Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Barb jest generalnie młp. w takim sucharkowym typie.
Zaczęłam tę sieczkę dawać w jakoś w połowie listopada, jak siano się zrobiło deko gorsze no i trawy już nie było. U nas to też chyba kwestia tego, że od tego czasu jegomościu został wzięty porządniej do roboty - w międzyczasie też się podłamywałam co do efektów (wiadomo, że chce się od razu, po jednym dniu  najlepiej 🤣 ), ale od końca marca koniu jest dodatkowo raz w tygodniu lonżowany w dole, więc tak naprawdę ten widoczny efekt dopiero zaczyna wychodzić.

W linku porównałam 3 foty, niestety z grudniowych lepszych nie mam, wszystko w jakości halowej :-/
Pierwsza po lewo to grudzień/styczeń, potem marzec i ostatnia z połowy maja.
Moon, rzeczywiście jest spora różnica. Jeśli mogę spytać, to ta sieczka była jedyną zmianą w diecie, czy dorzuciłaś coś jeszcze? 🙂

Mój to nie tyle sucharkowy typ (bo 172 cm i adekwatna budowa, ani mocny, ani delikatny), co po prostu chłopak z metabolizmem godnym pozazdroszczenia, do tego nerwowy i co za tym idzie bardzo łatwo się spalający. Schudł mi pod koniec stycznia, czyli w największe mrozy (koło 20*C) i w zasadzie cały czas jest po tym odpasany, a efekty dopiero zaczyna być widać. Chociaż widzę go teraz rzadko i muszę przyznać, że z każdą wizytą żebra i słabizny są lepiej zakryte.

Mam zdjęcie w stój jak był mega chudy, po prostu wieszak, i liczę, że wkrótce będzie to można porównać z czymś przypominającym konia.  😁
Anderia, poza sieczką i robotą, raz/dwa razy w tygodniu dostaje mesz + rarytasiki w postaci miodku, garści rodzynek czy suszonych jabłek.
Moim 'miernikiem' zimą też były wklęsłe słabizny, teraz się już wypełniły więc czas na dupkę  😉
wiecie gdzie moge kupic pasze Höveler Original Pro Balance?
wyszukiwarka mi pokazuje same niemieckie strony
blattin.pl - dystrybutor na Polskę 😉
dzięki <3
Dziewczyny jak wypada Baileys w stosunku do Doddsona?
Mój Łobuz pożera 3kg owsa dziennie, dostaje też Build Up'a Doddsona, ale chciałabym przeżucić się na coś tańszego porównywalnej jakości.
I czy miałyście okazję przygotowywać ziółka zrywane własnoręcznie? Może jakieś przepisy?  :kwiatek:
Ja trzymam na Baileysie konie od roku chyba, napewno od jesieni i jestem bardzo zadowolona.
Duzy wybor, pozwala mi na zmiane paszy w trakcie roztrenowania i treningu jak i  dodania energii na kros, jest stosunkowo tania, mysle ze proporcjonalnie do jakosci.
crazy a jest szansa na darmową dowózkę jak w doddsonie, czy niebardzo?  :kwiatek:
Bayles ma bezpłatną dostawę 😉
Dzięki dziewczyny, chyba wypróbuję  :kwiatek:  :kwiatek:
Ja zamawiam z animali, i bezproblemowo, naogol jest na magazynie, i darmowa dostawa.
Cookie,już troszkę pisałam o bailey's,ale ja stałam bardzo długo na dodsonie-2 lata,byłam bardzo zadowolona ale koszty spowodowały że przerzuciłam się na spillersa potem na bailey's.Teraz już całkowicie będą stały na bailey's (wcześniej jeszcze dostawały kulki marstalla)- na granulacie i musli,bo mój wałach na3 miarkach top line dziennie i intensywnej robocie spuchł tak,że ma szyję jak ogier,moim zdaniem na dodsonie aż tak spektakularnego efektu nie było.
Ja właśnie zamówiłam pierwszy worek bailey'sa topline zachęcona opiniami DressageLife. Mam nadzieję, że efekt będzie i konisko chętnie będzie jadło. Za jakiś czas dam znać czy są efekty 😉.
ma ktoś doświadczenia z Show Improver z Saracena? Waham się pomiędzy tym, a Top Linem z Bailyes. Dla koniska wiecznie za chudego, wracającego do roboty po długiej przerwie.
wendetta ja się od przyszłego miesiąca przenoszę na Saracena  💃
Dla młodego Improver Pencils, a dla starszaka wstępnie Kentucky Concentrate + Sport Mix. Oczywiście dodatkowo sieczki Dengie  🙂
A czy ktos porównywał Baileysa Top Line i Spillersa Conditioning? Mój stał tylko na jednym worku z kazdego, w okresie powracania do roboty, skład niemalze identyczny (chyba) ale mam wrazenie ze... baileys jakos bardziej na miesnie działał  🙂
Z Baileysem nie miałam nigdy do czynienia, Show Improverem (mix) Saracena karmię dwa konie i widzę rezultaty 🙂
Baileys ma minimalnie więcej energii i na pewno więcej witamin (szczególnie warto patrzeć na witaminę E, bo to jest kluczowy przeciwutleniacz i jest też ważna dla mięśni). Skład pewnie podobny (niestety Spillers się do swojego online niezbyt przyznaje).

