Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

U nas też od niedawna sporo koni karmionych EquiFirstem, bardzo fajna pasza.
Wzięłam od nich mesz, świetny jest. Classic musli wydawało mi się strasznie twarde i mniej apetyczne od balanca hartoga :P więc zostaję przy tym drugim póki co ;]

Pink Powder faktycznie tak przyokrągla konie?...

Byłam dziś u znajomej w stajni pojeździć jej konia, bo ona zagipsowana. Wieczorem szykowałam mu papu... Mesz i lucerna sukcesa to jakaś kompletna pomyłka! Pylące, zanieczyszczone... nie polecam.
margaritka, z takich wzgledow ze uwielbiam mieszac jedzonko swojemu siwemu 🙂 takie hobby 🙂 (a tak powaznie to quanta przytachala do stajni i zapytala czy chce pol worka bo sie rozwalil w magazynie i jest w bardzo dobrej cenie 😉 ) troche dorobilysmy ideologie o zmianie siersci 😉

fakt faktem,ze aktualnie mozemy sie pochwalic sierscia jak foka- gladka,sliska i delikatna w dotyku i blyszczaca 😉
po outshinie? ja ze wzgeldu na linienie i energie😉 mialam miec napisane na opakowaniu ale niesety  🙄 napisalam maila do przedstawiciela i wysla mi miarke🙂

Pink Powder faktycznie tak przyokrągla konie?...

ja ci tego nie powiem, moje konie i bez tego jak piłeczki,a podawac zaczełam bo mi się srednio konsystencja kup Holdy podobała
szafirowa, i o to chodzi ! 😉 a jak energetycznie na niego działa?
Mam takie pytanie: która pasza jest smaczniejsza Hoveler Relax czy Spillers Cool Mix ?
Dla wybredziocha,co bardzo nie lubi granulek  🙄
w spillers cool mix jest duża zawartość granulek
Planuje siwemu urozmaicić jadłospis przez wprowadzenie jakiejś paszy bo dotychczas chłopak był na samym owsie. Energetycznej konkretnie, bo widać że tego powera (impulsu) 'troche' mu brakuje.
Co jest godnego polecenia?

A tak przy okazji, zastanawiałam się jak to jest z różnymi 'gadżetami' tzn ile worków trzeba kupić albo jak długo kupować pasze danej firmy żeby dostać gratis jakiś czaprak z logo czy coś?

Amazonka to już od przedstawiciela zależy. Zwykle za pierwszym razem dostaniesz miarkę/czapeczkę, ale tu zależy od ilości. Pavo (albo i nie Pavo to było) kiedyś robił na zasadzie kuponów z opakowań, ale biorąc jeden czy dwa worki miesięcznie raczej nie masz na co liczyć
Mam takie pytanie: która pasza jest smaczniejsza Hoveler Relax czy Spillers Cool Mix ?
Dla wybredziocha,co bardzo nie lubi granulek  🙄

moj wybredniak spillersa wrecz uwielbia  🙂 tylko ja daje te ziolowe niskoenergetyczne, choc cool mix mielismy worek i jadl rownie dobrze. ogolnie spillers to chyba najlepsza pasza jak dotad, a probowalismy kilku  🙂

mial ktos moze do czynienia z paszami equifirst? planuje kupic jako 2 pasze na rano, wyglada bardzo dobrze ("macalam" na torwarze) i cena przystepna, ale przed zamowieniem na 500zl wolalabym poczytac jeszcze jakies opinie  😉
lhp, czemu na 500?
Pewnie dlatego że dostawa jest wtedy darmowa w ciągu 48h , aaaaaaaa i czapeczka gratis!  😀

dobby no wlasnie dlatego pytam bo nie kupowalam nigdy paszy, nie interesowalam sie a wiem ze jakies tam gratisy ludzie dostaja. Znajoma chyba przez rok kupowala pasze (niestety nie pamietam jaka) i dostala czaprak z ich logo  🙂
Amazonka może spróbuj Spillersa Slow release. Jak na razie u mnie sprawdza się bardzo dobrze, konia nie roznosi, jest dokładnie w sam raz. I wcina aż mu się uszy trzęsą 🙂 Wam pingwinom też się może dobrze sprawdzić 🙂
ze spillersa moze sie też dobrze sprawdzić  oat balacer - daje energię i uzupełnia braki spowodowane monodietą owsianą.
mój to dosc długo jadł - bardzo dobrze wyglądał i miał dostateczną ilość energii 🙂
nerwina nei chce jesc outshine'a  🙄 🙄 🙄 zawsze wszystko jadla doslownie wszystko co sie jej dalo a teog nie chce  🙄
Lena o tym Spillers Slow release pisze że jest przeznaczona dla pobudliwych koni sportowych a pobudliwość tochyba ostatnia cecha jaką przypisałabym siwemu  😉 
caroline a Oat Balancer to chyba nie jest stricte energetyczna pasza?

