Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Struktur Energetikum St.Hippolyta jest bardziej ziołowe niż Pavo (inaczej wygląda), ładniej pachnie(:-P) a jeśli chodzi o efekty to są podobne.
Ale ja tej paszy nie podaje codziennie. Zazwyczaj latem na zawodach dorzucam trochę. Zreszto samo jej dawkowanie o czymś świadczy. To taki dopalacz.
Jeśli chodzi o większą energię na codzienne treningi to raczej wzięłabym coś lżejszego. Jeśli Pavo to Herbalmelange, St.Hippolyta Sport musli (bardzo fajne, też kuc je jadł:-))..
Postanowiłam ze wezmę Pavo jednak. A najwyżej później przetestuję jeszcze Hovelera.

dzięki za opinie  :kwiatek:
Przyszedł wczoraj do mnie Hoveler Relax. Jak otworzyłam worek to rzeczywiście wygląda dość dziwnie, kojarzy mi się z musli które ja jem na śniadanie 😉 I jest takie chrupiące mocno. Ale jak dałam koniowi to zajadał aż się uszy trzęsły 😉 Więc w smaku chyba niezłe. Dam znać jak zobaczę jakieś zrelaksowanie u mojego konia ;p

EF musli hovelera też chrupiące 🙂 może one mają taką specyfikę? 🙂
koń przestał wyjadać granulat z musli spillersa ...  czas na zmianę

wybór padł na Hoevelera, zastanawiam się jeszcze pomiędzy Vollkorn i EF

wolałabym bez owsa ale to wkońcu Rude będzie jadł więc jego akceptacja będzie najważniejsza 🙂

Stawiam że oba będą zaakceptowane, a główna różnica jest w energii.

EF moim zdaniem dla normalnej pracy, dla okresów większego obciążenia (zawody, treningi) jednak niewystarczający, no ale wiadomo że to też zależy od indywidualnego wykorzystywania paszy przez danego konia 😉
o to też istotne, szukam paszy raczej dla średnio pracujących seniorów  😉

od pół roku jest na paszy dla koni nie pracujących i szczerze mówiąc troche mu brakuje mocy pod siodłem ... pod tym względem skłaniam się bardziej do EF

No mój był na EF prawie cały sezon halowy i baaardzo na nim dobrze pracował i wyglądał (właśnie takie średnie obciążenia).

equi first energy omega 3 zezarty 😉 kon chetny,ale calkowicie  bez odpalow i nie 'goracy'. chetnie bysmy jedli dalej,ale 'wyszly' i musimy zadowolic sie classic club'em,za to urozmaicone granulatem besterly olimpic na obiadek i lucerna equi first do sniadania i kolacji 🙂
Przyszedł wczoraj do mnie Hoveler Relax. Jak otworzyłam worek to rzeczywiście wygląda dość dziwnie, kojarzy mi się z musli które ja jem na śniadanie 😉 I jest takie chrupiące mocno. Ale jak dałam koniowi to zajadał aż się uszy trzęsły 😉 Więc w smaku chyba niezłe. Dam znać jak zobaczę jakieś zrelaksowanie u mojego konia ;p

Czekam niecierpliwie na relację. Jeśli na Twoją kobyłę zadziała, to chyba zaszaleję i zbankrutuję dla Rudej. Jeśli ma to nam obu pomóc. I napisz, czy Libelka będzie to dostawać jako jedyną paszę, czy dodatek do owsa.
Dawalam mojemu przez kilka miesiecy Relaxa.
Kon z natury raczej narwany i impulsywny. Po operacji, gdy musial stac oraz pozniej w czasie wczesnej rekonwalescencji dostawal ta pasze. Musze powiedziec, ze sprawila sie super. Kon byl zrownowazony i nad wyraz spokojny jak na niego.
Dostawal Relaxa jako jedyna pasze.
Chciałam zdecydować się na inną paszę, ale jednak od niedzieli zaczniemy trzeci worek relaxa. Podoba mi się jak działa na mojego nerwusa 😉
Ja teraz planuje sie zaopatrzyc w Krauter Hovelera tak dla smaku.
I kombinuje jeszcze jakies energetyczne musli. Myslalam nad Activem Hovelera, ale dostalam teraz na probe Sport Fita Pavo. Dawal ktos?? Jakie efekty?
Nie chce pakowac w konia kolejnego kilograma owsa a troche dodatkowej energi by sie przydalo.
ja dawałam sportfita 🙂

