.dream, ja od P. dostałam swego czasu informację - jak ma działać to ma być podawana w takiej ilości 🙂. Producent też tak zakłada. Zresztą wyraźnie pisze, że dla koni w treningu jest możliwe dodawanie paszy treściwej, więc zakłada że taki poziom energii może nie wystarczać.

Ja też nie znam konia, który to zniesie i raczej się skłaniałabym ku dawkowaniu właśnie jako dodatku, no ale chodzi mi o to, że skoro producent zakłada takie ilości i podaje je na oficjalnych stronach / opakowaniach to ktoś potem to może tak stosować.
Dlatego kiedyś powiedziałam w rozmowie z Bombal, że dla mnie dawkowanie nawet tej sieczki dla wrzodowców w ilościach zalecanych jest kosmiczne. Ona też jest lucerną z dodatkami.

W czym jest lepsza od dodsona? Jakbym zerknęła na poziom białka bym nigdy jej nie zamówiła
Dramka, Dla mnie sieczka to sieczka, ma być pozbawiona wszelkich dodatków i najlepiej z lucerny albo mieszanek z lucerną. Ewentualnie z olejem. Tej możesz właśnie dawkować WAGOWO mniej, a objętościowo będzie podobnie, bo sieczki Dodsona wagę swoją mają z wszelkich dodatków - granulek, ziaren zbóż. Dla mnie to bez sensu. Jak podasz mniej wagowo sieczki z Dengi to dostarczysz mniej białka także.
Mi dodatki nie przeszkadzają natomiast sieczką zastępuje owies więc nie mogę podawać mniej. Dla mnie najważniejszy jest skład, tzn białko. Sieczka energetyczna dodsona ma mniej białka..ta ma bardzo dużo, nie wiem dlaczego na to nie zwróciłam uwagi  🤬
Chyba marudzisz Dramko 😉
Dla mnie ta zawartość białka to atut właśnie, chociaż jedna z "moich" kobył nie może jej jeść, bo puchnie (dla niej widocznie za dużo), więc dostaje HI-FI w ilościach miarkowych. Inne dostają garściami Alfa A lub Alfa Oil, żyją, mają się dobrze i wyglądają akuratnie.
epk ja sobie tych garści nie wymyśliłam, tylko usłyszałam od tej samej pani dystrybutor- dietetyk 🙂
H.Tummy to nie jest chyba jednak sama lucerna (od razu mówię- nie analizowałam składu), więc tego można pewnie więcej.
Mnie się te sieczki bardzo podobają, ogonom również 🙂
Bombal, podstawą jest lucerna + dodatek ziół + granulki środka zobojętniającego kwasy -  rudy tak samo reagował  jak na czystą lucernę - puchł. I to w ilości 1/3 tego co było zalecone - czyli pełnej dawki.

Dla mnie te sieczki są bardzo fajne - np. Alfa Oil, ale absolutnie nie w zalecanych dawkach.
Alfa-A, HI-FI, Alfa Oil - kto jest producentem? W UK Dengie robi sieczki pod tymi nazwami, chciałabym wyczaic czy to to samo?
wygląda, że tak 🙂
ja w sumie wielkiego doładowania też nie potrzebuję, tylko coś żeby trochę się zwierz ocknął z letargu życiowego 😉

Ja w tym samym celu podawałem Havens  Dravers Brok tak ze trzydzieści procent do owsa i efekty były widoczne, koń się obudził i widać było że żyje 🙂 Aż dostałem od kolegi Sukces dla koni sportowych... i koń znów zasnął 😤
wygląda, że tak 🙂

:kwiatek:

Świetnie, bo bardzo by mi tych sieczek brakowało po powrocie do Polski! Niczego innego nie uzywam.
Chcę zamówić większą ilość paszy Epona. Jeśli ktoś chciałby się dołączyć, to zapraszam.
Pavo Cerevit czy Eggersmann EquiCrisp Balance    ❓

edit w koncu zamówiłam eggersmanna, pavo ma zdecydowanie za dużo granulatu
czy nie zaszkodzi jak podam mielone siemie lniane zamiast calego koniowi???
Nie. Ja zalewam samym wrzątkiem, mieszam i gotowe.
Mówi się, że całe siemię należy gotować.
Czy ktoś używa besterly herbic i może mi pdoać ile waży miarka tej paszy? (taka PAVO )  :kwiatek:
Wpadam do wątku pochwalić Baileys Everyday High Fibre Mix. Koń po kontuzji, ale wygląda nieźle. Sierść się pięknie błyszczy a kobyła uwielbia tą paszę. Dostaję ją półporcjowo bo 2kg. Teraz wracamy powoli do konkretniejszej roboty będziemy testować hilight improver. Mam nadzieję, że pomoże w szybszym odbudowywaniu mięśni 🙂
Dzięki Alaska już sama zwątpiłam, a wolę nie ryzykować  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się