Struktur Energetikum St.Hippolyta jest bardziej ziołowe niż Pavo (inaczej wygląda), ładniej pachnie(:-P) a jeśli chodzi o efekty to są podobne. Ale ja tej paszy nie podaje codziennie. Zazwyczaj latem na zawodach dorzucam trochę. Zreszto samo jej dawkowanie o czymś świadczy. To taki dopalacz. Jeśli chodzi o większą energię na codzienne treningi to raczej wzięłabym coś lżejszego. Jeśli Pavo to Herbalmelange, St.Hippolyta Sport musli (bardzo fajne, też kuc je jadł:-))..
Przyszedł wczoraj do mnie Hoveler Relax. Jak otworzyłam worek to rzeczywiście wygląda dość dziwnie, kojarzy mi się z musli które ja jem na śniadanie 😉 I jest takie chrupiące mocno. Ale jak dałam koniowi to zajadał aż się uszy trzęsły 😉 Więc w smaku chyba niezłe. Dam znać jak zobaczę jakieś zrelaksowanie u mojego konia ;p
EF musli hovelera też chrupiące 🙂 może one mają taką specyfikę? 🙂
Stawiam że oba będą zaakceptowane, a główna różnica jest w energii.
EF moim zdaniem dla normalnej pracy, dla okresów większego obciążenia (zawody, treningi) jednak niewystarczający, no ale wiadomo że to też zależy od indywidualnego wykorzystywania paszy przez danego konia 😉
o to też istotne, szukam paszy raczej dla średnio pracujących seniorów 😉
od pół roku jest na paszy dla koni nie pracujących i szczerze mówiąc troche mu brakuje mocy pod siodłem ... pod tym względem skłaniam się bardziej do EF
equi first energy omega 3 zezarty 😉 kon chetny,ale calkowicie bez odpalow i nie 'goracy'. chetnie bysmy jedli dalej,ale 'wyszly' i musimy zadowolic sie classic club'em,za to urozmaicone granulatem besterly olimpic na obiadek i lucerna equi first do sniadania i kolacji 🙂
Przyszedł wczoraj do mnie Hoveler Relax. Jak otworzyłam worek to rzeczywiście wygląda dość dziwnie, kojarzy mi się z musli które ja jem na śniadanie 😉 I jest takie chrupiące mocno. Ale jak dałam koniowi to zajadał aż się uszy trzęsły 😉 Więc w smaku chyba niezłe. Dam znać jak zobaczę jakieś zrelaksowanie u mojego konia ;p
Czekam niecierpliwie na relację. Jeśli na Twoją kobyłę zadziała, to chyba zaszaleję i zbankrutuję dla Rudej. Jeśli ma to nam obu pomóc. I napisz, czy Libelka będzie to dostawać jako jedyną paszę, czy dodatek do owsa.
Dawalam mojemu przez kilka miesiecy Relaxa. Kon z natury raczej narwany i impulsywny. Po operacji, gdy musial stac oraz pozniej w czasie wczesnej rekonwalescencji dostawal ta pasze. Musze powiedziec, ze sprawila sie super. Kon byl zrownowazony i nad wyraz spokojny jak na niego. Dostawal Relaxa jako jedyna pasze.
Ja teraz planuje sie zaopatrzyc w Krauter Hovelera tak dla smaku. I kombinuje jeszcze jakies energetyczne musli. Myslalam nad Activem Hovelera, ale dostalam teraz na probe Sport Fita Pavo. Dawal ktos?? Jakie efekty? Nie chce pakowac w konia kolejnego kilograma owsa a troche dodatkowej energi by sie przydalo.
generalnie energię dawal, ale o wiele bardziej było to widać po herbalmelange (jak mnie kiedyś quanta oświeciła ten sportfit to jest dawny pavo melange). Sama pasza też mniej mnie urzekła niż jej ziołowa odmiana 😉
Hmmmm... A cos innego dajacego energie przy mniejszej ilosci paszy?? Nie chce granulatu, bo moj kon nie bedzie go jadl. Szukam musli jakiegos. Najchetniej Hoveler / Pavo.
No z Pavo to własnie herbalmelange a z Hovelera Active 🙂 u mnie w stajni sporo koni jedzie na Activie zaw. energii to aż 15 MJ 😲 czyli baaardzo dużo... niestety nie mogę znaleźć zaw. w pavo HM ale napisano o tej paszy że "PAVO Herbal Melange jest to karma typu müsli najbardziej bogata w energię w całym asortymencie Pavo. "
Podawałam i Hovelera Active i Pavo Herbalmelange... i musze powiedziec ze Hoveler nic nie dawał.. nie wiem na czym to polega ale nie zmieniając nic innego poza paszą kon zdecydowanie wiecej energii miał na herbalu a już najwiecej to na granulacie All-sport Pavo ale mowa tu o muesli. Poza tym fajnie ze herbal ziołowy i dobry tez na drogi oddechowe...
My teraz z innym nerwusem niejadkiem relaxa zaczynamy i coraz bardziej sie przekonuję... wcina wszystko od razu! A to dziwne bo nawet owies zostawia i woli siano... :/
Czy na forum znajdą się użytkownicy linamix'u equfirsta?? Oprócz Quanty (która z tego co przeczytałam dopiero zaczyna dawać)- ktoś z Was podaje ten granulat swoim czworonogom?: Jakieś szczególne efekty? Jak z energią po podaniu (niestety nigdzie nie znalazłam wartości energii strawnej)?