generalnie energię dawal, ale o wiele bardziej było to widać po herbalmelange (jak mnie kiedyś quanta oświeciła ten sportfit to jest dawny pavo melange). Sama pasza też mniej mnie urzekła niż jej ziołowa odmiana 😉
Hmmmm...
A cos innego dajacego energie przy mniejszej ilosci paszy??
Nie chce granulatu, bo moj kon nie bedzie go jadl.
Szukam musli jakiegos.
Najchetniej Hoveler / Pavo.
No z Pavo to własnie herbalmelange a z Hovelera Active  🙂 u mnie w stajni sporo koni jedzie na Activie zaw. energii to aż 15 MJ  😲  czyli baaardzo dużo... niestety nie mogę znaleźć zaw. w pavo HM ale napisano o tej paszy że "PAVO Herbal Melange jest to karma typu müsli najbardziej bogata w energię w całym asortymencie Pavo. "

edit: literówka 😉
Ok, dziekuje Ci bardzo.
15 to rzeczywiscie sporo. Hmm.... czyli pewnie zostane przy Hovelerze.
Merci 😉
Podawałam i Hovelera Active i Pavo Herbalmelange... i musze powiedziec ze Hoveler nic nie dawał.. nie wiem na czym to polega ale nie zmieniając nic innego poza paszą kon zdecydowanie wiecej energii miał na herbalu a już najwiecej to na granulacie All-sport Pavo ale mowa tu o muesli.
Poza tym fajnie ze herbal ziołowy i dobry tez na drogi oddechowe...

My teraz z innym nerwusem niejadkiem relaxa zaczynamy i coraz bardziej sie przekonuję... wcina wszystko od razu! A to dziwne bo nawet owies zostawia i woli siano... :/
Czy na forum znajdą się użytkownicy linamix'u equfirsta?? Oprócz Quanty (która z tego co przeczytałam dopiero zaczyna dawać)- ktoś z Was podaje ten granulat swoim czworonogom?: Jakieś szczególne efekty? Jak z energią po podaniu (niestety nigdzie nie znalazłam wartości energii strawnej)?

Będę wdzięczna za garść informacji od użytkowników.
Pozdrawiam
bjooork, energia strawna paszy Linamix to 12,76 MJ/kg - czyli koń nie powinien po tym fruwać.
Jak i co ta pasza daje, to będę mogła napisać w czerwcu 😉 Idea wydaje mi się słuszna - siemię lniane jest bardzo wartościowe z żywieniu - podajemy niedużą dawkę (400g) paszy codziennie, więc działanie powinno być analogiczne, jak codziennie mash 😉
Libella Relaxa dostaje jako dodatek do owsa (chyba bym zbankrytowała jakbym go podawała jako jedyną paszę 😵 ). Mam nadzieję, że będzie działać chociaż mój koń i tak od jakiegoś czasu jest wybitnie spokojny i opanowany.... ale zobaczymy 😉
Wiem, że cena odstrasza, stąd było moje pytanie, czy będziesz podawała jako samodzielną paszę. 😉 Moją podopieczną wytrąca z równowagi głubi zając lub wróbel. Stąd co raz częściej zastanawiam się nad paszą, a nie Pavo NervControl, które dostaje.
Lanka_Cathar z mojego doświadczenia suplementy dużo lepiej uspokajają niż pasza. Kiedyś dawałam mojemu jakieś specjalne, niby uspokajające pasze, musli, zioła i niestety nie działały nic. Efekty były po właśnie pavo albo Calmo Pearls. To tak piszę nawiasem:-) Jesli chcesz naprawdę wyciszyć i uspokoić kona to suplementy są zdecydowanie lepsza niż pasze. Chociaż w sumie możesz spróbować, może akurat na Twojego konia zadziałają. Na mojego niestety nie działały:-P

