Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

ash   Sukces jest koloru blond....
23 listopada 2012 08:51
Dzionka, Dzionkowi chcesz zafundować otręby?
Rozumiem, że na rozbudowę mięśni?
Zastanawiam się czy Karemu nie kupić na Święta skoro wracamy do  pracy pod siodłem, ale boje się że utyje 😡
katija, Konie tyją na otrębach, prawda?!
Perlica
23 listopada 2012 09:24
a jak się podaje te otręby? tzn, na mokro z owsem? długo muszą stać zanim się je podoba? co się stanie jak ktoś da na sucho?
23 listopada 2012 09:27
Perlica, na sucho mogą zatkać jelita. Podaje się na mokro.
epk
23 listopada 2012 09:34
Perlica, zalewasz wodą, mieszasz i już 😉
Perlica
23 listopada 2012 09:40
hmm zastanawiam się, może dla 3 latka bym zamówiła...ale boję się ktoś poda to i nie zaleje wodą i będzie afera
epk
23 listopada 2012 09:42
No jak nie masz pewności, że dobrze będą dawać...no nie wiem. Ja tam jestem za tym, żeby przez stajennych podawać tylko takie jedzenie koniom, którego nie da się źle podać. A otręby dawałabym sama jako 4 posiłek jakbym była w stajni.
Perlica
23 listopada 2012 09:46
no to jest dobre rozwiązanie w sumie, przemyślę to właśnie, bo daje granulat teraz i 3 latek ładnie się nabudował choć tylko się padokuje z kolegą, ewentualnie 2-3 razy w tygodniu pod siodło chodzi
Dramka
23 listopada 2012 14:30
jak wypadaj IBEKA SIECZKA DLA KONI ?
katija   K&H 4EVER!
23 listopada 2012 16:17
ash, ja bym nie powiedziala, ze tyja, w sensie otluszczania sie. tzn to troszke tez, ale przede wszystkim nabieraja miesni. mialam okazje obserowac dzialanie otrab ryzowych na kilka koni w stajni, czesc z nich wcale nie w intensywnym treningu. nawet te chodzace lekko nabieraly miesni.
otreby ryzowe mozna podawac na sucho jak najbardziej. i max-e-glo (czyli teraz maxi rice) a juz z cala pewnoscia granulowane muhldordfery (za kazdym razem przeraza mnie nazwa tej marki 😉 )
bera7
23 listopada 2012 17:05
Dramka, dla mnie rewelacja. Podawałam ją dla konia, który przyszedł zagłodzony i bardzo fajnie się poprawiał. Do tego ma fajny, bogaty skład.

A z tego co mi się o uszy obiło do Ibekę robi dawny producent Hovelera.

Ja karmię Formel E + Krauter Musli. Konie wyglądają świetnie, a dostają mało.
Zaczynałam od witamin, które wypadają świetnie cenowo.

Chudzielca też odkarmiałam Krauterem i sieczką, meszem i witaminami,
basia16816
23 listopada 2012 17:55
Dzionkamaxi rice można kupić w equipoincie 😉
koniareczka22
23 listopada 2012 19:52
A ja daję Pavo Daily Plus- bardzo fajna sieczka zmieszana z granulatem. Mam konia po chorobie, nie mogę go faszerowac owsem ani musli, trochę jest chudy i słaby więc zaczynamy odbudowę na tej właśnie paszy. W opakowaniu jest 15 kg, ale worek z paszą jest bardzo wielki, wiadomo, siano jest lekkie... Daily Plus baaardzo smakuje mojemu konikowi, dajemy już tydzień 🙂 😍
23 listopada 2012 19:54
katija, dzięki. W takim razie kupię jako prezent świąteczny. Ciekawe czy mu będą smakować?!
Cariotka   płomienna pasja
23 listopada 2012 19:57
chyba tylko tydzień 😉 aby ocenić efekty paszy wg mnie trzeba zużyć minimum 3/4 worki🙂 

ash jak od Mikołaja to napewno zasmakują:P zdaj relację...mi mikołaj się opóźni. Czekam na nową dostawę sieczek z Baileysa a szczególnie na alfe oil 💘
koniareczka22
23 listopada 2012 20:59
Cariotka- tego jestem świadoma, że potrzeba dłuugiego czasu, ale po tygodniu mogę stwierdzić, że koń budzi się do życia, bo zaczyna jeść 😀
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
23 listopada 2012 21:08
Perlica,
maxi rice masz w formie granulatu, nie trzeba tego moczyć.
Muhldorfera dawałam- to też granulat (chociaż granulki to były może w 30%, reszta sypka).
Bombal
23 listopada 2012 21:09
Perlica, na sucho mogą zatkać jelita. Podaje się na mokro.

