Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

aha. Dzieki  😵
Dawal ktos tego ziolowego Hovelera?? Przymierzam sie do wyprobowania jako smaczny dodatek.

Pytanie jeszcze o musli Hoveler Active. Dawal ktos?? Jak sie sprawuje?

ziołowy mojemu koniowi smakował, no i ładnie pachniał

Active nie dawałam, dawałam d-mix bodajże ale było mało ogniste
moj kon fruwał po All-Round Competition Mix no.9 z Baileys

jak z jedzeniem HÖVELER Original Terabb - E przez wybrzydzacze?
ja polecam bardzo Frucht Musli. Zastanwiam się, czy nie zadzwonić do kogoś "z góry" i zapytać , czy ich nie martwi, że eggersmanna nie można dostać w żadnym warszawskim sklepie ( a jakby nie było to jednak sklepowe zagłębie) 🤔

Również polecam🙂 Cudownie pachnie, konio wariuje jak dostaje🙂
Mój miał strasznego kopa po Activ ;D szczerze, to aż za dużego.
Ktos podawal juz może pasze Holzer? Firmuje je rzekomo Ulla Salzberg, a ceny przyznam wybitnie konkurencyjne do reszty ofert na rynku  😲

www.holzner.pl
asior, dzieki. Z ziolowym to o to mi chodzi, zeby smakowalo i bylo dobrym dodatkiem. To sie chyba zaopatrze.
Co do Activa to szukam czegos energetycznego, ale nie znowu dajacego za duzego kopa. Przy impulsywnosci mojego konia taki silniejszy kop moglby sie skonczyc wymknieciem sie spod kontroli. A na dluzsze zawody, mocniejsza prace jednak przydaloby sie cos takiego dodatkowego.

sznurka, dzieki.
Skoro ksiezniczce smakowalo to na pewno dobre. 😉 
My już 2 tygodnie jedziemy na Vollkornie Hovelera i jestem bardzo zadowolona - pasza jest ładna, konio chętnie je i ma energię na odpowiednim poziomie.
Klami - moja i sznurki kobyla, to mega wybrzydzaczki. Jak one jedza, to kazdy kon zje  😁
asior, no wlasnie tak sobie pomyslalam. Skoro wasze kobyly wsuwaja to mojemu tez bedzie smakowac.  😉
asior, w sumie watek nie ten bo ja o dodatku chciałam;]
po całym dniu namysłu Holda zjadła probiotyki Pink Powder i je juz bez wybrzydzania więc jakbys szukała to można ryzykowac;]
sznurka, dzieki za info! Wlasnie szukalam jakiegos sensownego probiotyku, zeby dawac jej jeszcze przed sezonem  :kwiatek:
Asds a patrzyłaś na skład tych pasz? Mnie to odstraszyło, jak i wygląd tych pasz. Musli przypomina mi wyglądem Masz Sukcesa.

Quanta i wiesz coś o tych skrzyniach? My tez głównie na gotowcach, bo owies się nie sprawdził, koń ma więcej energii przy mniejszej dawce niż jak był na owsie, który jest bardziej energetyczny.

Dzisiaj przyszła druga dostawa z Havensa i na próbę wzięłam dla starego Power Plus Mix, bo jednak na sezon muszę poszukać mu coś energetycznego. Młody natomiast super leci mi na Condition Extra z Pavo.
Jak dla mnie to  musli wygląda jak sieczka z granulatem  😁
Ja tez przejzałam strone holzner i powiem szczerze ze mało informacji na temat samej paszy , wyglad jej jest mało fajny  wyglada na drobna i pylącą sie.
Ceny faktycznie niskie ale hmm 
ciska, ale to cena hurtowa
jak sie doda 20-30% bedzie miała normalna cene
widziałam konie, którym dawano Pink Powder - bardzo szybko dawało super efekty - z całą pewnością wchlanianie i wykorzystanie zadawanych pasz i innych suplementów znacząco się poprawiało.

m.in. dostawał to wybredny folblut, którego ciężko podtuczyc (dostawał sporo bardzo dobrych pasz a efektów jakoś za bardzo nie bylo widać). bez zmiany dawki paszy zaczął się super zaokrąglać, sierść zrobiła sie jak u kotka (albo jakiegoś zwierzatka futerkowego - szynszyli na przyklad 😉) - mięciuteńka, lśniąca, do tego kolor zrobił się głębszy, ciemniejszy. róg kopytowy tez wygląda jakby się poprawił.
wydaje mi sie, ze efekty Pink Powder utrzymywały się na tym koniu jeszcze długo po tym jak skończylo sie opakowanie (albo dwa - nie jestem pewna ile tego dostał).
no ale w sumei na tym wlasnie powinno polegać jego dzialanie - uzupełnia, poprawia - ale nie ma potrzeby stałego podawania go 😉 chociaz nic nie stoi temu na przeszkodzie 😉
Ja stosowałam Pink Power i mogę z całego serca polecić.
Prima miała "dziurę" na zadzie (kręgosłup).
Wyglądało to tak:

Teraz nie ma śladu po wystających żebrach i ""dziurze"  😉
ciska, "Wyżej wymienione ceny są cenami hurtowymi.". Czyli żeby mieć takie ceny, trzeba by kupić pewnie z tonę paszy i doliczyć transport.