Do użytkoników paszy Equi First, ma ktoś może zdjęcia musli?
Chciałabym zobaczyc jak wyglądają a niestety w internecie nawet "katalogowych" fotek nie znalazłam:-(
KuCuNiO, spróbujemy. ewentualnie pokombinujemy jeszcze z tym drugim preparatem, który wymieniłaś. 🙂

Zdjęcia musli EF są na animalia.pl .
bjooork, podawałam Linamix - działanie jest takie samo jak podajesz tradycyjny mesz - po prostu linamix zastępuje siemie lniane
jest wygodny w użyciu bo jest granulowany i nie musisz gotować ani parzyć, wystarczy sypnąć do żłobu
poza tym siemie w linamix jest pozbawione szkodliwych związków.

BeAtra, a długo dawałaś? I jak efekty, jeśli chodzi o kondycję / przywrócenie konia do formy?

KuCuNiO, ja mam taką fotkę Equifirst Classic Mix - to jest to ich całkiem podstawowe, najprostsze musli:

Dla Swarovskiego sprawdza się świetnie, raczej przy tym zostaniemy - ale w przyszłym tygodniu chcę jeszcze wypróbować Besterly Herbic, bo to też jest niedrogie, a ziołowe, ładnie pachnie i wygląda. Może będę mieszać obydwa? Nawet przy niedużym spożyciu kucyka jeden worek i tak schodzi w tydzień z małym kawałkiem 🤣
A oto lucerna Sukcesowa...
moze nie marzenie ale jakoś wygląda
Ja dość długo podawałam lucerne Sukcesa, ale jak zaczęłam w żłobie znajdować śróbki niwiadomego pochodzenia a na koniec sznurek od snopowiązałki (do tego mocno zmasakrowany i zielony, tak że ciężko go było odróźnic od reszty paszy...wolę nie mysleć jak by się mogło skończyć wszamanie tego przez konia 🙁 ) to powiedziałam KONIEC. Dodam, że meggii też śróbki znajdowała...
BeAtra, a długo dawałaś? I jak efekty, jeśli chodzi o kondycję / przywrócenie konia do formy?

jeden worek - ale koń któremu podawałam jest niepracujący (kulawy) i na stałej diecie ze wzgl na wrzody..
chciałam linamixem zastąpić codzienną porcję tradycyjnego siemienia, które dostaje na osłonę układu pokarmowego - po jednym worku jednak zrezygnowałam bo z linamix nie można stworzyć śluzu który w moim przypadku jest niezbędny.. na szczęście nie widziałam żadnych negatywnych skutków braku tego śluzu - ale dla własnego uspokojenia wróciłam do gluta z siemienia.
zresztą w paszach które podaję kobyłom jest zawarty linamix (musli fiber i omega3)

niewątpliwie linamix jest energetyczny, tuczący i bardzo dobrze wpływa na wygląd sierści  😉

Dzięki:-))Wygląda dobrze, podobnie do Pavo Cerevit.
Zaczęłam się ostatnio zastanawiać czy nie lepiej dawać właśnie musli Equi Firsta i dodatkowo dosypywać zioła oraz witaminy,bo ceny mają bardzo kuszące.
Też myślałam nad Besterly, ale jestem trochę uprzedzona. Koń znajomej miał niezłe problemy z wątrobą. Właśnie przez tą paszę podobno..
Dzięki dziewczyny!  :kwiatek: Wygląda na to, że chyba się zdecyduje na linamix'a- bo rzeczywiście potrzebuje dodatku który nie będzie generować odpałów a jednocześnie lekko delikwenta podtuczy. Teraz tylko odwieczny dylemat, czy mój Jasnie Pan Starszy raczy granulat skonsumować.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się