Będę wdzięczna za garść informacji od użytkowników. Pozdrawiam
bjooork, energia strawna paszy Linamix to 12,76 MJ/kg - czyli koń nie powinien po tym fruwać. Jak i co ta pasza daje, to będę mogła napisać w czerwcu 😉 Idea wydaje mi się słuszna - siemię lniane jest bardzo wartościowe z żywieniu - podajemy niedużą dawkę (400g) paszy codziennie, więc działanie powinno być analogiczne, jak codziennie mash 😉
Libella Relaxa dostaje jako dodatek do owsa (chyba bym zbankrytowała jakbym go podawała jako jedyną paszę 😵 ). Mam nadzieję, że będzie działać chociaż mój koń i tak od jakiegoś czasu jest wybitnie spokojny i opanowany.... ale zobaczymy 😉
Wiem, że cena odstrasza, stąd było moje pytanie, czy będziesz podawała jako samodzielną paszę. 😉 Moją podopieczną wytrąca z równowagi głubi zając lub wróbel. Stąd co raz częściej zastanawiam się nad paszą, a nie Pavo NervControl, które dostaje.
Lanka_Cathar z mojego doświadczenia suplementy dużo lepiej uspokajają niż pasza. Kiedyś dawałam mojemu jakieś specjalne, niby uspokajające pasze, musli, zioła i niestety nie działały nic. Efekty były po właśnie pavo albo Calmo Pearls. To tak piszę nawiasem:-) Jesli chcesz naprawdę wyciszyć i uspokoić kona to suplementy są zdecydowanie lepsza niż pasze. Chociaż w sumie możesz spróbować, może akurat na Twojego konia zadziałają. Na mojego niestety nie działały:-P
Do użytkoników paszy Equi First, ma ktoś może zdjęcia musli? Chciałabym zobaczyc jak wyglądają a niestety w internecie nawet "katalogowych" fotek nie znalazłam:-(
bjooork, podawałam Linamix - działanie jest takie samo jak podajesz tradycyjny mesz - po prostu linamix zastępuje siemie lniane jest wygodny w użyciu bo jest granulowany i nie musisz gotować ani parzyć, wystarczy sypnąć do żłobu poza tym siemie w linamix jest pozbawione szkodliwych związków.
BeAtra, a długo dawałaś? I jak efekty, jeśli chodzi o kondycję / przywrócenie konia do formy?
KuCuNiO, ja mam taką fotkę Equifirst Classic Mix - to jest to ich całkiem podstawowe, najprostsze musli: Dla Swarovskiego sprawdza się świetnie, raczej przy tym zostaniemy - ale w przyszłym tygodniu chcę jeszcze wypróbować Besterly Herbic, bo to też jest niedrogie, a ziołowe, ładnie pachnie i wygląda. Może będę mieszać obydwa? Nawet przy niedużym spożyciu kucyka jeden worek i tak schodzi w tydzień z małym kawałkiem 🤣
Ja dość długo podawałam lucerne Sukcesa, ale jak zaczęłam w żłobie znajdować śróbki niwiadomego pochodzenia a na koniec sznurek od snopowiązałki (do tego mocno zmasakrowany i zielony, tak że ciężko go było odróźnic od reszty paszy...wolę nie mysleć jak by się mogło skończyć wszamanie tego przez konia 🙁 ) to powiedziałam KONIEC. Dodam, że meggii też śróbki znajdowała...
BeAtra, a długo dawałaś? I jak efekty, jeśli chodzi o kondycję / przywrócenie konia do formy?
jeden worek - ale koń któremu podawałam jest niepracujący (kulawy) i na stałej diecie ze wzgl na wrzody.. chciałam linamixem zastąpić codzienną porcję tradycyjnego siemienia, które dostaje na osłonę układu pokarmowego - po jednym worku jednak zrezygnowałam bo z linamix nie można stworzyć śluzu który w moim przypadku jest niezbędny.. na szczęście nie widziałam żadnych negatywnych skutków braku tego śluzu - ale dla własnego uspokojenia wróciłam do gluta z siemienia. zresztą w paszach które podaję kobyłom jest zawarty linamix (musli fiber i omega3)
niewątpliwie linamix jest energetyczny, tuczący i bardzo dobrze wpływa na wygląd sierści 😉
Dzięki:-))Wygląda dobrze, podobnie do Pavo Cerevit. Zaczęłam się ostatnio zastanawiać czy nie lepiej dawać właśnie musli Equi Firsta i dodatkowo dosypywać zioła oraz witaminy,bo ceny mają bardzo kuszące. Też myślałam nad Besterly, ale jestem trochę uprzedzona. Koń znajomej miał niezłe problemy z wątrobą. Właśnie przez tą paszę podobno..
Dzięki dziewczyny! :kwiatek: Wygląda na to, że chyba się zdecyduje na linamix'a- bo rzeczywiście potrzebuje dodatku który nie będzie generować odpałów a jednocześnie lekko delikwenta podtuczy. Teraz tylko odwieczny dylemat, czy mój Jasnie Pan Starszy raczy granulat skonsumować.