Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Karmi tu ktoś Hippolytem Polen Krautermusli? Jak wrażenia? Poważnie takie dobre dla "polskich koni" czy to chwyt marketingowy? 😉

Ja karmię i jestem bardzo zadowolona 🙂
Kopyta się poprawiły u obu karmionych koni, a nie dodaję żadnych innych dodatków ani witamin. I cenowo nieźle wychodzi. 🙂

A co polskie konie są jakieś inne?

Louisa chodzi o takie zbilansowanie tej paszy, żeby uzupełniała najczęściej występujące u "naszych" koni niedobory, tak jak pisała hanoverka- na podstawie badań dużej grupy koni, tego, co jedzą, a nawet z uwzględnieniem gleb, na których to, co jedzą rośnie 😉
jaką wartość odżywcza ma melasa?  :kwiatek:
Bombal, No... Czuję się coraz bardziej przekonana. 🙂 Kończy mi się Dodson i kombinuję nad tańszym zamiennikiem...a równie dobrym, bo byle czego podawać nie będę.
A powiedz jeszcze, to musli to takie podstawowe, tak? Nie ma po tym efektu fruwającego z nadmiaru energii konia, wielkiego przytycia czy czegoś w tym guście? 🙂 Oba konie, rozumiem, "normalne", bez wrażliwości pokarmowych? 🙂 Konie pracujące?
hanoverka, Wow, ekstra! Aż ciężko uwierzyć, że ktoś się tym na serio zajął. 🙂 Poważnie się zastanawiam czy nie spróbować.

Naprawdę zajęli sie tym ludzie po odpowiednich studiach, znam ich i serio wszystko jest jak być powinno. Ja uwielbiam te pasze, samo to, że mają krótki termin spożycia, a do tego do Polski jadą zaraz po zrobieniu w Hippolycie. Do tego moim zdaniem naprawdę nie trzeba dawać pełnej dawki żeby efekty były. Spokojnie wystarcza miarka do owsa rano i wieczorem. Jak je sie bierze do ręki i wącha to poprostu czuć, że to nie jest chemia ani jakiś syf, tylko super robota. 😉
Oba normalne 😉 Jeden w treningu, drugi wracający do pracy po kontuzji (ten zaczął fruwać, ale raczej z racji stopniowego dodawania owsa 😉 ) Kobyła, czyli ten koń w treningu, trafiła do mnie strasznie zapasiona, ale jak zaczęła pracować, to wyglądała na tym w sam raz, a rekonwalescent nie roztył się 😉
ja daję st'hippolyt reform... i st'hipollyt sport jesteem bardzo zadowolonaa 😉
Bo Hippolyt jest w ogóle genialny  😍, przynajmniej na moich koniach się sprawdził. Kiedyś stary Krauter to był koncentrat, tego Polen Krautermusli nie próbowałam jeszcze.
Louisa chodzi o takie zbilansowanie tej paszy, żeby uzupełniała najczęściej występujące u "naszych" koni niedobory, tak jak pisała hanoverka- na podstawie badań dużej grupy koni, tego, co jedzą, a nawet z uwzględnieniem gleb, na których to, co jedzą rośnie 😉

Jeżeli chodzi o gleby to inne są u mnie a inne na żuławach pomimo że to rzut beretem. Co nie zmienia faktu że super jeżeli ktoś się tym zajął, przebadał, sprawdził i skomponował coś specjalnego a jeżeli firmuje to Hippolyt to do mnie to przemawia.
jaką wartość odżywcza ma melasa?  :kwiatek:

minimalna wartosc odzywcza, z trzciny cukrowej: 5-11g Ca/kg, 20-10g K/kg, buraczana: 45-65g K/kg; obie okolo 16mg niacyny/kg
hanoverka, Bombal, Dziękuję za odpowiedzi. :kwiatek: 🙂
Jeżeli chodzi o gleby to inne są u mnie a inne na żuławach pomimo że to rzut beretem.

