Mam pytanko. Pasze st hippolyta, ktore kupowalam mojemu fryzowemu strasznie zdrożały jestem zmuszona kupic mu cos innego. Musli czy granulat (juz obojetnie) z wieksza iloscia makro i mikroelementow i niskoenergetyczna. Znacie jakies? Polecacie?
Louisa dzieki :kwiatek: pasza z linku Twojego ma nawet, nie których rzeczy ciut wiecej 🙂 moze sie zdecyduje jak nie znajde jeszcze nic innego. Moze sa jakies pasz etypowo dla fryzow (oprocz st hippolyt)?
Ten Marstall powinien być ok dla fryza - poza tym to fajna pasza (ale nie tak jak Hesta - bo pewnie tym karmiłaś, ale dla mnie hippolyta ciężko przebić)
w sumie dla mnie tez, ale cena jaka sobie teraz krzycza za 20 kg hest mix musli to dla mnie jest troche za duzo. Zwlaszcza, ze mi w miesiacu szly dwa worki 😕
Zobaczymy tego mastralla i jestem ciekawa tej paszy z linka, ktorego podalam 👀
Nie, nie uprzedzenie - właśnie chodziło mi o to, by nie zmieniać młodej dawki pokarmowej 😉 ale skoro, mówicie, że jest spoko, to tym bardziej za taką cenę, pociągniemy młodziaka na coldmixie. Bo i fajna cena dla portfela i konia nie mam wybrednego 😉 Hartoga właśnie chciałam wymienić, bo nic poza zapachem mnie nie zacheca, niestety.
Grrr, a mój Staruszek nie chce jesć Barley Ringsów 😀iabeł:. Ma dziś ostatnią szansę-na mokro. Jak nie, to trudno będzie jadł Leisure, a wszystkożerny Młody trochę dopakuje na Ringsach.
Potrzebuje informacji czy dodaje dużo energii, jak jest przyswajana i czy ma na prawdę jakiś wspływ na sierść i kopyta? Patrząc na zawartość wygląda nie najgorzej ale jeszcze szukam opinii...
platka to typowa pasza dla rekreantów żeby dobrze wyglądały. Sierść wygląda przy tej paszy dobrze ale kopyt jakoś szalenie nie poprawia. Tej biotyny to na mój gust wcale jakoś dużo nie ma. Ogólnie to fajny zamiennik owsa. Kiedyś tym karmiłam i było ok.
Ja nie zauważyłam żadnej nadprogramowej energii po karmieniu Pavo 😉 Jakiegoś kolosalnego wpływu na sierść i kopyta też, ale taka minimalna różnica była. Koń zjadał chętnie.
Ja wróciłam do owsa...podaje garstkę rano i wieczorem, gdyż takie zalecenie dostałam. Konisko dalej chude. Woli jeść słome od siana. Przez pół dnia wyjada resztki trawy. Zastanawiam się czy należy mu jakoś wzbogacić diete czy zostawić tak jak jest jeżeli nic sie nie dzieje?
incognito a nie lepiej zapytać weterynarza? Na logike-jak koń chudy to oczywiście że coś z tym robić, ale to koń chory i pod stałą opieką weterynarza to zapewne wygląda to inaczej, i co z tym robić to raczej decyzja weta?
pokora93, Louisa ja chciałam tą paszę dawać jako dodatek do owsa, nie jako zamiennik. Chyba że nie wolno?
Jasne że wolno 😀 ja też zamieniałam tylko część owsa. Zresztą moje konie nigdy Pavo nie pogardziły i nawet dodatek dla smaku też jest fajny, a coś tam zawsze się uzupełni i zróżnicuje w diecie.
incognito, No, chyba lepiej będzie zapytać weta. Co innego, jeśli koń po chorobie np. ścięgna czy mięśni, a z tego co pamiętam, Twój miał problemy "pokarmowe', więc może lepiej nie cudować z jedzeniem i poczekać? On był dosyć poważnie chory, z tego co pisałaś. Nie dziwota, że jest chudy, choróbsko wykańcza. A siemię dostaje? Może jest jakieś musli [ale dobrej firmy, nie jakieś byle co], które Twój koń mógłby jeść, ale tu chyba jakaś porada weta by się przydała. Gdybym była na Twoim miejscu, trochę bym się bała teraz kombinować. 🙁
platka Dobry olej daje fajnej energii.
