U nas też od niedawna sporo koni karmionych EquiFirstem, bardzo fajna pasza. Wzięłam od nich mesz, świetny jest. Classic musli wydawało mi się strasznie twarde i mniej apetyczne od balanca hartoga :P więc zostaję przy tym drugim póki co ;]
Pink Powder faktycznie tak przyokrągla konie?...
Byłam dziś u znajomej w stajni pojeździć jej konia, bo ona zagipsowana. Wieczorem szykowałam mu papu... Mesz i lucerna sukcesa to jakaś kompletna pomyłka! Pylące, zanieczyszczone... nie polecam.
margaritka, z takich wzgledow ze uwielbiam mieszac jedzonko swojemu siwemu 🙂 takie hobby 🙂 (a tak powaznie to quanta przytachala do stajni i zapytala czy chce pol worka bo sie rozwalil w magazynie i jest w bardzo dobrej cenie 😉 ) troche dorobilysmy ideologie o zmianie siersci 😉
fakt faktem,ze aktualnie mozemy sie pochwalic sierscia jak foka- gladka,sliska i delikatna w dotyku i blyszczaca 😉
po outshinie? ja ze wzgeldu na linienie i energie😉 mialam miec napisane na opakowaniu ale niesety 🙄 napisalam maila do przedstawiciela i wysla mi miarke🙂
Planuje siwemu urozmaicić jadłospis przez wprowadzenie jakiejś paszy bo dotychczas chłopak był na samym owsie. Energetycznej konkretnie, bo widać że tego powera (impulsu) 'troche' mu brakuje. Co jest godnego polecenia?
A tak przy okazji, zastanawiałam się jak to jest z różnymi 'gadżetami' tzn ile worków trzeba kupić albo jak długo kupować pasze danej firmy żeby dostać gratis jakiś czaprak z logo czy coś?
Amazonka to już od przedstawiciela zależy. Zwykle za pierwszym razem dostaniesz miarkę/czapeczkę, ale tu zależy od ilości. Pavo (albo i nie Pavo to było) kiedyś robił na zasadzie kuponów z opakowań, ale biorąc jeden czy dwa worki miesięcznie raczej nie masz na co liczyć
Mam takie pytanie: która pasza jest smaczniejsza Hoveler Relax czy Spillers Cool Mix ? Dla wybredziocha,co bardzo nie lubi granulek 🙄
moj wybredniak spillersa wrecz uwielbia 🙂 tylko ja daje te ziolowe niskoenergetyczne, choc cool mix mielismy worek i jadl rownie dobrze. ogolnie spillers to chyba najlepsza pasza jak dotad, a probowalismy kilku 🙂
mial ktos moze do czynienia z paszami equifirst? planuje kupic jako 2 pasze na rano, wyglada bardzo dobrze ("macalam" na torwarze) i cena przystepna, ale przed zamowieniem na 500zl wolalabym poczytac jeszcze jakies opinie 😉
Pewnie dlatego że dostawa jest wtedy darmowa w ciągu 48h , aaaaaaaa i czapeczka gratis! 😀
dobby no wlasnie dlatego pytam bo nie kupowalam nigdy paszy, nie interesowalam sie a wiem ze jakies tam gratisy ludzie dostaja. Znajoma chyba przez rok kupowala pasze (niestety nie pamietam jaka) i dostala czaprak z ich logo 🙂
Amazonka może spróbuj Spillersa Slow release. Jak na razie u mnie sprawdza się bardzo dobrze, konia nie roznosi, jest dokładnie w sam raz. I wcina aż mu się uszy trzęsą 🙂 Wam pingwinom też się może dobrze sprawdzić 🙂
ze spillersa moze sie też dobrze sprawdzić oat balacer - daje energię i uzupełnia braki spowodowane monodietą owsianą. mój to dosc długo jadł - bardzo dobrze wyglądał i miał dostateczną ilość energii 🙂
Lena o tym Spillers Slow release pisze że jest przeznaczona dla pobudliwych koni sportowych a pobudliwość tochyba ostatnia cecha jaką przypisałabym siwemu 😉 caroline a Oat Balancer to chyba nie jest stricte energetyczna pasza?
Tak buszując chwile po sieci wynalazłam kilka typów, może ktoś miał do czynienia z :
Hartoga to energetyczne jest fajne, smaczne, ale powiedziałabym, że takie na "przed zawodami" - daje kopa, ale niezbyt długotrwałego, z drugiej strony też nie takiego wybuchowego.
Omega Equi Firsta - świetna! Długo uwalniana energia, koń wciąż świeży, nawet po 3 parkurze, przy tym nie spala się ani go nie roznosi. Dostaje to u nas m.in. jeden ogier, który do tej pory spalał się przy samym wjeździe na parkur, a w połowie dostawał takiej zadyszki, że nie szło upchać. Odkąd skarmiamy tą paszą - koń opanowany, ale energiczny, nie męczący się tak szybko, fajnie, wesoło idący naprzód. Polecam!
Amazonka - to jest własnie doskonały opis wszelkich slow realeasowych pasz: Długo uwalniana energia, koń wciąż świeży, nawet po 3 parkurze, przy tym nie spala się ani go nie roznosi.
i tak tez działa ten slow release spillersa. daje energie, ale nie daje "w dekiel" 😉
oat balancer nie jest stricte nergetyczny. stricte energetyczny ze spillersa jest instant energy czy HDF 😉
margaritka, trzeba było zacząc od garsci dorzuconej do posiłku...
margaritka, w zasadzie wazne jest z jaka iloscia owsa zmieszasz- ma to byc 'kropla w morzu' -a nie na przyklad pol na pol. moze rozloz jej najpierw po troszku na wszystkie posilki i czyms zlep (nawet zwyklym olejem ze spozywczego),zeby sie tak nie odroznialo i ciezko bylo wydlubac 😉
siwy nie zauwazyl faktu pojawienia sie outshina w swoim jedzeniu- ale on tam ma zawsze 'duzo wszystkiego' wiec w zasadzie ciezko zeby zauwazyl 😉
tylko my te 10 workow na 2 konie bierzemy 🙂 i spokoj na jakis czas jest 😀 chce sprobowac te pasze bo naprawde super wygladaja i cenowo bardzo atrakcyjne, spillers bedzie na wieczor a te na rano 🙂 a hoeveler jak cenowo?