Ja teraz sama robię różne symulacje, bo przy jednej mordzie koszt żarcia może nie mieć znaczenia - albo przy dwóch, trzech... Każde zbicie kosztów oznacza przesunięcie zasobów finansowych na inne końskie potrzeby.
Ostatnio jeździłam sporo po różnych dużych stajniach zawodników - widziałam tam pasze Equi-Firsta. Właściciele koni chwalili, a same zwierzaki wyglądały doskonale. No i cena - 55 złotych za 25kg (!) worek podstawowego musli jest naprawdę interesująca. I tak zawsze do paszy bazowej dorzuca się witaminki, ziółka, olej, inne cuda 😉

Dowiadywałam się też o Big Boxy Pavo - tutaj można spokojnie uzyskać rabat 10%, ale bez żadnej gwarancji co do konkretnej wagi takiego boksa. Jak mi powiedziano - plus minus 100kg 🤣. Płacąc za 500kg musli, a dostając w tej samej cenie potencjalne 400kg, nie będę szczególnie zadowolonym klientem 😉
Obecnie siwy dostaje:

R- 2x owies 1,5x Top E
P- 1x owies, 1 Care promise Hartoga, 1x Balance Hartoga
W- 2x owies, 1 Balance, 1 Lucerna Hartoga+ Biotyna+hoof formula+witaminy

Jest najbardziej nieekonomicznym koniem w karmieniu jakiego znam. 😁

Ostatnio jeździłam sporo po różnych dużych stajniach zawodników - widziałam tam pasze Equi-Firsta. Właściciele koni chwalili, a same zwierzaki wyglądały doskonale. No i cena - 55 złotych za 25kg (!) worek podstawowego musli jest naprawdę interesująca. I tak zawsze do paszy bazowej dorzuca się witaminki, ziółka, olej, inne cuda 😉

My też już od jakiegoś czasu na Equi-Firście i bardzo sobie chwalimy. Musli jest zawsze suche, zawsze świeże i smaczne. Bierzemy prosto od dystrybutora http://sklep.obiegly.pl/ i przy zakupie większej ilości (tj. ponad 1 worek😉 możemy liczyć na rabacik.
a u mnie radosc bo konie jedzą lucerne !  a juz sie bałam bo jak im pierwszy raz dałam to nie chciały i juz miałam mysli co ja zrobie z 20 kg lucerny  😉
Ja jak skończe te pasze co mam na stanie przechodze na Equifirsta  🙂
a jakie pasze polecicie dla seniora tzn. kon ma 15lat chodzi treningi ma 2razy w tym  a dokładnie w week i 2razy w tyg na lonzy pracuje i czasami sie zdarza ze dodatkowo chodzi jeszcze 3 razy w tyg pod siodłem  dostaje owies+sieczka zastanawiałam się nad musli albo nad jakąś pasza, no ewentualnie granulat 😀
bede wdzięczna za doradzenie 🙂
nie wiecie jakie jest dawkowanie outshine'a? mialo byc napisane na opakowaniu ale niesety opakowanie jest papierowe i jest tylko sklad...  🙄 🙄 🙄
miloska, mój zgred dostaje od listopada Spillers Senior Maintenance Mix - jestem zadowolona, koń w bardzo dobrej kondycji.
[quote author=Ruda_H link=topic=25.msg216284#msg216284 date=1238433244]
miloska, mój zgred dostaje od listopada Spillers Senior Maintenance Mix - jestem zadowolona, koń w bardzo dobrej kondycji.

[/quote]
mój tak samo 😉
Sierra też daje seniora spillersa i ona też bardzo zadowolona z efektów 🙂
nie wiecie jakie jest dawkowanie outshine'a? mialo byc napisane na opakowaniu ale niesety opakowanie jest papierowe i jest tylko sklad...  🙄 🙄 🙄

ja dawalam jakos 250g/dzien 🙂
caroline Ruda_H wielkie dzieki  :kwiatek: a gdzie mozna dostać tą pasze w rozsądnej bo za bardzo nie jeste wtajemniczona w Polskie sklepy z paszam  😡 a i jakie dafkowanie?
zamawiam przez sklep e-konie, dla mnie idealnie bo na terenie Wrocławia więc nie ma problemu z dostarczeniem ... może ktoś z twoich rejonów podpowie od kogo najlepiej zamawiać pasze
szafirowa  a z jakich wzgledow podawalas?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się