Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

[quote author=rtk link=topic=25.msg1281021#msg1281021 date=1327855990]
a który mesz wg Was jest najfajniejszy?

Obecnie, mój nr 1 to Ovator, nr 2 ex equo Hippolit i Equi, nr 3 może być Pavo i Havens
[/quote]

Adriena, ja z nostalgią wspominam ovatora niestety nigdzie nie mogę dostać tej paszy...  😕 Masz jakieś namiary na dostawcę lub sklep?
bjooork, wygląd wyglądem, ale to jak koń senior na tym musli wyglądał i pracował pokazywało, że pasza nie musi "wyglądać", żeby dawała efekt wow 😉 ja na tę paszę złego słowa nie powiem, a sporo ich próbowałam..

efka oczywiście to akurat moje subiektywne podejście do tematu- Spillers był ok- tylko ilość granulatu trochę mnie zaskoczyła (nie ukrywam, że wcześniej nie miałam do czynienia z tą konkretną marką).

Generalnie jestem w trakcie szukania alternatywy dla DH 16+ - teraz jemy (dosłownie- bo ja też dosypuje sobie go trochę do jogurtu 🤔wirek🙂 Marstalla Seniora, po nim chce jeszcze zrobić test seniorowego Baileys'a

Wyszłam z założenia, że zjemy z dziadkiem po dwa worki każdej z pasz i będziemy się zastanawiać co dalej. I jeszcze jedno przemyślenie na dziś- niestety obecna aura nie sprzyja kombinowaniu z paszami- przy tych mrozach mój koń niestety gorzej się czuje, inaczej pracujemy (mniejsze obciążenie) i de facto trudniej jest ocenić działanie paszy przy obciążeniu 'normalną' jazdą- więc pewnikiem test Marstalla powtórzymy już w nowej stajni.
A co byście polecili dla 10-letniej klaczy, która nie chodzi zbyt często i ma ograniczoną ilość owsa ze na problemy z "kopytami" na przybranie na wadze?
Zimą po prostu rzadko chodzi, a po obcięciu dawki owsa zawsze szybko traci na wadze.
Siana ma do oporu, ale to nie pomaga. Dostaje owies 2xdziennie i marchew 1xdziennie. Klacz jest spora, KWPN, i boję się, że za bardzo straci na masie.
Co można by jej jeszcze dodać do diety, aby nie zawierało owsa, a poprawiło by jej kondycję? No i najlepiej jeszcze, żeby fortuny nie kosztowało (bo przy swoim wzroście ok.170 to mogła by zjeść konia z kopytami 😉
araucaria, wyslodki niemelasowane.
[quote author=adriena link=topic=25.msg1284720#msg1284720 date=1328050179]
[quote author=rtk link=topic=25.msg1281021#msg1281021 date=1327855990]
a który mesz wg Was jest najfajniejszy?

Obecnie, mój nr 1 to Ovator, nr 2 ex equo Hippolit i Equi, nr 3 może być Pavo i Havens
[/quote]

Adriena, ja z nostalgią wspominam ovatora niestety nigdzie nie mogę dostać tej paszy...  😕 Masz jakieś namiary na dostawcę lub sklep?
[/quote]
Ovator ma http://www.horsepower.pl/pasze-c195.html, mam do nich blisko więc kupuje na bieżąco i ceny są ok. Ostatnie pól roku testowalam wiele firm i doszłam do wniosku ze Ovator jest w czołówce, a patrząc na ceny muesli to na pierwszym miejscu. Jakość super, cena rozsądna.
dzięki  :kwiatek:
Tylko ode mnie daleko, więc ciekawa jestem jak z kosztami dostawy? Zaraz napiszę do nich maila, mam nadzieję, że odpowiedzą  🙂
Dzisiaj otworzyłam leisure mix dodsona, ma sporo granulatu w sobie  🙄
Jak nazwa mówi jest to mix... mimo granulatu pasza przynajmniej moim zwierzom baaardzo smakowała 😉
Moje na Dodsonie super. Jedynym minusem tych pasz jest cena 🙁
No ale sieczki Dodsona są jak na razie niezastąpione... Teraz testuję lucernę z Muehldorfera, ale oprócz sieczki  ma melasę i granulat więc dla 2 z sześciu koni się nie nadaje, a to właśnie te 2 muszą dostawać sieczkę bo nie jedzą owsa i denerwują się jak inne dostają obrok, więc muszę im dawać jakiś zamiennik. No i jak na razie Just Grass jest jedyną opcją...
gosiaopti - koszt dostawy-18 zł
Wstawiam obiecaną wcześniej fotkę Baileys High Fibre Mix. Wizualnie wygląda całkiem podobnie do Meadow Sweet, ale nie ma dodatku lucerny/sieczki, plus patrząc po składzie takich bajerów jak mięta czy miód.