DressageLife, jestem 100% przekonana, że na trzech miarkach TL Mix można bez problemu zamienić konia w smoczysko, bo Skwar wsuwa tylko 1,5 miarki dziennie tej paszy plus owies i wygląda jak Bad Madaskwarek 🤣

Ja się teraz szykuję, żeby wypróbować na jednym z ekipy nową paszę kondycyjną robioną przez producenta Baileys pod nazwą Hilight. Jest odpowiednik Top Line Conditioning Mix , nazywa się Hilight Improver Conditioning Mix. To jest taka linia pasz w prostych opakowaniach, zupełnie bez reklamy, ale za to w worku ma być jakość z górnej półki za bardzo przyjemną cenę. Jakby nie było koszt żywienia mojej trójki to jedyne na co mogłabym narzekać 😉 No i kondycję i mięśnie zawsze też łatwiej utrzymać, niż zbudować od zera, więc z chęcią sobie przetestuję. Składem obydwie pasze są rzeczywiście prawie identyko, tylko Baileys Top Line jest oparty na pszenicy, a Hilight Improver na jęczmieniu. 85 zł za worek to jednak bardzo zacna cena za kondycyjne musli.
quanta, a czemu mix lepszy od granulatu? 🙂
Jak zaczne jezdzic  to musze quanta do Ciebie uderzyc po pare pytan, ale to musza konie na nowo wejsc w trening bo teraz to takie niewiadomo co przez moje wakacje z nfz 'etem 🙂
ladydill, a gdzie napisałam, że lepszy? 😉 Każde jest równie dobre, ja zresztą czasem zmieniam musli na granulat, zależy co mi szybciej wpadnie w ręce 😉 Receptura ta sama, konie tak samo chętnie jedzą. Musli ciut bardziej szczypie w tyłek, granulat ma mniej skrobi i teoretycznie mógłby chłodzić takie bardziej gorące głowy (ale patrząc po Skwarku nie czuję kompletnie różnicy - on swoje skwierczenie i przypalanie i tak bierze z głowy, a nie ze żłoba).
Najfajniejsze, że koń rzeczywiście przypakował i to wszystko są mięśnie, bez efektu otłuszczenia. Dwie zimy temu stał na Equifirscie, ale już tak na końcówkę zimy ciut za bardzo się przypadł. Teraz jest fit, a za to jest go duuuużo 💘
Quanta, namówiłaś mnie 😉 Jak moje konisko już wróci do mnie i do roboty, postawię go na TL. zrobię zdjęcia przed i po i zobaczymy co to "uhoduję", bo naprawdę, mój koń to będzie niezłe wyzwanie dla TL 😉

chociaż ten Sacaren Show Improver też mi chodzi po głowie, ale to może w drugiej kolejności.
quanta ten Hilight jest gdzies dostepny czy masz bezpośrednie 'wtyki'?  🙂 Jak mój juz wyjdzie z tej okropnej chudosci to na czas wiekszych treningow chyba wroce do TL. Teraz w ogole karmie jakims musli western  😁 bo ma duzo jeczmienia i kukurydzy + otręby Fitmina, sieczka i powoli sie odbija, zaczyna przybywac ciałka  💃
Ja mam porównanie obydwóch pasz o których pisze Quanta - na kilkunastu koniach - pasza faktycznie daje bardzo dobre efekty, ładnie wpływa na masę, jednak mam wrażenie że jest mniej wydajna niż CC a na efekty trzeba trochę dłużej czekać.
Mój koń chętniej zjada ibeke sport niż active, chociaż active o wiele lepiej "wygląda"
W takim razie przepraszam quanta, ciągle pisałaś o mixach, dlatego wywnioskowałam, że według Ciebie są lepsze 🙂  :kwiatek:
quanta ten Hilight jest gdzies dostepny czy masz bezpośrednie 'wtyki'?  🙂

Animalia 😉 http://animalia.pl/produkt,26536,hilight-horse-pony-mix-20kg.html
http://animalia.pl/produkt,26537,hilight-improver-conditioning-mix-20kg.html
Anderia, poza sieczką i robotą, raz/dwa razy w tygodniu dostaje mesz + rarytasiki w postaci miodku, garści rodzynek czy suszonych jabłek.
Moim 'miernikiem' zimą też były wklęsłe słabizny, teraz się już wypełniły więc czas na dupkę  😉

Moon a jak podajesz rodzynki/jabłuszka i miód? Jabłuszka sama suszysz?  👀
Ze dwie strony dalej obiecałam zdjęcie jak wygląda mój po miesiącu na Bailey's-więc wrzucam,niestety tylko przód bo nie miał mi kto go przytrzymać żeby uchwycić całość 🙂
[img]https://lh6.googleusercontent.com/-SPCquiSRiac/UaoTHDo7LxI/AAAAAAAAATM/GZcS_PpPUGI/w806-h720-no/von+Piczken.png[/img]
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się