Karmi tu ktoś Hippolytem Polen Krautermusli? Jak wrażenia? Poważnie takie dobre dla "polskich koni" czy to chwyt marketingowy? 😉 Mogę się jeszcze czegoś więcej dowiedzieć o Vollwertpellets ? Do czego jest ten granulat? Bo na stronie jakoś mgliście opisane.
Sankaritarina to nie jest ''chłyt marketingowy'', to musli zostało stworozne po badanich wielu grup koni, pastwisk z których korzystają, siana, owsa itd itp. z całej Polski, stworzono musli odpowiadające na zapotrzebowanie na wszelkie składniki pokarmowe.
hanoverka, Wow, ekstra! Aż ciężko uwierzyć, że ktoś się tym na serio zajął. 🙂 Poważnie się zastanawiam czy nie spróbować.
Louisa, Jakby się uprzeć, każdy kraj jest inny. Arabowie ponoć skarmiają tylko jęczmieniem, bo tam odmiana jest z bardziej miękką łuską, w Anglii ponoć kiepsko z sianem (suszenie, deszcze), więc konie jedzą sianokiszonkę. Ktoś pisał, że we Włoszech chyba jakoś nie bardzo z owsem, a w Hiszpanii to w ogóle mają wiecznie sucho i mało ciekawie z jedzeniem dla koni. 🙂
Kobyla nie pracujaca , juz dobre kilka miesiecy, przez kontuzje, 2 razy dziennie idzie na karuzele, 25-30 min, wiec ruch jest, ale jak tylko wilgoc, jakas taka lepka pogoda , wlasnie jak teraz to od razu jakies sprawy kolkowe, wprawdzie mocna kolke miala 2 razy, taka trwajaca z dobre 4-5 dni, wprawdzie byla to koncowka jelita wiec dlatego tak sie ciagnela, kobyla dzielna, znosi to bardzo spokojnie. Ale chce tego uniknac. Wprawdzie weci mowia ze czesto konie bardzo zaawansowane w xx tak znosza takie pogody, i mam taki przyklad u innej kobyly tez. Ale nie dosc ze dostaje probiotyk, olej do zarcia to mi juz rece opadaja.. moze macie jeszcze jakies srodki wspomagajace?
I z 2 -3 razy w tyg odtaje troszke meszu, trawokulek na bardzo mokro... fakt ze rzuca sie przy zarciu jak wariatka lapie kes i lata po boksie.. ale z tym nic nie zrobie
Sankaritarina Vollwertpellets ja daję obecnie jako urozmaicenie owsa, dla kobyły we wczesnej fazie ciąży, bardzo, bardzo mało pracującej. i co dziwne, kobyła nigdy nie jedząca granulek to wcina ze smaczkiem. 😉)
Pavo All-Sports mi się nie podoba z powodu dużej ilości białka... Jakoś nie wiadomo jaka ilość tej energii nie jest potrzebna, bo owies dostaje, tylko urozmaicenia może trochę. Kupuje na razie jeden worek, zobacze jak zareaguje, jak bedzie mało efektywnie to dostanie nastepnym razem inną paszę
Podawałam granulat eggeresmann'a revital cubes ale wetka powiedziała, że nie jest to konieczne i można podawać owies, więc podaje, ale chyba jakaś frustracja mnie dopada, bo koń ani tkanki tłuszczowej zbytnio ani mięśni nie ma. Wprawdzie stwierdzone zostało, że najprawdopodobniej na zdrowie mu wychodzi taki stan rzeczy i że lepiej żeby koń gorzej wyglądał i był zdrowy niż grubszy i apetyczniej wyglądająca i z problemami zdrowotnymi. Cóż dziękuje za odpowiedzi 😉 napisałam do pani wet smsa, ale nie odpisała, odezwe się do niej jutro, bo dziś to nie za bardzo wypada.
W jakich proporcjach mieszacie to z owsem i jak długo trzeba czekać na efekty?
Kupiłam mojemu olimpic, zaczęłam dopiero podawać. Narazie dostaje do owsa dodatkowo 1kg granulatu dziennie. Jest strasznym flusiem ostatnio rozleniwił się tak, że mnie trafia na jazdach. Chcę żeby latał po ścianach i suficie. Chodzi regularnie 6razy w tygodniu, raz w tyg skacze 110 120. Wszystko robi co się chce od niego ale z wielką łaską 🙁 Normalnie już nie mogę