High Fibre Mix:

Meadow Sweet:

quantanamera, High Fibre Mix bardzo podobny do Leisure Mix dodsona, prawda?
A tak a propos zdjęć pasz. Ma ktoś z was jeszcze możliwość wstawienia innych marek?
Właściwie to tylko zdjęcia, ale według mnie widać różnice już na pierwszy rzut oka.
Jeanne postaram się jutro wrzucić zdjęcia Dodsona. Mamy w stajni cały arsenał tych pasz 😉
..czuję że quanta będzie miała okazję zrobić kolejną galerię... z paszami  😂
Ja mogę powrzucać st.hippolyta, ale dopiero jak przyjdzie dostawa. Aktualnie mam dostęp tylko do spillersa senior conditioning mix i hippolyta vollwert pellets- ale to granulat więc nie wiem czy ma to sens.

edit: błędy
granulat tez warto! widac przeciez roznice w granulatach miedzy firmami, nawet tej samej firmy moga sie roznic granulki. (np aktualnie karmie equine sens. d&h i ma zupelnie inne granulki niz inne granulaty tej firmy).
ja karmię  granulatem hipolita - wg mnie jest spoko. Wysoko odżywcza i wydajna pasza pakowana w worki 25 kilo.  Jak chcecie mogę jutro wstawić fotki granulatu, meszu,reform g, polen (ta dla polskich koni) energikum,  i paru innych.

..czuję że quanta będzie miała okazję zrobić kolejną galerię... z paszami  😂

Ej, autentycznie, jestem za  😜 czy nie zastanawiacie się wiecznie jak dana pasza wygląda?
Tak jak obiecałam dodaję zdjęcia. (mogę wstawić 4, resztę dodam póżniej)

Od góry:

Fibergy
Alfalfa (dodam, że wspaniale pachnie)
Obie sieczki są wilgotne (?), w obu zdarzają się "kule" co, jak zauważyłam, niektórym przeszkadza.
FiberP (cieszy się największym zainteresowaniem)
Staypower Mix (też super wilgotna) oraz Pasture Cubes.

fioukova wrzucisz fotki Waszych sportowych pasz? 😉
Equine Sensitive ma specjalnie takie inne granulki, bo ma zachęcać do lepszego przeżuwania i wytwarzania śliny, rzeczywiście różni się od innych bo wygląda podobnie jak Barley Rings, tylko jak słusznie zauważyła Katja, nie ma dziury 😉
Barley Rings:

Troszkę inny granulat, mały i drobny - Suregrow:

reszta granulatów wygląda zupełnie standardowo jak na zdjęciu u Brzozy Pasture Cubes.

Moim zadaniem najładniejszą paszą w Dodsonie jest Endurance mix:

I jeszcze wspomniany Fiber P. 🙂
Gru tak wiem 😉

ale chyba Ci sie fotki pomylily, bo Eq.sens. nie wyglada tak jak ten na fotce😉 nie ma tych dziur. To z fotki wyglada bardziej na barley rings.

A widzisz, ze przydaja sie fotki granulatow tez, bo widze wlasnie, ze ten drugi granulat wyglada zupelnie inaczej niz pasture cubes.
Najładniejszą paszą w Dodsonie jest Sixteen Plus i French Balancer 🙂
Katja masz racje ten pierwszy to Barley rings, ale chodziło mi o to że Equin wygląda mniej więcej tak, czyli że jest okrągły. Poprawie, bo rzeczywiście tak bez sensu napisałam że wprowadzam w błąd. Że wiesz dlaczego taki kształt to jestem pewna, bo przecież podajesz 🙂

Właściwie to tylko Equine Sensitive, Barley Rings i Suregrow wygląda inaczej. Reszta granulatów jest podobna wizualnie i wygląda jak Pasture Cubes 🙂
No dobra, to moja kolej 🙂

Na stronie 159-160 jest już kilka produktów Muehldorfera, a teraz wrzucam:

Protein Light

Musli ziołowe

Fohlenstart (dla źrebiąt)

Dynamic

Później wstawię resztę
Taka luźne spostrzeżenie... najlepiej widać pasze na białym tle, a większe kupki są lepiej widoczne, bo łatwiej uchwycić co tam w nich siedzi  😉
Ile dajecie sieczki do owsa/musli na jedno karmienie?
moje konie dostaja pol miarki. Sieczki karego nie wazylam wiec nie wiem ile to jest pol miarki wagowo jego sieczki, ale o,5 m lucerny Mlodej to raptem 100 gram.
hmm, myślałam trochę o większej ilości np. 1,5 miarki
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się