Tak buszując chwile po sieci wynalazłam kilka typów, może ktoś miał do czynienia z :

Hartog Energy Classic Musli

EquiFirst Energy Omega-3

Höveler Original Active
Wojenka, moj przez pare miesiecy byl na Hovelerze Relax. Nie ma w nim zadnych granulek.
Chyba jest smaczny, moj wybredny paczek wcinal bez marudzenia.
margaritka, ja mowilam ze jak moja swinia tego nie chciała to musi byc niejadalne
margaritka, domieszałaś z paszą? od jakiej ilości zaczynałaś? bo to ponoć stopniowo trzeba dodawać, zaczynając od małych ilości

pamiętaj że konie często potrzebują chwilki by przekonać się do nowego smaku
lezy od wczoraj w zlobie 🙄 costam podjadla ale... 🙄 z owsem zmieszane ( otrab nie moze)

ta mialam robic szkice na praktyki
margaritka, a ile wsypałaś? zaczynaj od minimalnej daweczki
no wczoraj duzo nie dostala.. 250g to bylo 1/3 naszej miarki i gdzies z dostala ze 100g? moze mniej
Amazonka 🙂

Hartoga to energetyczne jest fajne, smaczne, ale powiedziałabym, że takie na "przed zawodami" - daje kopa, ale niezbyt długotrwałego, z drugiej strony też nie takiego wybuchowego.

Omega Equi Firsta - świetna! Długo uwalniana energia, koń wciąż świeży, nawet po 3 parkurze, przy tym nie spala się ani go nie roznosi. Dostaje to u nas m.in. jeden ogier, który do tej pory spalał się przy samym wjeździe na parkur, a w połowie dostawał takiej zadyszki, że nie szło upchać. Odkąd skarmiamy tą paszą - koń opanowany, ale energiczny, nie męczący się tak szybko, fajnie, wesoło idący naprzód. Polecam!
Amazonka - to jest własnie doskonały opis wszelkich slow realeasowych pasz:
Długo uwalniana energia, koń wciąż świeży, nawet po 3 parkurze, przy tym nie spala się ani go nie roznosi.

i tak tez działa ten slow release spillersa. daje energie, ale nie daje "w dekiel" 😉

oat balancer nie jest stricte nergetyczny. stricte energetyczny ze spillersa jest instant energy czy HDF 😉

margaritka, trzeba było zacząc od garsci dorzuconej do posiłku...
Ja Hartoga polecam, fajna pasza, bardzo ładnie pachnąca, ale jak dla mnie średnio energetyczna. Koń jest świeży, ale nie roznosi go 🙂
margaritka, w zasadzie wazne jest z jaka iloscia owsa zmieszasz- ma to byc 'kropla w morzu' -a nie na przyklad pol na pol. moze rozloz jej najpierw po troszku na wszystkie posilki i czyms zlep (nawet zwyklym olejem ze spozywczego),zeby sie tak nie odroznialo i ciezko bylo wydlubac 😉

siwy nie zauwazyl faktu pojawienia sie outshina w swoim jedzeniu- ale on tam ma zawsze 'duzo wszystkiego' wiec w zasadzie ciezko zeby zauwazyl 😉
Dzięki za opinie.Ale nadal nie wiem,którą paszę wybrać.Chyba wezmę jeden worek Relaxa i jeden Cool Mixa  🙄
lhp, czemu na 500?

wlasnie jak ktos juz mowil, wtedy dostawa jest wliczona w cene pasz  🙂

lhp, tyle ze to wyjdzie jakies 9-10 workow tak?
a hoevelera nie chcesz? tam wysyłaja za free nawet 1 worek
tylko my te 10 workow na 2 konie bierzemy  🙂 i spokoj na jakis czas jest  😀
chce sprobowac te pasze bo naprawde super wygladaja i cenowo bardzo atrakcyjne, spillers bedzie na wieczor a te na rano  🙂
a hoeveler jak cenowo?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się