Ryżowe? Granulowane? Chyba masz na myśli takie zwykłe pszenne z młyna?
Ryżowe jak najbardziej na sucho można dawać, dawałam Equi Jewel jak były dostępne, Max-e-Glo teraz daję te Muhlrdorfera, w stajni podawaliśmy też te Dodsona.
Co do pszennych, to nie muszą stać z tą wodą, wystarczy, jak są całe nawilżone- zalać, wymieszać i już.
Dramka
23 listopada 2012 21:19
bera7 super  😀 tez słyszałam że to o Hoveler  😉 zamówiłam musli dla próby i chyba zamówię też sieczkę  😀
koniareczka22
23 listopada 2012 21:29
ms_konik Maxi Rice są dostępne w formie proszku oraz w formie granulatu 💃
crazy
23 listopada 2012 21:38
Nie wiem czy dawanie jakichkolwiek produkltow na rozbudowe miesni, ma sens jesli kon nie pracuje..
Kto tu pisal ze chce dawac 3 latkowi ktory sie padokuje, z czego on ma robic miesnie?z jedzenia trawy? Wyrzucone pieniadze moim zdaniem.
Lpeiej dobrze ogolnie go odzywiac, witaminy na stawy, ogolne i tyle.
diabeli   Jak idziesz na szczyt to nigdy nie jest z górki!
23 listopada 2012 22:00
Crazy masz racje podawanie środków na rozbudowę mięśni jeśli koń nie pracuje i to we "właściwy" sposób nie ma sensu.

Ja jestem w połowie 2 worka "Maxi Rice" i mimo dosyć intensywnej pracy niestety nie widzę efektów.  🙁
Po konsultacji z wetem dowiedziałamsię, że dużo lepsze są specjalne preparaty takie jak np. "
Su-Per MUSCLE BUILDER"
lub olej ryżowey ale taki, który ma wysoką zawartość Gamma Oryzanolu . Niestety w europie jest to substancja uważana za doping i tydzień przed zawodami trzeba przestać ją podawać.
Dramka
23 listopada 2012 22:01
3 latkowi który się padokuje?  🤔 chyba żeby się przebiałkował  😵
crazy
23 listopada 2012 22:14
Ja dawalam w zeszlym sezonie i tym przez prawie dwa lata maxi glow... niby troche wiecej konia mi przybylo... ale czy to zasluga tego to chyba nie az taka, dobra pasza, witaminy, i konia przybylo, mimo ze starszy kon i to xx mocno pracujacy ciezko mu zlapac mase/miesnie, bo spala je na biezaco... Szalu nie bylo, a jeszcze stres z tym odstawianiem , chyba ze robic to rpzed sezonem, zima, jak rpaca i brak startow? Ale typowymi produktami na rozbudowe
jankesiara
24 listopada 2012 08:00
ja podawałam otręby ryżowe max e glo 7-mio latce i po jednym worku już widziałam efekty 😉
Isabelle
24 listopada 2012 09:27
a to nie jest tak, że koń wcześniej tuptał, albo nie pracował i po prostu poszedł w porządna pracę, dlatego muskulatura się polepszyła? a, że wraz z treningiem wprowadzono te otręby to się wydaje, że to od nich, a nabrałby tak czy siak od pracy?
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
24 listopada 2012 10:13
A dlaczego otręby ryżowe mają być zarezerwowane tylko dla pracujących/starszych koni?
Przecież one zawierają dużo cennych składników, wysokiej jakości białko, antyoksydanty itd.
Ja osobiście zauważyłam, że śmiało mogę nimi zastąpić biotynę, bez której mój Pimp się nie obejdzie.
Przy dawkowaniu otrąb 200g/dzień, biotyny nie potrzebuję, róg wygląda świetnie.
Otręby daję też 1,5-roczniakowi, żeby miał się z czego budować, bo strasznie urósł i po zakończeniu pastwiska zmarniał,
znaczy potrzebuje czegoś ponad standardowego do żarcia.
zielona_stajnia
24 listopada 2012 10:20
Ja trochę nie rozumiem tego halo z otrębami ryżowymi 😉. Owszem - mają gamma-oryzanol - ale w takiej ilości najtaniej na jednostkę go wychodzi derbymed, mają wit E, białko - to samo jest w innych otrębach czy paszach/dodatkach w znacznie niższej cenie. Owszem od 20 lat karmi się otrębami ryżowymi świnie i bydło mięsne, ale ze względu na białko i tłuszcz - tylko napewno nie są w tej cenie co te sprzedawane dla koni.
Julie
24 listopada 2012 10:23
Czy otręby ryżowe to to samo co otręby z kiełków ryżowych?
Isabelle
24 listopada 2012 11:33
zielona_stajnia,  a takie "świńskie" czy "krowie" nadają sie dla koni, czy zupelne pudło?
diabeli   Jak idziesz na szczyt to nigdy nie jest z górki!
24 listopada 2012 11:36
Tego Gamma orynazolu w Maxi Rice to podobno tyle ile kot napłakał i żeby widziec jakieś porządne efekty to bym musiała podac jeden worek na raz 😉. Ma za to ogromną ilość białka więc konia nie pracującego można łatwo przebiałkowac.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się