Ha, oczywiście, że tak 🙂 Dlatego wzięto pod uwagę, najczęściej występujące niedobory. Ale z tego, co wiem, to firma, która opracowała tę mieszankę zajmuje się również tworzeniem mieszanek dedykowanych dla konkretnych stajni, na podstawie badań jakiegoś odsetka koni z tej stajni i podawanych pasz podstawowych. I układają też diety pod konkretne konie- od tego się zaczęło 😉
A jaka to firma? Ta, która zajmuje się opracowywaniem składu paszy dla koni, dla danego rejonu, a nawet stajni?
A. wielkie dzięki 🙂
Czy ktoś karmi Cargillem? Ja kilk ładnych lat temu dawałam Zairowi chyba 4-5 workow i bylam zadowolona, ale nie wiem jak teraz z jakoscia i cena?
Grace, masz PW
Zairka   po tym jak kilka lat temu cos było nie halo  i facetowi padło 12 koni  boje sie kupowac tej paszy. Juz lepiej besterly .
Besterly dobra pasza, Citri uwielbia vitalica, jakościowo bardzo dobre i cena rozsądna;-)  Herbic jest też świetnym musli;-)
Spillers Conditioning & Showing Mix

Podawał ktoś ; D ?  Czy d&h build up lepsze ; ) ?
a myslalas moze nad sales prep mix dodsona? lepiej dziala niz build up 😉
Karmił ktoś może Pavo Muscle Build ? Właśnie zastanawiam się czy jest sens kupowania tej paszy, bo cenowo wypada dość drogo, choć słyszałam o niej głównie dobre opinie. Wogóle sam worek jest stosunkowo mały,bo przy cenie 170zł są 3 kg paszy, gdzie np.u Egerssmana czy D&H za tyle samo mam 20kg. Jeden worek starcza ponoć na miesiąc karmienia, czy po tym czasie faktycznie są już widoczne jakieś efekty ? 🙂
Karmil ktos pelnoporcjowo ta pasza : (w formie muesli) STUD DIET    D&H  ?
Mam pytanie z serii orientacyjnych 🙂
Czy ktoś byłby zainteresowany :
1) meszem domowej roboty? gotowy, do zalania. Cena b. atrakcyjna🙂
2) ciasteczkami dla koni, również domowej roboty
dokładna cena i skład do ustalenia 🙂
Spillers Conditioning & Showing Mix

Podawał ktoś ; D ?  Czy d&h build up lepsze ; ) ?

Nigna, karmiłam ta paszą oraz lucerną Dodsona konia, który nie miał mięśni. Wzięłam go do treningu po prawie rocznym łażeniu po pastwisku i potem okazjonalnych jazdach. Po 3 miesiącach był mocno zauważalny efekt, ale koń chodził 5-6 dni w tygodniu, oczywiście z rozsądkiem i umiarem. W/g mnie to niestety droga opcja, bo owies stanowił może 1/3  dziennej dawki.
Obecnie mam podobny problem z moim aktualnym koniem - ale tym razem zdecydowałam się na dodatek Equitop Myoplast
do paszy. Widzę mały efekt po 3 tygodniach.
Nie mam siły przeszukiwać 140 stron, wybaczcie.

Potrzebuję jakiejś paszy dla mojego konika polskiego. Chodzi mi o taką odbudowującą masę mięśniową, ale nieenergetyczną. Ma 14 lat. Proszę pomóżcie, bo nie jestem obeznana w tych wszystkich firmach i suplementach.
Katja, dzięki za propozycję 🙂

Ta mnie tez zainteresowała:
http://dodsonhorrell.pl/product/index/33/build-up-mix
Z tymże, jest napisane o "wzroście porządanej wagi", rozumiem, że chodzi tylko o mięśnie? Z konikami, to jest zawsze problem. Łatwo je utuczyć.
ale sie ludzie upieraja na tego build up'a 😉  jezeli ktos jest nim zainteresowany to polecam sales prep mix, efekty lepsze znacznie 😉
konika polskiego nie faszerowalabym paszami tego typu.
Hehe, zachęcający opis ma 😉

Ma ktoś jeszcze jakąś propozycję oprócz tego Icelandic'a? Chciałabym już dzisiaj złożyć zamówienie, bo sprawa dość pilna.
Icelandic jest energetyczny. Bierz lepiej sales prepa, jak bedzie pracowal porzadnie i dopasujesz dawke to bedzie ok. A najlepiej zainwestuj w supplement typu myoplast po prostu. Na tym nie utyje. 
Arimona podajesz bledne informacje 😉 Sales Prep jest bardziej energetyczny. Copreawda obydwa nie maja dzialania "dajacego kopa", ale Ice. jest mniej energetyczny.
no to co brać? 🙂 Mam dla niego czas max 3 razy w tygodniu, a codizennie może być tylko ganiany 10-15 min na padoku, takze musi to być bardzo mało energetyczne, bo kucyk dostaje świra już od niecałej miarki owsa.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się